Ką valgė prezidentas A. Smetona

Publikuota: 2017-02-18
svg svg
„Verslo žinios“

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, naują paslaugą atradę restoranai kvietė išbandyti tarpukario Lietuvos virtuvės. VŽ „Savaitgalis“ pasidomėjo, kas buvo tiekiama ant šventinio laikinosios sostinės Kauno gyventojų stalo tarpukariu.

Zita Rimkienė, restorano „Mykolo 4“ direktorė, pasakojo, kad, sumanę pasiūlyti šventinius tarpukario pietus, siekė žmones paskatinti dalyvauti Vasario 16-osios renginiuose, o po jų pasisotinti. Anot restorano vadovės, šventinis valgiaraštis buvo sudarytas interpretuojant 1925 m. Kaune išleistos knygos „Virėja. Praktiškas šeimininkės vadovas“ receptus: „Originaliais receptais griežtai nesivadovavome, nes mūsų skoniai jau pakitę. Pavyzdžiui, desertui „Vyšninis leguminas“ trūko skonio, tad pastiprinome jį šokoladiniais putėsiais.“

Pasak p. Rimkienės, tarpukario Kauno virtuvė pasižymėjo paprastumu: „Lietuviai virtuvėje nuo seno buvo konservatyvūs, taip išliko dar barokinės virtuvės tradicijos. Tiesa, tarpukariu nuo sunkių patiekalų pereita prie lengvesnių, mažėjo porcijos. Virtuvė ryškiai modernėjo, nors patiekalai vis dar išliko paprasti.“

Pirmieji pokyčiai

Justina Minelgaitė, Istorinės Lietuvos Respublikos prezidentūros Kaune istorikė, pasakoja, kad tarpukariu sparčiai didėjo ir įvairėjo maisto produktų pasiūla – „Maistas“, Pieno centras per visą Lietuvą kūrė savo filialų tinklą. Anksčiau žmonės vartojo daugiausia mėsos ir grūdinių kultūrų, bet tarpukariu pradėjo valgyti daugiau daržovių. 1932 m. Kaune atsirado pirmoji vegetariška kavinė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Istorikė pasakoja, kad, augant pajamoms, žmonės galėjo įsigyti ir išbandyti daugiau produktų, apie kuriuos sužinodavo iš reklamos: „Šeimininkės, žurnaluose pamačiusios gerai išreklamuotą produktą, būtinai užsigeisdavo jį išbandyti.“

Tarpukario Lietuvoje jau buvo galima užsisakyti ir maisto į namus: „Kavinės siūlė iškepti kumpių ar užkandžių ir juos atvežti nurodytu adresu. Kita vertus, tų pačių kumpių buvo galima nusipirkti ir parduotuvėse. Reklama išradingai siūlė kumpių siųsti giminėms į Ameriką.“

Kauno elito stalas

Anot istorikės, tarpukario Kauno elito pietų stalą įprastai sudarydavo 2–3 patiekalai: sriuba, karštasis patiekalas ir desertas, o vakarienei prie arbatos buvo valgomi šaltieji patiekalai: „Mėgstamiausios buvo kopūstų ir barščių sriubos, o karštieji patiekalai galėjo būti kepsniai, maltiniai, tuo metu vadinti bifšteksais, zrazais. Iš esmės tai buvo šventiniai patiekalai, kurie tarpukariu vis dažniau atsirasdavo ir ant kasdienio pietų stalo. Populiariausi ne mėsos: sklindžiai, kukuliai ir netgi cepelinai, tik tuo metu receptuose jie vadinti trintų bulvių virtiniais. Buvo mėgstamas bulvių plokštainis, įvairūs blynai: nalesnikai, lazankės. Desertui ant stalo atsirasdavo egzotinių vaisių, tuo metu tai buvo apelsinai, bananai, vynuogės.“

Pasak p. Minelgaitės, tik aukštuomenės vartoti produktai, tokie kaip kava ir kakava, tarpukariu palengva pradėjo rastis ant visų miestiečių stalo, o neįstengiantys nusipirkti tikros kavos rinkosi jos pakaitalus.

Pietaudavo namuose

Istorikė pasakoja, kad pietauti buvo įprasta namuose. Tarkime, rašytojas Balys Sruoga pietų visada grįždavo namo. Vėlavimas į šeimos pietus buvo netoleruojamas. Vienos šeimos prie stalo sėsdavo apie 12 val., kitos –14 val. Vakarieniaujama buvo apie 20 val.

„Šeimos pietų stalas būtinai buvo dengiamas balta staltiese, tokie šeimos pietūs trukdavo 2–3 valandas. Viengungiai pietaudavo kavinėse arba grįždavo namo, nes dažniausiai turėjo šeimininkes, kurios jiems gamindavo“, – šypteli pašnekovė.

Valgiaraščiai

Populiariausiomis pietų vietomis Kaune istorikė vadina Konrado kavinę ir restoraną „Metropolis“.

Anot jos, maitinimo įstaigų meniu matome labai daug užsienietiškų pavadinimų. Pavyzdžiui, kavinės „Trys milžinai“ valgiaraštį 4-ojo dešimtmečio pabaigoje sudarė bulionas, barščiukai, lydekos arba lašišos polianka. Antrasis patiekalas galėjo būti totoriškas bifšteksas, Hamburgo bifšteksas, Holšteino šnicelis, šašlykas, filė wellington. Tame pačiame meniu šalia užsienietiškų pavadinimų buvo ir paprastų patiekalų, tokių kaip rūgštus pienas su bulvėmis arba silkė su cibuliais.

Anot pašnekovės, restorane, skirtingai nei kavinėje, buvo parduodami stiprieji gėrimai: „Kavinėse buvo gurkšnojama tik kava, o restoranuose buvo galima įsigyti alaus, krupniko, konjako, degtinės.“

To meto mėgstamiausias gėrimas buvo ne visai lietuviškas, bet senas tradicijas Lietuvoje jau turintis krupnikas. Būtent šią žolelių ir midaus trauktinę gamino kai kurie Kauno restoranai.

Kauno arbatėlė

Kauno elitas mėgo rinktis popiečio arbatos. Bičiuliai susitikdavo 17 val. vaišintis arbata, kava su pyragais ir vieno kąsnio sumuštiniais. Istorikė pasakoja, kad šios arbatėlės buvo rengiamos ne tik restoranuose, bet ir namuose ar pareigūnų rezidencijose.

Arbatėlės tapo labai populiarios, nes jas suruošti buvo labai pigu. Užtekdavo sumuštinių ir sausainių, o, siekiant paįvairinti arbatėlės padėklą, buvo siūloma vaisių, uogų kompoto, ledų. Kuklioms arbatėlėms užtekdavo biskvitų, didesnėms reikėdavo tortų.

Neįmantrus prezidento skonis

Pašnekovė pasakoja, kad prezidentūroje dirbo virėja, kuri gamindavo pietus šalies vadovui: „Prezidentas pusryčiauti dažniausiai eidavo su savo adjutantu apie 10 val. Ant pusryčių stalo prie arbatos buvo patiekiama duonos, sviesto, sūrio arba mėsos.“

Antanas Smetona su šeima pietaudavo 14 val. Pietus sudarydavo mažiausiai du patiekalai. Prezidentas labiausiai mėgo kopūstų, barščių sriubas ir miltinius arba bulvių sklindžius: „Prezidento pietūs buvo kuklūs, bet visada skanūs ir gražiai patiekti. Tuo visada kruopščiai rūpinosi ponia Smetonienė.“

Tarpukario protokolas

Oficialius kviestinius pietus Kaune sudarė 5 patiekalai, užsienio šalyse – 7–12. Kviestiniams priešpiečiams patiekiami 3 patiekalai, svetur – 2: karštasis patiekalas ir desertas. Lietuvoje visada buvo pateikiama ir sriuba.

„Vasario 16-osios iškilmių metu prezidentūros valgiaraštis buvo sudarytas iš 5 patiekalų. Ant stalo buvo tiekiamas šaltasis užkandis, sriuba, žuvies arba daržovių ir mėsos patiekalas bei desertas. Po vakarienės visada buvo sakomas tostas, o keliama galėjo būti nebūtinai šampano, bet ir lietuviško midaus taurė.“

Pasak p. Minelgaitės, tarpukaris pasižymėjo modernios ir tradicinės virtuvės derinimu.

„Šalia ištaigingų patiekalų vis dar buvo patiekiamas rūgpienis su bulvėmis. Būtent šis patiekalas buvo ypač mėgstamas visų trijų prezidentų“, – sako pašnekovė.

FOTOGALERIJA WEB_Vasario_16-osios_meniu (4 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų ar klausimų?

Parašykite redaktorių komandai arba vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt. Konfidencialumą užtikriname.

Dar kartą apie kavą: žala ar nauda Premium 7

Kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, tačiau dėl jos naudos ir žalos mokslininkai periodiškai...

Laisvalaikis
2023.03.29
Šveicariškas įvaizdis – didesnė produkto kaina Premium

Neseniai nuskambėjo istorija, kad gerai vartotojams žinomas „Toblerone“ šokoladas, kurį gamina „Mondelez...

Rinkodara
2023.03.25
Liuksemburgo princo Roberto verslas, vynas ir „Oskarai“ Premium

Kol kino kritikai vis dar dėlioja taškus ant i, ginčydamiesi, kodėl vienas, o ne kitas filmas buvo įvertinti...

Laisvalaikis
2023.03.19
Restoranui „El Mercado“ – ispanų autentiškumo sertifikatas

Penkerius metus Vilniuje veikiantis ispaniško maisto restoranas „El Mercado“ tapo pirmuoju autentiškumo...

Laisvalaikis
2023.03.01
„Starbucks“ iššūkis Italijoje – kava su alyvuogių aliejumi

Didžiausias pasaulyje kavinių tinklas „Starbucks“ Italijoje pradėjo gaminti alyvuogių aliejumi pagardintą...

Laisvalaikis
2023.02.22
Alkoholinių gėrimų prekyba: naujas akcizų etapas, lenkų konkurencija, besikeičiantis vartojimas Premium

Subalansuota akcizų politika duoda reikiamų rezultatų – mažina bendrąjį svaigalų vartojimą, ypač stipraus...

Prekyba
2023.02.21
Vabzdžių maistui augintojai Lietuvoje: šaršalas dėl svirplių – ir į naudą Premium 9

Šiemet kilusi pasipiktinimo banga dėl to, kad maisto produktuose galima naudoti svirplius ir jų miltus,...

Mano verslas
2023.02.20
Kaip susikurti verslą savo virtuvėje: kad didelė biurokratija – mitas Premium

Supaprastinus reikalavimus, randasi vis daugiau gaminančiųjų maistą nedideliais kiekiais namie. Nors...

Mano verslas
2023.02.18
Pasaulio someljė čempionas – latvis Raimondas Tomsonas

Vasario 12-osios vakarą Paryžiuje, „La Defense“ arenoje, daugiau nei 4.000 žiūrovų akivaizdoje buvo...

Laisvalaikis
2023.02.13
Nekonkuravimo sutartis baigėsi: „Livinn“ įkūrėjai prisijungė prie „Assorti“ Premium

2019 m. didžiausiam privataus kapitalo fondo valdytojo Baltijos šalyse „BaltCap“ fondui „BaltCap Growth Fund“...

Prekyba
2023.02.03
M. Pravilonis varžysis dėl geriausio pasaulio someljė vardo 1

Vasario 7–12 d. Paryžiuje vyks Pasaulio someljė čempionatas (Best Sommelier of the World), Lietuvai jame...

Laisvalaikis
2023.02.02
„Hesburger“ pardavimai Lietuvoje pernai didėjo 30% 2

Didžiausio Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo maisto restoranų tinklo „Hesburger“ pardavimų apimtis pernai...

Prekyba
2023.01.30
Vyndarystės romantika – tik profesijos paviršius Premium

„Profesionalų patvirtinimas jaunam vyndariui, kuris tik pradeda savo kelią, yra labai svarbus. Kitas svarbus...

Laisvalaikis
2023.01.27
Koks ryšys tarp mitybos ir smegenų veiklos Premium

Kad ir ką sakytų mitybos specialistai, didžioji dauguma mūsų dažniau ar rečiau „nusikalsta“, į pirkinių...

Laisvalaikis
2023.01.25
Milijoninės apyvartos iš prekybos kioske nepasieksi, iš maisto furgonų – taip Premium 1

Maisto vagonėlių populiarėjimo banga vis dar neslūgsta, tačiau nemaža dalis pradedančiųjų ją išbandę...

Mano verslas
2023.01.19
Šampano gamintojams ir pardavėjams 2022-ieji buvo rekordiniai

Nepaisant infliacijos išgąsdintų pirkėjų ir užaugintų kainų, šampano pardavimai 2022 m. pasiekė rekordinį...

Laisvalaikis
2023.01.19
Vilniaus sukakčiai – gastronominiai atradimai 1

700-ąjį gimtadienį mininčio Vilniaus restoranai visą sausį miesto istoriją ir tradicijas pristatys per...

Laisvalaikis
2023.01.18
Vyndarė iš Lietuvos Prancūzijoje – apie Langedoko regioną, vyndarystės romantiką ir realybę Premium

Prieš 15 metų iš Lietuvos išvykusi Ženia Vasiljeva po farmacininkės karjeros Lietuvoje ir Škotijoje apsistojo...

Laisvalaikis
2023.01.12
Uždaromas „Noma“, vienas geriausių pasaulio restoranų Premium 1

Kolekcionuojantys vakarienes garsiausiuose pasaulio restoranuose turėtų paskubėti: paskelbta, jog garsusis...

Laisvalaikis
2023.01.10
Grįžę į Lietuvą sukūrė sėkmingą produktą: verslo idėją tėvai atvežė lagamine Premium

Kai nenori dirbti kitiems ir mąstai apie savo verslą, pirmiausia reikia geros idėjos, kuo užsiimti. Ir net...

Mano verslas
2023.01.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku