2011-11-19 01:01

Sirupo ir karamelės vaisiai

Karamelinis obuolys
Karamelinis obuolys
Pirmą kartą saldžiu glaistu padengtų obuolių teko ragauti Pietų Prancūzijoje, mažo miestelio mugėje. Dauguma žmonių nuo stalo prie stalo klegėjo nepaleisdami iš rankų putojančio vyno taurių ir pikantiškų užkandėlių, bet mano, jau lyg ir suaugusios, dėmesį patraukė labiau vaikams skirtas skanumynas. 5 EUR laisva ranka atidavusi už raudoną kvapnų spindintį obuolį, turėjau susirasti kur prisėsti – manęs laukė nemažas darbas.

Pramušęs ledą, rasi sidabrą, – pritaikiau minklę, bandydama įveikti gana kietą sirupo apvalkalą. Gal tai saulė, tvoskianti iš už priešalpių, gal mugės šurmulys ir burbuliukai, bet, pasiekusi rūgštokas obuolio sultis, maniau radusi kur kas daugiau. Obuolių ir cukraus turime ir namie, o tokių skanėstų galime pasigaminti nesunkiai ir valgyti civilizuočiau – susipjaustę.

Kaip pasigaminti

Patraukli raudona spalva dažniausiai tėra maistiniai dažai. Galima apsieiti ir be jų, receptą siūlo BBC „Good Food“ maisto žurnalas. 8 obuoliams prireiks 400 g rudojo cukraus, šaukšto baltojo vyno acto ir 4 šaukštų cukraus sirupo (pvz., „Golden Syrup“).

Obuolius nuplikykite verdančiu vandeniu – taip atsikratysite chemikalų, trukdančių prilipti glaistui, kartu ir suminkštinsite obuolius. Išsukite kotelius, sausai nušluostykite obuolius, perverkite juos mediniais pagaliukais. Cukrui lydyti pasiieškokite gilesnio puodo, kad masė apsemtų mirkomą obuolį. Suberkite į puodą cukrų, praskieskite 100 ml vandens, kaitinkite, kol cukrus ištirps, ir tada įkrėskite sirupo, įliekite acto.

Idealu, jei masė pasiekia 140o C temperatūrą. Jei neturite termometro, karštį galite patikrinti kelis saldžius lašus nuvarvindami į lėkštę su šaltu vandeniu: lašeliai turėtų išsyk sustingti. Jei iš vandens ištrauktas „saldainio“ gabalėlis netrupa, o minkosi, kaitinkite likusią masę toliau.

Atsargiai laikydami už pagaliuko, merkite obuolį į karštą sirupą ir lėtai sukite, kol bus pasidengtas visas vaisius. Tuomet apibarstykite smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, aguonomis, saldainiukais – kuo tik norite. Pastatykite obuolį ant trupučiu riebalų pateptos kepimo skardos ar lėkštės ir leiskite atvėsti. Pastebėję, kad sirupas puode ėmė vėsti ir kietėti, prieš „maudydami“ kitus obuolius dar sykį trumpai pakaitinkite.

Kitas paplitęs receptas – obuolius skaninti ne cukraus glaistu, o karamele. Jos irgi galima pasiruošti patiems: užsikaiskite 100 ml vandens ir 400 g rudojo cukraus. Atskirame puode virkite 120 ml raudonojo vyno. Po 8–10 min. šliūkštelėkite vyną (jo turėtų būti likę apie pusę pradinio kiekio) į kaitinamą jau ištirpusio cukraus masę, įpilkite grietinėlės arba pieno, šiek tiek sviesto, jei norite – klevų ar kitokio sirupo. Kaitinkite, kol gausite klampią tamsoką karamelę.

Paprastesnis variantas – su 100 ml vandens lydyti karamelinius saldainius (apie 400 g). Saldainiams sutirpus ir išsimaišius iki švelnios, tolygios masės, merkite į ją švariai nuplautus ir nusausintus obuolius.

Dar paprasčiau naudoti sutirštintą karamelizuotą pieną, jo galima nusipirkti parduotuvėje. Masė nebus tokia standi, bet procesas – smagus ir lengvas, patiks ir vaikams. Nepamirškite pabarstukų ir nesijaudinkite dėl neišvengiamos netvarkos.

VŽ „Savaitgalis“, kitą kartą saldindamas obuolius, iš anksto pasirūpins ir pagaliukais. Geriausiai tinka ledų arba už 1,99 Lt pardavinėjamų vėliavėlių pagaliukai, bet neradus, galima ir prisiskaldyti. O portalas „guardian.co.uk“ perspėja dėl dviejų dalykų: visų pirma, būkite atsargūs, nes lydoma masė labai karšta. Antra – nebijokite rinktis grubesnių, ūkininkų pardavinėjamų obuoliukų, geriausia nedidelių. Su dideliais, lygiais „vaškuotaisiais“ – daugiausia vargo: juos ir švariai nuplauti sunkiau, glaistas neprikimba, o ir atsikąsti keblu.

* * *

Straipsnis publikuotas lapkričio 11 d. dienraščio "Verslo žinios" priede "Savaitgalis"

52795
130817
52791