Geriausias 2024 m. Lietuvos someljė – Y. Bezruchka

Šių metų vicečempionu tapo Ignatijus Semionovas iš vyno baro „Somm“. Oresta Jokūbauskaitė iš restorano „Pacai“, šiose varžybose dalyvavusi pirmą kartą, liko trečia. Ketvirtą vietą finale užėmė latvė Madara Greize-Kapzema, kuri pusfinalyje jau eilę metų geriausiai aklai degustuoja vynus.
Be išvardintųjų, pusfinalyje varžėsi Ernestas Sadauskas (restoranas „Pacai“), Miglė Zencevičiūtė (baras „Somm“) ir svečias iš Estijos Federico Grasso.

Vienaip ar kitaip skaičiuosi, dalyvių ne per daugiausiai. Arminas Darasevičius, varžybas rengusios Lietuvos someljė asociacijos (LSA) prezidentas, sako, jog, deja, nėra tiek jaunų žmonių, kurie norėtų dalyvauti varžybose.
„Yra entuziastų, yra jaunimo, bet ne taip viskas paprasta – turi nugalėti savo vidinę baimę ir pasiryžti dalyvauti varžybose metai iš metų. Kita vertus, visame pasaulyje šiuo metu taip pat: Estija šiemet savo someljė čempionato išvis nesurengė, tik jaunųjų someljė varžybas, švedai dabar irgi turi tris keturis žmones, kurie nuosekliai dalyvauja varžybose, tas pats ir Latvijoje“, – VŽ sakė A. Darasevičius.

Anot A. Darasevičiaus, ko gero, problema yra platesnė, negu dalyvių skaičius varžybose – „gali filosofuoti iki tokių dalykų, kad servisas plačiąja prasme apskritai tampa nebereikalingas. Kad žmonėms labai faina tiesiog valgyti burgerį arba dirbti hipsteriškame bariuke ir smagiai bendrauti su klientais, bet kai reikia padirbėti su teorija, žiniomis, taisyklėmis, tai nebetelpa į žanro rėmus“.
Juolab someljė darbas labai dinamiškas, jį dirbant reikia nuolat mokytis: vyno pasaulis keičiasi, evoliucionuoja vartojimo įpročiai, į rinką ateina naujos vartotojų kartos.
„Todėl, – priduria pašnekovas, – mūsų tikslas ir yra rengti varžybas, kurios padėtų išlaikyti ir tobulinti aptarnavimo kokybę, kad jaunimas įsitrauktų, išdrįstų dalyvauti. Juk someljė darbas ir yra dalyvauti, dalintis žiniomis su svečiais.“

O būtų įdomu, jei Lietuvos čempionate susirungtų tituluočiausi mūsų someljė Martynas Pravilonis, „varžybinę karjerą“ baigę Narimantas Miežys ir Arminas Darasevičius, „Michelin“ gido žvaigžde įvertinta Kamilė Bartusevičiūtė, kiti. Šį kartą jie teisėjavo varžyboms. Be jų, vertinimo komisiją sudarė Estijos someljė asociacijos atstovė Ene Ojaveski, Latvijos someljė asociacijos atstovas Ivars Kalininš, vyno žinovai iš Lietuvos Rasa Starkus, Viktorija Pranevič, Tadas Abišala.
Kitoks finalas
Kad ir be lietuviškųjų someljė žvaigždžių, šių metų finalas buvo įdomus – finalinė varžybų dalis pirmą kartą vyko „gyvai“, t. y. vilniškiame „Neringos“ restorane. „Gyvai“ reiškia, jog bilietus įsigiję svečiai, kaip įprasta restorane, valgė vakarienę, o sykiu stebėjo finalo varžybas. Jų dalyviai atliko savo tiesiogines funkcijas – aptarnavo svečius: pilstė jiems putojantį „Codorniu“, aeravo ir pateikė baltąjį vyną, desertui dekantavo ir išpilstė vintage kategorijos portą.

Be šių užduočių, dalyviai taisė vyno sąrašo klaidas, aklai spėjo stipriuosius gėrimus, demonstravo savo pardavimo sugebėjimus siūlydami pirkėjams naują vyną, įvardijo vyno ydas, siūlė savo vyno variantus prie keturių vakarienės patiekalų, atsakinėjo į vyno žinovo Gintauto Jašinsko super klausimą ir kt. Čempionatui buvo paruošta 11 užduočių, jas kūrė vyno ekspertai Gintautas Jašinskas ir Arūnas Starkus bei Lietuvos someljė čempionai M. Pravilonis, N. Miežys, A. Darasevičius ir K. Bartusevičiūtė.
Trys finalo dalyviai atstovaus Lietuvai Baltijos someljė čempionate, jis vyks spalio pradžioje.