Virtuvės meistras namie valgyti negamina

Publikuota: 2016-11-20
„Gyvenime reikia vengti ne dešrainių ir spurgų, o kraštutinumų“, – sako Jevgenijus Volkovas, išrinktas geriausiu 2016 m. Lietuvos virėju. Vladimiro Ivanovo ( VŽ) nuotr.
svg svg
„Gyvenime reikia vengti ne dešrainių ir spurgų, o kraštutinumų“, – sako Jevgenijus Volkovas, išrinktas geriausiu 2016 m. Lietuvos virėju. Vladimiro Ivanovo ( VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Jevgenijus Volkovas, restorano „Apvalaus stalo klubas“ virtuvės šefas, Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF išrinktas geriausiu 2016-ųjų Lietuvos virėju. VŽ jis pasakoja apie karjerą ir tai, kas jį stumia judėti į priekį.

Vos paskelbus konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ nugalėtoją, ko gero, ne vienas suskubo pasitikrinti jo vardą ir pavardę paieškos sistemoje „Google“. Ir išties – kas yra šis vyras, pelnęs šių metų geriausio Lietuvos virėjo titulą?

Išbandė save

O jis, rodos, labai pozityvus. 33-ejų virtuvės meistras sako nesureikšminantis nei profesinių laimėjimų, nei pagyrų. Anot p. Jevgenijaus, jis daro tai, kas jam teikia malonumą, ir tiek.

VŽ svečias atvirauja, kad konkursui ypatingai nesiruošė ir daug improvizavo: „Pakeliui į „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmus mintyse keičiau receptūras, o patiekalus, kuriuos patiekiau komisijai vertinti, gaminau pirmąsyk.“

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Be visa ko, jis smarkiai nesigilino į konkurso taisykles ir ruošdamas karštąjį patiekalą panaudojo visus „juodojoje dėžėje“ esančius produktus: antienos krūtinėlę, saldžiąsias bulves, salierą ir slyvas. Nors virtuvės meistrai galėjo panaudoti ir vieną slaptąjį ingredientą.

„Džiaugiuosi, kad pasisekė“, – šypteli p. Jevgenijus.

Anot pašnekovo, netikėtumų serija tęsėsi, kai jis gavo apdovanojimą už geriausiai paruoštą desertą – kriaušės skonio ledus su kepintu šokoladu ir kriaušių bei sūrio rutuliuku: „Man tai padėjo iškovoti pergalę.“

Taigi pašnekovas nekreipia dėmesio į smulkmenas, numoja ranka į nesėkmes ir į darbą kasdien traukia šypsodamasis, nes žino, kad ten jo laukia patikimas kolektyvas, daugybė vietos improvizacijai ir puikus maistas.

Maisto gamyba – ne prioritetas

Geriausias šių metų Lietuvos virėjas sako, kad sėdėdamas mokyklos suole nė karto nepagalvojo apie darbą virtuvėje.

„Maisto ruoša manęs visiškai netraukė, aš tiesiog neįstojau ten, kur norėjau. Teko suktis iš padėties“, – šypteli kulinaras. Jis pasakoja atsitiktinai gavęs pasiūlymą prisidėti prie naujai renkamos virėjų grupės Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje ir, užuot save graužęs, kad nestudijuoja aukštojoje, nusprendė įgyti specialybę. Užėjęs į profesinę mokyklą su mintimi mokytis barmeno-padavėjo amato p. Jevgenijus sužinojo, kad ši grupė seniai surinkta.

„Kai pasiūlė, tai nedvejojau“, – dėsto p. Jevgenijus.

Reikėjo išlaikyti šeimą

Baigęs mokslus jis tapo ne virėju, bet vadybininku-technologu. „Nuo savo darbo specifikos labai nenutolau, sėsdavau į automobilį ir važiuodavau į įmones, kurios vienaip ar kitaip susijusios su maisto gamyba, ir mokiau, kaip dirbti su profesionalia virtuvės įranga“, – dėsto kulinaras.

Po metų p. Jevgenijui žmona pranešė esanti nėščia.

Anot virtuvės šefo, vaiko atėjimas į pasaulį padėjo jam greičiau subręsti ir suteikė žvėriškos jėgos bei motyvacijos siekti geresnio gyvenimo savo šeimai ir sau.

Vyras nusprendė ką nors keisti. Tai ir padarė – pakeitė darbą ir po ilgos pertraukos grįžo dirbti į virtuvę.

Darbo nebijo

Ponas Jevgenijus dirbo „Forum Palace“ veikiančiame restorane „Terazza“, Druskininkų „Snow arenoje“ įsikūrusiame „Aero Gallery“, viešbučių „Europe Royal“ ir „Park inn by Radisson“ virtuvėse. Pasak kulinaro, dirbdamas jis niekada nebijojo pakeisti esamo darbo į geresnį. Vyro negąsdino nei atstumai, nei reiklūs restoranų savininkai. Dešimtmetį virėjas ieškojo vietos, kurioje jaustųsi puikiai ir galėtų save 100% realizuoti. Ir rado. Ponas Jevgenijus šiuo metu pusmetį dirba „Apvalaus stalo klube“, anot jo, jis jautėsi pasiruošęs prisiimti atsakomybę už kitus restorano darbuotojus ir užsidėti virtuvės šefo kepurę.

Metas atsipūsti

Šiuo metu VŽ „Savaitgalio“ pašnekovas džiaugiasi nauja darbo vieta ir pareigomis. Pasak p. Jevgenijaus, darbas nebėra toks įtemptas.

O ir artėjantis žiemos sezonas, sako kulinaras, leidžia nesiversti per galvą, mat restorano lankytojų srautai sumažėja. Ne sezono metu virtuvėje dirba 13–15 žmonių.

Pagrindinis vyriausiojo virėjo darbas yra bendrauti su tiekėjais, ieškoti naujų produktų, kurti receptūras, naujus skonius, atrasti tekstūras ir... ieškoti darbuotojų. Pastarųjų, tikina pašnekovas, labai trūksta.

Šefo rekomendacijos

Savaitgaliais VŽ pašnekovas mėgsta nueiti pavalgyti į pažįstamų virtuvės šefų restoranus. Paprašytas įvardyti 3 geriausias vietas pietums, vakarienei, p. Jevgenijus ėmė lenkti pirštus: „Ertlio namas“, „Sweet root“, „Dublis“.

„Pavyzdžiui, kartais mes ruošiame itin prašmatnias vakarienes, bet pietų į darbą užsisakome picos. Arba kad ir važiuodami į virtuvės šefų olimpiadą – vis sustodavome ir prigriebdavome „McDonald‘s“ mėsainių ir skrudintų bulvyčių“, – pasakoja vyras.

Virtuvės šefas nespjauna ir į greitąjį maistą ir pabrėžia, kad gyvenime reikia vengti ne dešrainių ir spurgų, o kraštutinumų.

Nereikia idealizuoti

Pašnekovui nesvetimos ilgos darbo valandos ir nemigos naktys. Anot jo, dėl to namuose jis ruošia retai.

„Jokiu būdu nėra taip, kad mūsų vakarienė atrodo it molekulinės virtuvės šedevras. Aukštos klasės virtuvė, kaip ir pramogos, džiugina, bet kasdien jų nesinori“, – tvirtina virtuvės šefas.

Nenuleisti rankų

„Puikiai suvokiu, kad bet kada galiu viską metęs išeiti, jei pajausiu, kad darbas man nebeteikia džiaugsmo.

Žengti atgal paprasta, o kovoti dėl savo gerovės sunku. Visus ieškančius noriu padrąsinti ir pasakyti, kad jei namie laukia mylimas ir mylintis žmogus, auga vaikai, bet darbas neteikia malonumo, – tai ne darbo ir ne jūsų kaltė. Tiesiog nenustokite ieškoti“, – rišdamas dukrai šaliką sako p. Jevgenijus.

Geriausi Lietuvos virėjai

2010 m. Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Dublis“

2012 m. Justinas Misius, restoranas „Sweet Root“

2014 m. Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Dublis“

2016 m. Jevgenijus Volkovas, restoranas „Apvalaus stalo klubas“

Geriausio Lietuvos virėjo konkursą kas 2 metus organizuoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVK).

Šaltinis: LRVVK

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku