Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse

Publikuota: 2018-11-13
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ sudarytas Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos – 30-ies geriausių restoranų sąrašas. Į jį pateko septyni iš 15-os gido ekspertų įvertintų mūsų šalies restoranų.

Du iš septynių pateko į pirmąjį trejetą – antrąją vietą užėmė vilniškis „Nineteen 18“, trečiąja su Talino restoranu „O“ dalijasi Vilniaus „Sweet Root“. Pirmoje sąrašo vietoje, kaip ir pernai, liko Talino restoranas „NOA Chefs Hall“.

Šių metų rudenį Vilniuje, restauruotame „Pacų“ viešbutyje atidarytas restoranas „Nineteen 18“ savo antrąja vieta per daug nenustebino: jo virtuvei vadovauja šefas Matas Paulinas, atsikviestas iš kauniškio „Numan“. Savo ruožtu, 2017 m. geriausių Baltijos restoranų sąrašo trečiąja vieta „Numan“ pasidalijo su estų restoranu „Alexander Chef’s Table“.

Antrą vietą pernai užėmęs Rygos restoranas „Vinsents“ šiemet nukrito į penktą vietą. Iš viso 30-ies geriausių restoranų sąraše šiemet – 8 naujokai, 5 iš jų pradėjo veikti šiais metais. Kalbant apie šių metų sąrašo lietuviškuosius akcentus, – 24-oje vietoje rikiuojasi „Monte Pacis“ (Kaunas), 19 – „Telegrafas“( Vilnius), 16 – „Uoksas“ (Kaunas), 15 – „Monai“ (Klaipėda), 12 – „Džiaugsmas“ (Vilnius).

Kaip minėta, šiemet „White Guide“ reitingai suteikti 15-ai Lietuvos restoranų (eilės tvarka): “Nineteen 18”, “Sweet Root”, “Džiaugsmas”, “Monai”, “Uoksas”, “Telegrafas”, “Monte Pacis”, “Amandus”, “Somm”, “Trinity”, “Gaspar’s”, “Selfish”, “El Mercado”, “Dia”, “Snobas”.

Rekomenduojami restoranai: “Ertlio Namas”, “Bučeris”, “Šturmų Švyturys Vilnius”, “Lauro Lapas”, “Šturmų Švyturys Ventės Ragas”.

Bunda jau Baltija

Šiemet, kaip ir pernai, bendrame Baltijos šalių restoranų sąraše lietuviškų perpus mažiau nei estiškų ar latviškų. Ne todėl, kad lietuviai virėjai būtų prastesni. Priežastis čia ta pati, kaip ir pernai ar užpernai: pinigai. Už tai, kad „White Guide“ ekspertai į savo gastronominius maršrutus įtrauktų Lietuvą ir reitinguotų mūsų restoranus, gido leidėjams reikia mokėti, tai yra įprasta įvairių gidų praktika. Taigi, Lietuva sumokėjo 10.000 Eur, už juos aplankyta 15 šalies restoranų. Dalyvavimą šiame projekte finansuoja Lietuvos turizmo departamentas su partneriais „Kaunas IN“ ir „GO Vilnius“,

Estai ir latviai, VŽ duomenimis, sumokėjo po 20.000 Eur.

Pasak Gerdos Butkuvienės, Turizmo departamento Komunikacijos skyriaus vadovės, „White Guide” sudarytojai išsidavė kitais metais planuojantys nebesudarinėti Baltijos šalių restoranų atskiro sąrašo, o įtraukti juos į bendrąjį – kartu su Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Farerų salų maitinimo įstaigomis“.

Drama ir aistra. Taip gastronominio turizmo vystymąsi Baltijos šalyse apibūdino „White Guide Baltics“ leidėjas Aivaras Hansonas: „Konservatyvus gurmanas gali kiek sutrikti, stebėdamas restoranų Baltijos šalyse evoliuciją. Daugelio jų kelias į sėkmę toli gražu nėra tiesus, jam būdingas aistringumas ir dramatiškumas – nuo didžios sėkmės iki žlugimo, nuo grandiozinių atidarymų iki pasitraukimo iš rinkos. Visgi aukso amžius gastronominiams turistams Baltijos šalyse neabejotinai tęsiasi“.

[infogram id="e5c904f7-2a2d-48bd-a230-560faad0f328" prefix="Ujd" format="interactive" title="laisvalaikis: 30 geriausių Baltijos šalių restoranų"]

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau