2016-04-17 13:38

Sumuštinių – į Daniją

Tradiciniu danų patiekalu laikomi sumuštiniai. Violetos Bubelytės nuotr.
Tradiciniu danų patiekalu laikomi sumuštiniai. Violetos Bubelytės nuotr.
Undinėlės skulptūra Kopenhagoje, pasakų karalius Hansas Kristianas Andersenas, „Calsberg“ alus – tai tik keletas garsiųjų Danijos simbolių. Šios nedidelės ir jaukios šalies simboliais galima vadinti ir sumuštinius.

Tradicinė Danijos virtuvė labai panaši į Norvegijos, Švedijos ir Vokietijos, todėl „lengvo“ maisto čia nereikėtų tikėtis. Danijos tautos virtuvė pradėjo formuotis XIX a., jos patiekalai gana riebūs. Tai nulėmė ne tik šalies istorija, kurios pagrindinis verslas ilgą laiką buvo žemės ūkis, bet ir šaltos bei ilgos žiemos. Tradicinėje danų virtuvėje dominuoja mėsos patiekalai – aviena, sūdyta ir rūkyta kiauliena, vištiena, virtos, keptos žuvys. Tarp mėgstamiausių skanėstų yra virta menkė su garstyčių padažu, ištirpintu sviestu, kietai virtais kiaušiniais, krienais ir virtomis bulvėmis, populiarumu neatsilieka kepta antis su obuoliais, slyvomis, karamelizuotomis bulvėmis, kopūstais bei ruduoju padažu.

Pagarba sumuštiniui

Tradiciniu danų patiekalu laikomi sumuštiniai. Populiariausias sumuštinio paruošimo būdas – ruginės duonos riekelė užtepama sviestu, o ant viršaus jautienos, keptos kiaulienos, sūrio, grybų, lašišos ar ungurio gabalėlis. Sakoma, jog skaniausi sumuštiniai yra su daniškomis krevetėmis, juostele citrinos, ešerio filė gabalėliu ir krapais ant viršaus. Įvairūs padažai itin svarbus akcentas šios šalies virtuvėje, tad jų čia gausybė – petražolių, pipirų ar prie kepsnių patiekiamas viskio padažas. Padažų siūloma ir prie sumuštinių.

Danijoje verta paragauti vietinių sūrių. Havarti – tai švelnaus pieno skonio sūris, kurio receptas manoma radosi dar XVIII a. Šis sūris mėgstamas kaip užkandis prie vyno, o Tilsiter (pavadinimas siejamas su Tilže, dabartiniu Sovetsku) sūrio istorija nuveda į XIX a. Jo receptas buvo sukurtas Šveicarijoje Rytų Prūsijos kolonistų.

Danijoje populiarios įvairios prieskoninės daržovės – svogūnai, česnakai, rozmarinas, čiobreliai, o obuoliai, raudonieji serbentai, vyšnios ar slyvos yra ne tik gaivus užkandis ar uogienė, bet ir dažnas ingredientas ruošiant karštuosius patiekalus.

Ne tik „Tuborg“, „Faxe“ ar „Calsberg“ alus yra daniški gėrimai. Akvavit – stiprus, 40% alkoholinis gėrimas (lot. gyvenimo vanduo), teigiama, sukurtas 1531 m. vieno Danijos lordo, gyvenusio Norvegijos Bergenshus pilyje. Savo svečiui dažnas danas siūlo paragauti „Gammel Dansk“ – karčiųjų gėrimų grupei priklausančio alkoholinio gėrimo.

Tobulėjant maisto vartojimo kultūrai, danai taip pat ėmė kurti savosios virtuvės naująjį skonį, tad šiandieninė šio krašto virtuvė gana moderni, joje dominuoja lengvesni patiekalai bei daug sveikesnis maistas. Šiandienos Danijos kulinarinę kultūrą veikia Prancūzijos ir Italijos virtuvės, į valgiaraštį dažnai įtraukiami ir egzotiški netradiciniai komponentai, kuriuos „atneša“ imigrantai iš įvairių pasaulio šalių.

52795
130817
52791