Tarp geriausių Šiaurės šalių restoranų – 10 iš Lietuvos

Publikuota: 2016-11-02
Restorano „Sweet Root“ virtuvėje trūsia virtuvės meistras Justinas Misius. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Restorano „Sweet Root“ virtuvėje trūsia virtuvės meistras Justinas Misius. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Švedijoje leidžiamas Šiaurės šalių restoranų gidas „White Guide‘2017“ paskelbė geriausius restoranus. Nuo 2004 m. leidžiamo gido vertintojai sureitingavo Baltijos šalių maitinimo įstaigas, jų gide – 60.

Pradėkime nuo savų marškinių. Tarptautiniai vertintojai į gidą įtraukė 30 Estijos, 20 Latvijos ir 10 Lietuvos restoranų. Tarp šių (eilės tvarka pagal taškus): „Sweet Root“, „Gastronomika“, „Telegrafas“, „Monai“, „Dublis“, “Uoksas“, „Gaspar’s“, „Lauro lapas“, „Monte Pacis“, „Bučeris“, jie pateko į kategorijas „Meistrai“, „Labai puiku“, „Puiku“.

Iki aukščiausiojo lygio – „Tarptautinio meistrų“ (angl. Global Masters Level), restoranui „Sweet Root“ pritrūko vos kelių balų, o bendroje Baltijos šalių įskaitoje jis pasirodė geriausiai – užėmė ketvirtąją vietą. Restoranui „Gastronomika“ teko 6-oji vieta, „Dubliui“ – 9-oji.

„Baltijos šalys turi kulinarijos tradicijas, kuriomis gali didžiuotis, ypatingą regiono klimatą ir biotopus. Jei šių šalių restoranai ir toliau eis tuo pačiu keliu, kuriuo jie pasuko, vis daugiau žmonių atras, kad keliauti į Estiją, Latviją ir Lietuvą verta ir dėl kulinarinių potyrių“, – sakė Anna Michelson Bodemark, gido Baltijos šalių skyriaus vadovė.

Skandinavijos geriausieji

Į šių metų „White Guide Nordic 2017“ leidimą pateko 325 restoranai Šiaurės šalių: 61 iš Suomijos, 64 – Norvegijos (įskaičiuojant Svalbardą), 92 – Švedijos, 92 – Danijos (įskaičiuojant 2 Grenlandijos ir 2 Farerų salų restoranus) ir 15 – Islandijos restoranų.

Besidomintieji Šiaurės šalių, ir ne tik jų, gastronomija, turėtų nustebti sąraše neradę garsiojo Kopenhagos „Noma“, tris kartus laimėjusio geriausio pasaulio restorano vardą. Virtuvės meistro Rene Redzepi vadovaujamas restoranas į gidą neįtrauktas dėl paprastos priežasties – netrukus jis bus uždarytas atsinaujinimui.

Dėl tos pačios priežasties į gidą nepateko ir aukštai vertinamas Stokholmo restoranas „Frantzen“.

Pasak Lenos Ilkjaer, gido Šiaurės šalių skyriaus redaktorės, Šiaurės šalys išgyvena restoranų bumą: į gidą pateko net 16 naujų Norvegijos restoranų, 13 – Suomijos.

Visi restoranai gide sugrupuoti pagal šalis, kategorijas ir vietas. Jie vertinami 100 balų skalėje, 40 taškų skiriant maistui, 20 – aptarnavimui, 20 – gėrimų sąrašui ir 20 – atmosferai.

Lietuvos restoranai

Meistrų lygis:

1. „Sweetroot“, Vilnius – 35/81

2. „Gastronomika“, Vilnius – 34/78

Labai puikus lygis

3. „Telegrafas“, Vilnius – 28/77

4. „Monai“, Klaipėda – 31/76

5. „Dublis“, Vilnius – 31/75

6.“Uoksas“, Kaunas – 30/71

Puikus lygis

7. „Gaspar’s“, Vilnius – 27/66

8. „Lauro lapas“, Vilnius – 26/63

9. „Monte Pacis“, Kaunas – 25/62

10. „Bučeris“, Vilnius – 26/6

Šaltinis: whiteguide-nordic.com

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Šiuolaikinės valgyklos pietus siūlo už 1,7 Eur arba nemokamai juos veža net į kitą miestą Premium 6

Verslininkai rizikuoka mažesniuose miestuose atidaryti modernias valgyklas ir paneigia mitus, kad regionuose...

Gazelė
2019.03.24
M. Pravilonis įsiveržė į geriausių pasaulio someljė olimpą Premium 1

Kovo 11–15 d. Belgijoje, Antverpene, vykusiame XVI Pasaulio someljė čempionate (Best Sommelier of the World...

Laisvalaikis
2019.03.22
Pusryčiams – utopija. Vakarienei – distopija Premium

Yra dovanų, kurias norisi tučtuojau išpakuoti ir tučtuojau jomis džiaugtis. Ir yra tokių dovanų, kurias...

Verslo klasė
2019.03.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau