2016-05-09 22:12

„Aludarių taurę“ laimėjo šiauliečio Modesto Gelžinio stautas

„Aludarių taurės“ teisėjams teko paragauti ir įvertinti 116 skirtingo alaus rūšių, atstovaujančių 42 alaus stilius. Konkurso rengėjų nuotr.
„Aludarių taurės“ teisėjams teko paragauti ir įvertinti 116 skirtingo alaus rūšių, atstovaujančių 42 alaus stilius. Konkurso rengėjų nuotr.
Savaitgalį Vilniuje vyko V namų aludarių festivalis „Aludarių taurė 2016“, kurio dalyviai festivalio komisiją ir žiūrovus stebino įvairiomis alaus rūšimis. Teisėjų sprendimu, geriausiu alumi šiemet išrinktas aludario Modesto Gelžinio stautas.

Alus su šalavijais, saisonas su vyšniomis ar šeivamedžiu, marzenas, juodas IPA (Indian Pale Ale), APA (American Pale Ale), saldus stautas – tokio savo išvirto alaus konkursui pateikė 30 namų aludarių iš Lietuvos ir 5 – iš Baltarusijos, teisėjams teko paragauti ir įvertinti 116 skirtingo alaus rūšių, atstovaujančių 42 alaus stilius.

Tarptautinę komisiją sudarė ekspertai iš Lietuvos, Estijos, Baltarusijos. Daugiausia besivaržančiųjų dėl „Aludarių taurės“ buvo amerikietiškojo šviesaus elio (American Pale Ale) kategorijoje – konkursui pateikta 13 šio stiliaus alaus rūšių. Pastarajam eliui skaičiumi kiek nusileido amerikietiškojo indiškojo šviesiojo elio (American Indian Pale Ale) stiliaus alūs, jų būta 9. Konkursui pateikta po 7 rudojo elio (Brown Ale), belgiškojo sodybos elio (Saison) ir imperinio stauto (Imperial Stout) pavyzdžius.

Pasak vieno iš komisijos narių, „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludario Andrius Bagdzevičiaus, tokia skirtingų alaus stilių gausa rodo, jog lietuviškoji alaus kultūra stipriai juda į priekį: „Trejus metus iš eilės dalyvauju šiame renginyje, matau, kaip daugėja namų aludarių, drąsiai eksperimentuojančių su skirtingais alaus stiliais ir ingredientais. Šiemet pastebėjau bandymų radikaliau eksperimentuoti su vaisiais ar antrine fermentacija butelyje. Manau, kad namų aludariai yra alaus kultūros advokatai, jaučiantys aistrą alui, ir tai, ką jie daro savo namų virtuvėse, prisideda prie alaus kultūros“.

Kriterijai – kokybė ir originalumas

Beveik 6 val. trukusioje finalinėje degustacijoje buvo vertinama 16 aludarių išvirtas alus. Jis vertintas pagal keletą parametrų – išvaizdą, aromatą, skonį, poskonį. Pagrindiniai kriterijai, į kuriuos atsižvelgta renkant nugalėtojus – techninė alaus kokybė, atitikimas stiliui bei originalumas.

Susumavus balus, geriausiu alumi išrinktas Modesto Gelžinio stautas. Antroji vieta atiteko Sigitui Rupeikiui ir jo miežių vynui „Barley Wine“, trečioji – Gyčiui Gurkliui su „Belgian Blonde“ alumi.

„Mano stautas – lengvas, salyklinis, gana moteriškas alus. Jo receptą kūriau savo mylimai draugei, kuri mėgsta būtent tokį stilių. Su alumi eksperimentuoju maždaug penkerius metus ir per tą laiką įsitikinau, kad alui svarbiausi ne ingredientai – vanduo, apyniai ar mielės – o būtent meilė ir aistra“, – sakė šiaulietis, inžinierius Modestas Gelžinis.

Nugalėtojui atiteko „Aludarių taurė 2016“ bei „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ kartu su „Savas alus“ įsteigtas prizas, skirtas alaus gamybos įrangai ir ingredientams įsigyti.

52795
130817
52791