2023-06-08 21:42

Vėl renkami 30 geriausių Lietuvos restoranų

Roberto Daskevičiaus nuotr.
Roberto Daskevičiaus nuotr.
Po trejų metų pertraukos vėl bus renkama 30 geriausių Lietuvos restoranų. Gero maisto akademija su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“ skelbia 60 restoranų, patekusių į trumpąjį reitingo sąrašą. Iš jo Gero maisto akademijos nariai išrinks geriausius šių metų restoranus.

Linas Petrukaitis, geriausių Lietuvos restoranų rinkimus organizuojančios „Gero maisto akademijos“ steigėjas, primena, jog beįsisiūbuojantį penktąjį „30 geriausių restoranų“ reitingą sustabdė kovido pandemija, sujaukusi restoranų darbą ir atnešusi daug sumaišties. 

„Pernai, kai kovidas ėjo į pabaigą ir restoranų sektorius ėmė atsigauti, mus visus sukrėtė Ukrainoje Rusijos pradėtas karas, tad rinkimus dar kartą nukėlėme. Šiemet maitinimo rinka grįžo prie įprasto darbo, toliau vystosi restoranų kultūra, atsidaro naujų savitos koncepcijos vietų, lankytojai noriai bando dar nepažintus skonius, todėl po pertraukos nutarėme atnaujinti ir „30 geriausių restoranų“ reitingą“, – pranešime cituojamas L. Perukaitis. 

Panašūs restoranų vertinimai atsigavo visame pasaulyje, Lietuvoje „30 geriausių restoranų“ rinkimai rengiami penktą kartą.  

„Prieš pandemiją šie rinkimai jau buvo tapę nacionaliniu projektu, o geras tradicijas visuomet norisi atgaivinti ir puoselėti“, – sako Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė. 

Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas – geriausių tų metų vietų rinkinys, atspindintis pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje. Pasak Rasos Ščeponienės-Gurevičės, žurnalo „Geras skonis" vyriausiosios redaktorės, Tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaine des Rotisseurs“ Lietuvos padalinio kanclerės, šis reitingas „svarbus ne tik patiems restoranams, jų virtuvės šefams, savininkams ar lankytojams Lietuvoje. Tai sąrašas, tampantis puikiu gidu turistams, ieškantiems gurmaniškų patyrimų mūsų šalyje ir atvykstantiems išragauti čia siūlomų skonių. Nors rinkimuose visada būna laimėtojai ir tie, kurių eilė dar neatėjo, tokie reiškiniai stipriai prisideda prie pačios restoranų kultūros puoselėjimo, viso sektoriaus bendradarbiavimo ir tinklaveikos.

Restoranai bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teks už maistą.

Nauji restoranai, t. y. tie, kurie pradėjo veikti po kovo 1 d., šių metu reitinge vertinami dar nebus.

Kas pateko į trumpąjį sąrašą

Kaip ir anksčiau, 60-ies restoranų-kandidatų trumpąjį sąrašą sudarė „Gero maisto akademijos“ taryba, atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą.

Į šių metų trumpąjį sąrašą pateko restoranai iš 11-os Lietuvos miestų ir vietovių.

Į sąrašą pateko visi restoranai, per paskutinius rinkimus 2019 metais patekę į TOP 30, išskyrus tris uždarytus restoranus – „Sweet root“ ir „Boff“ Vilniuje bei „La Esperanza“ Trakų rajone.

Trumpajame sąraše – net 22 pirmą kartą nominuoti restoranai, tarp jų nemažai pajūrio, kur maisto kultūra pastaraisiais metais plėtojosi gana sparčiai, įstaigų („Toda“, „Želvė Village & SPA”, „Baltasis žirgas“, „Fisheria“, „Juodasis kalnas“, „Casa de locos“), ir restoranų, besikuriančių mažesniuose šalies miestuose – „Kuchmistrai“ Šakių rajone esančiame Zyplių dvare, SURR Druskininkuose.

Į trumpąjį sąrašą atrinktus restoranus vertins „Gero maisto akademijos“ nariai, balsavimas tęsis visą birželį, o 30 geriausių bus paskelbta liepos pabaigoje.  

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi 2023 m. restoranai:

Vilniuje: „Džiaugsmas“, „Nineteen18“, „Amandus“, „Dine“, „Ertlio namas“,  „Gaspar’s“, „Somm“, „Saint Germain“, „Stikliai“, „Momo Grill“ (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), MEAT (Vilniuje, Nidoje ir Palangoje), „Da Antonio“, „Stebuklai“, „Selfish“ (Vilniuje, Kaune, Palangoje), „14Horses“, „Telegrafas“, „Narushi“, „Pacai“, „Gastronomika“, „Bizarre“ (Vilniuje ir Nidoje), „Pachamama“, „Demo restoranas“, „Fabrikėlis“, „La Capital“, „Panama Food Garden“, „Brussels Mussels“, „El Mercado“, „Farmer & The Ocean“, „Imperial“, „Mykolo 4“, „Neringa“, „Sue’s Indian Raja“, „Pas mus restoranas“, „Bon Chop“, „Casa peligrosa“

Kaune: „Dia“, „Numan“, „Monte Pacis“, „Uoksas“, „Arrivee“, „Agave“, „Two senses“

Klaipėdoje: „Monai“, „Baltasis žirgas“, „Casa de locos“

Palangoje: „Vila Komoda“, „Avenue Brasserie“, „Toda“ (Palangoje ir Nidoje), „Pušų Paunksnėje“, „Restaurant Palanga“, „Žuvinė“

Kretingos rajone: „Želvė village & SPA“

Nidoje: „Sofa de Pancho“, „Fisheria“ (ir Preiloje)

Juodkrantėje: „Juodasis kalnas“

Druskininkuose: SURR, „Velvetti“

Trakuose: „Apvalaus stalo klubas“

Ventės rage: „Šturmų švyturys“

Šakių rajone: Zypliu? dvaro restoranas „Kuchmistrai“

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
52795
130817
52791