Virtuvės meistrų kovos – nuo Erfurto iki Vilniaus

Publikuota: 2016-10-22
„Verslo žinios“

Spalio 21–26 d. Erfurte (Vokietija) vykstančioje pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA / Culinary Olympics“ varžysis dvi Lietuvos virtuvės meistrų rinktinės: Nacionalinė ir Regioninė.

Pirmoji, kurią sudaro 10 profesionalių virtuvės šefų ir konditerių, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos narių, kas ketverius metus vykstančioje olimpiadoje dalyvaus antrą kartą. Teisę joje dalyvauti Nacionalinė šefų rinktinė įgijo laimėjusi sidabro ir bronzos medalius pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“, 2014 m. vykusiame Liuksemburge.

Didžiausias iššūkis rinktinės lauks rungties dalyje, kai per 6 valandas 6 virtuvės šefai vertinimo komisijos akivaizdoje privalės paruošti trijų patiekalų – šaltojo užkandžio, karštojo patiekalo ir deserto – valgiaraštį po 110 porcijų, tai yra 330 patiekalų porcijų per 360 minučių.

Nuo 1900 m. rengiamos „IKA / Culinary Olympics“ svetainėje pranešama, kad šioje rungtyje varžysis per 2.000 šefų iš daugiau nei 50 šalių, jie paruoš per 7.000 patiekalų, kuriuos vertins tarptautinė komisija.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Sieks aukso

Antroji rinktinė, Regioninė, – perpus mažesnė, ją sudaro penkios LRVVK narės. Pasak jos kapitonės, tituluotos virtuvės meistrės Aldonos Gečienės, „IKA / Culinary Olympics“ yra pasaulinės reikšmės olimpiada, kulinarams reiškianti tą patį, ką olimpiada – sportininkams. Komandą dalyvauti olimpiadoje p. Gečienė subūrė trečią kartą, šįsyk joje – penkios moterys.

„Dalyvaudami pirmą sykį, iki bronzos medalio pritrūkome vieno balo, gavome tik diplomą, kitaip tariant, užėmėme ketvirtąją vietą. Tai labai geras įvertinimas, nes olimpiadoje dalyvauja šimtai komandų, tačiau jis buvo kaip spyris į užpakalį dalyvauti dar kartą. Po ketverių metų ryžomės vėl ir grįžome su sidabro medaliu. Šiemet dar kartą bandysime laimę“, – VŽ „Savaitgaliui“ sakė p. Gečienė.

Anot jos, jokios trinties tarp Nacionalinės ir Regioninės rinktinių nėra – abi jas sudaro LRVVK nariai, tik dalyvauja jos skirtingose rungtyse. Nacionalinės komandos nariai ruošia trijų patiekalų valgiaraštį, Regioninė, pasiskirsčiusi užduotimis, – penkių patiekalų vakarienę. Visus reikiamus produktus į Erfurtą moterys vešis pačios dviem autobusiukais. Nuvažiavusios, pasak p. Gečienės, paskirtoje virtuvėje dirbs dvi dienas ir dvi naktis. Pagal konkurso nuostatus 7 valandą ryto žiuri jau turi pamatyti paruoštą stalą.

Stiprios tradicijos

Daugiau nei šimtmetį rengiama olimpiada „IKA / Culinary Olympics“, dar vadinama pasaulio virtuvės šefų ir konditerių Meka, yra didžiausias, stipriausias tradicijas tęsiantis kulinarinis renginys pasaulyje. Šiemet joje dalyvaus per 50 komandų, tad lietuviams teks susirungti su stiprių kulinarinių profesionalų komandomis iš Švedijos, prieš 4 metus susišlavusios daugiausia apdovanojimų, Norvegijos, Italijos, Peru.

Skaičiuojama, kad 2008 m. olimpiadą aplankė apie 23.000, 2012 m. – per 24.000 lankytojų iš 36 šalių, panašaus augimo tikimasi ir šiemet.

Vietinis, bet svarbus

Be dviejų tarptautinių renginių, tą pačią dieną, spalio 24-ąją, Vilniuje, viešbutyje „Kempinski“, rengiamas septintasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, jame dėl aukščiausio įvertinimo – „Auksinės šakutės“ – rungsis 20 komandų, jas sudarys konditeriai ir vyno žinovai.

Tarp užsiregistravusiųjų dalyvauti saldžiajame čempionate – restoranai „Dublis“, „Time“, „Carre“, „Salvete city“, „Telegrafas“, gurmaniško maisto krautuvėlė „Ispaniškas maistas“, Kauno kolegija, kulinarijos studija „Čiop čiop“, jungtinė komanda „Šampaninė planeta“ ir kiti.

Čempionate laukiama ir lankytojų. Jie kviečiami ir žiūrėti čempionatą, ir paskanauti prancūziškų „Cluizel“ bei „Mademoiselle de Margaux“ šokoladų, Rokiškio „Grand“ bei mini „Mozzarellos“ sūrių, saldžiųjų vynų ir kitų gėrimų. Visi jie bus pristatomi viešbutyje surengtoje mini parodoje.

Varžybas organizuoja Someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir LRVVKA.

Nacionalinė šefų rinktinė

Tomas Rimydis, kapitonas, restorano „Ertlio namas“ šefas

Darius Dabrovolskas, restorano „Chef2foodhouse“ įkūrėjas ir šefas

Rūta Šiušienė, UAB „Minordija“ konditerė

Jūratė Patkačiūnienė, konditerė restorane „Ertlio namas“

Justinas Misius, restorano „Sweet roots“ šefas

Jaroslav Orševski, restorano „Siesta“ šefas

Justinas Kapkovičius, šefas

Artūras Samavičius, „City Chef“ šefas

Vytautas Zdanauskas, viešbučio „Novotel“ restorano šefas

Artūras Braslauskas; jo vadovaujama šefų rinktinė iškovojo sidabrą ir kelialapį į olimpiadą Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m.

Regioninė rinktinė

Aldona Gečienė, šefė

Honorata Lyndo, šefė

Liucija Makovska, šefė

Vaida Valikonytė, konditerė

Valerija Livanova, konditerė

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku