Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Publikuota: 2018-11-25
Ypatingam Burgundijos vynui kolekcininkai nešykšti astronominių sumų. www.assets.bwbx.io nuotr.
svg svg
Ypatingam Burgundijos vynui kolekcininkai nešykšti astronominių sumų. www.assets.bwbx.io nuotr.
 

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas sumokėjo už 1945-ųjų derliaus „Romanée Conti“ vyno butelį.

Dėl šio ypatingo vyno „Sotheby’s“ aukcione Niujorke varžėsi ir Niujorko nekilnojamojo turto vystytojas Robas Rosania.

Jis nusileido internetu vyno butelį įsigijusiam pirkėjui, tačiau nepasidavė ir už keliolikos minučių įsigijo kitą tokį pat, tų pačių derliaus metų 0,75 l butelį vyno už 496.000 USD.

Šie sandoriai į šipulius sudaužė iki šiol buvusį brangiausio vyno rekordą – 2007 m. už šiek tiek daugiau nei 300.000 USD buvo parduotas šešialitris 1945 metų „Mouton-Rotchild“ butelis. Kyla natūralus klausimas, kas šį visus rekordus sumušusį Burgundijos vyną daro tokį ypatingą, kad kolekcininkai nešykšti tokių astronominių sumų?

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Žaliava brangiausiam pasaulio vynui (vidutiniškai – 19.000 Eur už butelį) sirpinama 1,63 ha „Romanée Conti“ vynuogyne, tuo pat vardu pavadintas ir bene žymiausias Burgundijos vyno ūkis – „Domaine Romanée Conti“. Jį nuo 1869 m. valdo dvi šeimos – Villaine’ų ir Leroy. Tiesa, vyno mėgėjų lūpose dažniausiai skamba šios vyninės vardo abreviatūra – DRC.

Įprastai Burgundijoje viename vynuogyne vynmedžius augina keli ar net keliolika skirtingų ūkių, tačiau DRC turi net du tik jiems priklausančius „Grand Cru“ vynuogynus – „Romanée Conti“ ir „La T?che“ (6,06 ha). Ūkiui taip pat priklauso po dalį šių kultinių „Grand Cru“ vynuogynų: „Richebourg“, „Romanée-St-Vivant“, „Grands Échezeaux“, „Échezeaux“, „Corton“ ir „Montrachet“, kur gaminamas brangiausias pasaulio baltasis vynas.

Įdomu, kad nors ūkiui priklauso ir 0,6 ha „Vosne-Romanée Premier Cru“ vynuogynų, vyno iš jų derliaus DRC negamina, o kasmet anonimiškai uogų parduoda kitiems. Vienintelis „Premier Cru“ rango vynas čia gaminamas maišant skirtingų Grand Cru vynuogynų jaunesnių vynmedžių derlių. Po daugiau nei 20-ies metų bandymų atskiruose vynuogynuose, 2007-aisiais visas DRC buvo sertifikuotas kaip biodinaminis ūkis.

Legendiniame vynuogyne

Vynuogės „Romanée Conti“ vynuogyne auga nuo XIII a., o jau XVII a. rašytiniuose šaltiniuose galima aptikti įrašų apie nepriekaištingą vyno kokybę. Vandens beveik nesulaikantis geležingas kalkakmenio dirvožemis idealiai tinka ’Pinot Noir’ vynuogėms sirpti. Vynmedžiai čia susodinti tankiai. Dėl itin nedidelio derlingumo kasmet pagaminama tik apie 5.000 vyno butelių (vienam buteliui reikia daugiau nei 3 vynmedžių derliaus), kurie importuotojams ir privatiems kolekcininkams parduodami tik pagal ypač griežtą alokacijų sistemą.

Šis vynuogynas toks žymus, kad 2010 m. nusikaltėliai herbicidais apnuodijo 2 vynmedžius ir pareikalavo 1 mln. Eur išpirkos grasindami, kad apnuodys visą vynuogyną. Laimė, policijai pavyko sulaikyti nusikaltėlius jiems neįgyvendinus grasinimų.

Aukcione parduotasis 1945-ųjų derliaus vynas ypatingas ne tik todėl, kad simbolizavo Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Itin šalta tų metų žiema lėmė ypač mažą derlingumą ir sykiu – didelę skonio koncentraciją. Gamta Burgundijos ir Bordo vynuogynuose sirpstančias uogas lepino vėsiomis naktimis ir šiltomis dienomis. Tai – bene idealios sąlygos vynuogėms sirpti. Vynas išėjo labai aukštos kokybės, tačiau jo pagaminta itin nedaug. DRC išpilstė tik 600 „Romanée Conti“ butelių, o iki šių dienų išliko tik keli. Maža to, nuskynus vynuoges, seni filokseros kenkėjų epidemijos nepaliesti vynmedžiai buvo išrauti ir pasodinti nauji ’Pinot Noir’ sodinukai, įskiepyti ant filokserai atsparių šaknų. Paskui šio vyno buvo pagaminta tik 1952-aisiais. Jamie Ritchie, Sotheby’s“ aukciono Vyno departamento vadovas, 1945 m. „Romanée Conti“ pavadino „ypatingiausiu pasaulio vynu“.

Provenanso svarba

Kai kalba eina apie brandų vyną, ypač svarbus konkretaus butelio provenansas – kilmės ir gyvenimo istorija. Brangus vynas dažnai tampa padirbinėtojų taikiniu. 2012 m. vyno pasaulį sudrebino Rudy Kurniawano istorija, kai žymiems aukcionams talkinęs ir itin retu vynu prekiavęs indonezijietis buvo pagautas padirbinėjęs prekę ir už tai nuteistas 10 metų kalėti.

Išaiškinti nusikaltimą padėjo žymus Burgundijos vyndarys Laurent’as Ponsot, kuris pamatė aukcione parduodamą savo vyno butelį, nors tais metais tokio vyno ūkis negamino.

Svarbu, kad įsigyjamas butelis būtų ne tik iš patikimų rankų, bet ir visą laiką atsakingai saugotas stabilios temperatūros, drėgnoje, tamsioje patalpoje.

Kainos rekordą sumušusiame aukcione buvo parduodami buteliai iš asmeninės Roberto Drouhino vyno kolekcijos. Ilgus metus garbingojo Burgundijos vyno pirklio rūsyje pragulėję reti vyno buteliai buvo atidžiai supakuoti ir lėktuvu išsiųsti iš Bono miesto į Niujorką. Kai kalbama apie retą vyną, nepriekaištingas provenansas gali stipriai kilstelėti jo kainą.

Niujorko aukcione iš asmeninės p. Drouhino kolekcijos buvo parduota vyno už 7,3 mln. Eur, net 5 kartus viršijant prognozuotas pajamas. Birželį vykusiame „Baghera Wines“ aukcione už vyną iš kultinio, šviesaus atminimo Burgundijos vyndario Henri Jayer asmeninės kolekcijos sumokėta 34,7 mln. Eur. Ankstesnis 24,7 mln. Eur rekordas priklausė vyną padirbinėjusio p. Kurniawano kolekcijai, išparduotai 2006-aisiais.

Burgundija pirmauja

Prieš kelerius metus vyno aukcionuose karaliavo Bordo vynai, dabar stipriai lyderiauja Burgundija. Pavyzdžiui, 1990 m. „Romanée Conti“ kaina per šiuos metus jau pakilo 20%, o skaičiuojant nuo 1999 m. – beveik 40 kartų! Ilgus metus brangaus vyno rinkoje dominavo Bordo vynas; jis gaminamas santykinai dideliais kiekiais, tai leido rastis kolekcionavimo rinkai. Tačiau tendencijos keičiasi.

„Azijos vyno rinkoje pastaraisiais metais jaučiama susidomėjimo slinktis – iš Bordo į Burgundiją. Populiariausiu vynu aukcione vis dažniau tampa „Domaine Romanée Conti“ ar „Domaine Leroy“, jie keičia ypač Azijoje populiarų „Ch?teau Lafite Rothschild“ vyną“, – komentuoja Chrisas Munro, aukcionų namų „Christie’s“ Vyno ir stipriųjų gėrimų departamento vadovas.

Londono tarptautinės vyno pirklių biržos (Liv-ex) duomenimis, nuo 2017 m. birželio iki 2018 m. birželio žymiausio itališko vyno portfelis brango 4%, šampanai – 8%, geriausi Bordo vynai – 11%, o dvylikos žymiausių Burgundijos vynų kaina pakilo 23,7%. Per dešimtmetį „Liv-ex 100“ (daugiausia Bordo regiono, bet ir žymūs itališki vynai bei šampanai) kilo apie 12%, o „Burgundy 150“ indeksas per tą patį laikotarpį ūgtelėjo net 160%.

Brangūs – ne tik brandūs

Akivaizdu, kad retas burgundiškas vynas tampa rimta investicija. Tačiau neįtikėtinai brangus būna ne tik brandus vynas. 2015 ir 2016-ieji įeis į istoriją kaip nepaprastai gero derliaus metai beveik visoje Europoje. Ne visur užderėjo daug, bet beveik visur – itin geros kokybės vynuogės. Burgundijoje mažais kiekiais gaminamas vynas muša jauno, ką tik išleisto vyno kainų rekordus. Vidutinė 2015 m. žymiausio DRC vyno kaina siekia stulbinamus 22.000 Eur už butelį. Tačiau net ji nublanksta prieš 2015 m. „Domaine Leroy Musigny“ – kone kasdien brangstantis vynas jau peržengė 40.000 Eur už butelį ribą (nors visų derlių kainos vidurkis rinkoje – „vos“ 9.000 eurų už butelį).

Žymiausia Burgundijos dama Lalou Bize-Leroy nuo 1974 m. buvo viena iš DRC valdytojų, bet vedina noro susikoncentruoti į savo pačios ūkio vyną 1991 m. paliko „Romanée Conti“ vyninę ir savo atsakomybes perdavė sesers vaikams. 86-erių p. Bize-Leroy pati asmeniškai prižiūri kiekvieno savo vyno raidą ir tvirtina, kad Burgundijoje vyndarys nėra reikalingas – reikia tik leisti gamtai pačiai netrukdomai sukurti geriausią vyną. Nenuostabu, kad pastaraisiais metais jos biodinamiškai daromo vyno kainos šitaip šovė aukštyn. Niekas nežino, kada dar bus pagamintas tokios kokybės vynas, todėl 2015 ir 2016 m. vyno paklausa gerokai viršija pasiūlą, tad kainos nenumaldomai auga. O kiekvienas rekordinis sandoris jas pakelia dar aukščiau.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Sukūrė restoranų platformą regionui: kaip žemaičiai, patys sau pasidarėme Premium 1

Darbuotojus paveikus prasidėjusiai pandemijai ir karantinui, dalis jų netruko pamatyti galimybę ir dar...

Gazelė
2022.08.16
VMI maitinimo įmonėse nustatė kone 400 mokestinių pažeidimų 6

Viešojo maitinimo sektoriuje šiemet sausį – liepą nustatyti keli šimtai mokestinių pažeidimų ir priskaičiuota...

Finansai
2022.08.14
Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku