Someljė čempionas: pergalė suteikia laisvės

Publikuota: 2016-11-27
„Kai imi labiau pasitikėti savimi, ir žmonės tavimi labiau pasitiki“, – sako Martynas Pravilonis, Baltijos šalių someljė čempionas.  www.business-m.eu nuotr.
svg svg
„Kai imi labiau pasitikėti savimi, ir žmonės tavimi labiau pasitiki“, – sako Martynas Pravilonis, Baltijos šalių someljė čempionas. www.business-m.eu nuotr.

Rygoje vykusiame 10-ajame Baltijos šalių someljė čempionate „Vana Tallinn Grand Prix“ pirmąsyk triumfavo lietuviai – čempionu tapo Martynas Pravilonis.

Antrą vietą laimėjo Narimantas Miežys, šiomis dienomis atsidarysiančios vynotekos „Somm“ someljė.

Trečiąją – Agnesė Meiersonė, Rygos restorano „Ferma“ someljė. Trečiasis Lietuvos atstovas, Artūras Vasilionokas iš bendrovės „Prike LT“, į finalą nepateko, tačiau iš 12 dalyvių užėmė 6-ą vietą.

Čempionate, tradiciškai rengiamame praėjusį čempionatą laimėjusios šalies sostinėje, varžėsi 12 dalyvių – lietuviai, latviai, estai, lenkai.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Lengvais keliais

30-metis Martynas Pravilonis, šių metų Lietuvos ir Baltijos šalių someljė čempionas, dalyvaus kitais metais Austrijoje vyksiančiame Europos čempionate. Kas dabar žino, kur jį nuves tolesni keliai, – iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad iki dabartinės pergalės p. Martynas kopė lengvai: 2016 m. Lietuvos someljė čempionate, dalyvaudamas jame vos antrą kartą, pralenkė daugkartinį šalies čempioną, savo mokytoją Narimantą Miežį.

„Toks ir buvo mano tikslas“, – juokavo tuomet p. Martynas. Paskiau prisipažino iš tiesų nesitikėjęs, kad šitaip puikiai pavyks iš antro karto. Tiesa, p. Martynas nėra čempionatų naujokas – jis dalyvavo Baltijos ir Latvijos someljė varžybose ir abukart pateko į finalą.

Čempiono darbotvarkė

„Keliuosi apie 8 valandą, mankštinuosi, mokausi, skaitau savo studijoms Londono mokykloje „Wine and Spirit Education Trust“ (WSET), esu antrame jų kurse. Tuomet pavalgau, pažaidžiu su vaikais ir važiuoju į darbą, jis prasideda 12 val. Dirbu iki pirmos nakties, namo dažniausiai grįžtu apie antrą“, – dėsto pašnekovas, paprašytas papasakoti apie čempiono darbo dieną. Teorijos studijoms jis stengiasi skirti 15 valandų per savaitę, bet, sako, išeina kur kas daugiau, – nuolat skaityti apie produktus ir jų gamintojus tenka darbe: p. Martynas vadovauja „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutyje veikiančiam „Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“, jis yra ir viešbučio restorano „Telegrafas“ pagrindinis someljė.

„Sudarau parduotuvės asortimentą, rūpinuosi informacine sklaida, pardavimais, mokau personalą, dėstau Someljė mokykloje“, – vardija pašnekovas. Anot jo, pirmieji trys darbo mėnesiai „Kempinski“ (ligi tol jis dirbo Vyno klube) buvo labai intensyvūs – „Michelin“ vakarienės, butiko atidarymas, daug renginių, taigi teko ir su padėklu pasivaikščioti, ir vyno nemenkai išpilstyti, tačiau ši praktika jam labai pravertė čempionate.

Paklaustas apie „Vana Tallinn Grand Prix“, p. Martynas sako, kad čempionato profesionalumo kartelė šiemet buvo pakelta labai aukštai, ne vienas jį prilygino Europos renginiui. Teorinės pusfinalio užduotys buvo labai sunkios, p. Martynas jas įveikė geriausiai ir, jo įsitikinimu, būtent tai „perkėlė“ jį į finalą.

„Finale geriausiai atlikau praktines užduotis, nuo Narimanto atsilikau pora taškų, ir man tai yra didžiulis laimėjimas“, – sako pašnekovas. Jo galva, į čempiono krėslą jį atvedė labai stiprus pasirodymas degustuojant gėrimus aklai ir siūlant maisto ir vyno derinius.

Lietuviai užaugo

„Manau, kad mes susikrovėme nemenką bagažą – žinių, įgūdžių“, – sako p. Martynas, pasiteiravus, kas atsitiko, kad po 10 metų lietuviai pagaliau laimėjo Baltijos šalių čempionatą ir iš karto – dvi pirmąsias vietas.

Arminas Darasevičius, čempionatui teisėjavęs Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, svarsto, jog iš dalies pergalę lėmė tai, kad Estijoje ir Latvijoje pasikeitė someljė kartos, – ten čempionatuose dabar dalyvauja daug jaunų žmonių, o mes kaip tik šiuo metu esame gana subrendę, turime žinių, praktikos ir patirties dalyvauti varžybose.

„Mano galva, mes puikiai išnaudojame šią progą ir tampame lyderiais. Žinoma, negali pasakyti, kad estai ar latviai apleido varžybas, nieko panašaus, jie labai smarkiai joms ruošiasi, estus treniruoja tarptautiniai treneriai. Tačiau dabar atėjo mūsų laikas, tikiuosi, kad tokiame lygmenyje išsilaikysime mažiausiai trejus metus“, – kalba p. Arminas. „Be abejo, būtų gerokai sunkiau varžytis, jei dalyvautų latvis Raymondas Thomsonas, jis pasaulyje dabar septintas (čempionato žiuri pirmininkavęs p. Thomsonas yra Rygos restorano „Vincents“ someljė). Kita vertus, negali nuvertinti dabartinių dalyvių, pagaliau ir mes pastaruoju metu dėjome išties daug pastangų – Narimantas, Artūras, aš, dar keli žmonės kartą per savaitę treniravomės pas Arminą restorane „Dine“, – pasakoja p. Martynas. Anot jo, laimėti čempionatą visada yra ir sėkmės dalykas, tačiau nuolatinis įdirbis – be galo svarbus. Jo paties pagrindinis variklis, prisipažįsta p. Martynas, yra žmona – ji parenka užduotis, klausinėja, be jos šių rezultatų nebūtų.

Profesionalų lyga

Į profesionalų lygą patekusių someljė gyvenimas panašus į sportininkų. Tai ir garbė, spindesys, pergalės džiaugsmas ir pralaimėjimo kartėlis. O už jų – kasdienis juodas darbas. Paklaustas, kas jį patį stumia varžytis, p. Martynas sako, kad dalyvavimas čempionatuose yra geras postūmis nuolat mokytis ir kilti.

„Kai ką nors pasieki, pastangos atsiperka, tai labai gera motyvacija: gauni atgalinį ryšį, tampi dar labiau motyvuotas, matai, kad rezultatai suteikia ką nors apčiuopiamo. Pagaliau, kad ir kaip būtų, šiame versle žinomumas ir tam tikras kompetencijos lygmuo yra labai svarbūs. Atėję į parduotuvę klientai nori išgirsti tavo patarimą, ir darbdavys daug labiau pasitiki tavo žiniomis. Žino, kad išmanai, ką darai, ir tai leidžia daug laisviau dirbti, daryti sprendimus, kurie iš šalies kartais gali atrodyti labai rizikingi. Tarkim, įtraukti į asortimentą tokių vynų, kurių Lietuvoje iki šiol nėra buvę“, – kalba p. Martynas. Jis jau įtraukė – vyno iš Burgundijos, Montrachet gran cru apeliacijos. Šis užsakymas nuskambėjo net Burgundijoje: nieko panašaus Lietuva iki šiol neužsakydavo.

„Man patinka tai, ką darau. Patinka dirbti su žmonėmis, skleisti žinias apie vyną, pardavinėti jį“, – pavasarį sakė p. Martynas. Dabar prie šio sakinio jis priduria: „Kai imi labiau pasitikėti savimi, ir žmonės tavimi labiau pasitiki. Man tai labai svarbu.“

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku