Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse

Publikuota: 2018-11-13
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ sudarytas Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos – 30-ies geriausių restoranų sąrašas. Į jį pateko septyni iš 15-os gido ekspertų įvertintų mūsų šalies restoranų.

Du iš septynių pateko į pirmąjį trejetą – antrąją vietą užėmė vilniškis „Nineteen 18“, trečiąja su Talino restoranu „O“ dalijasi Vilniaus „Sweet Root“. Pirmoje sąrašo vietoje, kaip ir pernai, liko Talino restoranas „NOA Chefs Hall“.

Šių metų rudenį Vilniuje, restauruotame „Pacų“ viešbutyje atidarytas restoranas „Nineteen 18“ savo antrąja vieta per daug nenustebino: jo virtuvei vadovauja šefas Matas Paulinas, atsikviestas iš kauniškio „Numan“. Savo ruožtu, 2017 m. geriausių Baltijos restoranų sąrašo trečiąja vieta „Numan“ pasidalijo su estų restoranu „Alexander Chef’s Table“.

Antrą vietą pernai užėmęs Rygos restoranas „Vinsents“ šiemet nukrito į penktą vietą. Iš viso 30-ies geriausių restoranų sąraše šiemet – 8 naujokai, 5 iš jų pradėjo veikti šiais metais. Kalbant apie šių metų sąrašo lietuviškuosius akcentus, – 24-oje vietoje rikiuojasi „Monte Pacis“ (Kaunas), 19 – „Telegrafas“( Vilnius), 16 – „Uoksas“ (Kaunas), 15 – „Monai“ (Klaipėda), 12 – „Džiaugsmas“ (Vilnius).

Kaip minėta, šiemet „White Guide“ reitingai suteikti 15-ai Lietuvos restoranų (eilės tvarka): “Nineteen 18”, “Sweet Root”, “Džiaugsmas”, “Monai”, “Uoksas”, “Telegrafas”, “Monte Pacis”, “Amandus”, “Somm”, “Trinity”, “Gaspar’s”, “Selfish”, “El Mercado”, “Dia”, “Snobas”.

Rekomenduojami restoranai: “Ertlio Namas”, “Bučeris”, “Šturmų Švyturys Vilnius”, “Lauro Lapas”, “Šturmų Švyturys Ventės Ragas”.

Bunda jau Baltija

Šiemet, kaip ir pernai, bendrame Baltijos šalių restoranų sąraše lietuviškų perpus mažiau nei estiškų ar latviškų. Ne todėl, kad lietuviai virėjai būtų prastesni. Priežastis čia ta pati, kaip ir pernai ar užpernai: pinigai. Už tai, kad „White Guide“ ekspertai į savo gastronominius maršrutus įtrauktų Lietuvą ir reitinguotų mūsų restoranus, gido leidėjams reikia mokėti, tai yra įprasta įvairių gidų praktika. Taigi, Lietuva sumokėjo 10.000 Eur, už juos aplankyta 15 šalies restoranų. Dalyvavimą šiame projekte finansuoja Lietuvos turizmo departamentas su partneriais „Kaunas IN“ ir „GO Vilnius“,

Estai ir latviai, VŽ duomenimis, sumokėjo po 20.000 Eur.

Pasak Gerdos Butkuvienės, Turizmo departamento Komunikacijos skyriaus vadovės, „White Guide” sudarytojai išsidavė kitais metais planuojantys nebesudarinėti Baltijos šalių restoranų atskiro sąrašo, o įtraukti juos į bendrąjį – kartu su Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Farerų salų maitinimo įstaigomis“.

Drama ir aistra. Taip gastronominio turizmo vystymąsi Baltijos šalyse apibūdino „White Guide Baltics“ leidėjas Aivaras Hansonas: „Konservatyvus gurmanas gali kiek sutrikti, stebėdamas restoranų Baltijos šalyse evoliuciją. Daugelio jų kelias į sėkmę toli gražu nėra tiesus, jam būdingas aistringumas ir dramatiškumas – nuo didžios sėkmės iki žlugimo, nuo grandiozinių atidarymų iki pasitraukimo iš rinkos. Visgi aukso amžius gastronominiams turistams Baltijos šalyse neabejotinai tęsiasi“.

[infogram id="e5c904f7-2a2d-48bd-a230-560faad0f328" prefix="Ujd" format="interactive" title="laisvalaikis: 30 geriausių Baltijos šalių restoranų"]

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Švedų vyninės „Arilds Vingard“ pamokos Premium 1

Švedijos pietuose esančiame Skonės (Skåne) regione, Kulabergo pusiasalyje, įsikūrusi didžiausia šalies vyninė...

Laisvalaikis
2019.07.21
Virtuvės šefas M. Paulinas: Lietuvai žiauriai reiktų „Michelin“ žvaigždės Premium 16

Pagaliau ir į mūsų šalį atėjo laikai, kai išrankesniems valgytojams rūpi ne restorano pavadinimas ar...

Laisvalaikis
2019.07.21
Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 27

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau