Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Publikuota: 2020-01-09
Pietvakarių Ispanijoje esančiame restorane „Aponiente“ patiekalai gaminami tik iš ingredientų, surinktų ar sugautų jūroje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Pietvakarių Ispanijoje esančiame restorane „Aponiente“ patiekalai gaminami tik iš ingredientų, surinktų ar sugautų jūroje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą. Savo trimis „Michelin“ restoranų gido žvaigždutėmis įvertintame restorane „Aponiente“ jis gamina netikėčiausius patiekalus iš galybės paprastai nenaudojamų vandenynų produktų.

Angelas Leonas pasakaja, jog nori pakeisti dominuojantį požiūrį į jūrų gėrybes. Ir, panašu, jam sekasi.

„Kai nusprendžiau gaminti tik iš jūros produktų, man sakė, kad taip apsiribojęs, neišsilaikysiu. Bet išgyvenome. Žmonės pas mus atvažiuoja iš viso pasaulio. Vandenyno mes tinkamai nepažįstame, o jis tikrai yra neišsiamemas“, – BBC televizijai sako A. Leonas, radikalius patiekalus kuriantis pietvakarių Ispanijoje, netoli Kadiso (Cadiz) uosto esančiame El Puerto de Santa Maria miestelyje. Restoraną „Aponiente“ jis įkurė prieš dešimt metų. Jis veikia malūne, kuris kadais veikė užliejamas jūros potvynių.

Šefas pripažįsta, jog iš pradžių buvo sunku, nes niekas nesuprato, ką jie daro, klientai tiesiog išeidavo perskaitę meniu. Jo restoranas „Aponiente“ gastronomijos pasaulyje išgarsėjo savo virtuvėje pritaikęs aukštąsias technologijas, kurių pagalba transformavo iš pažiūros nevalgomas vandenynų gėrybes į žmonėms priimtinus, žinomus pavidalus.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Svečiams šefas siūlo 20-ies arba 22-jų patiekų degustacinius meniu, kurių patiekalai sukurti tik iš ingredientų, surinktų, sugautų jūroje. Duona čia sūdoma jūros vandenį, iš žuvyčių, kurias komercine žvejyba užsiimantys žvejai paprastai išmestų, A. Leono komanda gamina troškinius, paštetus, kad ir kaip keistai skambėtų, kemša, o paskui vytina, verda, rūko dešras, kurių griežinėliai pateikiami užkandžiams, o smulkieji vėžiagyviai dubenyse plaukioja nušviesti bioliuminescencinės vandens mikroorganizmų šviesos.

Dirba su biologais

Eksperimentinės virtuvės restoranas visus produktus susirenka iš jūros ir aplinkinių užliejamų pelkių – pradedant specifinėmis žolėlėmis, baigiant pačių čia auginamomis austrėmis, moliuskais, žuvimis.

„Norime įrodyti, kad galima gyventi be žemės produktų“, - kalba meistras.

Virtuvės meistras maistui gaminti renkasi tas žuvų rūšis, kurios anksčiau laikytos jūrinėmis atliekomis, tokius negirdėtus produktus kaip jūrinis cukrus, išgaunamas iš dumblių, jūrų daržoves, kurios žuvininkystės ūkiuose paprastai neauginamos. Taip A. Leonas nori parodyti, kad vandenynuose galima rasti daugumą įprastų maisto produktų, tik žmonės apie tai nežino. „Aponiente“ turi laboratoriją, bendradarbiauja su jūrų biologais, tyrėjais, kurie ieško naujų gyvūnų rūšių, kurios galėtų būti pritaikytos kulinarijai. Jie pirmieji žmogaus mitybai pritaikė jūrų planktoną.

„Žmonės manęs anskčiau klausdavo, koks yra jūros skonis. Nežinojau, ką atsakyti. Bet kai paragavau planktono, supratau – tai yra jūros skonis“, – šefą cituoja BBC. 

2014 m. A. Leonas Ispanijos karališkosios gastronomijos akademijos buvo paskelbtas geriausiu šalies šefu. 2019-ųjų pabaigoje restoranų gidas „Michelin“ už šefo pasišventimą plėtotinti ir populiarinti tvarumo principus kulinarijoje jam skyrė Tvarumo apdovanojimą.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku