Paskelbti geriausi pasaulio restoranai
Niujorko „Eleven Madison Park“ virtuvės šefas ir bendraturtis Danielis Hummas, išpažįstantis moderniąją šiuolaikinę virtuvę, iš sąrašo viršūnės išstūmė „seną gerą“ itališką restoraną „ Osteria Francescana“, vadovaujamą italų šefo Massimo Botturos. Šis, savo ruožtu, iš antros į trečią vietą nuleido Katalonijoje (vis dar Ispanija) veikiantį „El Celler de Can Roca“ restoraną, kuriam vadovauja broliai Rocos. Beje, festivalio „Kino pavasario“ filmas „Turkiškai“, pasakojantis apie brolių Roca kulinarines patirtis Turkijoje, iki balandžio 20 d. rodomas kino teatruose.
Grįžkime prie 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašo, kuris kasmet sudaromas įtakingo britų žurnalo profesionalams „Restaurant Magazine“ iniciatyva.
Trečiadienį jis buvo paskelbtas Melburne, Karališkajame parodų centre.
Tęsinys – po grafiku.
infogr.am::laisvalaikis_20_geriausiu_pasaulio_restoranuPasak naujienų agentūros „Bloomberg“, šiemet rinkėjų komisiją sudarė per 1.000 virtuvės šefų, maisto žurnalistų ir kitų ekspertų iš 26 geografinių regionų.
Į pergalę – nuosekliai
Tris „Michelin“ žvaigždutes turinčio „Eleven Madison Park“ sėkmė nebuvo netikėta: kelinti metai paeiliui jis buvo iš tų sąrašo restoranų, kurie nesileidžia, o kyla. 2016 m. trečią „The World‘s 50 Best Restaurants“ vietą užėmęs restoranas buvo paskelbtas ir geriausiu Šiaurės Amerikoje. Jam vadovauja Danny Meyeris, o virtuvėje nuo 2006 m. triūsia meistras Danielis Hummas. Prancūzų kulinarijos tradicijomis grįsta jo virtuvė tiesia tiltus tarp klasikinės virtuvės ir moderniausių jos išraiškų.
„Net pačiose drąsiausiose svajonėse negalėjau pasvajoti, jog atsidursime šioje sąrašo pozicijoje, – p. Hummą cituoja naujienų agentūra „Bloomberg“. – Virtuvė man davė viską. Mečiau mokyklą 14-os ir ėmiausi dalykų, kuriais tuo metu niekas netikėjo. Viskas, ko aš išmokau, yra iš maisto ir per maistą: tai kalbos ir kultūros“.
„Paskui savo mūzą jis seka įvairiausiomis kryptimis, viena jų – pirštus apsilaižyti verčiantis kiaulienos patiekalų meniu. Laisvesnės aplinkos ir triukšmingesnis nei kiti tokio kalibro restoranai „Eleven Madison“ puikiai tinka norintiems skaniai pavalgyti. Jis ir pigesnis nei, pavyzdžiui, „Daniel“ ar „Le Bernardin“. Tai – geriausias restoranas, kuriam vadovauja Danny Meyeris, o tai jau reiškia daug“, – vertina www.nytimes.com.
2012 m. šis restoranas sąraše užėmė 10 vietą, 2013 m. – penktąją.
Šlovė tarnauja verslui
Nuo 2002 m. skelbiamas pasaulio geriausiųjų sąrašas verslui turi neabejotiną reikšmę. Ir labai didelę. Antai, kai Kopenhagos restoranas „Noma“, vadovaujamas Rene Redzepi, 2010 m. pirmą sykį iškopė į geriausiųjų sąrašo viršūnę, kitą dieną vietas į jį internetu bandė užsisakyti per 100.000 žmonių. Ar reikia sakyti, kad sistema „nulūžo“?
Po „El Celler de Can Roca’s“ pergalės 2013 m. jų svetainė sulaukė 12 mln. lankytojų, o restoranas pasamdė tris žmones, tvarkančius tik išankstines rezervacijas.