Kopenhagos gastronomijos scenoje – dar vienas „Geraniumo“ ir „Alchemisto“ savininko restoranas

„Atidaroma nauja gastronominė vieta pačiame Kopenhagos centre: džiazas, kokteiliai ir „Michelin“ žvaigždutės viename dideliame projekte“, – pranešė Danijos verslo laikraštis ir portalas „Børsen“.
Tiesa, Kopenhagoje gimęs, nuo 2010 metų Šveicarijoje gyvenantis L. S. Christensenas, kurio interesų amplitudė svyruoja nuo filosofijos, politikos ir bankininkystės iki gero vyno, maisto, sporto ir, žinoma, labdaros, šį projektą plėtoja ne vienas – pečius surėmė Madsas Bøttgeris, Dragsholmo pilies-viešbučio ir restoranų tinklo „Brothers Price“ bendraturtis, Lanas Doky, džiazo pianistas, kompozitorius, prodiuseris, Dannebrogo ordino riteris, ir Rasmusas Shepherdas-Lomborgas, baro „Ruby“, šešis kartus įtraukto į „50 geriausių pasaulio barų“ sąrašą, savininkas.
„Keturi stiprūs Danijos maisto ir kultūros scenos atstovai suvienijo jėgas ir sukūrė ambicingą gastronomijos bei kultūros švyturį Kopenhagos centre“, – komentuoja „Børsen“. Naujojo restorano pavadinimą „Epicurus“ įkvėpė graikų filosofo Epikūro tikėjimas, kad laimė yra patirti malonumą, taigi – po vienu stogu čia derės gastronomija, kokteiliai, menas, dizainas ir gyvas džiazas.
Ambicijos aiškios
62-jų L. S. Christenseno, kuris baigęs vidurinę mokyklą, būdamas 18-os, išvyko į Ispaniją ir pradėjo savo pirmąjį verslą – atidarė restoranėlį, ambicijos aiškios. „Neabejoju, kad „Epicurus“ sulauks dėmesio, ypač iš tarptautinės publikos, kurios vis daugiau ir daugiau atvyksta į Daniją“, – verslininką cituoja „Børsen“.

Ankstyvas jo žygis į, šių laikų terminais sakant, – startuolių pasaulį lėmė visą gyvenimą trunkančią aistrą restoranų verslui – ir kaip išrankaus svečio, ir kaip kelių gurmaniškų restoranų savininko. Visų pirma „Geraniumo“, 2022 metais 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąraše užėmusio pirmąją vietą ir nuo šiol patenkančio į „Best of the Best“ sąrašą. Be to, virtuvės šefo Rasmuso Kofoedo vadovaujamas restoranas 2016 m. tapo pirmuoju Danijoje, laimėjusiu tris „Michelin“ gido žvaigždutes.
Kitas jo „kūdikis“, 2019 m. atidarytas aukštųjų technologijų restoranas „Alchemist“, 2024-aisiais pasaulio geriausiųjų sąraše užėmė 8-ąją vietą, be to, virtuvės šefo Rasmuso Munko diriguojamas restoranas segi dvi „Michelin“ žvaigždutes.
2020 m. L. S. Christensenas savo gastronominį portfelį papildė kultine Kopenhagos kavine „Cafe Dan Turell“ – jaunystėje tai buvo jo mėgstamiausia vieta.
Įdomumo dėlei: šių restoranų bendraturtė yra Larso Seiero Christenseno žmona Yvonne Seier Christensen. Milijardierių pora kadaise pradėjo kartu dirbti bankininkystės srityje, vėliau Yvonne sukūrė savo pačios sėkmingų verslų, įskaitant nuosavą šampano prekės ženklą, „Michelin“ Europos „superautomobilių“ klubą, moterų mentorystės programėlę, profesionalių dviratininkų mokymo centrą.
Grįžtant į „Epicurus“, restorano steigėjų komandos tikslas – sukurti „atpalaiduojančią erdvę, teikiančią duoklę gyvenimui, malonumui ir geram maistui“. Maistas, tikslina jis, čia „nebus elitinis“. Tiesa, kol kas neskelbiama, kas vadovaus „Epicurus“ virtuvei, išskyrus užuominą apie „Michelin“ žvaigždutes.
Kita vertus, žinant „Geraniumo“ ir „Alchemisto“, kuriame papietauti garbės reikalu laiko ir galimybių tam turintys Lietuvos gurmanai, restoranų užkeltą kartelę, sunku patikėti, kad Larso Seiero (kaip jį vadina „Børsen“) reiklumas gastronominiams potyriams smuktels iš aukštumų, į kurias jį pakėlė minėtieji restoranų įvertinimai.
Ir džiazas, ir kokteiliai
Skelbiama, jog „pagrindinis „Epicurus“ elementas bus džiazas“. Šią sritį kuruos Nielsas Lan Doky, anksčiau jau dalyvavęs panašiuose projektuose, pavyzdžiui, džiazo klube „The Standard“ ir atnaujintame „Jazzhus Montmartre“.
Pasak N. Lan Doky, jo tikslai siekia rengti vadinamąsias džiazo rezidencijas, kuriose ilgesnį laiką grotų garsiausi tarptautiniai atlikėjai, taip, kaip tai vyko Kopenhagoje XX a. septintąjį dešimtmetį, kai klube „Jazzhus Montmartre“ grojo tokie pirmojo ešelono atlikėjai, kaip amerikiečių saksofonistas, improvizacijos didmeistris Stanas Getzas, saksofonistas ir kompozitorius, vienas įtakingiausių ankstyvojo bibopo atlikėjų Dexteris Gordonas ar Benas Websteris, laikomas vienu iš trijų geriausių džiazo saksofono tenorų. Beje, du pastarieji muzikai susibičiuliavo būtent grodami Kopenhagos klube.
Skelbiama, jog pirmojoje „Epicurus“ džiazo rezidencijoje dalyvaus 11 kartų „Grammy“ nominuotas būgnininkas, Felixas Pastorius ir pats Lan Doky.
R. Shepherdo-Lomborgo, žmogaus, vadovaujančio apdovanojimus pelniusiam kokteilių barui „Ruby“, kuris ne kartą buvo išrinktas tarp 50-ies geriausių pasaulio barų, tikslas naujajame restorane – pasiūlyti „kažką visiškai unikalaus“ gastronominiams turistams ir Kopenhagos gyventojams. Projektas turi potencialo: „Visitdenmark“ duomenys rodo, kad pastaraisiais metais turistų, atvykstančių į Daniją dėl gastronominių potyrių, skaičius padvigubėjo.
„Epicurus“ erdves suprojektavo danų ir italų architektų duetas „Gamfratesi“, pelnęs ne vieną apdovanojimą. Naujosios vietos šeimininkai žada „atmosferą, kurioje bus daugybė nuorodų į senovės Graikiją ir „Didįjį Getsbį“, o sykiu vyraus jausmas, kad esi viduryje tūkstantmečius trukusios kultūrinės žmonijos kelionės“.
„Epicurus“ atidaromas balandžio pabaigoje.
Tik iki rugsėjo 30 d.
fiziniams asmenims nuo 18 Eur/mėn.
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai