2024-09-10 15:22

Geriausias 2024 m. Lietuvos someljė – Y. Bezruchka

Yanas Bezruchka, Lietuvos someljė čempionato „Codornu Zero Grand Prix“ laimėtojas. Roberto Daskevičiaus nuotr.
Yanas Bezruchka, Lietuvos someljė čempionato „Codornu Zero Grand Prix“ laimėtojas. Roberto Daskevičiaus nuotr.
Rugsėjo 9 d. Vilniuje vykusį 19-ąjį Lietuvos someljė čempionatą „Codornu Zero Grand Prix“ laimėjo Yanas Bezruchka, atstovaujantis vilniškiam „Vyno klubą“.

Šių metų vicečempionu tapo Ignatijus Semionovas iš vyno baro „Somm“. Oresta Jokūbauskaitė iš restorano „Pacai“, šiose varžybose dalyvavusi pirmą kartą, liko trečia. Ketvirtą vietą finale užėmė latvė Madara Greize-Kapzema, kuri pusfinalyje jau eilę metų geriausiai aklai degustuoja vynus. 

Be išvardintųjų, pusfinalyje varžėsi Ernestas Sadauskas (restoranas „Pacai“), Miglė Zencevičiūtė (baras „Somm“) ir svečias iš Estijos Federico Grasso. 

15-ojo Lietuvos someljė čempionato dalyviai (iš kairės): Madara Greize-Kapzema, Ernestas Sadauskas, Ignatijus Semionovas, Yanas Bezruchka, Oresta Jokūbauskaitė, Miglė Zencevičiūtė, Federico Grasso. Roberto Daskevičiaus nuotr.
15-ojo Lietuvos someljė čempionato dalyviai (iš kairės): Madara Greize-Kapzema, Ernestas Sadauskas, Ignatijus Semionovas, Yanas Bezruchka, Oresta Jokūbauskaitė, Miglė Zencevičiūtė, Federico Grasso. Roberto Daskevičiaus nuotr.

Vienaip ar kitaip skaičiuosi, dalyvių ne per daugiausiai. Arminas Darasevičius, varžybas rengusios Lietuvos someljė asociacijos (LSA) prezidentas, sako, jog, deja, nėra tiek jaunų žmonių, kurie norėtų dalyvauti varžybose. 

„Yra entuziastų, yra jaunimo, bet ne taip viskas paprasta – turi nugalėti savo vidinę baimę ir pasiryžti dalyvauti varžybose metai iš metų. Kita vertus, visame pasaulyje šiuo metu taip pat: Estija šiemet savo someljė čempionato išvis nesurengė, tik jaunųjų someljė varžybas, švedai dabar irgi turi tris keturis žmones, kurie nuosekliai dalyvauja varžybose, tas pats ir Latvijoje“, – VŽ sakė A. Darasevičius. 

Yanas Bezruchka. Roberto Daskevičiaus nuotr.
Yanas Bezruchka. Roberto Daskevičiaus nuotr.

Anot A. Darasevičiaus, ko gero, problema yra platesnė, negu dalyvių skaičius varžybose – „gali filosofuoti iki tokių dalykų, kad servisas plačiąja prasme apskritai tampa nebereikalingas. Kad žmonėms labai faina tiesiog valgyti burgerį arba dirbti hipsteriškame bariuke ir smagiai bendrauti su klientais, bet kai reikia padirbėti su teorija, žiniomis, taisyklėmis, tai nebetelpa į žanro rėmus“. 

Juolab someljė darbas labai dinamiškas, jį dirbant reikia nuolat mokytis: vyno pasaulis keičiasi, evoliucionuoja vartojimo įpročiai, į rinką ateina naujos vartotojų kartos. 

„Todėl, – priduria pašnekovas, – mūsų tikslas ir yra rengti varžybas, kurios padėtų išlaikyti ir tobulinti aptarnavimo kokybę, kad jaunimas įsitrauktų, išdrįstų dalyvauti. Juk someljė darbas ir yra dalyvauti, dalintis žiniomis su svečiais.“ 

Ignatijus Semionovas. Roberto Daskevičiaus nuotr.
 Ignatijus Semionovas. Roberto Daskevičiaus nuotr.

O būtų įdomu, jei Lietuvos čempionate susirungtų tituluočiausi mūsų someljė Martynas Pravilonis, „varžybinę karjerą“ baigę Narimantas Miežys ir Arminas Darasevičius, „Michelin“ gido žvaigžde įvertinta Kamilė Bartusevičiūtė, kiti. Šį kartą jie teisėjavo varžyboms. Be jų, vertinimo komisiją sudarė Estijos someljė asociacijos atstovė Ene Ojaveski, Latvijos someljė asociacijos atstovas Ivars Kalininš, vyno žinovai iš Lietuvos Rasa Starkus, Viktorija Pranevič, Tadas Abišala.

Kitoks finalas

Kad ir be lietuviškųjų someljė žvaigždžių, šių metų finalas buvo įdomus – finalinė varžybų dalis pirmą kartą vyko „gyvai“, t. y. vilniškiame „Neringos“ restorane. „Gyvai“ reiškia, jog bilietus įsigiję svečiai, kaip įprasta restorane, valgė vakarienę, o sykiu stebėjo finalo varžybas. Jų dalyviai atliko savo tiesiogines funkcijas – aptarnavo svečius: pilstė jiems putojantį „Codorniu“, aeravo ir pateikė baltąjį vyną, desertui dekantavo ir išpilstė vintage kategorijos portą. 

Komisijos nariai Kamilė Bartusevičiūtė ir Martynas Pravilonis tikrina, ar į svečių taures pripiltas vienodas vyno kiekis. Roberto Daskevičiaus nuotr.
Komisijos nariai Kamilė Bartusevičiūtė ir Martynas Pravilonis tikrina, ar į svečių taures pripiltas vienodas vyno kiekis. Roberto Daskevičiaus nuotr.

Be šių užduočių, dalyviai taisė vyno sąrašo klaidas, aklai spėjo stipriuosius gėrimus, demonstravo savo pardavimo sugebėjimus siūlydami pirkėjams naują vyną, įvardijo vyno ydas, siūlė savo vyno variantus prie keturių vakarienės patiekalų, atsakinėjo į vyno žinovo Gintauto Jašinsko super klausimą ir kt. Čempionatui buvo paruošta 11 užduočių, jas kūrė vyno ekspertai Gintautas Jašinskas ir Arūnas Starkus bei Lietuvos someljė čempionai M. Pravilonis, N. Miežys, A. Darasevičius ir K. Bartusevičiūtė. 

Trys finalo dalyviai atstovaus Lietuvai Baltijos someljė čempionate, jis vyks spalio pradžioje.

52795
130817
52791