„Iliustruotoji istorija“: virtuvės įrankiai

Publikuota: 2016-11-13
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 

Pirmajame šaldytuve buvo laikomas alus, indaplovės išradėja niekada neplovė indų, o konservų dėžutės 83 metus buvo atidaromos plaktuku ir kalteliu.

Susipažinkite su nuostabia virtuvės įrankių istorija.

Lengvai užsidegantis skrudintuvas (1893 m.)

Pirmąjį duonos skrudintuvą sugalvojo škotas Alanas MacMastersas (1865–1927), o į rinką išleido britų įmonė, prekiaujanti šildytuvais. Skrudintuvas buvo pavadintas „Eclipse“, jis veikė panašiai kaip šildytuvas: kaistant geležiniam laidui. Didelės sėkmės nesulaukė, nes geležiniai laidai kėlė rimtą gaisro pavojų. Be to, dar nedaugelis gyventojų turėjo elektrą.

Šeimininkei nusibodo šukės (1887 m.)

Josephine Cochrane (1839–1913), JAV turtuolio dukra ir garlaivio išradėjo anūkė, pati indų neplaudavo. Tačiau jai įkyrėjo, kad tarnaitės plaudamos daužo brangų jos porcelianą. 1887 m. ji pradėjo konstruoti mašiną: indai, sukrauti variniame katile ant stovo, nuplaunami šiltu muiluotu vandeniu, purškiamu iš apačios. 1893 m. pasaulinėje parodoje Čikagoje J. Cochrane už šią plovyklę laimėjo prizą už geriausią mechaninę konstrukciją. Išradimas greitai išpopuliarėjo.

Šaldytuvas sukurtas alui (1876 m.)

Prieš atsirandant šaldytuvams, alaus daryklos alų šaldydavo ledo luitais, jų ypač daug reikėjo vasarą. Reikėjo ko nors, kas galėtų atšaldyti alų bet kuriuo metų laiku. Vokiečių inžinierius Carlas von Linde (1842–1934) išrado metodą, kaip skystas dujas panaudoti šaldymui. Pirmoji jo sukurta šaldymo kamera 1876 m. buvo sumontuota alaus darykloje Miunchene. Tokių kamerų užsakė ir kitos alaus daryklos, tačiau buitinius šaldytuvus imta gaminti tik XX a. 3-ajame dešimtmetyje.

Vėlavo 83 metus (1855 m.)

Konservų dėžutė buvo išrasta 1772 m. Tai buvo labai pažangus išradimas, tačiau dėžutes tekdavo atidaryti plaktuku ir kalteliu. Šią bėdą 1855 m. išsprendė anglas Robertas Yatesas, gaminęs chirurginius instrumentus. Jis sugalvojo konservų atidarytuvą – lenktą peiliuką su rankena. Per Antrąjį pasaulinį karą JAV kareiviai pradėjo naudoti konservų atidarytuvą, kurio konstrukcija žinoma iki šių dienų. Atidarytuvas vadintas John Wayne, nes šis aktorius mokomajame filme rodė, kaip juo naudotis.

Su šakute į svečius (XVII a.)

Viduramžių Europoje iš esmės vienintelis naudojamas stalo įrankis buvo peilis, juo maistą ir pjaustydavo, ir pasmeigdavo. XVII a. Europos dvaruose išpopuliarėjo šakutė. Svečiai atvykdami pietų atsinešdavo ir dėžutę su savo stalo įrankiais. Gana greitai pasirodė ir peilis buku galu. Kaip teigiama, jį sugalvojo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kad prie stalo niekas nebeįsipjautų. XIX a. stalo įrankiai atpigo, jais ėmė naudotis visi žmonės.

Baldžius išrado peilį sūriui (1925 m.)

Norvegas baldų gamintojas Thoras Bjorklundas (1889–1975) nemėgo storai pjaustyto sūrio. XX a. 3-ajame dešimtmetyje jis ėmė eksperimentuoti, kaip plonai supjaustyti sūrį nesutrupinant. Jam kilo idėja panaudoti medžio obliavimo technologiją ir pritaikyti ją sūriui pjaustyti. 1925 m. T. Bjorklundas patentavo savo išradimą, o po dvejų metų pradėjo gamybą. Gana greitai sūrio peilis paplito visame pasaulyje.

Pirmoje krosnyje kepė mamutą (30.000 m. pr. Kr) 

Pirmosios krosnys atsirado Rytų ir Vidurio Europoje prieš maždaug 32 tūkst. metų. Pirmoji krosnis buvo paprasčiausia duobė, į kurią buvo pripilama žarijų, sudedama į lapus suvyniotos mėsos, pvz., mamuto, ir užpilama žeme. Maistas buvo ruošiamas ant atviros ugnies iki pat XVIII a., kol paplito prancūzų architekto Franēois Cuvilliés (1695–1768) sukurta viryklė. Ji buvo sumūryta iš plytų ir uždengta plokščiu geležiniu dangčiu. XIX a. 4-ajame dešimtmetyje anglų išradėjas Jamesas Sharpas pradėjo masinę dujų viryklių gamybą, o 1851 m. buvo sukurta viryklė, kurioje temperatūra reguliuojama termostatu.

Prenumeruodami žurnalą sutaupote iki 30% nei pirkdami kas mėnesį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau