Restoranų versle romantikos nerasi

Publikuota: 2019-06-15
Aida Matulevičiūtė, UAB „Balrena“, valdančios „HBH Vilnius“ ir „HBH Druskininkai“, savininkė. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Aida Matulevičiūtė, UAB „Balrena“, valdančios „HBH Vilnius“ ir „HBH Druskininkai“, savininkė. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Restoranų verslas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo romantiškas. Iš tikrųjų – tai sunkus darbas, kurį įveikia ne kiekvienas.

Kai kalba tarp draugų ir pažįstamų pasisuka apie kokį verslą jie svajotų – jei apskritai jo imtųsi, – dažnas prasitaria, kad kurtų savo restoranėlį. Jauki aplinka, geras maistas, atidžiai atrinkta vyno korta. Ir nuoširdus bendravimas su svečiais, kurie, kartą užėję, čia norės sugrįžti vėl ir vėl.

Tik realybė kiek kitokia, netgi gerokai skiriasi nuo įsivaizduojamos svajonės. Nes maitinimo verslas yra sunkus, kai darbo diena dažnai baigiasi po vidurnakčio, o problemos ir rūpesčiai nesibaigia niekad.

Mantas Urbonas, UAB „Šimtas obuolių“, savininkas, dar turėdamas sidro barą VŽ pasakojo, kad posakis „Jei priešui linki daug vargo, padovanok jam barą“ – ne iš piršto laužtas. Verslininkui teko nueiti kryžiaus kelius, kol gavo licenciją pilstyti bare alkoholius gėrimus – anksčiau galėjo juos pardavinėti tik buteliais išsinešti. Tačiau po kelerių metų, nors licencija ir buvo gauta, vyriškis baro atsisakė, nes šis diktavo gyvenimo būdą. Reikėjo būti ten kada reikia ir kiek reikia, o plėtros išvystyti taip ir nepavyko, nesvarbu, kad baras dirbo pelningai.

Nuo pat vaikystės

Aida Matulevičiūtė, „HBH Vilnius“ ir „HBH Druskininkai“ savininkė, puikiai žinojo, kokią sritį renkasi, nes maitinimo versle sukasi nuo pat vaikystės. Tiesiogine žodžio prasme.

„Kai tėvai pradėjo gaminti HBH alų, aš su broliu ir sese dar buvome mokiniai. Grįžę iš mokyklos, padėdavome jiems pilstyti gėrimus į klientų atsineštą tarą. Kadangi dažnai svečiai prašydavo ko nors užkąsti, mama pradėjo gaminti keptą duoną su sūriu. Taip pamažu atsirado kavinė, kuri vėliau prasiplėtė į „HBH bravoro“ pramogų kompleksą“, – pasakoja ji.

Todėl mergina puikiai suprato, kad pradėjus vadovauti „HBH Vilnius“, romantikos čia nereikia tikėtis, nes tai yra sunkus verslas. Tačiau kad jis neatimtų viso laiko ir netaptų visu gyvenimu, mergina subūrė apie save stiprią komandą.

„Aš esu verslo savininkė. Kai reikia, galiu kumščiu trenkti į stalą. Tačiau tokių atvejų yra mažai, nes visi žinome, kas už ką esame atsakingi, o sprendimus dažniausiai priimame kartu. Nes tik taip gali priimti geriausią sprendimą verslui“, – apie savo vadybos principus pasakoja mergina.

Rada Matulevičienė, „HBH bravoro“ pramogų komplekso įkūrėja, paklausta, kuo jos dukters vadovavimas skiriasi nuo juo pačios, neslėpdama atsako, kad viskuo.

„Ji moka susirasti gerų darbuotojų, suteikia jiems daug laisvės, bet reikalauja ir rezultatų. Tada pati turi laiko ir sau, ir kitiems projektams, o verslas dėl to nenukenčia. Aš taip nemoku. Viską stengiuosi daryti pati. Tačiau jaučiu, kad po truputį jau irgi mokausi iš Aidos, koncentruojuosi ten, kur jaučiuosi geriausiai. Pavyzdžiui, į virtuvę. Nes juk reikia išmokti gyventi ne tik verslu“, – sako p. Matulevičienė.

Daugiau apie HBH restoranų valdymą skaitykite čia.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Džentelmenų saloną, kur batai vadinami kitaip, kūrė su vartojimo kultūra Premium

Pasiryžti verslą pradėti nuo prekybos daiktais, kurie turi Didžiosios Britanijos karališkųjų rūmų įvertinimą...

Gazelė
05:45
Smulkieji suprato, už ką klientai linkę mokėti daugiau

Šiais laikais sugalvoti naują produktą ar paslaugą – sudėtinga. Tačiau smulkiųjų verslininkų patirtis rodo,...

Gazelė
2019.11.10
Septintas bendradarbystės „Spiečius“ – Marijampolėje

Marijampolėje atidarytas trečias šiemet „Spiečius“ – bendradarbystės centras, skirtas didinti verslumą...

Gazelė
2019.11.09
Šiauliai jau turi sprendimą, kaip verslui rasti darbuotojų Premium

Šiauliai, garsėjantys stipria pramone – tiek vietos kapitalo, tiek užsienio, kyla į dar aukštesnį lygmenį:...

Gazelė
2019.11.07
Apdovanotos Šiaulių „Gazelės“, rodančios įspūdingą augimą

Šiandien daugelis Šiaulių apskrities smulkaus ir vidutinio verslo atstovų susirinko į „Gazelės“ konferenciją.

Gazelė
2019.11.06
„Peugeot“ Šiauliuose atstovai jau įrenginėja elektromobilių įkrovimo stoteles Premium

Nors „Peugeot“ elektromobiliai į Lietuvą atkeliaus tik po kelių mėnesių, Šiauliuose veikianti gamintojos...

Gazelė
2019.11.06
Kaip įkurti patinkantį verslą jo nekopijuojant Premium

Jei svečiuojantis užsienyje į akis krinta įdomi verslo idėja, grįžus galima ką nors panašaus bandyti kurti...

Gazelė
2019.11.05
RC išsiuntė šaukimus 624-ių įmonių vadovams 15

Šiemet dėl finansinių ataskaitų nepateikimo Registrų centrui teismas išnagrinėjo 95 bylas ir 72 vadovams...

Finansai
2019.11.05
Komercijos atašė Vokietijoje: verslo reikalai prasideda ir baigiasi gyvai Premium

Vokietija didelė rinka, tad galimybių, ką joje gali nuveikti lietuviai, irgi yra daug. Vienas pavyzdžių – IRT...

Gazelė
2019.11.04
Netikėti sunkumai, apie kuriuos kuriantys verslą net nepagalvoja Premium

Kuriantys verslą dažnai jį įsivaizduoja kiek kitaip, bet rožiniai akiniai netrunka nukristi. Todėl verslą...

Gazelė
2019.11.03
Verslo procesų ekspertė: jei nevaldysite procesų, jie diriguos jums

Norite auginti verslą, tapti lyderiais savo srityje ir skaityti klientų mintis? Pradėkite nuo vartotojo...

Gazelė
2019.11.03
Koks e. parduotuvės dizainas pritraukia lankytojų

E. parduotuvė gali atrodyti profesionaliai, turėti garantijų ženkliukų, rekomendacijų, tačiau tai dar...

Gazelė
2019.11.01
Verslo kasdienybė: vietoj žadamų palengvinimų sulaukia tikrintojų vizitų Premium 2

Smulkieji iš valdžios prašo tik vieno – netrukdykite mums dirbti. Tačiau ir šis prašymas lieka neišgirstas –...

Gazelė
2019.10.31
Lietuviškas startuolis: naudotis laisvai samdomų programuotojų paslaugomis buvo klaida Premium 2

Lietuviško startuolio sukurta programėlė leidžia net mažiausios kavinės klientams iš anksto užsisakytą maistą...

Gazelė
2019.10.30
Po 1.000% augimo kitas iššūkis baldų gamintojams – išlaikyti tokius skaičius Premium

Nauja veikla įmonės pajamas gali paauginti 1.000%. Iššūkis – tokį šuolį vos per metus suvaldyti, o dar po...

Gazelė
2019.10.30
Visuomenė 5.0: ateina laikai, kai tėvai neieškos geresnės mokyklos Premium 1

Viena svarbiausių Visuomenės 5.0 dedamųjų – problemų sprendimas, todėl tai visuomenei reikalingi kitokie...

Gazelė
2019.10.29
Smulkieji elgiasi priešingai, nei moko verslo konsultantai, ir išlošia Premium

Daugelis verslo teorijų ragina išsigryninti veiklą ir koncentruotis į ją, tačiau smulkieji verslininkai savo...

Gazelė
2019.10.28
Kodėl smulkieji nenoriai priima darbuotojų

Verslo pradžioje dažniausiai visus darbus nudirba pats jo įkūrėjas. Priežastis elementari – nusisamdyti...

Gazelė
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Trečiąjį knygyną be kainų „Knygos.lt“ pavyko atidaryti Kaune 2

E. knygynas „Knygos.lt“ atidarė trečiąjį fizinį knygyną Kauno „Akropolyje“. Tai – pirmas knygynas Kaune. Į...

Gazelė
2019.10.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau