Vilniuje – mėsainių festivalis „Vilnius Burger Fest“

„Šiemet pamatysime, kaip pastaraisiais metais suklestėjo gatvės maisto kultūra. Būtent maisto vagonėliai per pastaruosius porą metų buvo lankstesni ir išradingesni. Lietuvoje gatvės maistas ir burgeriai yra itin kokybiški – akivaizdu, kad tai diktuoja reiklūs valgytojai“, – rengėjų pranešime cituojamas Karolis Bakutis, festivalio organizatorius, agentūros „Jump!“ atstovas.
Visiems poreikiams
Pirmiausiai – apie patiekalo pavadinimą. VŽ kasmet vis primena, kad Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) Konsultacijų banke rašoma, jog „burgeris“ – nevartotina svetimybė, jį turėtų keisti „suvožtinis“. Dar praėjusio amžiaus pabaigoje „burgeris“ buvo įrašytas į Didžiųjų kalbos klaidų sąrašą, patvirtintą Kalbos komisijos 1997 m. gruodžio 18 d. nutarimu Nr. 68, kurio niekas iki šiol neatšaukė.
Festivalio rengėjai atšauna, kad tūkstančiai į jį susirenkančių žmonių žodį „mėsainis“ vartoja per lietuvių kalbos egzaminą.
Kad ir kaip būtų, „Vilnius Burger Fest“ vyks.
Šventėje dalyvaus 16 mėsainių gamintojų, kurie „stengiasi naudoti išskirtinius, vietoje užaugintus produktus. Be to, sudėtinės burgerių dalys dažnai ruošiamos ne masinės gamybos metodais – šefai patys raugia, marinuoja, rūko dūmuose, užsako išskirtines bandeles ir pan. Pavyzdžiui, festivalyje bus dalyvis, kuris visus ingredientus užaugina vietos ūkyje.
Varžybos aštriagalviams
„Vilnius Burger Fest“ metu vyks ketvirtosios aštriausių pasaulyje pipirų valgymo varžybos.
Pasiryžusieji jose dalyvauti vieną po kito turės įveikti šešis skirtingo aštrumo pipirus. Nuo maloniai šildančių Serrano, kurie dažnai vadinami raudonosiomis paprikomis, iki aštriausiais pasaulio pipirais laikomų Carolina Reaper.
„Saldu tikrai nebus“, – sako varžybų organizatorius Liudas Pranskevičius.
Jis primena, kad šiose varžybose dalyvauti gali tik pilnametystės sulaukę ir varžybų organizatorius nuo atsakomybės atleidžiantį dokumentą pasirašę asmenys, tuo pačiu dokumentu patvirtinantys, kad neserga jokiomis lėtinėmis skrandžio ar žarnyno ligomis.

„Nors aštrumo kultūra pastebimai sparčiai auga ir aštriau nei „lietuviškai aštriai“ valgančiųjų gretos plečiasi, svarstančius dalyvauti noriu paraginti gerai įvertinti savo jėgas. Šių varžybų metu teks susidurti su neeiliniu, iš kojų dažną verčiančiu aštrumu“ , – pranešime cituojamas L. Pranskevičius.
Anot jo, „žmonės įsivaizduoja, kad valgo aštriai, nes mėgaujasi mūsuose kone populiariausiomis, Jalapenais dar vadinamomis aitriosiomis Chalapos paprikomis, kurios bendroje pipirų aštrumo skalėje glaudžiasi apačioje ir yra priskiriamos prie mažiausiai aštrių pipirų kategorijos. Tokių į varžybas net nesivežame juokaudami, kad pastarosios skirtos vaikams.“
Aštriausių pipirų valgymo varžybos Tymo turguje vyks 19 val., informacija apie renginį skelbiama ČIA.
Šiek tiek istorijos
Dėl mėsainio kilmės, kaip ir dėl daugelio pasaulyje išplitusių valgomų dalykų, nesutariama. Viena versija sako, kad jis buvo sukurtas Hamburge, o vokiečių imigrantai atvežė jo receptą į Ameriką.
Kita – kad pavadinimas kilęs nuo Niujorko valstijos miesto Hamburgo pavadinimo, kur 1885 m. broliai Frankas ir Charlesas Menchesai mugės lankytojams pasiūlė jautienos maltinių, patiektų tarp dviejų bandelių.
Dažniausiai minima mėsainių eros pradžia yra Louiso Lasseno 1900 m. pagamintas patiekalas. Kliento paprašytas paruošti ką nors karšto ir greitai, Louisas suformavo jautienos faršo kotletą ir iškepęs jį ant grotelių patiekė tarp skrudintos duonos riekių.
Susidomėjimas suvožtinais 1904 m. vykusioje Sent Luiso mugėje (JAV) buvo milžiniškas, tačiau prireikė bemaž 30-ies metų, kad mėsainis būtų padėtas vertinti kaip pagrindinis patiekalas. Pokytis į gerąją pusę įvyko JAV, kai Walteris Andersonas atidarė pirmąją greitojo maisto užkandinę „White Castle Hamburger“ ir ėmė prekiauti įvairiais mėsainiais.
Ilgainiui jie tapo tokie populiarūs visame pasaulyje, jog žurnalas „The Economist“ nuo 1986 m. sudarinėja vadinamąjį „BigMac“ indeksą, kurį pusiau juokais, pusiau rimtai naudoja valiutoms vertinti: kasmet suskaičiuojama, kiek eurų, svarų, dolerių, šekelių, juanių ir t. t. tenka sumokėti už vieną mėsainį.
Patikimu kainų lygio indikatoriumi mėsainis pasirinktas dėl to, kad jam pagaminti naudojama daug maisto sudedamųjų: duona, mėsa, daržovės, padažai.
„Vilnius Burger Fest“ vyks Vilniaus Tymo turguje rugpjūčio 10 d. nuo 11 iki 23.45 val.