Virtuvės meistras namie valgyti negamina

Publikuota: 2016-11-20
„Gyvenime reikia vengti ne dešrainių ir spurgų, o kraštutinumų“, – sako Jevgenijus Volkovas, išrinktas geriausiu 2016 m. Lietuvos virėju. Vladimiro Ivanovo ( VŽ) nuotr.
„Gyvenime reikia vengti ne dešrainių ir spurgų, o kraštutinumų“, – sako Jevgenijus Volkovas, išrinktas geriausiu 2016 m. Lietuvos virėju. Vladimiro Ivanovo ( VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Jevgenijus Volkovas, restorano „Apvalaus stalo klubas“ virtuvės šefas, Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF išrinktas geriausiu 2016-ųjų Lietuvos virėju. VŽ jis pasakoja apie karjerą ir tai, kas jį stumia judėti į priekį.

Vos paskelbus konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ nugalėtoją, ko gero, ne vienas suskubo pasitikrinti jo vardą ir pavardę paieškos sistemoje „Google“. Ir išties – kas yra šis vyras, pelnęs šių metų geriausio Lietuvos virėjo titulą?

Išbandė save

O jis, rodos, labai pozityvus. 33-ejų virtuvės meistras sako nesureikšminantis nei profesinių laimėjimų, nei pagyrų. Anot p. Jevgenijaus, jis daro tai, kas jam teikia malonumą, ir tiek.

VŽ svečias atvirauja, kad konkursui ypatingai nesiruošė ir daug improvizavo: „Pakeliui į „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmus mintyse keičiau receptūras, o patiekalus, kuriuos patiekiau komisijai vertinti, gaminau pirmąsyk.“

Be visa ko, jis smarkiai nesigilino į konkurso taisykles ir ruošdamas karštąjį patiekalą panaudojo visus „juodojoje dėžėje“ esančius produktus: antienos krūtinėlę, saldžiąsias bulves, salierą ir slyvas. Nors virtuvės meistrai galėjo panaudoti ir vieną slaptąjį ingredientą.

„Džiaugiuosi, kad pasisekė“, – šypteli p. Jevgenijus.

Anot pašnekovo, netikėtumų serija tęsėsi, kai jis gavo apdovanojimą už geriausiai paruoštą desertą – kriaušės skonio ledus su kepintu šokoladu ir kriaušių bei sūrio rutuliuku: „Man tai padėjo iškovoti pergalę.“

Taigi pašnekovas nekreipia dėmesio į smulkmenas, numoja ranka į nesėkmes ir į darbą kasdien traukia šypsodamasis, nes žino, kad ten jo laukia patikimas kolektyvas, daugybė vietos improvizacijai ir puikus maistas.

Maisto gamyba – ne prioritetas

Geriausias šių metų Lietuvos virėjas sako, kad sėdėdamas mokyklos suole nė karto nepagalvojo apie darbą virtuvėje.

„Maisto ruoša manęs visiškai netraukė, aš tiesiog neįstojau ten, kur norėjau. Teko suktis iš padėties“, – šypteli kulinaras. Jis pasakoja atsitiktinai gavęs pasiūlymą prisidėti prie naujai renkamos virėjų grupės Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje ir, užuot save graužęs, kad nestudijuoja aukštojoje, nusprendė įgyti specialybę. Užėjęs į profesinę mokyklą su mintimi mokytis barmeno-padavėjo amato p. Jevgenijus sužinojo, kad ši grupė seniai surinkta.

„Kai pasiūlė, tai nedvejojau“, – dėsto p. Jevgenijus.

Reikėjo išlaikyti šeimą

Baigęs mokslus jis tapo ne virėju, bet vadybininku-technologu. „Nuo savo darbo specifikos labai nenutolau, sėsdavau į automobilį ir važiuodavau į įmones, kurios vienaip ar kitaip susijusios su maisto gamyba, ir mokiau, kaip dirbti su profesionalia virtuvės įranga“, – dėsto kulinaras.

Po metų p. Jevgenijui žmona pranešė esanti nėščia.

Anot virtuvės šefo, vaiko atėjimas į pasaulį padėjo jam greičiau subręsti ir suteikė žvėriškos jėgos bei motyvacijos siekti geresnio gyvenimo savo šeimai ir sau.

Vyras nusprendė ką nors keisti. Tai ir padarė – pakeitė darbą ir po ilgos pertraukos grįžo dirbti į virtuvę.

Darbo nebijo

Ponas Jevgenijus dirbo „Forum Palace“ veikiančiame restorane „Terazza“, Druskininkų „Snow arenoje“ įsikūrusiame „Aero Gallery“, viešbučių „Europe Royal“ ir „Park inn by Radisson“ virtuvėse. Pasak kulinaro, dirbdamas jis niekada nebijojo pakeisti esamo darbo į geresnį. Vyro negąsdino nei atstumai, nei reiklūs restoranų savininkai. Dešimtmetį virėjas ieškojo vietos, kurioje jaustųsi puikiai ir galėtų save 100% realizuoti. Ir rado. Ponas Jevgenijus šiuo metu pusmetį dirba „Apvalaus stalo klube“, anot jo, jis jautėsi pasiruošęs prisiimti atsakomybę už kitus restorano darbuotojus ir užsidėti virtuvės šefo kepurę.

Metas atsipūsti

Šiuo metu VŽ „Savaitgalio“ pašnekovas džiaugiasi nauja darbo vieta ir pareigomis. Pasak p. Jevgenijaus, darbas nebėra toks įtemptas.

O ir artėjantis žiemos sezonas, sako kulinaras, leidžia nesiversti per galvą, mat restorano lankytojų srautai sumažėja. Ne sezono metu virtuvėje dirba 13–15 žmonių.

Pagrindinis vyriausiojo virėjo darbas yra bendrauti su tiekėjais, ieškoti naujų produktų, kurti receptūras, naujus skonius, atrasti tekstūras ir... ieškoti darbuotojų. Pastarųjų, tikina pašnekovas, labai trūksta.

Šefo rekomendacijos

Savaitgaliais VŽ pašnekovas mėgsta nueiti pavalgyti į pažįstamų virtuvės šefų restoranus. Paprašytas įvardyti 3 geriausias vietas pietums, vakarienei, p. Jevgenijus ėmė lenkti pirštus: „Ertlio namas“, „Sweet root“, „Dublis“.

„Pavyzdžiui, kartais mes ruošiame itin prašmatnias vakarienes, bet pietų į darbą užsisakome picos. Arba kad ir važiuodami į virtuvės šefų olimpiadą – vis sustodavome ir prigriebdavome „McDonald‘s“ mėsainių ir skrudintų bulvyčių“, – pasakoja vyras.

Virtuvės šefas nespjauna ir į greitąjį maistą ir pabrėžia, kad gyvenime reikia vengti ne dešrainių ir spurgų, o kraštutinumų.

Nereikia idealizuoti

Pašnekovui nesvetimos ilgos darbo valandos ir nemigos naktys. Anot jo, dėl to namuose jis ruošia retai.

„Jokiu būdu nėra taip, kad mūsų vakarienė atrodo it molekulinės virtuvės šedevras. Aukštos klasės virtuvė, kaip ir pramogos, džiugina, bet kasdien jų nesinori“, – tvirtina virtuvės šefas.

Nenuleisti rankų

„Puikiai suvokiu, kad bet kada galiu viską metęs išeiti, jei pajausiu, kad darbas man nebeteikia džiaugsmo.

Žengti atgal paprasta, o kovoti dėl savo gerovės sunku. Visus ieškančius noriu padrąsinti ir pasakyti, kad jei namie laukia mylimas ir mylintis žmogus, auga vaikai, bet darbas neteikia malonumo, – tai ne darbo ir ne jūsų kaltė. Tiesiog nenustokite ieškoti“, – rišdamas dukrai šaliką sako p. Jevgenijus.

Geriausi Lietuvos virėjai

2010 m. Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Dublis“

2012 m. Justinas Misius, restoranas „Sweet Root“

2014 m. Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Dublis“

2016 m. Jevgenijus Volkovas, restoranas „Apvalaus stalo klubas“

Geriausio Lietuvos virėjo konkursą kas 2 metus organizuoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVK).

Šaltinis: LRVVK

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kalėdos gali būti pavojingos jūsų sveikatai 

Galima numanyti, kad šventinis laikotarpis – darbo, draugų vakarėliai, šeimos pietūs, saldėsiai, alkoholiniai...

Laisvalaikis
07:46
JAV vegetariško maisto gamintojos siekia leidimo vadinti savo gaminius „mėsainiais“

JAV teismas sustabdė įstatymą, draudžiantį vegetariškų pakaitinių patiekalų gamintojams vartoti žodį „mėsa“...

Paslaugos
2019.12.13
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau