Restoranas kviečia vakarienės pievos vidury

VŽ rašė, kad reaguodama į karantino metu užsidariusių restoranų bei kavinių problemas ir paskelbtas Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos taisykles lauko kavinių veiklai, Vilniaus savivaldybė šiam sezonui lauko kavinėms atvėrė visas miesto viešąsias erdves – aikštes, skverus bei kai kurias gatves. Ši žinia pasirodė valstybėms svarstant, kaip po karantino palengva grįžti į įprasto gyvenimo vėžes, ir sulaukė pasaulio žiniasklaidos dėmesio – Vilniaus miesto plėtros agentūra „Go Vilnius“ skaičiuoja, kad apie sostinės iniaciatyvą pranešė daugiau nei 40 žiniasklaidos kanalų, tarp kurių JAV, Jungtinės Karalystės, Turkijos, Kinijos, Italijos, Austrijos, Olandijos, Norvegijos ir kitų šalių žiniasklaidos priemonės.
Švedijoje karantinas ne toks griežtas kaip daugelyje pasaulio šalių – restoranai čia veikė visą laiką, bet privalėjo užtikrinti sveikatos specialistų rekomenduojamą atstumą tarp klientų. Restorano „Bord for en“ (liet. Stalas vienam) šeimininkai tuo rūpinasi ypač atsakingai. Tiesa, restoranas dar neveikia – jis atsidarys gegužės 10 d., nes jo idėja šeimininkams kilo būtent pandemijos metu.
Žurnalas „Food&Wine“ pasakoja, jog Pietų Švedijos Ransaterio miestelio gyventojai Rasmusas Perssonas ir Linda Karlsson prasidėjus pandemijai pristatydavo maisto Lindos tėvams. Sykį norėdami kartu pavakarieniauti, bet saugodami vyresniųjų sveikatą ir laikydamiesi socialinio atstumo, stalą jiems paserviravo atokiau lauke. Taip kilo mintis pasiūlyti panašią paslaugą ir kitiems.
Su savim ir maistu
Taigi jų restoranas turi vieną stalą ir vieną kėdę, kurie stovi maždaug 45 m atstumu nuo jų namo. Per dieną jie priims tik po vieną svečią, o šis vakarieniaus be jokio kontakto su kitu žmogumi. Maistas iš restoranėlio virtuvės svečią pasieks iškylos krepšyje, pritvirtintame prie lyno, kuris sukasi aplink ratą. Švedai atsakingai rūpinasi aplinka, taigi mechanizmui panaudojo seno dviračio ratą.
Maistą gamins E. Perssonas, profesionalus virėjas. L. Karlsson sako, jog jie žada kliautis vietiniais sezoniniais produktais, tuo, ką bus galima konkrečią dieną nusipirkti, ir šefo nuotaika, todėl valgiaraštis gali keistis kasdien. Bet svečiams visada bus pasiūlyti trys patiekalai – pusryčiams, pietums ar vakarienei, priklausomai nuo svečio iš anksto rezervuoto laiko. Prie valgių derančius gėrimus parinks gėrimų žinovas.
Anot šeimininkų, vengiant socialinių kontaktų, daug laiko leidžiant namuose, greitai tampa nuobodu, tad ieškodami prasiblaškymo žmonės įkrenta į ekranus.
„Izoliuotis ir būti vienam nebūtinai reiškia būti su savimi. Galime pabėgti nuo minčių su brangiu telefonu rankoje, bet mes tikimės, kad vietoj to žmonės išdrįs atsisukti į save. Mes norime padrąsinti žmones atsisėsti ir praleisti šiek tiek laiko su savimi“, — restorano sumanytojus cituoja kelionių gidas „Lonely Planet“.
Anot šeimininkų, niekas atidarydamas vieno stalo restoraną neplanuoja užsidirbti. Taigi kainas restorane nustatys svečiai, palikę už maistą tiek pinigų, kiek jiems pasirodys verta. Surinkti pinigai bus skirti labdarai.
Svečiui išvažiavus stalo niekas nelies bent 6 val., o paskui viskas bus dezinfekuota. Indai bus plaunami du kartus.
Planuojama, jog restoranas veiks iki rugpjūčio 1 d. Informacija apie stalelio rezervaciją čia.