„Michelin“ žvaigždę segintis restoranas uždaromas, nes „yra per brangus“
Šiaurės Airijos virtuvės šefo Michaelo Deane'o 1990 m. įkurtos imperijos pavyzdinis restoranas „Eipic“ pirmąją „Michelin" žvaigždutę užsidirbo 1997-aisiais, vos po metų nuo jo atidarymo (tuomet restoranas vadinosi „Deanes“).
Anot „Belfast Telegraph“, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinto restorano „Eipic“ uždarymas yra „didžiulis nuostolis Belfasto kulinariniam statusui“, o jo virtuvės šefas Michaelas Deane'as sako, jog restoraną kitą mėnesį „uždaro dėl klientų jautrumo kainoms“, kovido bei brexito sukeltų pragyvenimo išlaidų šuolio.
Šefo teigimu, sausį restoranas vėl pradės veikti su nauju „Deanes“ prekės ženklu, sutelkus dėmesį į naują „kainos ir kokybės santykį“.
„Eipic“ seniai pelnė kritikų pripažinimą. Jį uždarius, Belfaste liko du „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai – „The Muddlers Club“ ir OX. Sykiu galima pridurti, jog pasaulinis kelionių portalas „Lonely Planet“ įtraukė Belfastą į 2024-aisiais „privalomų aplankyti“ vietų sąrašą, taigi šiuos pavadinimus galima įsidėmėti.
Išlaidos tapo nekontroliuojamos
Pasak Alexo Greene'o, vyriausiojo „Eipic“ virtuvės šefo, JK televizijos laidos „Great British Menu“ finalisto, restorano uždarymas rodo augančią tendenciją svetingumo industrijoje.
„Apskritai „Eipic“ nebuvo merdintis restoranas, tačiau žmonės, įžengę pro duris, turi lūkesčių. Po kovido pandemijos suvaržymų šių lūkesčių įgyvendinimo išlaidos padvigubėjo, jos tapo nekontroliuojamos. O kainos mes negalime padvigubinti“, – CNN cituoja A. Greene'ą.
Savaitgalio vakarą degustacinis meniu „Epic“ kainuoja 100 GBP (apie 115 Eur), ir tai tikrai nėra aukštutinė kainų skalės riba, tačiau Belfaste, mažame mieste, nėra ir tokio turtingų lankytojų srauto, koks įprastas Londone ar Paryžiuje.
Pasak Niallo McKennos, Belfasto restoranų „James Street“ ir „Waterman House“ savininko bei šefo, „Eipic“ pasitraukimas yra „didžiulė netektis“ miesto kulinarinei scenai. Tačiau jis supranta kolegų žingsnį.
„Anksčiau pietų metas atnešdavo pelno, o vakare uždirbdavote pakankamai pinigų atlyginimams ir pridėtinėms išlaidoms. Tačiau dabar pietų metas yra miręs. O jeigu netiekiate pietų, žinokite, kad neturite ir pelno“, – virtuvės šefą cituoja „Belfast Telegraph“.
Anot N. McKennos, „Michelin“ žvaigždutės prestižas yra neįkainojamas:
„Ką mes turime Belfaste turistams, kas yra pasaulinio lygio? Taip, turime „Titaniką“, turime viskio parduotuvę „Friend in Hand“, nieko panašaus pasaulyje nėra, bet mums reikia ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų. Visi sako, kad daugelis žmonių negali sau leisti valgyti „Michelin“ restorane, bet vis tiek gera žinoti, kad mieste jų yra".
„Baltos staltiesės“ tampa praeitimi
„Eipic“ veikia pagal klasikinį fine dining modelį, pagal kurį Europoje ir už jos ribų pelnyta daugybė „Michelin“ žvaigždučių. Tačiau, A. Greene'o žodžiais, „atrodo, kad prabangios vakarienės, baltos lininės staltiesės, aptarnavimas ir kiti dalykai tampa praeitimi“.
Anot jo, nors vis dar egzistuoja tradicinių puikių restoranų rinka, ji mažėja.
Virtuvės šefas pastebi, kad maitinimo įstaigos po kovido ėmė keltis už miesto. Jo teigimu, „anksčiau Šiaurės Airijos kaimo vietovėse buvo sunku rasti kokybiško maisto ir gėrimų. Dabar, kaip ir kitose Jungtinės Karalystės kaimo vietovėse, po kovido įvyko pakilimas“.
„Kalnais ir jūra garsėjantis Morno regionas neseniai buvo pripažintas UNESCO pasauliniu geologiniu parku, kitais metais pajūrio kurorte Niukasle vyks atvirasis Airijos golfo turnyras, žmonėms tai įdomu. Žmonės nori keliauti iš miesto ir dėl gero maisto bei geros nakvynės. Be to, kaime tai kainuoja gerokai mažiau nei mieste“, – sako A. Greene'as.
Daugiau užgesintų žvaigždučių
„Deanes Eipic“ – nei pirmas, nei paskutinis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintas ir uždarytas restoranas. Šių metų sausį Kopenhagos „Noma“, vienas garsiausių pasaulio restoranų, paskelbė apie uždarymą, o jo savininkas Rene Redzepi laikraščiui „New York Times“ pareiškė, kad fine dining verslo modelis yra „netvarus“.
Rugpjūtį Michelis Roux jaunesnysis, anglų ir prancūzų garsenybių virtuvės šefas, paskelbė, kad ateinančių metų sausį uždarys dviem „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintą Londono restoraną „Le Gavroche“, nes nori „rasti laiko geresnei darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrai“.