Vilniaus „Sultiniai“ – bilietas į vaikystę

Publikuota: 2016-09-11
Kavinė „Sultiniai“ Vilniuje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Kavinė „Sultiniai“ Vilniuje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Vaikystės nuotaika, kai dar buvote tokio ūgio, kad nepasiekėte stalų, prie kurių valgoma stovint, užkonservuota pačiame Vilniaus centre – išsukus iš Gedimino prospekto į Jogailos gatvę ir pravėrus nuo 1969 m. veikiančios ir, svarbiausia, nuo tada beveik nepasikeitusios kavinės „Sultiniai“ duris. Kažin ar Vilniuje rastum daugiau tokių vietų iš praėjusio amžiaus.

„Konkurentų mes neturime, juk kitos tokios vietos Vilniuje nėra ir tokių stovimų stalų niekur nebelikę“, – gūžteli Akvilija Meškauskienė, „Sultiniams“ vadovaujanti 42 metus. Nesutikusi, kad užeiga būtų fotografuojama iš vidaus, jos vadovė sako, jog ilgo „Sultinių“ gyvavimo sėkmės dedamoji yra visiems prieinama patiekalų kaina: „Mūsų klientai – labai marga liaudis: nuo pensininkų ir studentų iki kostiumuotų valstybės tarnautojų. Pas mus eina visi, kurie skaičiuoja pinigus, bet nori garantijos, kad maistas bus geras, kaip namie.“

Anot p. Meškauskienės, dabar „Sultiniai“ išgyvena ne pačias geriausias dienas, bet ko nors radikaliai keisti ji nesirengia: „Pas mus žmonės užsuka pigiai pavalgyti ir tiek, o sėdėti kavinėje vakare? Prašom, yra vietų, tačiau mes į tai nesiorientuojame.“

Priimti taip, kaip yra

Apie šią įstaigą žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose informacijos beveik nėra, tačiau ją žino beveik visi, sovietmečiu augę Vilniuje. Prisimena, kaip čia juos atsivesdavo tėvai arba patys ateidavo. Ponia Meškauskienė prasitaria seniai norinti atnaujinti „Sultinių“ interjerą, tačiau nuolatiniai klientai prašo palikti taip, kaip yra. Labiausiai moteris stebisi klientais, emigravusiais iš Lietuvos, kurie grįžę į tėvynę užsuka į „Sultinius“, kartais atsiveda ir savo vaikus.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Man, 22-ejų, ši vieta primena vaikystę. Pastarąsias 5 dešimtis nesikeitė ne tik kavinės sienų apdaila, bet liko stovėti tie patys stalai, taigi patiekalai čia irgi gali būti vertinami matuojant prisiminimais. Šalia baro kabantis Stanislawo Morawskio (1802–1853 m.) eilėraštis „Kas ta šalis“ nuteikia nesivelti į subjektyvius vertinimus, o tiesiog priimti per ilgus metus čia susiklosčiusią tvarką.

Sultinys iš virdulio

Daugiskaitą nurodantis įstaigos pavadinimas nėra visai tikslus – kavinėje siūlomas tik vienos rūšies vištienos sultinys. Jį į arbatos puodelius bufetininkės pilsto iš virdulio, sprendžiant iš girdėtų pasakojimų, – mažiausiai keletą dešimtmečių iš to paties. Ponia Akvilija linkteli: „Kiek aš atsimenu, šis indas čia visada buvo. Ne kartą buvo sugedęs, bet mes jį vis pataisom, juk tokio jau niekur nebenusipirksi.“ Puodelis sultinio iš šio virdulio kainuoja 0,7 Eur, ir jis toks siauras, kad naudotis šaukštu būtų tiesiog juokinga, tad sultinį tenka siurbčioti lyg karštą arbatą. Vietos pavadinimas pateisina savo prekę – užsisakę sultinio, gausite tai, ko ir reikėtų iš jo tikėtis, – ne per riebaus, bet ir ne per skysto gėrimo prie bandelių.

Sultinių pasirinkimo trūkumą kompensuoja bandelių įdarų rūšys. Atrodo, kad pasiūlą riboja tik baro plotis, padėklų su bandelėmis ant jo sudėta tiek, kad dar vienas niekaip netilptų. Iš 9 ar 10 rūšių išsirenku pačioje meniu apačioje įrašytą bandelę su ryžiais ir mėsa. Kokia tai mėsa, taip ir nesupratau, bet bandelė buvo minkšta ir šilta.

Bandelės su mėsa, kumpiu arba dešrele kainuoja 0,9 Eur. Su kopūstais, varške, obuoliais arba ryžiais – 0,65–0,8 Eur. Nesitikėkite sviestinės ar sluoksniuotosios tešlos bandelių, visos jos mielinės ir primena mokyklines. Tai miela.

Pasak p. Akvilijos, sovietmečiu „Sultinių“ valgiaraštis buvo „nuleistas“ iš viršaus, t. y. reglamentuotas institucijų. Tik vėliau, siekiant išlaikyti bandele ir sultiniu nepasisotinančius klientus, nuspręsta čia gaminti ir kitų patiekalų.

Diena, kai vieną po kitos ragavau bandeles ir pūčiau karštą sultinį, pasitaikė karšta, tad šaltibarščiai, nesunku buvo pastebėti, ėjo gerai. Sykiu su nešykščiu kiekiu virtų bulvių jie kainuoja 1,5 Eur.

Didžkukulius galima rinktis virtų arba tarkuotų bulvių, bet tik su mėsos įdaru. Pasiteiravau, ar nėra jų su varške, bet greičiau nei bufetininkė man atsakė šalia stovintis lankytojas: cepelinai su varške netikri, todėl čia tokių nėra.

„Tikrieji“ kainuoja 2,4–2,7 Eur.

Ne kavinė, o sultininė

Nujaučiau, kad kava čia gali būti negeriama, bet visgi nesusilaikiau. Pirmiausia ištyrinėju, ar ji nepilstoma iš termoso su čiaupu, ir įsitikinusi, kad termoso už prekystalio nėra, užsisakau. Kavos kaina 0,6–0,85 Eur, man ji buvo neįmanoma gerti, nepadėjo nė antras šaukštelis cukraus.

Labai nenusiminiau, juk tam tikros vietos skirtos mėgautis tam tikrais dalykais, „Sultiniuose“ – sultiniu, o kava – kavinėje.

Vieta visiems

Šalia baro kabančiame lapelyje mikroskopinėmis raidėmis informuojama, kad norintys pasinaudoti tualetu gali keliauti į greta esantį barą „Alynas“ – už 0,23 Eur mokestį. Tokia išeitis rasta kartą vienam klientui pasipiktinus, kad maitinimo įstaigoje nėra tualeto. Skundas direktorę nustebino, juk anksčiau šis nepatogumas niekam neužkliuvo – vieta skirta pavalgyti, o ne ilgėliau užsisėdėti. Kad ir trumpam – tik pavalgyti – atėjusieji vis dėlto sukuria savotišką atmosferą: atrodo, kad įsijungti į bet kokį vykstantį pokalbį ar monologą turi teisę visi, tuo metu esantys, o čia niekada nebūna tuščia.

Įstaigos vadovė sako, kad lankytojų pilni „Sultiniai“ yra vizitinė maisto kokybės kortelė: „Dėl didelės apyvartos visada parduodame tiek, kiek pagaminame, vakarykščio maisto čia nėra, o tie patys žmonės ateina ir vėl. Vadinasi, nenusivilia.“

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku