Vilnius kuria naują tradiciją: Šaltibarščių festivalis

    Publikuota: 2023-06-07
    „Go Vilnius“ nuotr.
    svg svg
    „Go Vilnius“ nuotr.

    Birželio 10 d., šeštadienį, Vilniuje vyks Šaltibarščių festivalis. Šventės rengėjai tikisi, kad „Pink soup fest“ taps kasmetine tradicija ir visą miestą įtrauks į pramogas, o ateityje į jį prikvies dar daugiau svečių iš užsienio.

    „Ši sriuba, vienas mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jai skirtos šventės. Juo labiau, kad kalbos apie šaltibarščius dėl ypatingo jų skonio ir neįprastos spalvos vis plačiau sklinda svetur“, – sako Inga Romanovskienė, Šaltibarščių festivalį su partneriais rengiančios Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė. 

    Kad šaltibarčiai tinkami kulinarinėms tradicijoms kurti, rodo ir 2020 m. vasarą Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ surengto balsavimo rezultatai – tąsyk nacionalinio valgiaraščio absoliučiu nugalėtoju tapo būtent šaltibarščiai. Tuomet buvo skelbta, jog nacionalinis valgiaraštis bus pasitelktas Lietuvos gastronominio turizmo produktui vystyti ir komunikacijai užsienio šalyse. 

    Kurs naują tradiciją 

    Skelbiama, jog pagrindinis Šaltibarščių festivalio vyksmas telksis aplink Tymo turgų (Maironio / Aukštaičių g.). 

    Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













    Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



     

    Šaltibarščius Tymo turguje pardavinės maisto vagonėliai. Erdvėje nuo Barbakano kalno iki Kūdrų parko veiks čiuožykla – nuo kalno į didžiulį dirbtinį šaltibarščių dubenį, vyks gražiausio rožinio kostiumo rinkimai, veiks zona vaikams su batutais, poilsio erdvė Kūdrų parke. Vakare – Leono Somovo koncertas.  

    Gastronomiją, įvairias pramogas, kultūrą ir meną sujungsiantis renginys suskirstytas į kelias veiklos sritis. Prie festivalio jungiasi daugiau nei 90 partnerių – restoranai, barai, viešbučiai, muziejai, ekskursijų, kitų pramogų organizatoriai. Miesto svečiams rožinius pasiūlymus ruošia sostinės viešbučiai. 

    Menininkės Eglės Žvirblytės kūrinys, skirtas Šaltibarščių festivaliui. „Go Vilnius“ nuotr.
    Menininkės Eglės Žvirblytės kūrinys, skirtas Šaltibarščių festivaliui. „Go Vilnius“ nuotr. 

    Vilniaus verslai prie Šaltibarčių festivalio jungiasi pagal išgales ir fantaziją. Vienas didžiausių šventės partnerių – „Paupio turgus“ – lankytojus kvies pamatyti didžiausią šaltibarščių lėkštę, miesto centre veikiantys restoranai siūlys įvairių rožinių patiekalų: cepelinų, sušių, kokteilių, įvairiausių variacijų šaltibarščių. 

    Jų žadama ypatingų. Keli restoranai ir kavinės siūlys paragauti šaltibarščių skonio desertų bei ledų, rožinės sriubos skonio kavos, o Halės turguje – išbandyti aštriausius šaltibarščius Lietuvoje. 

    Pavyzdžiui, šaltibarščių skonio ledų žada restoranas „Mykolo 4“. Kepykla „Patore sesės“ svečius vaišins šaltibarščių tortu. Kepyklėlė „Crustum“ siūlys spurgų, atrodančių kaip šaltibarščių lėkštė. Kavinių tinklas „Vero Cafe“ kvies ragauti rožinės latės kavos. 

    Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijų namuose rožinių įkvėpimų bus galima paieškoti naujoje tarptautinėje tekstilės parodoje „Imagine“. Muziejuje veikianti kavinė ,,Eskedar Coffee Terrace” iš  rožinio meniu siūlys rožinį kavos gėrimą, rožinių desertų bei šaltibarščių, o birželio 8 d. kviečia į rožinių atspalvių vakarienę. Kitomis dienomis čia veiks marškinėlių tapybos dirbtuvės.

    Pasak I. Romanovskienės, tikimasi, kad renginys taps kasmetis, į veiksmą įtraukiantis visą miestą:

    „Tokio festivalio idėją brandinome gana seniai, dar prieš karantino ribojimus. Šaltibarščiai – unikali sriuba, turinti net savo spalvos pavadinimą, todėl pasirinkę tokį ryškų festivalio formatą, Vilniuje norime kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai“. 

    „Go Vilnius“ vadovė kviečia festivalio svečius pasipuošti šaltibarščių tematikos stiliumi. Tiks viskas, kas yra rožinės spalvos, o svarbiausia – gera nuotaika.

    Apie šaltibarščius – mokslo ir meno kalba 

    Šaltibarščių spalva – vienintelė ir su niekuo nesumaišoma, išgaunama susijungus raudonos ir violetinės spalvų bangoms. Paskaitą apie šaltibarščių spalvą skaitys Energetikos ir technikos muziejaus komanda. Mykolas Bistrickas, muziejaus direktorius, tikisi, kad paskaita padės paprasčiau suprasti spalvų virsmus, sykiu paskatins moksleivius pasidomėti karjera mokslo srityje.

    „Dažnai mokslas ar technika įsivaizduojami kaip sudėtingi ir neįdomūs elementai. Įtraukiančių dirbtuvių metu mokslą pristatome paprastai ir suprantamai. Integruodami mokslą į pramogines miesto šventes, pavyzdžiui, Šaltibarščių festivalį, galime paskatinti visos visuomenės domėjimąsi STEM disciplinomis (gamtos mokslais, technologijomis, inžinerija ir matematika), didinti jų patrauklumą, ugdyti žmonių, ypatingai moksleivių, kompetencijas“, – pranešime ciruojamas M. Bistrickas.

    Šaltibarščių festivalyje atsispindės ne tik mokslo hipotezės, bet ir meno sąmojai – šventės metu Užupyje, Jono Meko skersvėjyje, bus atidaryta lietuvių kilmės menininko Sije Verskis tarpdisciplininio meno, skirto automobilių lenktynėms ir maistui, paroda.

    Pasak Miglės Rusteikaitės, Jono Meko skersvėjo projekto vadovės, Šaltibarščių festivalio metu Jono Meko skersvėjis pavirs į „Rūžavojo Skersvėjo sapną“ – restorane „Le Mans“ veiks konceptualiojo meno paroda, AP galerijoje – rožinio meno paroda, rožinį šilko kilimą parodys „Cita Gallery“, „Olfactory“ supažindins lankytojus su rožinių kvapų magija, tapytojo Audriaus Gražio galerijoje lankytojai rinksis medituoti prie rožinio tapybos kūrinio. 

    Visą renginio dieną bus demonstruojamas rožinis „Porsche 911 RS“ automobilis, stovėsiantis šalia „Garažo 911“. 

    Festivalio dalyviai ir programa skelbiama čia.

    Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

    Rašyti komentarą 0
    Norite pasiūlyti temą, turite pastabų ar klausimų?

    Parašykite redaktorių komandai arba vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt. Konfidencialumą užtikriname.

    Trys dienos – trims Ispanijos regionams pažinti Premium

    Pastarąjį dešimtmetį dauguma Europos žemės ūkio ir vyndarystės šalių ėmėsi rimtų veiksmų, populiarindamos...

    Laisvalaikis
    2023.09.09
    Apie nemokumą praneša „Downtown Food Hall“ ir „Kino Deli“ valdytoja Premium 20

    Apie nemokumą ir galimybę kreiptis į teismą dėl bankroto pranešė UAB „Smetonos klubas“, valdanti maisto halę...

    Mano verslas
    2023.08.30
    Virtuvės šefo V. Samavičiaus tvarkaraštyje – naujas restoranas kas trejus metus Premium

    „Vilniuje yra daug su kuo pasistumdyti – daug restoranų yra ir tiesioginiai, ir netiesioginiai konkurentai.

    Laisvalaikis
    2023.08.08
    Paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų, pirmoje vietoje – „Gaspar's“

    Po trejų metų pertraukos vėl paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas. Šių metų reitinge – 11...

    Laisvalaikis
    2023.07.28
    „Candy POP“ – šypseną kėlusios ambicijos virto milijoninėmis pajamomis 6

    Užkandžius ir gėrimus, kurių nerasite didžiuosiuose prekybos centruose, siūlantis mažmeninės prekybos tinklas...

    Mano verslas
    2023.07.11
    Lietuvos alaus upės keičia srovės kryptį, bet sėkmei prireiks nemažai energinio gėrimo Premium

    Sakoma, kad didžiausias „Netflix“ konkurentas yra miegas, o, kai kurių aludarių teigimu, vasarą didžiausiu...

    Pramonė
    2023.07.05
    Geriausias pasaulio restoranas – Limoje

    Praėjusią savaitę vykusiuose 50-ies geriausių pasaulio restoranų (The World’s 50 Best Restaurants)...

    Laisvalaikis
    2023.06.27
    Naujas startas: iš aukštų pareigų didelėje korporacijoje į niekur su 10.000 Eur Premium

    Vos prieš metus duris atvėrusios nedidelės kavinės Ignalinoje „Šeimos virtuvė“ savininkas Modestas Krisiūnas...

    Mano verslas
    2023.06.26
    Napos slėnis – Amerikos vyno ikonų namai Premium

    Vos pasklidus žiniai, kad birželio viduryje Vilniuje viešės vienos garsiausių Napos slėnio vyninių atstovas,...

    Laisvalaikis
    2023.06.22
    „Plus plus plus“ strategija: viską pardavinėja kone dvigubai pigiau nei kiti ir vos spėja plėstis Premium 5

    Aurimas Zimnickas yra dirbęs „Vilniaus prekybos“ grupės įmonėse, kelioms jų vadovavo, buvo valdybos narys.

    Vadyba
    2023.06.21
    Virtuvės šefas A. Kubilius: mėgstu ir gaminti, ir valgyti Premium 1

    „Nesu minimalistinės porcijos šalininkas ir nesu šalininkas to, kad žmonės, pavalgę tavo restorane, išėję...

    Laisvalaikis
    2023.06.09
    Vėl renkami 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

    Po trejų metų pertraukos vėl bus renkama 30 geriausių Lietuvos restoranų. Gero maisto akademija su Lietuvos...

    Laisvalaikis
    2023.06.08
    Vilnius kuria naują tradiciją: Šaltibarščių festivalis

    Birželio 10 d., šeštadienį, Vilniuje vyks Šaltibarščių festivalis. Šventės rengėjai tikisi, kad „Pink soup...

    Laisvalaikis
    2023.06.07
    „Vilniaus prekybos“ grupėje dirbęs A. Namajuška: ten turi atiduoti save, nepristatai rezultatų – nesi grupės dalis Premium 10

    Aurimas Namajuška priklausė grupei entuziastų, kurie 2010 m. iš „Vilniaus prekybos“ (VP) grupės išėjo kartu...

    Prekyba
    2023.06.06
    TOP 3 „Vadybos“ podkastai: apie vadovavimą, konkurenciją žemiausia kaina ir intelektualius šunsnukius

    Pateikiame gegužę daugiausia „Verslo žinių“ prenumeratorių dėmesio sulaukusius rubrikos „Vadyba“ podkastus.

    Vadyba
    2023.06.04
    Į geriausių pasaulio TOP sąrašą patekusio restorano šefas A. Kubilius: tai sėkmė Premium

    Du Vilniuje veikiantys restoranai – Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“ ir Martyno Praškevičiaus...

    Laisvalaikis
    2023.06.01
    Tiekėjai: patekti į tinklų lentynas dar niekada nebuvo taip sunku Premium

    Privačios etiketės gaminiams vis daugiau lentynų ploto skiriantys prekybos tinklai mažiau jo palieka tiekėjų...

    Prekyba
    2023.05.25
    M. Cilcius apie išaugusią savikainą: šiek tiek stringame, nes trūksta agresijos konkuruojant Premium

    Į 48 šalis gėrimus eksportuojančios „MV Group“ vienas didžiausių iššūkių versle yra rekordiškai išaugusi...

    Prekyba
    2023.05.18
    Du Lietuvos restoranai pateko į pasaulinį „LaListe“ geriausių pasaulyje TOP 1.000

    Du Vilniuje veikiantys restoranai – virtuvės meistrų Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“ ir Martyno...

    Laisvalaikis
    2023.05.17
    Gastrobarų „Plus plus plus“ įkūrėjas: karjerą „Vilniaus prekyboje“ iškeičiau į nuosavą verslą, nes žinojau, kad pasiseks Premium 2

    Aurimas Zimnickas yra dirbęs „Vilniaus prekybos“ grupės įmonėse, kelioms jų vadovavo, buvo valdybos narys.

    Vadyba
    2023.05.16

    Verslo žinių pasiūlymai