Italijoje – vyno fontanas nemokamai

Publikuota: 2016-10-25
Nemokamo vyno fontanas atidarytas „Dora Sarchese Vini“ vyninėje, veikiančioje Ortono miesto pašonėje. 
Fausto di Nella nuotr.
Nemokamo vyno fontanas atidarytas „Dora Sarchese Vini“ vyninėje, veikiančioje Ortono miesto pašonėje. Fausto di Nella nuotr.
„Verslo žinios“

Keliaujant po centrinės Italijos regioną Abrucus (it. Abruzzo) verta prisigriebti ir vyno taurę – šioji pravers prie nemokamo vyno fontano, spalio pradžioje atidaryto „Dora Sarchese Vini” ūkyje, veikiančiame Ortono miesto pašonėje.

Fontanas viešas, veikia visą parą, „Dora Sarchese Vini” ūkyje padaryto vyno srovė teka nemokamai. Jo sumanytojai pabrėžia, kad nemokamas vynas skirtas ištroškusiems piligrimų kelio Cammino di San Tommaso žygeiviams, tad lankytojai su tuščia tara nepageidaujami.

Siekia pritraukti turistų

Vis tik fontano statytojai neslepia, kad galimybe netradiciškai numalšinti troškulį siekiama pritraukti daugiau keliautojų į Cammino di San Tommaso ir Abruco regioną apskritai.

Tūkstančiai keliautojų kasmet žygiuoja 316 km, nuo Vatikano iki Adrijos jūros pakrantėje esančio Ortono, pakeliui kirsdami įspūdingas centrinių Apeninų vietas. Galutinis tikslas – aplankyti apaštalo Tomo palaikus Ortono katedroje. Nors atrodo, jog dabar dauguma keliautojų į „privaloma pamatyti“ sąrašą įtrauks ir vyno fontaną.

Skaičiuojama, jog prieš dvi savaites pradėjęs veikti fontanas jau numalšino per 800 keliaunininkų troškulį, o jo atidarymo ceremonijoje dalyvavo 1.000 svečių.

Pirmas ir vienintelis

Vyno fontano idėją piligrimų kelio asociacijos prezidentui Faustui di Nellai pakišo Ispanijos Navaros regiono vyno daryklos „Bodegas Irache“ vyno fontanas populiariame šv. Jokūbo piligrimų kelyje (Camino de Santiago), ją įgyvendino susivieniję per 100 vietos organizacijų. Finansavo vynuogyno „Dora Sarchese Vini“ savininkas Nicola D’Auria, tikintis, jog šis objektas į jo vynuogyną pritrauks daugiau klientų.

Fontaną projektavo italų architektas Rocco Valentini. Pasak p. Nella‘os, dėl žinomo architekto vardo fontanas yra ir vertingas meno objektas. Jo konstrukciją sudaro geležinės rampos, akmens luitas ir medinė statinė iš vynuogyno savininko sodo.

Ortono fontanas vadinamas „pirmu tikruoju vyno fontanu“, nors šalyje yra ir daugiau tauriojo gėrimų fontanų. Visgi vyno srovė juose ištrykšta tik vynuogių derliaus švenčių metu. Viena žinomiausių švenčiama Marino miestelyje piečiau nuo Romos. Čia festivalio „Sagra dell‘Uva“ metu iš fontano keletą valandų trykšta baltojo vyno srovė.

Neįvertinti Abrucai

Iki šiol Abrucai, kalnuotas vyno regionas centrinėje Italijoje šalia Adrijos jūros, buvo vadinami labiausiai neįvertintu Italijos regionu. Tiesą sakant, jie vis dar laukia deramo įvertinimo. Su savo puikia gamta, miestais ir vietos virtuve. Pasiteiravę vietinių apie „alla Abruzzese“, išgirsite tvirtą atsakymą – ėriena. Niekas aiškiau neiliustruos Abrucų virtuvės, kaip ėrienos ragu arba kepsnys su taure „Montepulciano d’Abruzzo“.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Mėsėdis pasidavė: šefas Ramsay gamins veganišką picą

Radikaliais pareiškimais apie vegetarišką ir veganišką maistą ne kartą pagarsėjęs britų virtuvės šefas...

Laisvalaikis
2018.04.21
Gėrėte alkoholio? Jūsų gydytojui apie tai jau pranešta 3

Jungtinių Valstijų mokslininkai sukūrė mikroschemą, kuri implantuota į žmogaus organizmą, matuoja alkoholio...

Laisvalaikis
2018.04.17
Kasdienė taurė vyno gyvenimą gali sutrumpinti pusmečiu 5

Kasdien po taurę vyno ar bokalą alaus išgeriantys žmonės vidutiniškai gyvena puse metų trumpiau. Dar...

Laisvalaikis
2018.04.15
Ne iki galo iškeptas kepsnys? Restoranas tam turi priežastį

Jei kaskart užsisakę vidutiniškai iškeptą kepsnį, gaunate jį beveik žalią, žinokite, kad taip yra ne tik...

Laisvalaikis
2018.04.15
Smaližių teismui „KitKat“ pristato rožinį šokoladą

Didžiosios Britanijos smaližiai pirmieji pasaulyje galės paragauti rožinės spalvos šokolado.

Vadyba
2018.04.14
„Gastronomikos“ šefas Čeprackas: mes neužsidarome, mes keliamės į žiauriai fantastišką vietą

„Ne, „Gastronomika“ nebankrutuoja. Mes keliamės į kitą, žiauriai fantastišką vietą“, – sako virtuvės meistras...

Laisvalaikis
2018.04.04
Iliustruotoji istorija: Kuršių nerijos varnų medžiotojai

Bado grėsmės prispirtiems kuršininkams varnavimas XIX–XX a. tapo tikru išsigelbėjimu. Krankles gaudė ir...

Laisvalaikis
2018.04.01
Cholesterolio pavojus atšauktas: Velykų kiaušiniai valgomi 1

Dar visai neseniai kiaušinis turėjo nepajudinamą cholesterolio bombos statusą. Dabar jis reabilituotas, o...

Laisvalaikis
2018.04.01

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau