Taiko į vengiančius gaminti ir trokštančius sulieknėti

Ar kada žiūrėdami į ant stalo garuojančius pietus bandėte suskaičiuoti, kiek juose kalorijų? „Slow Sunday“ programa „21 diena“ taikoma tiems, kurie siekia sulieknėti arba tiesiog maitintis pagal sveikos mitybos principus, tačiau nenori gaišti laiko virtuvėje ar vargti skaičiuodami kalorijas.
„Užsisakius programą, klientui kas rytą pristatomas maisto paketas, kuriame – pusryčiai, pietūs, vakarienė ir du užkandžiai“, – pasakoja Živilė Jokimčiūtė, „Slow Sunday“ partnerė ir programos „21 diena“ idėjos autorė. Dienos kalorijų normą pasirenka pats klientas. Siūlomi trys variantai: 1.200 kcal, 1.600 ir 2.000 kcal.
Programos valgiaraštis sudarytas pagal mitybos specialistės Vaidos Kurpienės rekomendacijas. Maistą ruošia UAB „Idėjinis meniu“.
Pasaulyje – ne naujiena
Verslininkei idėją pasiūlyti sveiko maisto į biurą ar namus pakuždėjo asmeninė patirtis.
„Intensyviai dirbantiems, užsiėmusiems žmonėms sveikiau maitintis ir atsikratyti antsvorio nėra paprasta. Ruošti maistą patys ne visi turi laiko, maitintis kavinėse – per daug pagundų“, – dėsto ji.
Verslo modelis nusižiūrėtas iš užsienio.
„Panaši paslauga itin populiari JAV, ten net yra didelių korporacijų, dirbančių pagal tokį modelį. Taip pat ji labai populiari Britanijoje“, – kalba p. Jokimčiūtė.
Anot jos, kai buvo sumanyta pradėti šį verslą Lietuvoje, panašių paslaugų dar nebuvo. Nusprendus išbandyti, kaip idėja veikia praktiškai, pernai rugsėjį–spalį buvo surengta 21 dienos bandomoji programa, kurioje dalyvavo 10 žmonių. Dalyviai buvo įsipareigoję sąžiningai laikytis taisyklių – nevartoti alkoholio, nesimaitinti kitu, nei siūloma pagal programą, maistu ir kas savaitę svertis.
O lapkritį įvyko paslaugos komercinis startas.
Tikslas – 50 valgytojų kasdien
Paklausta, kiek svorio netenkama laikantis šios programos, p. Jokimčiūtė teigia, kad tai asmeniška: svoris tikrai krinta, jei tinkamai pasirenkama paros kalorijų norma ir laikomasi mitybos rekomendacijų, kurios pateikiamos kiekvienam užsisakiusiajam maisto pagal šią programą. „Be to, svarbu judėti“, – pabrėžia ji.
Maisto paketus galima užsisakyti penkioms, dešimčiai arba 21 dienai. Maistas asmeniui 5 dienoms be pristatymo kainuoja 81 Eur, su pristatymu – 91 Eur.
Pasak verslininkės, paslauga jau pasinaudojo daugiau kaip 100 žmonių. Kasdien aptarnaujama 18–27 klientai.
„Mūsų tikslas – šių metų pabaigoje kasdien aptarnauti 50 klientų“, – sako ji.
Kuriant produktą tikėtasi, kad pagrindinės klientės bus moterys. Tačiau rezultatai nustebino. „Dauguma mūsų klientų – 25–45 metų žmonės: daugiausia – moterys. Tačiau mūsų paketus užsisako ir poros, taip pat – nustebino – vyrai, – daug dirbantys trisdešimtmečiai“, – pasakoja p. Jokimčiūtė. Apie 60% klientų užsisako paketus į namus, apie 20–30% – į biurą, apie 10% atsiima patys.
Jau kitą savaitę planuojama pasiūlyti dar dvi naujas mitybos programas – vieną, skirtą vegetarams, kitą – sportuojantiems.
Pirmosios kregždės
„Slow Sunday“ – ne vieninteliai, siūlantys į namus ar biurą pristatyti pagal sveikos mitybos principus ruošiamą maistą. VŽ rašė (2015 02 20), kad nišos šiame segmente ieško ir Vilniaus restoranėlis „Bel Ami“, siūlantis programą „Lieknėk sveikai“ bei subalansuoto maisto krepšelius. Maistas ruošiamas pagal dietologės Renatos sudarytą subalansuotos mitybos valgiaraštį. Norintiesiems lieknėti ar tiesiog įgyti sveikos mitybos įpročių siūloma keturių savaičių programa. Kasdien, išskyrus savaitgalius, užsisakiusiems maistas pristatomas nurodytu adresu. Krepšelyje – vis kitokie pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė, toks krepšelis dienai kainuoja 15 Eur.
Didieji kavinių ir restoranų tinklai į šią nišą kol kas nesiveržia.
Kęstutis Markevičius, Restoranų grupės „Fortas“ rinkodaros vadovas, sako, kad „Fortas“ svarstė parengti specialų pietų valgiaraštį pagal dietologo rekomendacijas, suskaičiuoti patiekalų kalorijas, bet apklausus vartotojus paaiškėjo, jog tai aktualu nedidelei daliai lankytojų.
„Todėl šiuo keliu kol kas neiname. Mes, tinkliniai restoranai, labiau taikomės prie daugumos poreikių, nišinius dalykus paliekame nišiniams dalyviams. Tiesa, siūlome specialų meniu sportininkams, kuriame nurodytas kalorijų skaičius, maistas pagamintas sveikiau – garuose, naudojant mažiau riebalų“, – pasakoja jis.
Straipsnis balandžio 9 d. publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir „VŽ Premium“.