Išrinks geriausius Lietuvos virėjus
Į nacionalinio konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ finalą pateko šeši virtuvės šefai: Ignas Damanskas („Original Coffee”), Erikas Janerikas („EGO SPA“), Gediminas Kniūkšta („Lavender inn“), Edgaras Rutkauskas, Andrius Vasilenka ( „Siesta“) ir Ernestas Žitkauskas („Amandus“).
Besivaržantys meistrai gamins veganišką karštą užkandį; karštąjį patiekalą, būtinai panaudojant triušienos sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai su slyvomis, marcipanais ir šokoladiniu papuošimu.
Konkurse „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2022“ dalyvaus Airidas Bubelis („Arrivée“), Teresė Kvašytė („Ertlio namas“), Paulius Lenkšas („Amandus“), Gertis Liutkevičius („Juoda druska“), Lilija Putilovaitė (Šv. Ignaco Lojolos kolegija) ir Rokas Ragauskas. Jaunieji virėjai gamins tokius pačius patiekalus, kaip ir vyresni jų kolegos.
Konkursinius patiekalus vertins sertifikuoti teisėjai iš Danijos, Estijos, Latvijos, Švedijos, priklausantys pasaulio virtuvės šefų asociacijai (WorldChefs – The World's Association of Chefs Societies).
Vertinant virėjus dėmesys bus skiriamas skoninėms savybėms, jų suderinamumui, profesionaliam paruošimui, skirtingų gamybos technikų panaudojimui, moderniam šiuolaikiškam pateikimui, estetikai. Vertinama ir švari, tvarkinga darbo vieta.
„Skonis, spalvos, formos, kvapas, inovacijos, technikos – tai tik keli vertinimo kriterijai, kurie nuspręs, kas taps geriausiu. Ar tai lengvas kelias? Tikrai ne, tačiau tik keliaujant juo, darant klaidas ir mokantis iš jų mes galime tapti stipresni ir labiau savimi pasitikintys. Kiekvienas konkursas lyg egzaminas, kuriam praėjus sakai: „Pagaliau, daugiau niekad“. Tačiau emocijoms nuslūgus vėl pradedi ruoštis ir keliauji kito egzamino link, kol pajunti vidinę ramybę ir stovi ant aukščiausios pakylos“, – sako Jaroslavas Orševskis, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LVVKA) prezidentas, „WorldChefs“ sertifikuotas teisėjas.
Parodoje „Taste Vilnius HoReCa 2022“ vyks dar vienas konkursas – „Geriausia komanda Zero Waste challenge 2022“, jame dalyvaus profesinių mokyklų komandos, jas sudarys 2 mokiniai ir mokytojas. Mokiniams teks gaminti karštą (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant alpinį šalvį, pastarnokus ir morkas, demonstruojant skirtingas žuvies gamybos technologijas bei laikantis tvarios virtuvės principų. Mokytojai iš likučių kurs vieno kąsnio užkandžius.
Profesinių mokyklų komandų konkursinius patiekalus vertina tarptautinių čempionatų prizininkai ir patyrę virtuvės šefai Aldona Gečienė, Darius Dabrovolskas, Honorata Lyndo, Jaroslav Orševski, Tomas Rimydis.
Konkursų „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ ir „Geriausias Lietuvos virėjas“ nugalėtojai:
- 2003 m. „Geriausi metų virėjai“ (I v. Aldona Gečienė ir Božena Sadovskaja),
- 2005 m. „Jaunieji virėjai“ (I v. Darius Dabrovolskas ir Tomas Rimydis),
- 2008 m. „Geriausias Lietuvos virėjas“ (I v. Vytautas Samavičius),
- 2009 m. „Geriausias jaunasis virėjas“ (I v. Remigijus Januška),
- 2010 m. „Geriausias Lietuvos virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),
- 2011 m. „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ (I v. Natas Beriozovas),
- 2012 m. „Geriausias Lietuvos virėjas“ (I v. Justinas Misius),
- 2014 m. „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ (I v. Pavel Koncejalov),
- 2014 m. „Geriausias Lietuvos virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),
- 2016 m. „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ (I v. Ignas Višinskas),
- 2016 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Jevgenij Volkov),
- 2018 m. „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ (I v. Jonita Šeščilaitė),
- 2018 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius).