Tarp geriausių Šiaurės šalių restoranų – 10 iš Lietuvos

Publikuota: 2016-11-02
Restorano „Sweet Root“ virtuvėje trūsia virtuvės meistras Justinas Misius. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Restorano „Sweet Root“ virtuvėje trūsia virtuvės meistras Justinas Misius. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Švedijoje leidžiamas Šiaurės šalių restoranų gidas „White Guide‘2017“ paskelbė geriausius restoranus. Nuo 2004 m. leidžiamo gido vertintojai sureitingavo Baltijos šalių maitinimo įstaigas, jų gide – 60.

Pradėkime nuo savų marškinių. Tarptautiniai vertintojai į gidą įtraukė 30 Estijos, 20 Latvijos ir 10 Lietuvos restoranų. Tarp šių (eilės tvarka pagal taškus): „Sweet Root“, „Gastronomika“, „Telegrafas“, „Monai“, „Dublis“, “Uoksas“, „Gaspar’s“, „Lauro lapas“, „Monte Pacis“, „Bučeris“, jie pateko į kategorijas „Meistrai“, „Labai puiku“, „Puiku“.

Iki aukščiausiojo lygio – „Tarptautinio meistrų“ (angl. Global Masters Level), restoranui „Sweet Root“ pritrūko vos kelių balų, o bendroje Baltijos šalių įskaitoje jis pasirodė geriausiai – užėmė ketvirtąją vietą. Restoranui „Gastronomika“ teko 6-oji vieta, „Dubliui“ – 9-oji.

„Baltijos šalys turi kulinarijos tradicijas, kuriomis gali didžiuotis, ypatingą regiono klimatą ir biotopus. Jei šių šalių restoranai ir toliau eis tuo pačiu keliu, kuriuo jie pasuko, vis daugiau žmonių atras, kad keliauti į Estiją, Latviją ir Lietuvą verta ir dėl kulinarinių potyrių“, – sakė Anna Michelson Bodemark, gido Baltijos šalių skyriaus vadovė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Skandinavijos geriausieji

Į šių metų „White Guide Nordic 2017“ leidimą pateko 325 restoranai Šiaurės šalių: 61 iš Suomijos, 64 – Norvegijos (įskaičiuojant Svalbardą), 92 – Švedijos, 92 – Danijos (įskaičiuojant 2 Grenlandijos ir 2 Farerų salų restoranus) ir 15 – Islandijos restoranų.

Besidomintieji Šiaurės šalių, ir ne tik jų, gastronomija, turėtų nustebti sąraše neradę garsiojo Kopenhagos „Noma“, tris kartus laimėjusio geriausio pasaulio restorano vardą. Virtuvės meistro Rene Redzepi vadovaujamas restoranas į gidą neįtrauktas dėl paprastos priežasties – netrukus jis bus uždarytas atsinaujinimui.

Dėl tos pačios priežasties į gidą nepateko ir aukštai vertinamas Stokholmo restoranas „Frantzen“.

Pasak Lenos Ilkjaer, gido Šiaurės šalių skyriaus redaktorės, Šiaurės šalys išgyvena restoranų bumą: į gidą pateko net 16 naujų Norvegijos restoranų, 13 – Suomijos.

Visi restoranai gide sugrupuoti pagal šalis, kategorijas ir vietas. Jie vertinami 100 balų skalėje, 40 taškų skiriant maistui, 20 – aptarnavimui, 20 – gėrimų sąrašui ir 20 – atmosferai.

Lietuvos restoranai

Meistrų lygis:

1. „Sweetroot“, Vilnius – 35/81

2. „Gastronomika“, Vilnius – 34/78

Labai puikus lygis

3. „Telegrafas“, Vilnius – 28/77

4. „Monai“, Klaipėda – 31/76

5. „Dublis“, Vilnius – 31/75

6.“Uoksas“, Kaunas – 30/71

Puikus lygis

7. „Gaspar’s“, Vilnius – 27/66

8. „Lauro lapas“, Vilnius – 26/63

9. „Monte Pacis“, Kaunas – 25/62

10. „Bučeris“, Vilnius – 26/6

Šaltinis: whiteguide-nordic.com

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku