Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse

Publikuota: 2018-11-13
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ sudarytas Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos – 30-ies geriausių restoranų sąrašas. Į jį pateko septyni iš 15-os gido ekspertų įvertintų mūsų šalies restoranų.

Du iš septynių pateko į pirmąjį trejetą – antrąją vietą užėmė vilniškis „Nineteen 18“, trečiąja su Talino restoranu „O“ dalijasi Vilniaus „Sweet Root“. Pirmoje sąrašo vietoje, kaip ir pernai, liko Talino restoranas „NOA Chefs Hall“.

Šių metų rudenį Vilniuje, restauruotame „Pacų“ viešbutyje atidarytas restoranas „Nineteen 18“ savo antrąja vieta per daug nenustebino: jo virtuvei vadovauja šefas Matas Paulinas, atsikviestas iš kauniškio „Numan“. Savo ruožtu, 2017 m. geriausių Baltijos restoranų sąrašo trečiąja vieta „Numan“ pasidalijo su estų restoranu „Alexander Chef’s Table“.

Antrą vietą pernai užėmęs Rygos restoranas „Vinsents“ šiemet nukrito į penktą vietą. Iš viso 30-ies geriausių restoranų sąraše šiemet – 8 naujokai, 5 iš jų pradėjo veikti šiais metais. Kalbant apie šių metų sąrašo lietuviškuosius akcentus, – 24-oje vietoje rikiuojasi „Monte Pacis“ (Kaunas), 19 – „Telegrafas“( Vilnius), 16 – „Uoksas“ (Kaunas), 15 – „Monai“ (Klaipėda), 12 – „Džiaugsmas“ (Vilnius).

Kaip minėta, šiemet „White Guide“ reitingai suteikti 15-ai Lietuvos restoranų (eilės tvarka): “Nineteen 18”, “Sweet Root”, “Džiaugsmas”, “Monai”, “Uoksas”, “Telegrafas”, “Monte Pacis”, “Amandus”, “Somm”, “Trinity”, “Gaspar’s”, “Selfish”, “El Mercado”, “Dia”, “Snobas”.

Rekomenduojami restoranai: “Ertlio Namas”, “Bučeris”, “Šturmų Švyturys Vilnius”, “Lauro Lapas”, “Šturmų Švyturys Ventės Ragas”.

Bunda jau Baltija

Šiemet, kaip ir pernai, bendrame Baltijos šalių restoranų sąraše lietuviškų perpus mažiau nei estiškų ar latviškų. Ne todėl, kad lietuviai virėjai būtų prastesni. Priežastis čia ta pati, kaip ir pernai ar užpernai: pinigai. Už tai, kad „White Guide“ ekspertai į savo gastronominius maršrutus įtrauktų Lietuvą ir reitinguotų mūsų restoranus, gido leidėjams reikia mokėti, tai yra įprasta įvairių gidų praktika. Taigi, Lietuva sumokėjo 10.000 Eur, už juos aplankyta 15 šalies restoranų. Dalyvavimą šiame projekte finansuoja Lietuvos turizmo departamentas su partneriais „Kaunas IN“ ir „GO Vilnius“,

Estai ir latviai, VŽ duomenimis, sumokėjo po 20.000 Eur.

Pasak Gerdos Butkuvienės, Turizmo departamento Komunikacijos skyriaus vadovės, „White Guide” sudarytojai išsidavė kitais metais planuojantys nebesudarinėti Baltijos šalių restoranų atskiro sąrašo, o įtraukti juos į bendrąjį – kartu su Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Farerų salų maitinimo įstaigomis“.

Drama ir aistra. Taip gastronominio turizmo vystymąsi Baltijos šalyse apibūdino „White Guide Baltics“ leidėjas Aivaras Hansonas: „Konservatyvus gurmanas gali kiek sutrikti, stebėdamas restoranų Baltijos šalyse evoliuciją. Daugelio jų kelias į sėkmę toli gražu nėra tiesus, jam būdingas aistringumas ir dramatiškumas – nuo didžios sėkmės iki žlugimo, nuo grandiozinių atidarymų iki pasitraukimo iš rinkos. Visgi aukso amžius gastronominiams turistams Baltijos šalyse neabejotinai tęsiasi“.

[infogram id="e5c904f7-2a2d-48bd-a230-560faad0f328" prefix="Ujd" format="interactive" title="laisvalaikis: 30 geriausių Baltijos šalių restoranų"]

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau