Šakių rajono vyndario kelias iki vyno gamybos užtruko 19 metų 

Publikuota: 2019-04-07

Prie pat Jurbarko, Kiduliuose (Šakių raj.), yra UAB „Vilkenta“. Kavinė-vyninė žinoma dėl Kidulių vyno, kurį gamina Juozas Vilkenis, „Vilkentos“ bedraturtis. Tačiau tapti legaliu ir teisėtu vyndariu, galinčiu savo gamintą natūralų vyną parduoti greta namų įkurtoje kavinėje-vyninėje, užtruko maždaug 19 metų.

Brėždamas laiko juostą, p. Vilkenis vardija tikslias datas, susijusias su vyndaryste: su natūraliu vynu susipažino 1958 m., savarankiškai jį gaminti sau pradėjo 1974 m., tokią teisę vyndariai jam pripažino 1990 m., tačiau gaminti ir parduoti vyną ėmė tik 2013 m.

Ponas Vilkenis aprodo vyndario darbo vietą, kur pats senuoju rankiniu būdu klijuoja etiketes ant kiekvieno vyno butelio ir apskritai viską daro vienas pats.

Į vietą, kur bręsta 11 skonių, 15 rūšių vynas, p. Vilkenis sako įsileidžiantis kone tik valstybinių institucijų atstovus – tikrintojus. Vyndarys aprodo patalpas – visur, kur dabar išrikiuotos itališkos vyno talpos, buvo medienos džiovinimui skirtos erdvės.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Nes iki vyndarystės p. Vilkenis turėjo skirtingo verslo patirties. Paskutinė veikla prieš pat vyndarystę – medinių baldų gamyba iki tol, kol dirbtuvėse kilo gaisras.

„Kadaise turėjome prekybos verslą, kelias parduotuves – Šakių rajone ir Jurbarke. Bet atsiradus didžiųjų tinklų parduotuvėms, kai pelnas sumažėjus perpus, supratau, kad reikia keisti verslą. Įkūrėme medžio dirbtuves. Pradėjome nuo karstų gamybos, dirbome visoje Lietuvoje. Vėliau gaminome langus su stiklo paketais, bet ir šiame versle atsirado nesąžininga konkurencija. Tada pradėjome gaminti natūralaus medžio baldus, daugiausia iš ąžuolo ir uosio. O tada kilo gaisras“, – pasakoja p. Vilkenis.

Bet nesvarbu, koks buvo šeimos verslas, šalia visuomet buvo vyndarystė. Ponas Vilkenis sako seniai žinojęs, kad vyndarystės etapas jo versle ir gyvenime bus, tik neaišku, kada.

„1994 m. pateikiau pirmą paraišką leidimui gaminti natūralų vyną, nes įstatymas tai leido. Bet kol gavau nurodymus, kokių dokumentų, įrodymų turiu surinkti, įstatymas pasikeitė, jame liko tik alus“, – sako p. Vilkenis.

Vyndario paraiška buvo patenkinta 2013 m.

„Kai turi kreiptis iš karto į kelias tarnybas, gerai pamatai, kurios dirba greitai, kurios to daryti visiškai nesistengia. Kai kur leidimus gavau taip greitai, kaip negalėjau nė tikėtis, kitur dienų dienas beldžiausi, kad būtų teiktasi paskubėti“, – apie sudėtingą kelią dar 2013 m., vis tikėdamasis netrukus gauti leidimus VŽ pasakojo p. Vilkenis.

Vyndarys, kuriam teisę gaminti ir parduoti vyną įgyti užtruko beveik dvidešimtmetį, sako, kad vyno kultūra per tą laiką Lietuvoje gerokai pasikeitė.

„Legaliai dirbame jau septintus metus. Pastebiu, kad Lietuvoje žmonės domisi tuo, kas nuo Gruzijos iki Ispanijos gyvuoja tūkstantmečius, – vyno legendomis. Mūsų vyno legenda buvo pagrobta, dabar, galima sakyti, ji sugrįžta, viskas juda pirmyn, žmonės domi vynais. Manau, kad per 200 metų pasivysime ispanus. Jeigu labai norėsime“, – prognozuoja jis.

Visą „Vilkentos“ istoriją skaitykite čia.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Kompiuterių nuoma kaip „Spotify“ prenumerata: paaugo dvigubai, klientai randa patys Premium 4

Kompiuterių nuomos poreikis pastaraisiais metais išaugo: darbuotojai kėlėsi dirbti į namus, bet temptis...

Gazelė
2021.12.01
Iš kryčio į augimą: maistas išsinešti, paskola ir didelė iškaba Premium

Pirmasis karantinas užvėrė maitinimo įstaigų duris ir paliko tik plyšį maistui išsinešti. Rimtai ėmęsi tokios...

Gazelė
2021.10.27
„Burokėlis ir krapas“ du naujus restoranus atidarė tą pačią dieną Premium

Maitinimo įmonės, kurios sugebėjo išgyventi abu karantinus, vis drąsiau ryžtasi plėtrai. Restoranus „Jurgis...

Gazelė
2021.10.24
Verslo perėmėjų patirtis: reikėjo tiek nedaug, ir verslas šovė aukštyn Premium

Kai į šeimos verslą įtraukiama ir jaunoji karta, išlošiama du kartus: įkūrėjai ne tik užsitikrina, kad bus...

Gazelė
2021.10.19
Baro „Būsi trečias“ vadovas: „Kai verslui gresia sužlugti, šeima paaukos bet ką“  Premium 3

Kai įsitrauki į šeimos verslą, kelio atgal nėra: neišeisi parašęs prašymą atleisti iš darbo. Nėra ir fiksuotų...

Gazelė
2021.10.17
Už „Tilto“ viešbutį Vilniuje pasiūlyta 2,25 mln. Eur

Už Vilniaus centre, šalia Katedros, esantį bendrovės „A.C. Property partners“ valdomą „Tilto“ viešbutį...

Paslaugos
2021.09.15
Lietuvių išlaidos kelionėse į užsienį šią vasarą augo keliskart  

Šių metų vasarą Lietuvos gyventojai drąsiau nei pernai keliavo į užsienį ir ten išleido keliskart daugiau...

Paslaugos
2021.09.12
Kai versle visa šeima ir dar – anyta: niekada nesakyk niekada Premium

Šeimos verslai dažniausiai yra stabilesni už tuos, kuriuos kuria giminystės ar šeimyninių ryšių nesaistomi...

Gazelė
2021.09.03
Vilnių paliko be gailesčio – tokio verslo kaip Zarasuose čia nebūtų įkūrę Premium 1

Gimtinėje galima nuveikti daugiau, ypač jei čia artimieji jau yra pradėję verslą. Agnė Stumbrienė su vyru iš...

Gazelė
2021.08.30
Įsigijus turizmo agentūrą, ištiko šokas, bet per metus sugebėjo nuostolį pakeisti pelnu Premium 6

Spontaniškas sprendimas nusipirkti veikiančią įmonę gali brangiai atsieiti, ypač jei nėra išanalizuota...

Gazelė
2021.08.23
Prasidėjo kiti laikai: verslas tyliai viliasi, kad dalis klientų apsisuktų ir išeitų neužgaulioję Premium 25

Verslo sprendimas priimti tik galimybių pasą (GP) turinčius klientus anksčiau, nei tai privaloma, sijoja dalį...

Gazelė
2021.08.18
Kam laukti rugsėjo: kai kurie neįsileis galimybių paso neturinčiųjų anksčiau, kiti – švies Premium 36

Iki privalomo galimybių paso įsigaliojimo liko mėnuo, bet kai kurie verslai rugsėjo nelauks ir jau nuo...

Gazelė
2021.08.12
Vieni vadovai patys žada vežioti nesiskiepijusią valytoją, kiti – su tokiais darbuotojais atsisveikinti Premium 15

Maitinimo verslo kantrybės taurė turėtų būti netoli kraštų: vasarą karštligiškai ieškant darbuotojų, jų vis...

Gazelė
2021.08.10
Nerado valytojos Lietuvoje – atvyksta ir iš Kenijos Premium 10

Iš Ukrainos, Baltarusijos, Sakartvelo, Armėnijos ar net Kenijos į Lietuvą dirbti sezoninių darbų šiemet...

Gazelė
2021.08.04
Malta neįsileis nepaskiepytų turistų

Malta tapo pirmąja Europos šalimi, uždariusia savo sienas bet kokiems atvykėliams, kurie dar nėra visiškai...

Paslaugos
2021.07.09
Verslininkai: idėjų, kaip be pagalbos atsistoti ant kojų, nebeturime Premium 1

Laikotarpis nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui teikti paraiškas subsidijoms baigėsi, o dalies įmonių padėtis...

Gazelė
2021.07.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku