2013-02-09 01:01

Nori mėgautis geru šampanu? Mokykis!

Vasaris – praėjusių metų šampano prekybos rezultatų laukimo metas. Sakoma, jog šio prabangaus vyno pardavimai tiesiogiai atspindi pasaulio ekonomikos pokyčius. Kylanti jų kreivė pranašauja geresnius laikus, krintanti, priešingai, – prastėjantį gyvenimą.

CIVC (Šampanės vynų regioninė taryba) galutinių 2012 m. rezultatų dar nepateikė, tačiau duomenys iki 2012 lapkričio 30 d. iškalbingi: šampano eksportas sumažėjo apie 5%, tačiau milžino šuoliais augantys paradavimai į Kiniją, Rusiją, Japoniją ir Indiją kelia didžiulę nuostabą. Vienintelė ES šalis, vis dar sparčiai didinanti šampano pardavimus, yra Austrija.

Apie tendencijas
Gera proga padiskutuoti apie šampano madas ir pirkimo tendencijas buvo Richardo Juhlino vizitas į Lietuvą sausio pabaigoje. Ponas Juhlinas vadinamas vienu garsiausių šampano ekspertų pasaulyje. Jo įtaka Šampanės vynų vartojimo tendencijoms prilyginama Roberto Parkerio veiklai Bordo regione.
Paprašytas pakomentuoti Kinijos fenomeną, p. Richardas sako, jog kinai pagaliau suprato, kad šampanas yra toks pat geras kaip Bordo ar Burgundijos vynai.

„Dažnai mane stebina jų kuklumas – jie mandagiai teiraujasi, ar įmanoma jiems, azijiečiams, suprasti ir įvertinti šampano kokybę. Jų elgesys labai skiriasi nuo plačiais užmojais garsėjančių Rusijos pirkėjų. Žinoma, ir tarp kinų būna tokių, kurie įsigeidžia nupirkti visą šampano namų turimą kiekį“, – šypsosi p. Richardas.
Jam pritaria Martynas Žemavičius, WSET „Wine and Spirit Education Trust“ diplomantas, dešimtmetį dirbantis tarptautinėje „Fine+Rare Wines“ (FRW) kompanijoje, specialiai atvykęs į Vilnių susitikti su šampano guru.
„Kinai labai imlūs, jie greitai mokosi ir įsisavina naujienas. Jiems pabodo gerti „Chateau Margaux“ ar „Chateau Lafite“ vynus. Tad šampano paklausos sprogimas čia nestebina. Prieš porą metų niekas nesitikėjo, kad analogiškas perversmas įvyks Japonijoje, tačiau jis įvyko.“

Vertindamas šampano eksporto smuktelėjimą 2012-aisiais, p. Martynas pesimizmui nepasiduoda: „Eksportas gal ir sumažėjo, bet auga domėjimasis šampanu kaip „fine wine“ (taip vadinami geri, brangūs, dažniausiai iš Europos vynuogynų kilę ir ilgą istoriją turintys vynai). Padidėjo „prestige“ kategorijos senų puikių derlių šampano pardavimai, akivaizdžiai juntamas dėmesys vynuogių augintojų, mažų išgarsėjusių ūkių šampanui. Pagaliau vartotojai suvokė, kad šampanas – ne tik švenčių ar linksmybių vynas, ir liovėsi juo pilstytis per vakarėlius.“ Anot jo, tai – viena iš priežasčių, dėl kurių galimai krito nevintažinio, kitaip sakant, – iš kelerių metų derliaus padaryto, šampano pardavimai, nulėmę bendrus prekybos rodiklius.
Pasak p. Martyno, Didžiojoje Britanijoje, didžiausioje šampano eksporto rinkoje, nevintažinio šampano pardavimai taip pat sumažėjo, o „prestige cuve“ vintažinių – išaugo. Nevintažinį šampaną vartotojai pakeitė pigesnėmis putojančio vyno alternatyvomis – itališkuoju „Prosecco“, ispaniškuoju „Cava“.  2012 m. Didžiojoje Britanijoje būtent „Prosecco“ putojantis vynas pagal pardavimus pirmą kartą aplenkė šampaną.

Nori šampano? Mokykis!
Tarp vyno pardavėjų vis netyla kalbos dėl brangstančio šampano. Richardas Juhlinas šiam faktui per daug reikšmės kol kas neteikia, anot jo, tikrojo kainų sprogimo dar nebuvo. „Jei „Dom Perignon“ ar „Cristal“ butelis vis dar kainuoja kiek daugiau nei 100 EUR, koks gi čia kainų bumas? – retoriškai klausia jis. – Kol pasaulio ekonomika nestabili, neverta laukti didžiojo kainų šuolio. Brangti gali „prestige“ kategorijos šampanai, tačiau dauguma pasaulio vyno kolekcininkų vis dar nesuvokia, koks geras ir vertingas tas vynas.“ Tarp suvokusiųjų šio auksinio vyno vertę p. Juhlinas pamini ir saujelę lietuvių. Per jo vizitą degustacijose jie pateikė šampano, pribloškusio net jį patį.
„Tokių degustacijų kaip Lietuvoje retai esu patyręs. Kai kurio šampano nebuvau gyvenime ragavęs!“ – stebėjosi p. Richardas. Šypsodamasis pridūrė: jei tokių profesionalų, kaip fantastiški lietuviai daugės, pakilus pasaulio ekonomikai šampano kainos šaus į viršų žaibišku greičiu.
Visgi dauguma tų, kurie norėtų paragauti gero šampano, negali už jį pakloti šimtinių ar net tūkstantinių sumų. Į klausimą, ką jiems patartų pasaulyje vienas žinomiausių šampano specialistų, p. Richardas pateikia ne visai lengvai įgyvendinamą receptą.

„Žmogus, norintis nebrangiai mėgautis geru šampanu, turi įgyti bazinių šampano žinių: suvokti „terroire“ svarbą, išmokti 17-os „grand cru“ kaimelių pavadinimus ir jų vynuogynų ypatybes. 90% šiuose kaimuose daromo šampano bus labai geras. Tiesa, šis šampanas, nors ir pigesnis, ne iškart gali būti suprantamas pradinukams“, – vardija p. Juhlinas ir čia pat primena, jog rudenį pasirodys jo nauja knyga „8.000 Champagne“. Šiame gide bus mažiau techninių detalių nei ankstesnėse jo knygose. Šioje – daugiau dėmesio skirta šampano filosofijai, be abejo, aprašyti bei įvertinti 8.000 šampanų ir jų gamintojai.
„Tai bus gera priemonė teoriškai pasirengti šampano ragavimui, – nusijuokia p. Richardas ir ima svarstyti, – tik pagalvokite – jei žmogus ateina į tykiųjų vynų pasaulį turėdamas šampano ragavimo patirties, įvertinti tykųjį vyną jam – juokų darbas. Jis atkreipia dėmesį į smulkiausias detales, ne tik į spalvą, aromatus, skonį. Jis įvertina vyno eleganciją kaip puikus degustuotojas, jis – jau beveik profesionalas.“

Įspūdžiai – puikiausi
Richardas Juhlinas, 2 m. ketinęs apsilankyti Lietuvoje (mat čia turi keletą gerų draugų), pagaliau atvyko čia per pačius šalčius. Jo vizito proga buvo surengtos trys vakarienės — „Kempinski“ viešbučio restorane „Telegrafas“, Liutauro Čepracko ruošta vakarienė ir vakarienė Trakuose, „Apvalaus stalo klube“. Jas lydėjo aklosios kolekcinio šampano degustacijos. Svečias džiaugėsi, kad pastarosios vakarienės metu išsipildė viena jo svajonių – „Jeroboam vakarienė“ (jeroboam – 3 l talpos šampano butelis).


Verta įsidėmėti: Šampanės „grand cru“ kaimai

Ambonnay
    Avize
    Ay
    Beaumont-sur-Vesle
    Bouzy
    Chouilly
    Cramant
    Louvois
    Mailly Champagne
    Le Mesnil-sur-Oger
    Oger
    Oiry
    Puisieulx
    Sillery
    Tours-sur-Marne
    Verzenay
    Verzy

Richardą Juhliną nustebinusių Lietuvoje degustuotų šampanų sąrašas
Krug NV Grande Cuvee Magnum 
Henriot 1981 Vinotheque Magnum
Selosse 1999 Magnum
Krug 1989 Magnum
Pol Roger Sir Winston Churchill 1982 Magnum
Henriot Cuvee les Enchanteleurs Vinotheque 1979 Magnum
Henriot 1979 Vinotheque Magnum
Henriot 1979 Magnum
Dom Ruinart 1988 Magnum
Deutz Blanc de Blancs 1982 Magnum
Bollinger 1979 Magnum
Krug 1979 Magnum
Roederer 1979 Jeroboam
Taittinger Comtes de Champagne 1979 Magnum
Henriot 1996 Jerobaom
Henriot 1995 Jerobaom
Henriot 1985 Jerobaom
Perrier-Jouet 1985 Jeroboam
Dom Perignon 2003
Philipponnat Clos des Goisses 1978
Ulysse Collin Les Perrieres NV
Vergnon NV
Drappier 1979
Aubry Sable Blanc de Blancs 2007

52795
130817
52791