Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse

Publikuota: 2018-11-13
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ sudarytas Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos – 30-ies geriausių restoranų sąrašas. Į jį pateko septyni iš 15-os gido ekspertų įvertintų mūsų šalies restoranų.

Du iš septynių pateko į pirmąjį trejetą – antrąją vietą užėmė vilniškis „Nineteen 18“, trečiąja su Talino restoranu „O“ dalijasi Vilniaus „Sweet Root“. Pirmoje sąrašo vietoje, kaip ir pernai, liko Talino restoranas „NOA Chefs Hall“.

Šių metų rudenį Vilniuje, restauruotame „Pacų“ viešbutyje atidarytas restoranas „Nineteen 18“ savo antrąja vieta per daug nenustebino: jo virtuvei vadovauja šefas Matas Paulinas, atsikviestas iš kauniškio „Numan“. Savo ruožtu, 2017 m. geriausių Baltijos restoranų sąrašo trečiąja vieta „Numan“ pasidalijo su estų restoranu „Alexander Chef’s Table“.

Antrą vietą pernai užėmęs Rygos restoranas „Vinsents“ šiemet nukrito į penktą vietą. Iš viso 30-ies geriausių restoranų sąraše šiemet – 8 naujokai, 5 iš jų pradėjo veikti šiais metais. Kalbant apie šių metų sąrašo lietuviškuosius akcentus, – 24-oje vietoje rikiuojasi „Monte Pacis“ (Kaunas), 19 – „Telegrafas“( Vilnius), 16 – „Uoksas“ (Kaunas), 15 – „Monai“ (Klaipėda), 12 – „Džiaugsmas“ (Vilnius).

Kaip minėta, šiemet „White Guide“ reitingai suteikti 15-ai Lietuvos restoranų (eilės tvarka): “Nineteen 18”, “Sweet Root”, “Džiaugsmas”, “Monai”, “Uoksas”, “Telegrafas”, “Monte Pacis”, “Amandus”, “Somm”, “Trinity”, “Gaspar’s”, “Selfish”, “El Mercado”, “Dia”, “Snobas”.

Rekomenduojami restoranai: “Ertlio Namas”, “Bučeris”, “Šturmų Švyturys Vilnius”, “Lauro Lapas”, “Šturmų Švyturys Ventės Ragas”.

Bunda jau Baltija

Šiemet, kaip ir pernai, bendrame Baltijos šalių restoranų sąraše lietuviškų perpus mažiau nei estiškų ar latviškų. Ne todėl, kad lietuviai virėjai būtų prastesni. Priežastis čia ta pati, kaip ir pernai ar užpernai: pinigai. Už tai, kad „White Guide“ ekspertai į savo gastronominius maršrutus įtrauktų Lietuvą ir reitinguotų mūsų restoranus, gido leidėjams reikia mokėti, tai yra įprasta įvairių gidų praktika. Taigi, Lietuva sumokėjo 10.000 Eur, už juos aplankyta 15 šalies restoranų. Dalyvavimą šiame projekte finansuoja Lietuvos turizmo departamentas su partneriais „Kaunas IN“ ir „GO Vilnius“,

Estai ir latviai, VŽ duomenimis, sumokėjo po 20.000 Eur.

Pasak Gerdos Butkuvienės, Turizmo departamento Komunikacijos skyriaus vadovės, „White Guide” sudarytojai išsidavė kitais metais planuojantys nebesudarinėti Baltijos šalių restoranų atskiro sąrašo, o įtraukti juos į bendrąjį – kartu su Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Farerų salų maitinimo įstaigomis“.

Drama ir aistra. Taip gastronominio turizmo vystymąsi Baltijos šalyse apibūdino „White Guide Baltics“ leidėjas Aivaras Hansonas: „Konservatyvus gurmanas gali kiek sutrikti, stebėdamas restoranų Baltijos šalyse evoliuciją. Daugelio jų kelias į sėkmę toli gražu nėra tiesus, jam būdingas aistringumas ir dramatiškumas – nuo didžios sėkmės iki žlugimo, nuo grandiozinių atidarymų iki pasitraukimo iš rinkos. Visgi aukso amžius gastronominiams turistams Baltijos šalyse neabejotinai tęsiasi“.

[infogram id="e5c904f7-2a2d-48bd-a230-560faad0f328" prefix="Ujd" format="interactive" title="laisvalaikis: 30 geriausių Baltijos šalių restoranų"]

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 3

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau