Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Publikuota: 2018-11-25
Ypatingam Burgundijos vynui kolekcininkai nešykšti astronominių sumų. www.assets.bwbx.io nuotr.
svg svg
Ypatingam Burgundijos vynui kolekcininkai nešykšti astronominių sumų. www.assets.bwbx.io nuotr.
 

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas sumokėjo už 1945-ųjų derliaus „Romanée Conti“ vyno butelį.

Dėl šio ypatingo vyno „Sotheby’s“ aukcione Niujorke varžėsi ir Niujorko nekilnojamojo turto vystytojas Robas Rosania.

Jis nusileido internetu vyno butelį įsigijusiam pirkėjui, tačiau nepasidavė ir už keliolikos minučių įsigijo kitą tokį pat, tų pačių derliaus metų 0,75 l butelį vyno už 496.000 USD.

Šie sandoriai į šipulius sudaužė iki šiol buvusį brangiausio vyno rekordą – 2007 m. už šiek tiek daugiau nei 300.000 USD buvo parduotas šešialitris 1945 metų „Mouton-Rotchild“ butelis. Kyla natūralus klausimas, kas šį visus rekordus sumušusį Burgundijos vyną daro tokį ypatingą, kad kolekcininkai nešykšti tokių astronominių sumų?

Žaliava brangiausiam pasaulio vynui (vidutiniškai – 19.000 Eur už butelį) sirpinama 1,63 ha „Romanée Conti“ vynuogyne, tuo pat vardu pavadintas ir bene žymiausias Burgundijos vyno ūkis – „Domaine Romanée Conti“. Jį nuo 1869 m. valdo dvi šeimos – Villaine’ų ir Leroy. Tiesa, vyno mėgėjų lūpose dažniausiai skamba šios vyninės vardo abreviatūra – DRC.

Įprastai Burgundijoje viename vynuogyne vynmedžius augina keli ar net keliolika skirtingų ūkių, tačiau DRC turi net du tik jiems priklausančius „Grand Cru“ vynuogynus – „Romanée Conti“ ir „La T?che“ (6,06 ha). Ūkiui taip pat priklauso po dalį šių kultinių „Grand Cru“ vynuogynų: „Richebourg“, „Romanée-St-Vivant“, „Grands Échezeaux“, „Échezeaux“, „Corton“ ir „Montrachet“, kur gaminamas brangiausias pasaulio baltasis vynas.

Įdomu, kad nors ūkiui priklauso ir 0,6 ha „Vosne-Romanée Premier Cru“ vynuogynų, vyno iš jų derliaus DRC negamina, o kasmet anonimiškai uogų parduoda kitiems. Vienintelis „Premier Cru“ rango vynas čia gaminamas maišant skirtingų Grand Cru vynuogynų jaunesnių vynmedžių derlių. Po daugiau nei 20-ies metų bandymų atskiruose vynuogynuose, 2007-aisiais visas DRC buvo sertifikuotas kaip biodinaminis ūkis.

Legendiniame vynuogyne

Vynuogės „Romanée Conti“ vynuogyne auga nuo XIII a., o jau XVII a. rašytiniuose šaltiniuose galima aptikti įrašų apie nepriekaištingą vyno kokybę. Vandens beveik nesulaikantis geležingas kalkakmenio dirvožemis idealiai tinka ’Pinot Noir’ vynuogėms sirpti. Vynmedžiai čia susodinti tankiai. Dėl itin nedidelio derlingumo kasmet pagaminama tik apie 5.000 vyno butelių (vienam buteliui reikia daugiau nei 3 vynmedžių derliaus), kurie importuotojams ir privatiems kolekcininkams parduodami tik pagal ypač griežtą alokacijų sistemą.

Šis vynuogynas toks žymus, kad 2010 m. nusikaltėliai herbicidais apnuodijo 2 vynmedžius ir pareikalavo 1 mln. Eur išpirkos grasindami, kad apnuodys visą vynuogyną. Laimė, policijai pavyko sulaikyti nusikaltėlius jiems neįgyvendinus grasinimų.

Aukcione parduotasis 1945-ųjų derliaus vynas ypatingas ne tik todėl, kad simbolizavo Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Itin šalta tų metų žiema lėmė ypač mažą derlingumą ir sykiu – didelę skonio koncentraciją. Gamta Burgundijos ir Bordo vynuogynuose sirpstančias uogas lepino vėsiomis naktimis ir šiltomis dienomis. Tai – bene idealios sąlygos vynuogėms sirpti. Vynas išėjo labai aukštos kokybės, tačiau jo pagaminta itin nedaug. DRC išpilstė tik 600 „Romanée Conti“ butelių, o iki šių dienų išliko tik keli. Maža to, nuskynus vynuoges, seni filokseros kenkėjų epidemijos nepaliesti vynmedžiai buvo išrauti ir pasodinti nauji ’Pinot Noir’ sodinukai, įskiepyti ant filokserai atsparių šaknų. Paskui šio vyno buvo pagaminta tik 1952-aisiais. Jamie Ritchie, Sotheby’s“ aukciono Vyno departamento vadovas, 1945 m. „Romanée Conti“ pavadino „ypatingiausiu pasaulio vynu“.

Provenanso svarba

Kai kalba eina apie brandų vyną, ypač svarbus konkretaus butelio provenansas – kilmės ir gyvenimo istorija. Brangus vynas dažnai tampa padirbinėtojų taikiniu. 2012 m. vyno pasaulį sudrebino Rudy Kurniawano istorija, kai žymiems aukcionams talkinęs ir itin retu vynu prekiavęs indonezijietis buvo pagautas padirbinėjęs prekę ir už tai nuteistas 10 metų kalėti.

Išaiškinti nusikaltimą padėjo žymus Burgundijos vyndarys Laurent’as Ponsot, kuris pamatė aukcione parduodamą savo vyno butelį, nors tais metais tokio vyno ūkis negamino.

Svarbu, kad įsigyjamas butelis būtų ne tik iš patikimų rankų, bet ir visą laiką atsakingai saugotas stabilios temperatūros, drėgnoje, tamsioje patalpoje.

Kainos rekordą sumušusiame aukcione buvo parduodami buteliai iš asmeninės Roberto Drouhino vyno kolekcijos. Ilgus metus garbingojo Burgundijos vyno pirklio rūsyje pragulėję reti vyno buteliai buvo atidžiai supakuoti ir lėktuvu išsiųsti iš Bono miesto į Niujorką. Kai kalbama apie retą vyną, nepriekaištingas provenansas gali stipriai kilstelėti jo kainą.

Niujorko aukcione iš asmeninės p. Drouhino kolekcijos buvo parduota vyno už 7,3 mln. Eur, net 5 kartus viršijant prognozuotas pajamas. Birželį vykusiame „Baghera Wines“ aukcione už vyną iš kultinio, šviesaus atminimo Burgundijos vyndario Henri Jayer asmeninės kolekcijos sumokėta 34,7 mln. Eur. Ankstesnis 24,7 mln. Eur rekordas priklausė vyną padirbinėjusio p. Kurniawano kolekcijai, išparduotai 2006-aisiais.

Burgundija pirmauja

Prieš kelerius metus vyno aukcionuose karaliavo Bordo vynai, dabar stipriai lyderiauja Burgundija. Pavyzdžiui, 1990 m. „Romanée Conti“ kaina per šiuos metus jau pakilo 20%, o skaičiuojant nuo 1999 m. – beveik 40 kartų! Ilgus metus brangaus vyno rinkoje dominavo Bordo vynas; jis gaminamas santykinai dideliais kiekiais, tai leido rastis kolekcionavimo rinkai. Tačiau tendencijos keičiasi.

„Azijos vyno rinkoje pastaraisiais metais jaučiama susidomėjimo slinktis – iš Bordo į Burgundiją. Populiariausiu vynu aukcione vis dažniau tampa „Domaine Romanée Conti“ ar „Domaine Leroy“, jie keičia ypač Azijoje populiarų „Ch?teau Lafite Rothschild“ vyną“, – komentuoja Chrisas Munro, aukcionų namų „Christie’s“ Vyno ir stipriųjų gėrimų departamento vadovas.

Londono tarptautinės vyno pirklių biržos (Liv-ex) duomenimis, nuo 2017 m. birželio iki 2018 m. birželio žymiausio itališko vyno portfelis brango 4%, šampanai – 8%, geriausi Bordo vynai – 11%, o dvylikos žymiausių Burgundijos vynų kaina pakilo 23,7%. Per dešimtmetį „Liv-ex 100“ (daugiausia Bordo regiono, bet ir žymūs itališki vynai bei šampanai) kilo apie 12%, o „Burgundy 150“ indeksas per tą patį laikotarpį ūgtelėjo net 160%.

Brangūs – ne tik brandūs

Akivaizdu, kad retas burgundiškas vynas tampa rimta investicija. Tačiau neįtikėtinai brangus būna ne tik brandus vynas. 2015 ir 2016-ieji įeis į istoriją kaip nepaprastai gero derliaus metai beveik visoje Europoje. Ne visur užderėjo daug, bet beveik visur – itin geros kokybės vynuogės. Burgundijoje mažais kiekiais gaminamas vynas muša jauno, ką tik išleisto vyno kainų rekordus. Vidutinė 2015 m. žymiausio DRC vyno kaina siekia stulbinamus 22.000 Eur už butelį. Tačiau net ji nublanksta prieš 2015 m. „Domaine Leroy Musigny“ – kone kasdien brangstantis vynas jau peržengė 40.000 Eur už butelį ribą (nors visų derlių kainos vidurkis rinkoje – „vos“ 9.000 eurų už butelį).

Žymiausia Burgundijos dama Lalou Bize-Leroy nuo 1974 m. buvo viena iš DRC valdytojų, bet vedina noro susikoncentruoti į savo pačios ūkio vyną 1991 m. paliko „Romanée Conti“ vyninę ir savo atsakomybes perdavė sesers vaikams. 86-erių p. Bize-Leroy pati asmeniškai prižiūri kiekvieno savo vyno raidą ir tvirtina, kad Burgundijoje vyndarys nėra reikalingas – reikia tik leisti gamtai pačiai netrukdomai sukurti geriausią vyną. Nenuostabu, kad pastaraisiais metais jos biodinamiškai daromo vyno kainos šitaip šovė aukštyn. Niekas nežino, kada dar bus pagamintas tokios kokybės vynas, todėl 2015 ir 2016 m. vyno paklausa gerokai viršija pasiūlą, tad kainos nenumaldomai auga. O kiekvienas rekordinis sandoris jas pakelia dar aukščiau.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Prievaizdai susiprato, kad smulkiuosius gamintojus reikia vertinti kitaip Premium

Nesvarbu, kad nedidelėje alkoholio įmonėje yra vos keli darbuotojai – kone vieno žmogaus reikia vien tik...

Gazelė
2021.01.26
Dviejų restoranų savininkas: uždariau juos, kad nerizikuočiau savo vardu Premium

Per karantiną maitinimo įstaigos gali tiekti maistą išsinešti ar pristatyti jį pagal užsakymą, tačiau tokia...

Gazelė
2021.01.25
Kol Pakruojy įkūrė spirito varyklą, turėjo nueiti kryžiaus kelius Premium 1

Verslininkų, norinčių gaminti stiprųjį alkoholį, veikiausiai atsirastų, tačiau atbaido daugybė reikalavimų,...

Gazelė
2021.01.22
Vyno prekyba: mažiau, bet kokybiškiau Premium

2020-ieji vyno pasauliui nebuvo lengvi: visuotinė pandemija uždarė restoranus, viešbučius, sustabdė keliones.

Laisvalaikis
2021.01.19
Alkoholio reklamos draudimas: kaip drambliui pralįsti pro adatos skylutę Premium 2

Šiais sudėtingais laikais, kai daugybės verslo įmonių kvėpavimo aparatas yra ne kas kita, o prekyba...

Laisvalaikis
2021.01.13
Paruoštukų verslas tik atrodo paprastas: pasiteisina retam Premium

Ruošinių arba produktų, kuriuos reikia pasigaminti patiems, paklausa auga, tačiau ji neatstoja tiesioginės...

Gazelė
2021.01.13
Kiek kainuoja burbuliukai: akcizai putojančiam vynui įvairiose šalyse

Šią šventinę savaitę visame pasaulyje šaunamas putojantis vynas – žmonės atsisveikina su keistais,...

Laisvalaikis
2020.12.31
Restoranai užversti vakarienių užsakymais, kurie per šventes keliaus į namus Premium 1

Šiemet kaip niekad gausu restoranų, siūlančių per šventes į namus pristatyti Kūčių vakarienę ar kalėdinius...

Gazelė
2020.12.21
Susidomėjimas „bemėse mėsa“ neblėsta – alternatyvų ieško ir lietuviai Premium

Tokių startuolių kaip „Beyond Meat“ ar „Impossible Foods“ pradėtas mėsos alternatyvų bumas neblėsta – į...

Pramonė
2020.11.24
Gelbėjasi patys: atleido trečdalį žmonių, skaičiuoja, kiek sutaupytų „šešėlyje“ Premium 6

Dėliojant paramos priemones verslui, svarstoma apie mechanizmus, kad ji pasiektų ir tuos, kurie buvo paveikti...

Gazelė
2020.11.11
„McDonald's“ valgiaraštyje atsiras „McPlant“ – mėsainis be mėsos 2

Daugėjant žmonių, nevalgančių mėsos, didžiausias pasaulyje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“...

Paslaugos
2020.11.10
Gaja: skonio kelionė į Pjemontą Premium

Pasaulyje siaučiant pandemijai, deja, tenka atsisakyti fizinių kelionių. Tačiau keliauti galima ne tik...

Laisvalaikis
2020.11.08
„Taurakalnio“ vadovė M. Čereškaitė: turėsim pradėti nuo nulio Premium 3

„Ši krizė bus ilgesnė, negu bet kuri kita buvusi, ir jai pasibaigus mes kitaip gyvensim, kitaip matysim.

Laisvalaikis
2020.11.06
Moliūgų galimybės – neaprėpiamos Premium

Moliūgus kai kurie sodininkai vis dar augina dėl jų įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos...

Laisvalaikis
2020.11.02
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26
Restoranų savininkai: norime karantino – ir kuo greičiau Premium 22

Neseniai, dar prieš kelias savaites, maitinimo sektoriui žodis karantinas skambėjo kaip keiksmažodis. Padėtis...

Gazelė
2020.10.26
Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos...

Laisvalaikis
2020.10.24
„Bambalynė“ besišaipiusiems įrodė, kaip užkurti verslą, bet virusas atnešė katastrofą Premium 2

Jeigu galima padaryti kitoniškai, kodėl to nepadarius, – tokiu požiūriu vadovaujasi UAB „Bambalynė“ įkūrėjai.

Gazelė
2020.10.21
Kavos namų įkūrėja: nuosavas verslas nepagailėjo staigmenų Premium 3

Kavos namai „Coffee Spells“ sostinėje veikia vos metus, tačiau jų įkūrėjai teko tiek kartų keisti verslo...

Gazelė
2020.10.14
Platformoje „Talonai.lt“ įsigyta kuponų už 33.000 Eur, bet išsigryninti klientai neskuba Premium

Pirmasis karantinas jau senokai baigėsi, tačiau klientai ir toliau demonstruoja solidarumą su smulkiuoju...

Gazelė
2020.10.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus