Jei norite toliau klausytis „Verslo žinių“ tinklalaidžių, prašome tapti VŽ premium nariu.
RUBRIKOS NAUJAUSI
2025-09-12 12:51
RĖMIMAS
2025-09-12 10:30
2025-09-12 08:12
Komentuoti ir vertinti gali tik prisijungę skaitytojai
VISI KOMENTARAI
Sveikinu sveikam protui nugalėjus. Gal ateis laikas susiprotės, kad nereikia čia apie laikinumą kalbėti, o padaryti nuolatinį sumažintą PVM.
O kame sveikas protas? Brangiausiose kainose tarp aplinkinių valstybių? Jei dalis restoran vos suduria galą su galu - nenuostabu. Restoranų skaičiumi Vilnius lenkia daugelį Europos sostinių.
Pirmiausia ne vien restoranai yra maitinimo įstaigos, ir jos ne vien Vilniuje. Esantis kiekis maitinimo įstaigų turėtų sudaryti konkurenciją ir mažinti kainas, o ne atvirkščiai, kad esant dideliam pasiūlos kiekiui ir mažam vartotojų skaičiui didėtų kainos. Tačiau čia ne apie tai, pirmiausia reikia žiūrėti esamą padėtį, t.y. tos maitinimo įstaigos dažniausiai įdarbina ne auksčiausios kvalifikacijos darbuotojus, o tai skaitina realiai verslą didinant darbuotojų skaičių, didinant vartojimą ir t.t. Iš kitos pusės, greta esančios rinkos kaip Lenkija rodo kur kas mažesnes sąnaudas ir mažesnes kainas vartotojams.
Būtent priešingai gaunas - konkurencija didelė, leidžiam sau kavines restoranus mažiau nei vakaruose; o maitinimo įstaigos prašo PVM mažinimo, o ne pačios mažina kainas. Beje, Estijoje, dėl kurios Michelinų dabar pradėjo verkti Lietuvoje, PVM pilnas.
Kur matai sveiką protą prabangos prekei mažinant mokesčius? Ar manai kad labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis dabar galės kasdien pietauti Čepransko restoranuose už 50€ asmeniui? O gal manai, kad skurdžiausiai visuomenės daliai dienos pietūs kabake už 6-7€ taps kasdienybė?
Manau, kad retas leidžia pietus už 50 eurų. Čia manau neina kalba apie verslo pietus ar kokius prabangius restoranus, o kalba eina apie visas maitinimo įstaigas įskaitant ir valgyklas, kebabines ir t.t. Manau didelė darbuotojų dalis valgo įvairuose mokyklų valgyklose ir t.t., o gal geriau tai darytų kavinese ir pan. Tai norėtusi, kad šis sektorius liktų, arba priešingu atveju bus kaip skandinavijoje- visi nešis pietus į darbą iš namų. Ar tai geriausias sprendimas ekonomikai?
Dalis tiesos yra, tačiau tai daugiau didmiesčiams, netgi Klaipedoje vaizdas liūdnas kai dažna kavinė užsidaro, nes nėra klientų. Tiesa, gyvena neblogai tos maitinimo įstaigos, kurios siūlo pigiai pavalgyti ir vartotojams nelabai svarbu, kad kokybiška ar ne. Dažnam maisto kiekis yra svarbiausia.
Galima gąsdinti tautą, kad užsidarys visos maitinimo įstaigos. Pabrėžiu - VISOS, kas yra visiškai absurdiškas teiginys. Verslo ypatybė yra ta, kad išgyvena tie kurie mąsto ir veikia efektyvindami veiklą. O tie kurie remiasi tik perku parduodu laikosi tik ūkio augimo sąlygomis Atėjus sunkmečiui jie nesugeba suvaldyti verslų, ko pasekoje tenka užsidaryti. Ekonomikos ciklai skatina verslus keistis, tobulėti ir taip augti. O verslai norintys mokesčių mokėtojų piningų reikalingi tik... pasiimti mokesčių mokėtojų piningus. Taipogi, reikėtų analizuoti ir poveikį biudžetui ir pan. Teigti, kad kad sektorius neišliks (cituoju paties rašliavą " norėtusi, kad šis sektorius liktų", 12% pabrangusių patiekalų ir mažų mažiausiai diletantiška.
Majauskas pramušo, kad turčiai galėtų pigiau prisiryti Stikliuose. O mokytojai tegul perka grikius su 21% PVM