„Iliustruotoji istorija“: virtuvės įrankiai

Publikuota: 2016-11-13
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 

Pirmajame šaldytuve buvo laikomas alus, indaplovės išradėja niekada neplovė indų, o konservų dėžutės 83 metus buvo atidaromos plaktuku ir kalteliu.

Susipažinkite su nuostabia virtuvės įrankių istorija.

Lengvai užsidegantis skrudintuvas (1893 m.)

Pirmąjį duonos skrudintuvą sugalvojo škotas Alanas MacMastersas (1865–1927), o į rinką išleido britų įmonė, prekiaujanti šildytuvais. Skrudintuvas buvo pavadintas „Eclipse“, jis veikė panašiai kaip šildytuvas: kaistant geležiniam laidui. Didelės sėkmės nesulaukė, nes geležiniai laidai kėlė rimtą gaisro pavojų. Be to, dar nedaugelis gyventojų turėjo elektrą.

Šeimininkei nusibodo šukės (1887 m.)

Josephine Cochrane (1839–1913), JAV turtuolio dukra ir garlaivio išradėjo anūkė, pati indų neplaudavo. Tačiau jai įkyrėjo, kad tarnaitės plaudamos daužo brangų jos porcelianą. 1887 m. ji pradėjo konstruoti mašiną: indai, sukrauti variniame katile ant stovo, nuplaunami šiltu muiluotu vandeniu, purškiamu iš apačios. 1893 m. pasaulinėje parodoje Čikagoje J. Cochrane už šią plovyklę laimėjo prizą už geriausią mechaninę konstrukciją. Išradimas greitai išpopuliarėjo.

Šaldytuvas sukurtas alui (1876 m.)

Prieš atsirandant šaldytuvams, alaus daryklos alų šaldydavo ledo luitais, jų ypač daug reikėjo vasarą. Reikėjo ko nors, kas galėtų atšaldyti alų bet kuriuo metų laiku. Vokiečių inžinierius Carlas von Linde (1842–1934) išrado metodą, kaip skystas dujas panaudoti šaldymui. Pirmoji jo sukurta šaldymo kamera 1876 m. buvo sumontuota alaus darykloje Miunchene. Tokių kamerų užsakė ir kitos alaus daryklos, tačiau buitinius šaldytuvus imta gaminti tik XX a. 3-ajame dešimtmetyje.

Vėlavo 83 metus (1855 m.)

Konservų dėžutė buvo išrasta 1772 m. Tai buvo labai pažangus išradimas, tačiau dėžutes tekdavo atidaryti plaktuku ir kalteliu. Šią bėdą 1855 m. išsprendė anglas Robertas Yatesas, gaminęs chirurginius instrumentus. Jis sugalvojo konservų atidarytuvą – lenktą peiliuką su rankena. Per Antrąjį pasaulinį karą JAV kareiviai pradėjo naudoti konservų atidarytuvą, kurio konstrukcija žinoma iki šių dienų. Atidarytuvas vadintas John Wayne, nes šis aktorius mokomajame filme rodė, kaip juo naudotis.

Su šakute į svečius (XVII a.)

Viduramžių Europoje iš esmės vienintelis naudojamas stalo įrankis buvo peilis, juo maistą ir pjaustydavo, ir pasmeigdavo. XVII a. Europos dvaruose išpopuliarėjo šakutė. Svečiai atvykdami pietų atsinešdavo ir dėžutę su savo stalo įrankiais. Gana greitai pasirodė ir peilis buku galu. Kaip teigiama, jį sugalvojo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kad prie stalo niekas nebeįsipjautų. XIX a. stalo įrankiai atpigo, jais ėmė naudotis visi žmonės.

Baldžius išrado peilį sūriui (1925 m.)

Norvegas baldų gamintojas Thoras Bjorklundas (1889–1975) nemėgo storai pjaustyto sūrio. XX a. 3-ajame dešimtmetyje jis ėmė eksperimentuoti, kaip plonai supjaustyti sūrį nesutrupinant. Jam kilo idėja panaudoti medžio obliavimo technologiją ir pritaikyti ją sūriui pjaustyti. 1925 m. T. Bjorklundas patentavo savo išradimą, o po dvejų metų pradėjo gamybą. Gana greitai sūrio peilis paplito visame pasaulyje.

Pirmoje krosnyje kepė mamutą (30.000 m. pr. Kr) 

Pirmosios krosnys atsirado Rytų ir Vidurio Europoje prieš maždaug 32 tūkst. metų. Pirmoji krosnis buvo paprasčiausia duobė, į kurią buvo pripilama žarijų, sudedama į lapus suvyniotos mėsos, pvz., mamuto, ir užpilama žeme. Maistas buvo ruošiamas ant atviros ugnies iki pat XVIII a., kol paplito prancūzų architekto Franēois Cuvilliés (1695–1768) sukurta viryklė. Ji buvo sumūryta iš plytų ir uždengta plokščiu geležiniu dangčiu. XIX a. 4-ajame dešimtmetyje anglų išradėjas Jamesas Sharpas pradėjo masinę dujų viryklių gamybą, o 1851 m. buvo sukurta viryklė, kurioje temperatūra reguliuojama termostatu.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Išleistas geriausių Vilniaus restoranų gidas 2

Kulinarinis turizmas tapo neatsiejama turizmo verslo dalimi: į išskirtinius restoranus žmonės keliauja...

Laisvalaikis
2019.04.24
Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams 3

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias...

Laisvalaikis
2019.04.22
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
Svarbiau ne veganizmo idėja, o maistas, kurį valgai 6

„Kai nusiperki naują mašiną, tai, neduok Dieve, kažko kito įpilti į baką. Ir į savo organizmą turime žiūrėti...

Laisvalaikis
2019.04.21
Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 10

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07
Greitų pietų koncepciją eksportuos į Maskvą – planuoja atidaryti 50 restoranų Premium 11

Šešis pietų restoranus „iLunch“ sostinės verslo centruose valdanti UAB „Inovatyvūs restoranai“ suplanavo...

Paslaugos
2019.04.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau