2016-06-18 19:59

Paskelbti geriausi pasaulio restoranai

Šių metų sensacija – italų šefo Massimo Botturos „Osteria Francescana“, tapusi pirmuoju italų restoranu, užėmusiu pirmą sąrašo vietą.  www.likesuccess.com nuotr.
Šių metų sensacija – italų šefo Massimo Botturos „Osteria Francescana“, tapusi pirmuoju italų restoranu, užėmusiu pirmą sąrašo vietą. www.likesuccess.com nuotr.
Šią savaitę Niujorke paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas („The World‘s 50 Best Restaurants 2016“), jis kasmet sudaromas įtakingo britų žurnalo profesionalams „Restaurant Magazine“ iniciatyva. Šių metų sensacija – italų šefo Massimo Botturos „Osteria Francescana“, tapusi pirmuoju italų restoranu, užėmusiu pirmą sąrašo vietą.

Kita vertus, tai nebuvo netikėta – virtuvės meistras Bottura į viršūnę kopė nuosekliai: 2014 m. šiame sąraše jis buvo trečias, 2015 m. – antras. Netikėtais tradicinių produktų deriniais stebinantis meistras savo restoranėliui, veikiančiam puikia virtuve garsėjančiame Emilijos-Romanijos regione, Modenoje, jau išsikovojo ir tris „Michelin“ žvaigždes.

Pirmieji persistumdė

„Osteria Francescana“ iš pirmos vietos į antrąją išstūmė geriausią praėjusių metų sąrašo restoraną – trijų brolių ispanų vadovaujamą „El Celler de Can Roca“. Ispanijoje, Katalonijos mieste Žironoje, veikiantį trijų „Michelin“ žvaigždučių restoraną broliai Rocos įkūrė 1986 m., dabar čia svečiams siūloma netikėčiausių katalonų virtuvės interpretacijų su molekulinės gastronomijos prieskoniu. Restorano vyno rūsyje – arti 70.000 vyno butelių.

Kaip ir M. Bottura, ispanai į sąrašo viršūnę ėjo žingsnis po žingsnio: 2011 m. rinkimuose, kai iš ketvirtos vietos jie pakilo į antrąją, prognozuota, kad netolimoje ateityje „El Celler“ taps rimtu „Nomos“ konkurentu. Prognozės išsipildė: trejus metus paeiliui pirmoje vietoje buvusi „Noma“ dabar teužima penktąją.

Tarp tų, kurie nesileidžia, o kyla, – trečios vietos laimėtojas „Eleven Madison Park“, veikiantis Niujorke. Trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranas 2016 m. taip pat išrinktas geriausiu Šiaurės Amerikoje. Jam vadovauja Danny Meyeris, o virtuvėje nuo 2006 m. triūsia meistras Danielis Hummas. Prancūzų kulinarijos tradicijomis grįsta jo virtuvė tiesia tiltus tarp klasikinės virtuvės ir moderniausių jos išraiškų.

„Paskui savo mūzą jis seka įvairiausiomis kryptimis, viena jų – pirštus apsilaižyti verčiantis kiaulienos patiekalų meniu. Laisvesnės aplinkos ir triukšmingesnis nei kiti tokio kalibro restoranai „Eleven Madison“ puikiai tinka norintiems skaniai pavalgyti. Jis ir pigesnis nei, pavyzdžiui, „Daniel“ ar „Le Bernardin“. Tai – geriausias restoranas, kuriam vadovauja Danny Meyeris, o tai jau reiškia daug“, – vertina www.nytimes.com.

2012 m. šis restoranas sąraše užėmė 10 vietą, 2013 m. – penktąją.

Ketvirtoje vietoje – Peru, Limoje, veikiantis restoranas „Central“, jam vadovauja 2015 m. geriausiu Peru šefu išrinktas Virgilius Martinezas, jo virtuvėje – daug jūrų gėrybių ir šviežių vaisių. 2015 m. „Restaurant Magazine“ jį paskelbė ir geriausiu Lotynų Amerikos restoranu.

„Nomos“ krytis

Kai 2013 m. danų virtuvės meistro Rene Redzepi vadovaujama „Noma“, veikianti Kopenhagoje, užleido pirmą sąrašo vietą broliams Rocoms, restoranas ėmė kristi žemyn. Anokia čia bėda pasaulyje būti penktam, tačiau kolegų geriausiu pasaulio šefu pripažintam Redzepi toks nuosmukis, ko gero, nebuvo lengvai nuryjama piliulė.

Viena galimų kryčio priežasčių specialistai vadina tai, kad garsusis šefas, atidaręs restoranus Londone, Tokijuje, Sidnėjuje, nebespėja visko suimti į savo rankas.

Šeštoje vietoje – „Mirazur“, dviejų „Michelin“ žvaigždučių restoranas, veikiantis Prancūzijos Žydrojoje pakrantėje, Mantono mieste, vos keli žingsniai nuo Italijos sienos. Virtuvės meistras Mauro Colagreco derina italų, argentiniečių ir prancūzų virtuvės tradicijas, jo vizitinė kortelė – austrės su tapijoka, valgomųjų svogūnėlių kremu ir kriaušėmis.

Septintoje sąrašo vietoje – garsiojo Ferrano Adrios mokinio Andoni Adurizo restoranas San Sebastiane „Mugaritz“, kelerius metus migravęs tarp trečios ir penktos vietų. Remdamasis molekulinės gastronomijos principais, Andori kuria kulinarijos šedevrus iš vietos sezoninių produktų.

Aštuntoje vietoje – „Narisawa“ restoranas Tokijuje, šiais metais jis paskelbtas ir geriausiu Azijoje. Virtuvės šefas Yoshihiro Narisawa gerai žinomas ne tik gimtojoje šalyje, bet ir Europoje. Restorano vizitinė kortelė – nuolatinio meniu nebuvimas, patiekalai gaminami atsižvelgiant į metų laikus.

Devintoje vietoje – geriausių dešimtuko sąrašo nuolatiniai 9 vietos laimėtojai – austrų restoranas „Steirereck“ iš Vienos, Štirijos regiono. Restorano savininkas ir virtuvės šefas Heinzas Reitbaueris patiekalus gamina įkvėptas giminės štiriškų šaknų ir restorane saugomos įspūdingos virimo knygų kolekcijos. Restorano rūsyje – įspūdinga vynų kolekcija.

Vieno sąrašo nebūna

Dešimtoje vietoje – „Asador Etxebarri“, veikiantis maždaug valanda kelio nuo San Sebastiano, ramiame Baskijos Atxondo kaimelyje. Virtuvės šefas Victoras Arguinzonizas čia ir užaugo, tad baskų virtuvės tradicijos įsigėrusios jam į kraują. Ar reikia sakyti, kad virtuvėje gaminama iš puikių vietos produktų?

Geriausio restorano rinkimus organizuoja britų žiniasklaidos kompanija „William Reed“, vertinimo komisijoje yra 972 ekspertai iš viso pasaulio – restoranų savininkai ir šefai, maisto kritikai. Ir vertintojai, ir rinkimų organizatoriai sutinka: vieno – galutinio ir teisingo – geriausių restoranų sąrašo negali būti, nes atsakymo į klausimą, kuris iš jų geriausias, tiesiog nėra. Šie rinkimai, prasidėję kaip nedidelis žurnalo autorių tyrimas (vienas sumanytojų Joe Warwickas tiesiog išsiuntinėjo kolegoms žurnalistams bei virtuvės meistrams laiškus ir paprašė išvardyti jų mėgstamiausias vietas), ilgainiui tapo vienais įtakingiausių tarptautinių restoranų apdovanojimų – dabar jie vadinami šios srities „Oskarais“.

52795
130817
52791