2018-12-19 17:15

Mėsos sektorius 2030 m.: pokyčius europiečių krepšeliuose atsvers augantis eksportas

Europiečiai vis rečiau gamina namie, tad matomas poslinkis nuo šviežios mėsos į perdirbtus jos produktus ir pusgaminius. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Europiečiai vis rečiau gamina namie, tad matomas poslinkis nuo šviežios mėsos į perdirbtus jos produktus ir pusgaminius. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Europos Komisija (EK), pristačiusi vidutinio laikotarpio prognozes žemės ūkiui, prognozuoja, kad pagal apimtį mėsos sektorius 2030 m. turėtų išlikti panašus, tačiau jo struktūra keisis: vartotojai rinksis kitokius mėsos gaminius, o mažėjantį mėsos produktų vartojimą Bendrijoje gamintojams reikės atsverti eksportu į trečiąsias šalis.

Tiesa, ne visos tendencijos, pastebimos Europoje, ryškios ir pas mus. Pavyzdžiui, ekologinė mėsa, populiarėjanti Europoje, Lietuvoje didesnio susidomėjimo nesulaukia, o vartoti jautieną, kurios vartojimas pastaraisiais metais pasiekė piką, lietuvius dar reikia skatinti.

Augs importo poreikis

Europos Komisijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato ir Jungtinio tyrimų centro analitikai, parengę sektoriaus prognozes, teigia, kad 2018–2030 m. pasaulinis mėsos suvartojimas turėtų augti 48 mln. t ir pasiekti 378 mln t.

52795
130817
52791