2020-04-11 19:02

30-ies geriausių Lietuvos restoranų rinkimai neatšaukiami

2019 m. geriausių Lietuvos restoranų apdovanojimo akimirka. Pirmą vietą laimėjusio restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius ir antrąją - „Nineteen18“ šefas Matas Paulinas. Josvydo Elinsko („15min“ / „Scanpix“) nuotr.
2019 m. geriausių Lietuvos restoranų apdovanojimo akimirka. Pirmą vietą laimėjusio restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius ir antrąją - „Nineteen18“ šefas Matas Paulinas. Josvydo Elinsko („15min“ / „Scanpix“) nuotr.
Vienas po kito dėl COVID-19 pandemijos sukelto karantino atšaukiami renginiai nieko nebestebina, greičiau stebina tie, kurie neatšaukiami. Yra ir trečias, saugus ir populiarus, visuomenei ir verslui bene palankiausias variantas – atidėti pagal galimybes. Tokiu pasinaudojo ir „Gero maisto akademija“, rengianti 30-ies geriausių Lietuvos restoranų rinkimus.

Linas Petrukaitis, geriausių Lietuvos restoranų rinkimus organizuojančios „Gero maisto akademijos“ steigėjas, sako, jog „nuotaikos pristabdytos kartu su visa ekonomika“, tačiau projekto kol kas tikrai neketinama atšaukti“.

„Manau, kad jis bus reikalingas restoranų atsigavimui. Tad sulaukime karantino sušvelninimo ir bus aiškiau, kada jis galėtų įvykti ankstyvą ar vėlyvą rudenį“, – VŽ sakė Linas Petrukaitis.

Didžiausieji atšaukė

VŽ šią savaitę rašė, jog vasaros pradžioje Belgijoje, Antverpene, turėjusi vykti 50-ies geriausių pasaulio restoranų „The World’s 50 Best Restaurants 2020“ apdovanojimo ceremonija dėl COVID-19 pandemijos nebus rengiama. Nors balsavimas jau įvykęs, geriausių restoranų sąrašas nebus skelbiamas ir internete. Jei aplinkybės leis, renginys Antverpene vyks 2021 m., paskelbė jo organizatoriai „William Reed Business Media“.

„Atsižvelgiant į susiklosčiusias aplinkybes, 2020 m. visas savo pastangas skirsime padėti restoranams išgyventi šį sunkų laiką“, – rengėjų pranešime cituojamas Williamas Drew, „The World’s 50 Best Restaurants“ turinio direktorius. Naujienų agentūrai „Bloomberg“ jis sakė, jog sprendimas atšaukti apdovanojimus nebuvo lengvas, bet dabar, „kai viso pasaulio svetingumo industrija išgyvena ypatingai sunkius laikus, apdovanojimams tiesiog netinkamas metas“.

Tiesa, tos pačios „William Reed Business Media“ rengiami regioniniai apdovanojimai nebuvo visiškai atšaukti. Antai 50 geriausių Azijos restoranų sąrašas internete buvo paskelbtas kovo 24-ąją, tą pačią dieną Japonijoje, Sagoje, turėjo vykti geriausių Azijos restoranų apdovanojimo iškilmės.

Amerika spėjo praslysti

„The Daily Meal“, kasmet sudarantis 101 geriausių Amerikos restoranų sąrašą, spėjo įšokti į nuvažiuojantį traukinį ir savo geriausius paskelbė kovą.

Pirmą sąrašo vietą užėmęs restoranas „Alinea“ kopė į viršūnę metai iš metų, tai kilo, tai krito (2017 m. sąraše jis užėmė 21 vietą).

2005 m. restoraną atidarė pasaulio gurmanams „privalomas žinoti“ rausvaplaukis virtuvės meistras Grantas Achatzas (g. 1974) ir jo verslo partneris Nickas Kokonas. Po 10 veiklos metų restoranas buvo uždarytas renovacijai ir vėl pradėjo veikti 2016 m. pradžioje.

Antroje „The Daily Meal“ sąrašo vietoje – Niujorko modernios virtuvės restoranas „Eleven Madison Park“, 2017-iaisiais užėmęs pirmąją vietą 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąraše („The World‘s 50 Best Restaurants 2017“).

Geografija plečiasi

Grįžtant į Lietuvą, – penktą kartą rengiamų 30-ies geriausių šalies restoranų rinkimų geografija kasmet plečiasi, ir tai yra geras ženklas, rodantis, kad restoranų kultūra plinta iš didžiųjų miestų.

rašė, jog į šių metų trumpąjį 60 kandidatų sąrašą įtraukti restoranai iš 14 skirtingų Lietuvos miestų ir vietovių.

Šių metų trumpajame sąraše – 5 naujos maitinimo įstaigos: Vilniaus restoranai „Brussels Mussels“, „Muros“, „Narushi“ ir „Pink & Yellow“, „Trattoria da Flavio“. Dar 4 sąrašo naujokai – ne pirmus metus veikiančios maitinimo įstaigos „Pachamama Dinner Club“ (Vilnius), „Arrivve“ (Kaunas), „BasiBasi“ (Anykščiai), „Kucmistrai“ (Zyplių dvaras, Šakių rajonas).

Šiuos rinkimus „Gero maisto akademija“ organizuoja kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“, bendradarbiaujant su Someljė asociacija, “Go Vilnius” ir Nacionaline turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“.

52795
130817
52791