Virtuvės meistrų kovos – nuo Erfurto iki Vilniaus

Pirmoji, kurią sudaro 10 profesionalių virtuvės šefų ir konditerių, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos narių, kas ketverius metus vykstančioje olimpiadoje dalyvaus antrą kartą. Teisę joje dalyvauti Nacionalinė šefų rinktinė įgijo laimėjusi sidabro ir bronzos medalius pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“, 2014 m. vykusiame Liuksemburge.
Didžiausias iššūkis rinktinės lauks rungties dalyje, kai per 6 valandas 6 virtuvės šefai vertinimo komisijos akivaizdoje privalės paruošti trijų patiekalų – šaltojo užkandžio, karštojo patiekalo ir deserto – valgiaraštį po 110 porcijų, tai yra 330 patiekalų porcijų per 360 minučių.
Nuo 1900 m. rengiamos „IKA / Culinary Olympics“ svetainėje pranešama, kad šioje rungtyje varžysis per 2.000 šefų iš daugiau nei 50 šalių, jie paruoš per 7.000 patiekalų, kuriuos vertins tarptautinė komisija.
Sieks aukso
Antroji rinktinė, Regioninė, – perpus mažesnė, ją sudaro penkios LRVVK narės. Pasak jos kapitonės, tituluotos virtuvės meistrės Aldonos Gečienės, „IKA / Culinary Olympics“ yra pasaulinės reikšmės olimpiada, kulinarams reiškianti tą patį, ką olimpiada – sportininkams. Komandą dalyvauti olimpiadoje p. Gečienė subūrė trečią kartą, šįsyk joje – penkios moterys.
„Dalyvaudami pirmą sykį, iki bronzos medalio pritrūkome vieno balo, gavome tik diplomą, kitaip tariant, užėmėme ketvirtąją vietą. Tai labai geras įvertinimas, nes olimpiadoje dalyvauja šimtai komandų, tačiau jis buvo kaip spyris į užpakalį dalyvauti dar kartą. Po ketverių metų ryžomės vėl ir grįžome su sidabro medaliu. Šiemet dar kartą bandysime laimę“, – VŽ „Savaitgaliui“ sakė p. Gečienė.
Anot jos, jokios trinties tarp Nacionalinės ir Regioninės rinktinių nėra – abi jas sudaro LRVVK nariai, tik dalyvauja jos skirtingose rungtyse. Nacionalinės komandos nariai ruošia trijų patiekalų valgiaraštį, Regioninė, pasiskirsčiusi užduotimis, – penkių patiekalų vakarienę. Visus reikiamus produktus į Erfurtą moterys vešis pačios dviem autobusiukais. Nuvažiavusios, pasak p. Gečienės, paskirtoje virtuvėje dirbs dvi dienas ir dvi naktis. Pagal konkurso nuostatus 7 valandą ryto žiuri jau turi pamatyti paruoštą stalą.
Stiprios tradicijos
Daugiau nei šimtmetį rengiama olimpiada „IKA / Culinary Olympics“, dar vadinama pasaulio virtuvės šefų ir konditerių Meka, yra didžiausias, stipriausias tradicijas tęsiantis kulinarinis renginys pasaulyje. Šiemet joje dalyvaus per 50 komandų, tad lietuviams teks susirungti su stiprių kulinarinių profesionalų komandomis iš Švedijos, prieš 4 metus susišlavusios daugiausia apdovanojimų, Norvegijos, Italijos, Peru.
Skaičiuojama, kad 2008 m. olimpiadą aplankė apie 23.000, 2012 m. – per 24.000 lankytojų iš 36 šalių, panašaus augimo tikimasi ir šiemet.
Vietinis, bet svarbus
Be dviejų tarptautinių renginių, tą pačią dieną, spalio 24-ąją, Vilniuje, viešbutyje „Kempinski“, rengiamas septintasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, jame dėl aukščiausio įvertinimo – „Auksinės šakutės“ – rungsis 20 komandų, jas sudarys konditeriai ir vyno žinovai.
Tarp užsiregistravusiųjų dalyvauti saldžiajame čempionate – restoranai „Dublis“, „Time“, „Carre“, „Salvete city“, „Telegrafas“, gurmaniško maisto krautuvėlė „Ispaniškas maistas“, Kauno kolegija, kulinarijos studija „Čiop čiop“, jungtinė komanda „Šampaninė planeta“ ir kiti.
Čempionate laukiama ir lankytojų. Jie kviečiami ir žiūrėti čempionatą, ir paskanauti prancūziškų „Cluizel“ bei „Mademoiselle de Margaux“ šokoladų, Rokiškio „Grand“ bei mini „Mozzarellos“ sūrių, saldžiųjų vynų ir kitų gėrimų. Visi jie bus pristatomi viešbutyje surengtoje mini parodoje.
Varžybas organizuoja Someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir LRVVKA.
Nacionalinė šefų rinktinė
Tomas Rimydis, kapitonas, restorano „Ertlio namas“ šefas
Darius Dabrovolskas, restorano „Chef2foodhouse“ įkūrėjas ir šefas
Rūta Šiušienė, UAB „Minordija“ konditerė
Jūratė Patkačiūnienė, konditerė restorane „Ertlio namas“
Justinas Misius, restorano „Sweet roots“ šefas
Jaroslav Orševski, restorano „Siesta“ šefas
Justinas Kapkovičius, šefas
Artūras Samavičius, „City Chef“ šefas
Vytautas Zdanauskas, viešbučio „Novotel“ restorano šefas
VERSLO TRIBŪNA
Artūras Braslauskas; jo vadovaujama šefų rinktinė iškovojo sidabrą ir kelialapį į olimpiadą Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m.
Regioninė rinktinė
Aldona Gečienė, šefė
Honorata Lyndo, šefė
Liucija Makovska, šefė
Vaida Valikonytė, konditerė
Valerija Livanova, konditerė