Ką valgė prezidentas A. Smetona

    Publikuota: 2017-02-18
    svg svg
    „Verslo žinios“

    Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, naują paslaugą atradę restoranai kvietė išbandyti tarpukario Lietuvos virtuvės. VŽ „Savaitgalis“ pasidomėjo, kas buvo tiekiama ant šventinio laikinosios sostinės Kauno gyventojų stalo tarpukariu.

    Zita Rimkienė, restorano „Mykolo 4“ direktorė, pasakojo, kad, sumanę pasiūlyti šventinius tarpukario pietus, siekė žmones paskatinti dalyvauti Vasario 16-osios renginiuose, o po jų pasisotinti. Anot restorano vadovės, šventinis valgiaraštis buvo sudarytas interpretuojant 1925 m. Kaune išleistos knygos „Virėja. Praktiškas šeimininkės vadovas“ receptus: „Originaliais receptais griežtai nesivadovavome, nes mūsų skoniai jau pakitę. Pavyzdžiui, desertui „Vyšninis leguminas“ trūko skonio, tad pastiprinome jį šokoladiniais putėsiais.“

    Pasak p. Rimkienės, tarpukario Kauno virtuvė pasižymėjo paprastumu: „Lietuviai virtuvėje nuo seno buvo konservatyvūs, taip išliko dar barokinės virtuvės tradicijos. Tiesa, tarpukariu nuo sunkių patiekalų pereita prie lengvesnių, mažėjo porcijos. Virtuvė ryškiai modernėjo, nors patiekalai vis dar išliko paprasti.“

    Pirmieji pokyčiai

    Justina Minelgaitė, Istorinės Lietuvos Respublikos prezidentūros Kaune istorikė, pasakoja, kad tarpukariu sparčiai didėjo ir įvairėjo maisto produktų pasiūla – „Maistas“, Pieno centras per visą Lietuvą kūrė savo filialų tinklą. Anksčiau žmonės vartojo daugiausia mėsos ir grūdinių kultūrų, bet tarpukariu pradėjo valgyti daugiau daržovių. 1932 m. Kaune atsirado pirmoji vegetariška kavinė.

    Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













    Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



     

    Istorikė pasakoja, kad, augant pajamoms, žmonės galėjo įsigyti ir išbandyti daugiau produktų, apie kuriuos sužinodavo iš reklamos: „Šeimininkės, žurnaluose pamačiusios gerai išreklamuotą produktą, būtinai užsigeisdavo jį išbandyti.“

    Tarpukario Lietuvoje jau buvo galima užsisakyti ir maisto į namus: „Kavinės siūlė iškepti kumpių ar užkandžių ir juos atvežti nurodytu adresu. Kita vertus, tų pačių kumpių buvo galima nusipirkti ir parduotuvėse. Reklama išradingai siūlė kumpių siųsti giminėms į Ameriką.“

    Kauno elito stalas

    Anot istorikės, tarpukario Kauno elito pietų stalą įprastai sudarydavo 2–3 patiekalai: sriuba, karštasis patiekalas ir desertas, o vakarienei prie arbatos buvo valgomi šaltieji patiekalai: „Mėgstamiausios buvo kopūstų ir barščių sriubos, o karštieji patiekalai galėjo būti kepsniai, maltiniai, tuo metu vadinti bifšteksais, zrazais. Iš esmės tai buvo šventiniai patiekalai, kurie tarpukariu vis dažniau atsirasdavo ir ant kasdienio pietų stalo. Populiariausi ne mėsos: sklindžiai, kukuliai ir netgi cepelinai, tik tuo metu receptuose jie vadinti trintų bulvių virtiniais. Buvo mėgstamas bulvių plokštainis, įvairūs blynai: nalesnikai, lazankės. Desertui ant stalo atsirasdavo egzotinių vaisių, tuo metu tai buvo apelsinai, bananai, vynuogės.“

    Pasak p. Minelgaitės, tik aukštuomenės vartoti produktai, tokie kaip kava ir kakava, tarpukariu palengva pradėjo rastis ant visų miestiečių stalo, o neįstengiantys nusipirkti tikros kavos rinkosi jos pakaitalus.

    Pietaudavo namuose

    Istorikė pasakoja, kad pietauti buvo įprasta namuose. Tarkime, rašytojas Balys Sruoga pietų visada grįždavo namo. Vėlavimas į šeimos pietus buvo netoleruojamas. Vienos šeimos prie stalo sėsdavo apie 12 val., kitos –14 val. Vakarieniaujama buvo apie 20 val.

    „Šeimos pietų stalas būtinai buvo dengiamas balta staltiese, tokie šeimos pietūs trukdavo 2–3 valandas. Viengungiai pietaudavo kavinėse arba grįždavo namo, nes dažniausiai turėjo šeimininkes, kurios jiems gamindavo“, – šypteli pašnekovė.

    Valgiaraščiai

    Populiariausiomis pietų vietomis Kaune istorikė vadina Konrado kavinę ir restoraną „Metropolis“.

    Anot jos, maitinimo įstaigų meniu matome labai daug užsienietiškų pavadinimų. Pavyzdžiui, kavinės „Trys milžinai“ valgiaraštį 4-ojo dešimtmečio pabaigoje sudarė bulionas, barščiukai, lydekos arba lašišos polianka. Antrasis patiekalas galėjo būti totoriškas bifšteksas, Hamburgo bifšteksas, Holšteino šnicelis, šašlykas, filė wellington. Tame pačiame meniu šalia užsienietiškų pavadinimų buvo ir paprastų patiekalų, tokių kaip rūgštus pienas su bulvėmis arba silkė su cibuliais.

    Anot pašnekovės, restorane, skirtingai nei kavinėje, buvo parduodami stiprieji gėrimai: „Kavinėse buvo gurkšnojama tik kava, o restoranuose buvo galima įsigyti alaus, krupniko, konjako, degtinės.“

    To meto mėgstamiausias gėrimas buvo ne visai lietuviškas, bet senas tradicijas Lietuvoje jau turintis krupnikas. Būtent šią žolelių ir midaus trauktinę gamino kai kurie Kauno restoranai.

    Kauno arbatėlė

    Kauno elitas mėgo rinktis popiečio arbatos. Bičiuliai susitikdavo 17 val. vaišintis arbata, kava su pyragais ir vieno kąsnio sumuštiniais. Istorikė pasakoja, kad šios arbatėlės buvo rengiamos ne tik restoranuose, bet ir namuose ar pareigūnų rezidencijose.

    Arbatėlės tapo labai populiarios, nes jas suruošti buvo labai pigu. Užtekdavo sumuštinių ir sausainių, o, siekiant paįvairinti arbatėlės padėklą, buvo siūloma vaisių, uogų kompoto, ledų. Kuklioms arbatėlėms užtekdavo biskvitų, didesnėms reikėdavo tortų.

    Neįmantrus prezidento skonis

    Pašnekovė pasakoja, kad prezidentūroje dirbo virėja, kuri gamindavo pietus šalies vadovui: „Prezidentas pusryčiauti dažniausiai eidavo su savo adjutantu apie 10 val. Ant pusryčių stalo prie arbatos buvo patiekiama duonos, sviesto, sūrio arba mėsos.“

    Antanas Smetona su šeima pietaudavo 14 val. Pietus sudarydavo mažiausiai du patiekalai. Prezidentas labiausiai mėgo kopūstų, barščių sriubas ir miltinius arba bulvių sklindžius: „Prezidento pietūs buvo kuklūs, bet visada skanūs ir gražiai patiekti. Tuo visada kruopščiai rūpinosi ponia Smetonienė.“

    Tarpukario protokolas

    Oficialius kviestinius pietus Kaune sudarė 5 patiekalai, užsienio šalyse – 7–12. Kviestiniams priešpiečiams patiekiami 3 patiekalai, svetur – 2: karštasis patiekalas ir desertas. Lietuvoje visada buvo pateikiama ir sriuba.

    „Vasario 16-osios iškilmių metu prezidentūros valgiaraštis buvo sudarytas iš 5 patiekalų. Ant stalo buvo tiekiamas šaltasis užkandis, sriuba, žuvies arba daržovių ir mėsos patiekalas bei desertas. Po vakarienės visada buvo sakomas tostas, o keliama galėjo būti nebūtinai šampano, bet ir lietuviško midaus taurė.“

    Pasak p. Minelgaitės, tarpukaris pasižymėjo modernios ir tradicinės virtuvės derinimu.

    „Šalia ištaigingų patiekalų vis dar buvo patiekiamas rūgpienis su bulvėmis. Būtent šis patiekalas buvo ypač mėgstamas visų trijų prezidentų“, – sako pašnekovė.

    FOTOGALERIJA WEB_Vasario_16-osios_meniu (4 nuotr.)

    Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

    Norite pasiūlyti temą, turite pastabų ar klausimų?

    Parašykite redaktorių komandai arba vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt. Konfidencialumą užtikriname.

    Trys dienos – trims Ispanijos regionams pažinti Premium

    Pastarąjį dešimtmetį dauguma Europos žemės ūkio ir vyndarystės šalių ėmėsi rimtų veiksmų, populiarindamos...

    Laisvalaikis
    2023.09.09
    Apie nemokumą praneša „Downtown Food Hall“ ir „Kino Deli“ valdytoja Premium 20

    Apie nemokumą ir galimybę kreiptis į teismą dėl bankroto pranešė UAB „Smetonos klubas“, valdanti maisto halę...

    Mano verslas
    2023.08.30
    Virtuvės šefo V. Samavičiaus tvarkaraštyje – naujas restoranas kas trejus metus Premium

    „Vilniuje yra daug su kuo pasistumdyti – daug restoranų yra ir tiesioginiai, ir netiesioginiai konkurentai.

    Laisvalaikis
    2023.08.08
    Paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų, pirmoje vietoje – „Gaspar's“

    Po trejų metų pertraukos vėl paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas. Šių metų reitinge – 11...

    Laisvalaikis
    2023.07.28
    „Candy POP“ – šypseną kėlusios ambicijos virto milijoninėmis pajamomis 6

    Užkandžius ir gėrimus, kurių nerasite didžiuosiuose prekybos centruose, siūlantis mažmeninės prekybos tinklas...

    Mano verslas
    2023.07.11
    Lietuvos alaus upės keičia srovės kryptį, bet sėkmei prireiks nemažai energinio gėrimo Premium

    Sakoma, kad didžiausias „Netflix“ konkurentas yra miegas, o, kai kurių aludarių teigimu, vasarą didžiausiu...

    Pramonė
    2023.07.05
    Geriausias pasaulio restoranas – Limoje

    Praėjusią savaitę vykusiuose 50-ies geriausių pasaulio restoranų (The World’s 50 Best Restaurants)...

    Laisvalaikis
    2023.06.27
    Naujas startas: iš aukštų pareigų didelėje korporacijoje į niekur su 10.000 Eur Premium

    Vos prieš metus duris atvėrusios nedidelės kavinės Ignalinoje „Šeimos virtuvė“ savininkas Modestas Krisiūnas...

    Mano verslas
    2023.06.26
    Napos slėnis – Amerikos vyno ikonų namai Premium

    Vos pasklidus žiniai, kad birželio viduryje Vilniuje viešės vienos garsiausių Napos slėnio vyninių atstovas,...

    Laisvalaikis
    2023.06.22
    „Plus plus plus“ strategija: viską pardavinėja kone dvigubai pigiau nei kiti ir vos spėja plėstis Premium 5

    Aurimas Zimnickas yra dirbęs „Vilniaus prekybos“ grupės įmonėse, kelioms jų vadovavo, buvo valdybos narys.

    Vadyba
    2023.06.21
    Virtuvės šefas A. Kubilius: mėgstu ir gaminti, ir valgyti Premium 1

    „Nesu minimalistinės porcijos šalininkas ir nesu šalininkas to, kad žmonės, pavalgę tavo restorane, išėję...

    Laisvalaikis
    2023.06.09
    Vėl renkami 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

    Po trejų metų pertraukos vėl bus renkama 30 geriausių Lietuvos restoranų. Gero maisto akademija su Lietuvos...

    Laisvalaikis
    2023.06.08
    Vilnius kuria naują tradiciją: Šaltibarščių festivalis

    Birželio 10 d., šeštadienį, Vilniuje vyks Šaltibarščių festivalis. Šventės rengėjai tikisi, kad „Pink soup...

    Laisvalaikis
    2023.06.07
    „Vilniaus prekybos“ grupėje dirbęs A. Namajuška: ten turi atiduoti save, nepristatai rezultatų – nesi grupės dalis Premium 10

    Aurimas Namajuška priklausė grupei entuziastų, kurie 2010 m. iš „Vilniaus prekybos“ (VP) grupės išėjo kartu...

    Prekyba
    2023.06.06
    TOP 3 „Vadybos“ podkastai: apie vadovavimą, konkurenciją žemiausia kaina ir intelektualius šunsnukius

    Pateikiame gegužę daugiausia „Verslo žinių“ prenumeratorių dėmesio sulaukusius rubrikos „Vadyba“ podkastus.

    Vadyba
    2023.06.04
    Į geriausių pasaulio TOP sąrašą patekusio restorano šefas A. Kubilius: tai sėkmė Premium

    Du Vilniuje veikiantys restoranai – Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“ ir Martyno Praškevičiaus...

    Laisvalaikis
    2023.06.01
    Tiekėjai: patekti į tinklų lentynas dar niekada nebuvo taip sunku Premium

    Privačios etiketės gaminiams vis daugiau lentynų ploto skiriantys prekybos tinklai mažiau jo palieka tiekėjų...

    Prekyba
    2023.05.25
    M. Cilcius apie išaugusią savikainą: šiek tiek stringame, nes trūksta agresijos konkuruojant Premium

    Į 48 šalis gėrimus eksportuojančios „MV Group“ vienas didžiausių iššūkių versle yra rekordiškai išaugusi...

    Prekyba
    2023.05.18
    Du Lietuvos restoranai pateko į pasaulinį „LaListe“ geriausių pasaulyje TOP 1.000

    Du Vilniuje veikiantys restoranai – virtuvės meistrų Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“ ir Martyno...

    Laisvalaikis
    2023.05.17
    Gastrobarų „Plus plus plus“ įkūrėjas: karjerą „Vilniaus prekyboje“ iškeičiau į nuosavą verslą, nes žinojau, kad pasiseks Premium 2

    Aurimas Zimnickas yra dirbęs „Vilniaus prekybos“ grupės įmonėse, kelioms jų vadovavo, buvo valdybos narys.

    Vadyba
    2023.05.16

    Verslo žinių pasiūlymai