Įspūdžiai iš vyno ir desertų čempionato: kai vienas plius vienas lygu trys

Publikuota: 2016-10-30
Vyno ir desertų derinių čempionato laimėtojai (iš kairės): Linas Kuklierius, Toma Piskarskaitė, Andžej Traskovskij, Agnė Žukovskytė, Andrius Pagojus, Arminas Darasevičius, Julija Karklelytė-Ivanauskienė, Žilvinas Laurinėnas. Čempionato rengėjų nuotr.
svg svg
Vyno ir desertų derinių čempionato laimėtojai (iš kairės): Linas Kuklierius, Toma Piskarskaitė, Andžej Traskovskij, Agnė Žukovskytė, Andrius Pagojus, Arminas Darasevičius, Julija Karklelytė-Ivanauskienė, Žilvinas Laurinėnas. Čempionato rengėjų nuotr.
„Verslo žinios“

Vilniuje, viešbutyje „Kempinski“ vykusiame Vyno ir desertų derinių čempionate 13 konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų varžėsi dėl pagrindinio prizo – „Auksinės šakutės“. Ji atiteko restorano „Stebuklai“ ir Vyno klubo jungtinei komandai „Stebuklų klubas“.

Agnės Žukovskytės ir Andriaus Pagojaus desertas Obuolių pyragas, patiektas su vynu „Chateau Dereszla Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2007“, laimėjo ne tik „Auksinę šakutę“, bet ir prekių ženklo „Rokiškio Grand“ prizą už geriausią lietuvišką desertą.

Kiti geriausieji

Antrąją vietą užėmė Vilniaus restorano „Dine“ komanda – Žilvinas Laurinėnas, Julija Karklelytė-Ivanauskienė, Arminas Darasevičius – su Medaus desertu ir „Castello di Volpaia VinSanto del Chianti Classico DOC 2011“. Trečioji vieta ir Lengviausio derinio prizas teko restorano „Dublis“ komandai – Linui Kuklieriui, Tomai Piskarskaitei ir Andžejui Traskovskijui. Subtilų ir netikėtą desertą „Oyster passion“ jie patiekė su „Vazart Coquart Champagne Special Foie Gras Grand Cru Blanc de Blancs Sec“.

Geriausio čempionato vyno titulą pelnė komandos „Šampaninė planeta“ (Jurgita Karinauskaitė, atstovaujanti Klaipėdos vyninei „Achtung baby“, ir konditerė Vilgailė Pavalkytė) patiektas šampanas „Champagne Francoise Bedel l‘Ame de la Terre Millesime 2004 Brut“, ši komanda užėmė ketvirtąją vietą.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Tendencija – profesionalumas

Svajojančiam apie kokį saldėsį dažnam, ko gero, galvoje iškyla tradicinio torto gabalas arba koks mielas pyragiukas. Vyno ir desertų derinių čempionate maždaug nuo kokio 4 ar 5 renginio tokių variantų nė su žiburiu nerasi: kasmet desertai subtilėja, elegantiškėja ir išties atspindi europines kulinarijos madas. Subtilėja ir deriniai. Lygiai taip pat sulig kiekvienais metais jie profesionalėja. Šiame, septintajame, čempionate iš 13 dalyvavusiųjų, mano galva, nė viena komanda nepateikė derinio, kurį paragavęs gūžčiotum pečiais.

Dauguma dalyvių, ypač tie, kurie čempionate rungėsi ne pirmąkart, derinimo pamokas puikiai išmoko: ir pačių desertų sudedamosios dalys, ir desertai su vynu daugeliu atvejų buvo suderinti racionaliai, galvojant apie tų dalių harmoniją, pusiausvyrą ir tai, kaip jos papildo vienos kitas. Taigi – ryškus profesionalumo ženklas. Beje, jis turėjo ir publikai nematomą pusę: suskaičiavus balus, kelias komandas teskyrė vos dešimtosios jų dalys – varžybos buvo įtemptos ir šansų laimėti turėjo ne viena komanda.

Pasak Arūno Starkaus, komisijos pirmininko, Someljė mokyklos studijų vadovo, Vyno žurnalo redaktoriaus ir šio čempionato sumanytojo, šiemet maloniai nustebino ir tai, kad dauguma dalyvių naudojo sezoninius produktus, sukūrė „rudeninius“ desertus, improvizavo lietuviško deserto tema: „Pernai buvo naudojama daug prieskonių, daržovių, trumų, šiemet desertuose dominuoja grūdinės kultūros, ožkos ir avies pieno produktai. Akivaizdu, kad mūsų konditeriai dirba vienu ritmu su pažangiausiais pasaulio restoranais. Ypatingas dėmesys šiemet skirtas deserto estetikai, serviravimui, taigi kuriama šventė ne tik gomuriui, bet ir akims. Daugiau nei trečdalis komandų rinkosi putojantį vyną, daug derinių buvo lengvi, nelabai saldūs ir nors nugalėjo klasikinio intensyvaus skonio desertas, buvo galima justi, kad restoranai linkę prisitaikyti prie tendencijos vartoti mažiau cukraus. Someljė ir šefai geba derinius gražiai pristatyti, gerėja iškalba, auga pasitikėjimas savimi. Jei visi čempionato desertai būtų įtraukti į restoranų valgiaraščius, gurmanams būtų galima rengti specialų desertų ir vyno derinių turą.“

Sudėtingiau, nei atrodo

Suderinti vyną su desertu nėra taip paprasta, kaip regisi iš pirmo žvilgsnio. Gurkšnis vyno ir gabalėlis saldėsio ragaujančiajam burnoje gali sukelti ir palaimą, ir nesusipratimą.

„Daug lengviau suderinti didkepsnį su kokiu „Malbec“ vynu, nei desertą su vynu. Desertas yra kūrinys. Vynas – irgi kūrinys. Padaryti taip, kad šiuo atveju 1 + 1 būtų 3, yra labai sunku“, – sakė vienas iš komisijos narių, britų žurnalo „Decanter“ pasaulinių vyno apdovanojimų teisėjas Rytis Jurkėnas.

Šventa tiesa. Užduotis, kad vienas plius vienas būtų lygu trys, buvo per sunki ir profesionalams. Pavyzdžiu, kaip neturėtų būti derinama, gali būti „Čiop čiop ir Trinity“ komandos variantas. Jų desertas „3.5 %“ iš pieno pudingo, abrikosų brendžio želė, kmynų ledų ir kmynų cukraus, sviesto cukraus ir vandens biskvito buvo sudėtingas, gardus ir išradingai patiektas. Komisijos nariai juokavo: skirtas rinkimus laimėjusiems valstiečiams-žaliesiems, mat dailiai apkaišytas subtiliomis žaliomis šakelėmis, iš kurių šaknų veržėsi dūmai.

Pasirinktas komandos vynas „Petit Guiraud, Sauternes, Bordeaux 2012“ – ekspertų vertinamas labai gerai (gerai – pasirinktųjų derliaus metų). Tačiau per skysta pieno tekstūra komandai pakišo koją – pienas apvėlė burną ir dar labiau išryškino botrytis pelėsio aitrumą. Kiekvienas atskirai – saldėsis ir vynas – buvo puikūs. Tačiau varžytasi dėl derinio, o šis nuvylė.

Duonos ir morkų skonio deserto sudedamųjų dalių konsistencijos nesuvaldė ir „Monte Pacis“ komanda – saldėsiui apšilus, jis priminė vaikiškas tyreles, padėties neišgelbėjo ir pasirinktas prosecco.

Kad saldu ir saldu nebūtinai bus geriausias variantas, pademonstravo tarptautinė komanda „La Marquise + Ispaniškas maistas“. Turtingų, gilių skonių cheresas ir elegantiškas prancūziškas tradicinis desertas „Buche“, vadinamoji Kalėdų malka, buvo tokie skanūs ir tokie saldūs....

Gerai ir labai gerai

Bet kuriuo atveju čempionato kokybė pasiekė tokią, kad galima kalbėti apie gerus ir labai gerus derinius.

Juolab stebino ne tik konkurso senbuviai, bet ir naujokai – antai Vilniaus restorano „Valgomasis“ komanda, patiekusi subtilų morkų pyragą su „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese, 2013“ rislingu.

Arba – Kauno kolegijos studentai Valdas Žvinakevičius, Ignotas Janulevičius ir Ugnė Aliejūnaitė, pasiūlę itin keistą desertą, kurio sudėtyje buvo visko, net krienų, tačiau šiurkštokas, rudens aromatais persmelktas vynas „Starry Night Winery Zinfandel Dessert Wine Russian River Valley 2006“ saldėsio sudedamąsias taip tinkamai sudėliojo į vietas, kad liko stebėtis.

Be vertinimo komisijos pirmininko p. Starkaus, derinius vertino portalo „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, „Decanter“ pasaulinių vyno apdovanojimų teisėjas Rytis Jurkėnas, žurnalo „Geras skonis“ redaktorė Rasa Ščeponienė, „Golfin“ direktorius Rolandas Gaidys, tinklaraščio laimesskonis.lt atstovė Alesia Mačiulis, tinklaraščio „VMGonline“ atstovė Elžbieta Monkevič, tinklalapio maistoklubas.lt atstovė Ilona Juciūtė, elektroninio maisto žurnalo „Debesys“ atstovė Lina Burdenkova ir šio teksto autorė.

Čempionatą organizuoja Someljė mokykla kartu su Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

BOXVII Vyno ir desertų čempionate dalyvavo

Restoranas „Carre“

Restoranas „Salvete city“

Komanda „La Marquise + Ispaniškas maistas“

Restoranas „Valgomasis“

Komanda „Chocolate kick“

Komanda „Čiop čiop ir Trinity“

Komanda R&J

Komanda „Šampaninė planeta“

Restoranas „Time“

Restoranas „Dine“

Restoranas „Dublis“

Restoranas „Monte pacis“

Komanda „Stebuklų klubas“

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
05:45
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku