2023-07-28 15:01

Paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų, pirmoje vietoje – „Gaspar's“

Restorano „Gaspar's“ komanda. GMA nuotr.
Restorano „Gaspar's“ komanda. GMA nuotr.
Po trejų metų pertraukos vėl paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas. Šių metų reitinge – 11 naujų maitinimo įstaigų ir 19 senbuvių, sąrašo geografija driekiasi nuo Vilniaus iki Nidos.

Linas Petrukaitis, geriausių restoranų rinkimus organizuojančios „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas, sako, jog po trejų metų pertraukos, įvykusios dėl kovido pandemijos ir vėliau – Rusijos agresijos Ukrainoje, atnaujintas sąrašas „suteiks naujų postūmių gastronominei kultūrai ir visai viešojo maitinimo rinkai, o restoranų svečiams leis atrasti naujų vietų ir skonių“

Stabiliausi – septyni restoranai

Po kovido sukrėtimų atsigaunančioje maitinimo rinkoje randa nemažai naujų vardų, tai atspindi ir 30-ies geriausių restoranų sąrašas – jame šiemet 11 naujų įstaigų. 

Į geriausiųjų TOP10 šiemet pateko du nauji restoranai – Vidurio Rytų virtuvės įkvėptas sezoninis virtuvės meistro Martyno Praškevičiaus „Toda“ ir dviejų šefų – lietuvio Evaldo Juškos ir prancūzo Xaviero Bouriot vadovaujamas taikomosios praktikos restoranas „Arrivee“ Kaune, kuriame dirba gabiausi kulinarijos mokslų studentai.

Visus 5-erius metus, kiek vyksta rinkimai, geriausųjų trisdešimtuke liko septyni restoranai: „Da Antonio“, „Džiaugsmas“, „Dine“, „Gaspar‘s“,  „Momo grill“, „Telegrafas“, „Šturmų švyturys“.

Geriausių restoranų geografija šiemet itin plati – be tradiciškai daugiausia gerųjų vietų turinčio Vilniaus, į sąrašą įtraukti Kauno, Klaipėdos, Palangos, Nidos, Ventės rago restoranai.

TOP10 šiemet smarkiai nepasikeitė, jame liko 5 restoranai iš paskutiniojo, t. y. 2019 m. sąrašo – „Džiaugsmas“, „Gaspar‘s“, „Nineteen18”, „Vila Komoda“, „Šturmų švyturys“. Dalis jų – lygiai tose pačiose vietose. 

„Tai rodo, kad geriausiųjų dešimtukas yra palyginti stabilus, pelnęs tvirtas savo lankytojų simpatijas ir išlaikantis kokybės kartelę, nenustojantis stebinti ir džiuginti savo svečių“, – komentuoja L. Petrukaitis. 

Anot jo, visas trisdešimtukas yra vertas kuo didžiausio maisto mylėtojų dėmesio: 

„Lietuvoje turime apie 5.000 maitinimo įstaigų, tad kiekvienas restoranas, patenkantis į trisdešimtuką, yra unikalus“. 

Pirmoje vietoje – „Gaspar‘s“

Pirmąją vietą šių metų reitinge pelnė vilniškis restoranas „Gaspar's“, jį prieš 8-erius metus įkūrė Gaspar‘as Fernandes ir jo žmona Kristinos Fernandes. 

Restoranas šiemet parodė didžiausią spurtą – į pirmąją pakilo iš 10-os vietos. „Gaspar's“ pristato europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės įtaka. Lietuvoje tai išties unikalu, ypač turint omenyje tai, kad jo virtuvė turi savo „slaptą prieskonių mišinį“, kuris lankytojams puikiai atpažįstamas, bet sunkiai iššifruojamas.

Į antrą vietą šiemet smuktelėjo Martyno Praškevičiaus „Džiaugsmas“, ligšiol dvejus rinkimus iš eilės užėmęs pirmąją. 

Trečiojoje liko Liutauro Čepracko „Gastronomika“.

[infogram id="66bc5d50-5b57-4c27-b38e-883517d8f778" prefix="uC4" format="interactive" title="30 geriausių restoranų 2023 m."]

Daugiau informacijos apie kiekvieną restoraną galima rasti čia.  

Kaip buvo vertinami 

Restoranai buvo vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą, gėrimų sąrašą, aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teko už „atskleistus maisto skonius“.

Šiemet buvo vertinami restoranai, kurie jau veikė iki šių metų kovo 1–osios, t. y. tie, kurie buvo atidaryti po šios datos, šių metu reitinge vertinami dar nebuvo, kadangi veikia dar labai neseniai ir tik pradeda savo kelią, kuria savo veidą.

Kaip ir anksčiau, 60 restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba, atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą. Į trumpąjį sąrašą visuomet patenka ir ankstesniais metais į trisdešimtuką patekę restoranai.

Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atstovai.

Restoranų reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.

52795
130817
52791