„Iliustruotoji istorija“: virtuvės įrankiai

Publikuota: 2016-11-13
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 

Pirmajame šaldytuve buvo laikomas alus, indaplovės išradėja niekada neplovė indų, o konservų dėžutės 83 metus buvo atidaromos plaktuku ir kalteliu.

Susipažinkite su nuostabia virtuvės įrankių istorija.

Lengvai užsidegantis skrudintuvas (1893 m.)

Pirmąjį duonos skrudintuvą sugalvojo škotas Alanas MacMastersas (1865–1927), o į rinką išleido britų įmonė, prekiaujanti šildytuvais. Skrudintuvas buvo pavadintas „Eclipse“, jis veikė panašiai kaip šildytuvas: kaistant geležiniam laidui. Didelės sėkmės nesulaukė, nes geležiniai laidai kėlė rimtą gaisro pavojų. Be to, dar nedaugelis gyventojų turėjo elektrą.

Šeimininkei nusibodo šukės (1887 m.)

Josephine Cochrane (1839–1913), JAV turtuolio dukra ir garlaivio išradėjo anūkė, pati indų neplaudavo. Tačiau jai įkyrėjo, kad tarnaitės plaudamos daužo brangų jos porcelianą. 1887 m. ji pradėjo konstruoti mašiną: indai, sukrauti variniame katile ant stovo, nuplaunami šiltu muiluotu vandeniu, purškiamu iš apačios. 1893 m. pasaulinėje parodoje Čikagoje J. Cochrane už šią plovyklę laimėjo prizą už geriausią mechaninę konstrukciją. Išradimas greitai išpopuliarėjo.

Šaldytuvas sukurtas alui (1876 m.)

Prieš atsirandant šaldytuvams, alaus daryklos alų šaldydavo ledo luitais, jų ypač daug reikėjo vasarą. Reikėjo ko nors, kas galėtų atšaldyti alų bet kuriuo metų laiku. Vokiečių inžinierius Carlas von Linde (1842–1934) išrado metodą, kaip skystas dujas panaudoti šaldymui. Pirmoji jo sukurta šaldymo kamera 1876 m. buvo sumontuota alaus darykloje Miunchene. Tokių kamerų užsakė ir kitos alaus daryklos, tačiau buitinius šaldytuvus imta gaminti tik XX a. 3-ajame dešimtmetyje.

Vėlavo 83 metus (1855 m.)

Konservų dėžutė buvo išrasta 1772 m. Tai buvo labai pažangus išradimas, tačiau dėžutes tekdavo atidaryti plaktuku ir kalteliu. Šią bėdą 1855 m. išsprendė anglas Robertas Yatesas, gaminęs chirurginius instrumentus. Jis sugalvojo konservų atidarytuvą – lenktą peiliuką su rankena. Per Antrąjį pasaulinį karą JAV kareiviai pradėjo naudoti konservų atidarytuvą, kurio konstrukcija žinoma iki šių dienų. Atidarytuvas vadintas John Wayne, nes šis aktorius mokomajame filme rodė, kaip juo naudotis.

Su šakute į svečius (XVII a.)

Viduramžių Europoje iš esmės vienintelis naudojamas stalo įrankis buvo peilis, juo maistą ir pjaustydavo, ir pasmeigdavo. XVII a. Europos dvaruose išpopuliarėjo šakutė. Svečiai atvykdami pietų atsinešdavo ir dėžutę su savo stalo įrankiais. Gana greitai pasirodė ir peilis buku galu. Kaip teigiama, jį sugalvojo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kad prie stalo niekas nebeįsipjautų. XIX a. stalo įrankiai atpigo, jais ėmė naudotis visi žmonės.

Baldžius išrado peilį sūriui (1925 m.)

Norvegas baldų gamintojas Thoras Bjorklundas (1889–1975) nemėgo storai pjaustyto sūrio. XX a. 3-ajame dešimtmetyje jis ėmė eksperimentuoti, kaip plonai supjaustyti sūrį nesutrupinant. Jam kilo idėja panaudoti medžio obliavimo technologiją ir pritaikyti ją sūriui pjaustyti. 1925 m. T. Bjorklundas patentavo savo išradimą, o po dvejų metų pradėjo gamybą. Gana greitai sūrio peilis paplito visame pasaulyje.

Pirmoje krosnyje kepė mamutą (30.000 m. pr. Kr) 

Pirmosios krosnys atsirado Rytų ir Vidurio Europoje prieš maždaug 32 tūkst. metų. Pirmoji krosnis buvo paprasčiausia duobė, į kurią buvo pripilama žarijų, sudedama į lapus suvyniotos mėsos, pvz., mamuto, ir užpilama žeme. Maistas buvo ruošiamas ant atviros ugnies iki pat XVIII a., kol paplito prancūzų architekto Franēois Cuvilliés (1695–1768) sukurta viryklė. Ji buvo sumūryta iš plytų ir uždengta plokščiu geležiniu dangčiu. XIX a. 4-ajame dešimtmetyje anglų išradėjas Jamesas Sharpas pradėjo masinę dujų viryklių gamybą, o 1851 m. buvo sukurta viryklė, kurioje temperatūra reguliuojama termostatu.

Prenumeruodami žurnalą sutaupote iki 30% nei pirkdami kas mėnesį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau