Didžiausia rizika – nejuntantiems saiko

Mėsos ir jos produktų poveikis mūsų sveikatai irgi pelno mokslininkų dėmesio. Štai Klivlando universiteto (JAV) mokslininkai išsiaiškino, kad sotieji riebalai ir cholesterolis nėra vienintelės širdžiai kenksmingos kepsnio sudedamosios dalys, skelbia medicinos žurnalas „Nature Medicine“. Atlikę tyrimą, jie priėjo išvadą, kad raudonojoje mėsoje aptinkamas karnitinas irgi kenkia arterijoms. Karnitiną, žmogaus medžiagų apykaitai svarbią medžiagą, mokslininkai atrado dar XX a. pradžioje. Manoma, kad jis būtinas fiziškai aktyviems žmonėms, jo stingant, nusilpsta imuninė sistema, kamuoja silpnumas, raumenų skausmas ir kt.
Tačiau dabar mokslininkai tikina, kad tam tikros žarnyne esančios bakterijos karnitiną paverčia junginiu – trimetilamino N oksidu (TMAO), turinčiu įtakos arterijų kietėjimui, aterosklerozei. Jei žmogus valgo daug mėsos, jo žarnyne padaugėja karnitiną konvertuojančių mikroorganizmų, taip sustiprėja ir neigiamas TMAO poveikis.
Blogiausi – perdirbti produktai
Neigiamas karnitino poveikis mėsos mėgėjui gal ir gali pasirodyti nepakankamai rimtas, tačiau gana grėsmingai skamba britų portalo „www.guardian.co.uk“ pateikiamo tyrimo išvados. Ciuricho universiteto (Šveicarija) mokslininkai paskelbė, kad užkietėję perdirbtų mėsos produktų (kumpio, rūkytos kiaulienos, dešrelių, kt.) mėgėjai 44% labiau rizikuoja... anksčiau numirti. Į šį tyrimą buvo įtraukti 448.568 žmonės iš 10 Europos valstybių. Nustatyta ir tai, kad didelis perdirbtos mėsos vartojimas širdies ligų riziką padidina 72%, o vėžio – 11%.
Jei žmonės valgytų 20 g tokių produktų per dieną (kiaulienos ar kumpio riekutė, dešrelės gabaliukas), būtų išvengta 3% visų priešlaikinių mirčių, skaičiuoja mokslininkai ir priduria, kad vartoti šiek tiek raudonosios mėsos – sveika, nes ji turi mineralų ir vitaminų. Taigi rizika auga tik dėl besaikio vartojimo.
Tyrimo rezultatai primena prieš 6 metus dr. Rachel Thompson, Pasaulinio vėžio tyrimo fondo direktoriaus pavaduotojos, paskelbto tyrimo rezultatus, tada bandytus nuginčyti mėsos produktų pramonės atstovų.
Tyrimo rezultatai nurodė, kad perdėtas kiaulienos, kumpio, saliamio ir pan. vartojimas sukelia žarnyno vėžio riziką. Anot tyrėjų, jei britai per dieną suvartotų tik iki 10 g perdirbtos mėsos produktų, per metus būtų galima išgelbėti 4.100 gyvybių.
Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad daugelis širdies ligomis sergančių žmonių turi įvairių žalingų įpročių, o mėsos produktų vartojimas – tik vienas iš ligas keliančių veiksnių.