Pasaulio sūrių apdovanojimų šventę prislopino „Brexit“ aidas

Praėjusį savaitgalį šiaurės Portugalijos mieste Viseu buvo pristatyti 4.786 sūriai iš 47 šalių. 240 ekspertų iš 40-ies šalių geriausiu paskelbė minkštą, sviestišką šviežio avies pieno sūrį iš Portugalijos, gaminamą mažame, 10 darbuotojų turinčiame „Quinto do Pomar“ ūkyje, esančiame Serra da Gardunha vietovėje pačiame šalies centre.
„Portugalas“ nurungė du „šveicarus“ – „Tea Fondada“ ir „Alpenhorn Mifroma“, ispanų „La Cava Barus García-Baquero“ ir amerikiečių „Bayley Hazen Blue“ sūrius.
Į šių metų čempionatą, kurį rengia Jungtinės Karalystės (JK) šeimai priklausanti maisto pramonės žurnalų leidykla „Guild of Fine Food“, buvo atvežtas rekordinis skaičius sūrių iš 47 šalių, konkursas buvo didžiausias nuo pat jo rengimo pradžios 1988-aisiais.
Deja, pačių britų sūrininkai jame nedalyvavo dėl „pobrexitinių“ nesusipratimų muitinėje. Paaiškėjo, kad sūriai nebuvo išmuitinti, ir tai užkirto kelią 67 Jungtinės Karalystės gamintojams, atgabenusiems į Portugaliją 252 sūrius. Pasak Johno Farrand‘o, „Guild of Fine Food“ direktoriaus, „prieš JK išstojant iš ES, apie vėlavimą nebūtų buvę nė kalbos“.
„Priežastys man nesuprantamos, net penktadienį vis dar laukėme aiškių nurodymų, kas yra daroma neteisingai, kad galėtume tai ištaisyti, tačiau mums nepavyko“, – J. Farrandą cituoja „The Observer“.
„Super auksiniai“ 2024 m. sūriai:
- „Queijo de Ovelha Amanteigado“, „Quinta do Pomar“ ūkis, Portugalija;
- „Tea Fondada“, „Chascharia Val Müstair“, Šveicarija;
- „Alpenhorn Mifroma“, „Elsa Group“ (Mifroma), Šveicarija;
- „La Cava Barus García-Baquero“, „Lacteas Garcia Baquero“, Ispanija;
- „Bayley Hazen Blue“, „Cellars at Jasper Hill“, JAV;
- „Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco“, „Petrucci“, Italija;
- „Blugins“, „La Casearia Carpenedo“, Italija;
- „Creamy Lion Cheese“, „Walo von Mühlenen“, Šveicarija;
- „Passionata“, „Biopark“, Brazilija;
- „Godbiten“, „Snertingdal Ysteri“, Norvegija;
- „Alte Hexe“, „Bodensee Käse“, Šveicarija;
- „Valleclaro“, „Quesos y Besos“, Ispanija;
- „Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse“, „Baldauf Käse“, Vokietija;
- „Tatie“, „Latteria Moro di Moro Sergio“, Italija.
Sūrius tradiciškai vertino virtuvės šefai, maisto kritikai, mažmenininkai, gamintojai ir kiti pramonės specialistai, suskirstyti į 104 komandas. Kiekviena jų išrinko „savo“ geriausią sūrį, aklai vertinusi juos pagal daugybę kriterijų – spalvą, žievelę, tekstūrą ir, žinoma, skonį. Geriausieji buvo apdovanoti aukso, sidabro ir bronzos medaliais. Specialusis „super aukso“ medalis buvo skirtas geriausiam kiekvienos komisijos ragautam sūriui.
Nugalėtoją iš atrinktų „super auksinių“ sūrių ir paskiau – iš 12-os finalistų – galiausiai išrinko aukščiausios kvalifikacijos teisėjų „super komanda“.
Krenta į akis, kad jau kelinti metai tarp „super auksinių“ sūrių matyti vos vienas kitas arba, kaip šiemet, – išvis nematyti sūrių iš Prancūzijos, bent jau Lietuvoje siejamos su puikiais sūriais. Tarp šių metų „auksinių“ daugiausiai sūrių iš Šveicarijos, Italijos, Ispanijos.