Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse

Publikuota: 2018-11-13
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ sudarytas Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos – 30-ies geriausių restoranų sąrašas. Į jį pateko septyni iš 15-os gido ekspertų įvertintų mūsų šalies restoranų.

Du iš septynių pateko į pirmąjį trejetą – antrąją vietą užėmė vilniškis „Nineteen 18“, trečiąja su Talino restoranu „O“ dalijasi Vilniaus „Sweet Root“. Pirmoje sąrašo vietoje, kaip ir pernai, liko Talino restoranas „NOA Chefs Hall“.

Šių metų rudenį Vilniuje, restauruotame „Pacų“ viešbutyje atidarytas restoranas „Nineteen 18“ savo antrąja vieta per daug nenustebino: jo virtuvei vadovauja šefas Matas Paulinas, atsikviestas iš kauniškio „Numan“. Savo ruožtu, 2017 m. geriausių Baltijos restoranų sąrašo trečiąja vieta „Numan“ pasidalijo su estų restoranu „Alexander Chef’s Table“.

Antrą vietą pernai užėmęs Rygos restoranas „Vinsents“ šiemet nukrito į penktą vietą. Iš viso 30-ies geriausių restoranų sąraše šiemet – 8 naujokai, 5 iš jų pradėjo veikti šiais metais. Kalbant apie šių metų sąrašo lietuviškuosius akcentus, – 24-oje vietoje rikiuojasi „Monte Pacis“ (Kaunas), 19 – „Telegrafas“( Vilnius), 16 – „Uoksas“ (Kaunas), 15 – „Monai“ (Klaipėda), 12 – „Džiaugsmas“ (Vilnius).

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Kaip minėta, šiemet „White Guide“ reitingai suteikti 15-ai Lietuvos restoranų (eilės tvarka): “Nineteen 18”, “Sweet Root”, “Džiaugsmas”, “Monai”, “Uoksas”, “Telegrafas”, “Monte Pacis”, “Amandus”, “Somm”, “Trinity”, “Gaspar’s”, “Selfish”, “El Mercado”, “Dia”, “Snobas”.

Rekomenduojami restoranai: “Ertlio Namas”, “Bučeris”, “Šturmų Švyturys Vilnius”, “Lauro Lapas”, “Šturmų Švyturys Ventės Ragas”.

Bunda jau Baltija

Šiemet, kaip ir pernai, bendrame Baltijos šalių restoranų sąraše lietuviškų perpus mažiau nei estiškų ar latviškų. Ne todėl, kad lietuviai virėjai būtų prastesni. Priežastis čia ta pati, kaip ir pernai ar užpernai: pinigai. Už tai, kad „White Guide“ ekspertai į savo gastronominius maršrutus įtrauktų Lietuvą ir reitinguotų mūsų restoranus, gido leidėjams reikia mokėti, tai yra įprasta įvairių gidų praktika. Taigi, Lietuva sumokėjo 10.000 Eur, už juos aplankyta 15 šalies restoranų. Dalyvavimą šiame projekte finansuoja Lietuvos turizmo departamentas su partneriais „Kaunas IN“ ir „GO Vilnius“,

Estai ir latviai, VŽ duomenimis, sumokėjo po 20.000 Eur.

Pasak Gerdos Butkuvienės, Turizmo departamento Komunikacijos skyriaus vadovės, „White Guide” sudarytojai išsidavė kitais metais planuojantys nebesudarinėti Baltijos šalių restoranų atskiro sąrašo, o įtraukti juos į bendrąjį – kartu su Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Farerų salų maitinimo įstaigomis“.

Drama ir aistra. Taip gastronominio turizmo vystymąsi Baltijos šalyse apibūdino „White Guide Baltics“ leidėjas Aivaras Hansonas: „Konservatyvus gurmanas gali kiek sutrikti, stebėdamas restoranų Baltijos šalyse evoliuciją. Daugelio jų kelias į sėkmę toli gražu nėra tiesus, jam būdingas aistringumas ir dramatiškumas – nuo didžios sėkmės iki žlugimo, nuo grandiozinių atidarymų iki pasitraukimo iš rinkos. Visgi aukso amžius gastronominiams turistams Baltijos šalyse neabejotinai tęsiasi“.

[infogram id="e5c904f7-2a2d-48bd-a230-560faad0f328" prefix="Ujd" format="interactive" title="laisvalaikis: 30 geriausių Baltijos šalių restoranų"]

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku