„Iliustruotoji istorija“: virtuvės įrankiai

Publikuota: 2016-11-13
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
svg svg
Pirmieji skrudintuvai kėlė gaisro pavojų, jie išpopuliarėjo tik 1920-aisiais. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 

Pirmajame šaldytuve buvo laikomas alus, indaplovės išradėja niekada neplovė indų, o konservų dėžutės 83 metus buvo atidaromos plaktuku ir kalteliu.

Susipažinkite su nuostabia virtuvės įrankių istorija.

Lengvai užsidegantis skrudintuvas (1893 m.)

Pirmąjį duonos skrudintuvą sugalvojo škotas Alanas MacMastersas (1865–1927), o į rinką išleido britų įmonė, prekiaujanti šildytuvais. Skrudintuvas buvo pavadintas „Eclipse“, jis veikė panašiai kaip šildytuvas: kaistant geležiniam laidui. Didelės sėkmės nesulaukė, nes geležiniai laidai kėlė rimtą gaisro pavojų. Be to, dar nedaugelis gyventojų turėjo elektrą.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Šeimininkei nusibodo šukės (1887 m.)

Josephine Cochrane (1839–1913), JAV turtuolio dukra ir garlaivio išradėjo anūkė, pati indų neplaudavo. Tačiau jai įkyrėjo, kad tarnaitės plaudamos daužo brangų jos porcelianą. 1887 m. ji pradėjo konstruoti mašiną: indai, sukrauti variniame katile ant stovo, nuplaunami šiltu muiluotu vandeniu, purškiamu iš apačios. 1893 m. pasaulinėje parodoje Čikagoje J. Cochrane už šią plovyklę laimėjo prizą už geriausią mechaninę konstrukciją. Išradimas greitai išpopuliarėjo.

Šaldytuvas sukurtas alui (1876 m.)

Prieš atsirandant šaldytuvams, alaus daryklos alų šaldydavo ledo luitais, jų ypač daug reikėjo vasarą. Reikėjo ko nors, kas galėtų atšaldyti alų bet kuriuo metų laiku. Vokiečių inžinierius Carlas von Linde (1842–1934) išrado metodą, kaip skystas dujas panaudoti šaldymui. Pirmoji jo sukurta šaldymo kamera 1876 m. buvo sumontuota alaus darykloje Miunchene. Tokių kamerų užsakė ir kitos alaus daryklos, tačiau buitinius šaldytuvus imta gaminti tik XX a. 3-ajame dešimtmetyje.

Vėlavo 83 metus (1855 m.)

Konservų dėžutė buvo išrasta 1772 m. Tai buvo labai pažangus išradimas, tačiau dėžutes tekdavo atidaryti plaktuku ir kalteliu. Šią bėdą 1855 m. išsprendė anglas Robertas Yatesas, gaminęs chirurginius instrumentus. Jis sugalvojo konservų atidarytuvą – lenktą peiliuką su rankena. Per Antrąjį pasaulinį karą JAV kareiviai pradėjo naudoti konservų atidarytuvą, kurio konstrukcija žinoma iki šių dienų. Atidarytuvas vadintas John Wayne, nes šis aktorius mokomajame filme rodė, kaip juo naudotis.

Su šakute į svečius (XVII a.)

Viduramžių Europoje iš esmės vienintelis naudojamas stalo įrankis buvo peilis, juo maistą ir pjaustydavo, ir pasmeigdavo. XVII a. Europos dvaruose išpopuliarėjo šakutė. Svečiai atvykdami pietų atsinešdavo ir dėžutę su savo stalo įrankiais. Gana greitai pasirodė ir peilis buku galu. Kaip teigiama, jį sugalvojo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kad prie stalo niekas nebeįsipjautų. XIX a. stalo įrankiai atpigo, jais ėmė naudotis visi žmonės.

Baldžius išrado peilį sūriui (1925 m.)

Norvegas baldų gamintojas Thoras Bjorklundas (1889–1975) nemėgo storai pjaustyto sūrio. XX a. 3-ajame dešimtmetyje jis ėmė eksperimentuoti, kaip plonai supjaustyti sūrį nesutrupinant. Jam kilo idėja panaudoti medžio obliavimo technologiją ir pritaikyti ją sūriui pjaustyti. 1925 m. T. Bjorklundas patentavo savo išradimą, o po dvejų metų pradėjo gamybą. Gana greitai sūrio peilis paplito visame pasaulyje.

Pirmoje krosnyje kepė mamutą (30.000 m. pr. Kr) 

Pirmosios krosnys atsirado Rytų ir Vidurio Europoje prieš maždaug 32 tūkst. metų. Pirmoji krosnis buvo paprasčiausia duobė, į kurią buvo pripilama žarijų, sudedama į lapus suvyniotos mėsos, pvz., mamuto, ir užpilama žeme. Maistas buvo ruošiamas ant atviros ugnies iki pat XVIII a., kol paplito prancūzų architekto Franēois Cuvilliés (1695–1768) sukurta viryklė. Ji buvo sumūryta iš plytų ir uždengta plokščiu geležiniu dangčiu. XIX a. 4-ajame dešimtmetyje anglų išradėjas Jamesas Sharpas pradėjo masinę dujų viryklių gamybą, o 1851 m. buvo sukurta viryklė, kurioje temperatūra reguliuojama termostatu.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku