2025-03-19 05:45

5-ių restoranų savininkas: darome viską, kad dirbtume „ant nulio“

Vytautas Samavičius, virtuvės meistras, restoranų savininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Vytautas Samavičius, virtuvės meistras, restoranų savininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Per daugiau nei metus, kai maitinimo įstaigoms Lietuvoje buvo panaikinta PVM lengvata, užsidarė arba bankrutavo keletas gerai žinomų restoranų, picerijų, kavinių. Vytautas Samavičius, tituluotas virtuvės šefas ir restoranų „Momo Grill“ Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje savininkas, pasakoja, kaip sektoriaus padėtis jam atrodo, žvelgiant iš 16-os metų patirties versle perspektyvos, kokių išgyvenimo priemonių ėmėsi, norėdamas išsaugoti ir darbuotojus, ir restoranus. Taip pat atvirai dalijasi, kaip pernai UAB „Momo Kaunas“ paskirstė pelną ir kokius atlyginimus gauna jo darbuotojai.

„Kartais vadinu save gesintuvu – ten, kur dega, bėgu ir gesinu“, – sako tituluotas virtuvės šefas Vytautas Samavičius, per 16-a metų atidaręs penkis restoranus: „Monus“ Klaipėdoje, „Momo Grill“ Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje ir bistro Vilniuje „Augustin“. Per tuos metus V. Samavičiui teko ne kartą pasivažinėti amerikietiškais kalneliais – buvo ir pasaulinė finansų krizė, ir koronaviruso pandemija, ir gresianti recesija, bet, kaip jis pats yra sakęs, – „gero laiko restoranui atidaryti nėra“. 

„Aš vis galvodavau, kad mes, valdydami tuos 5 restoranus, finansiškai esame disciplinuoti – darome tarpinius skaičiavimus, aš visuomet žinau, kokia padėtis yra čia ir dabar. Bet, sugrąžinus PVM tarifą, pamačiau, kad to neužtenka, kad reikia nedelsiant ką nors daryti“.

52795
130817
52791