Vyninę Vokietijoje valdo šešta karta, lietuviams – tai svajonė

Publikuota: 2015-10-11
Mirjam Schneider, vyninės „Weingut Schneider“ vadovė: „Mūsų vyninė turi senas tradicijas, todėl reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mūsų naujas pastatas taip pat yra ir kaip vyno turizmo objektas.“ 
Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Mirjam Schneider, vyninės „Weingut Schneider“ vadovė: „Mūsų vyninė turi senas tradicijas, todėl reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mūsų naujas pastatas taip pat yra ir kaip vyno turizmo objektas.“ Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Vokietijos vyninės „Weingut Schneider“ patirtis, kai siekdama efektyviau pristatyti produkciją vyndarių šeima investavo į savo parduotuvės-degustacijų erdvės statybas, rodo, kad toks sprendimas pasiteisina: vyndariai patys repre­zen­tuoja savo produkciją, nes ji daž­nai tiesiog pasimeta parduotuvių len­tynose tarp kitų vynų.

Vokietijos Mainco mieste 300 metų veikiančią vyninę „Weingut Schneider“ valdo jau šešta karta. Nors Maincą labiausiai išgarsinęs yra Johannas Gutenbergas, knygų spausdinimo technologijos išradėjas, tačiau ne mažiau šį miestą pasaulyje garsina ir vietos vyndariai.

Maincas nuo 2008 m. yra įtrauktas į Pasaulio vynų sostinių tinklą, kuriam taip pat priklauso tokie miestai kaip Bor­do, Mendosa, Portas, San Fransiskas, Keip­taunas, Bilbao, Florencija. Šįmet per tinklo apdovanojimus „Weingut Schneider“ nugalėjo kitas Vokietijos vynines tvarios vyno turizmo praktikos kategorijoje.

Eksportuoti nesiruošia

Kaip VŽ teigia Mirjam Schneider, „Weingut Schneider“ vadovė, į neseniai atidarytos vynotekos statybas, gamybos modernizavimą jiems prireikė investuoti apie 500.000 Eur. Šioje vyninėje galima nusipirkti „Weingut Schneider“ vyno, čia vyksta degustacijos, taip pat parduodamos vietinių ūkininkų išaugintos daržovės, vaisiai, uogos.

„Tai nemažos investicijos, tačiau mūsų vyninė turi senas tradicijas ir žvelgiant į ateitį reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mes investavome į šias patalpas, kaip į vyno turizmo erdvę, nes esame įtraukti į vyno turizmo katalogą“, – aiškina p. Schneider.

Šeimos vyninei p. Schneider vadovauja nuo 2004-ųjų, prieš tai vyndarystės žinias tobulino Naujojoje Zelandijoje. „Weingut Schneider“ turi 6 ha vynuogynų, juose daugiausia augina „Riesling“ veislės vynuoges.

„Vokietijos mastu esame nedidelė vyninė, kiti turi ir 30 ha vynuogynų, – kalba vyndarė. – Vokietijoje yra populiaru auginti vynuoges ir iš jų gaminti vynus. Iš viso Vokietijoje yra apie 10.000 vyno gamintojų.“

Esant tokiai didelei konkurencijai, tenka ieškoti pardavimo nišų. Viena jų – firminė parduotuvė.

„Vynus gaminame ir tiekiame tik vietinei rinkai, jų neeksportuojame. To daryti neplanuojame. Kol kas to neleistų ir mūsų gamybos pajėgumas“, – sako į vyno rūsius kviečianti p. Schneider.

„Weingut Schneider“ vyno rūsiuose galima rasti ir 1970 m. derliaus vyno, tačiau jis nėra skirtas parduoti. Firminėje vyninės parduotuvėje galima nusipirkti, tarkim, 2010 m. derliaus vyno. Vyno butelio kaina čia prasideda nuo 5 Eur.

Lietuvoje kitaip

Nors lietuviai labiau garsėja aludarystės tradicijomis, tačiau jau pradeda rastis ir smulkių vyndarių. Apie privačios vyndarystės Lietuvoje tradicijų formavimą kalbėdamas Gintaras Sinkus, MB „Lietungė“, gaminančios vaisių ir uogų vynus su „Gintaro Sino“ prekės ženklu, vadovas, sako, kad šioje srityje dar yra „neartų dirvonų“.

„Yra svajonė, kad tai būtų kartų veikla, turiu tris vaikus ir vieną anūką. Tačiau neturiu tikslo savo šeimos narius versti užsiimti vyndaryste. Man svarbiau, kad ši veikla būtų tinkamai plėtojama“, – pabrėžia Zarasų rajone vyndarystės ūkį turintis p. Sinkus.

Šiais lietuviškais vynais pradėta prekiauti nuo šių metų sausio. Prekybos partnerių parduotuvėse Lietuvoje galima įsigyti 5 rūšių vaisių ir uogų vyno, artimiausiu metu bus pradėta prekiauti dar viena vyno rūšimi, o pavasarį prisidės dar dvi naujos vyno rūšys. Taip pat „Gintaro Sino“ vynu yra prekiaujama Vilniaus oro uoste. Žaliavas vyno gamybai vyndarys perka iš Lietuvos ir Lenkijos tiekėjų. Butelis šio vyno kainuoja 8–17 Eur.

Ponas Sinkus savo vyninę įkūrė jam priklausančiame pastate, įsigijęs reikiamos įrangos, sukaupęs reikiamų žinių apie vyno iš uogų ir vaisių gamybą. „Nenorėčiau įvardyti sumos, kiek investavau į vyninę. Dar ir dabar vis nuperku reikiamos įrangos, verčiuosi gana ekonomiškai“, – šneka vyndarys.

Ponas Sinkus turi licenciją, leidžiančią per metus pagaminti iki 10 t vyno.

„Lietuvoje buvau trečias, kuriam išduota tokia licencija“, – komentuoja vyndarys.

Ponas Sinkus neatmeta galimybės savo vynus eksportuoti – rengiasi važiuoti į parodą Milane, domisi Japonijos rinka.

Pasak vyndario, Lietuvoje išgyventi vien iš vyndarystės būtų sunku, nes lietuviai dar dažnai renkasi jį pagal kainą.

„90% Lietuvoje nupirktų vynų kainuoja iki 4 Eur, todėl man būtų nerealu vien iš vyndarystės išgyventi“, – nurodo p. Sinkus. Todėl vyndarystės verslą kol kas maitina kita p. Sinkaus veikla, – jis turi plastikinių apdailos medžiagų gamybos UAB „Lėdis“.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Metų gazelės“ titulas lieka Vilniuje 1

„Gazelė 2018“ nugalėtoja pripažinta sostinės „Hugaas Services“ – įmonė per 3 metus pardavimus užaugino...

„Gazelės” konferencija Vilniuje: šiemet ji kitokia

„Gazelės“ konferencija, kurią „Verslo žinios“ rengia jau 15 metų, šiemet iš esmės atsinaujino: ne tik...

Mano verslas
12:36
Verslas išaugo iš pilnų lagaminų lauktuvių Premium 3

2.000 Eur – tiek siekė Vilniaus Halės turgavietėje įkurtos graikiškų produktų parduotuvės pirmosios savaitės...

Smulkieji apie jiems žadamą paramą: supriešinimas su stambiaisiais Premium 2

Vyriausybės planus skatinti smulkųjį verslą patys smulkieji vertina atsargiai. Juokas pro ašaras – taip jie...

Verslo aplinka
2018.09.18
Optimizuota įmonės veikla – jaukas investicijoms Rėmėjo turinys

Rugsėjo 20 d. startuosianti kasmetinė verslo konferencija „Gazelė“ sugrįžta atsinaujinusi – su daugiau...

Finansai
2018.09.18
Turguje sostinėje pasiūlė tailandietišką maistą – prireikė ir cepelinų Premium 3

Kai į sostinės Halės turgavietėje veikiančią tailandietišką užkandinę „Spoon Out“ užsukę lankytojai vis...

Įkūrė butiką tiems, kurie kanceliarinių reikmenų perka daugiau nei naudoja Premium 1

Vokiški „Kaweco“ rašikliai, japoniški degtukus primenantys „Hibi“ smilkalai, itališkos „Moleskine“ užrašinės...

Šokolado fontanų nuoma prigijo, bet verslą išplėtė pasiūlę kitą paslaugą Premium 1

Verslas, pradėtas nuo šokoladų fontanų nuomos, pagreitį įgavo tik jį papildžius šventine apšvietimo paslauga.

„Big data" padeda surasti, kam pasaulyje reikia 60 t mėlynių 7

UAB „Icona“ pradėjo siūlyti klientų užsienyje paieškos paslaugą pasinaudojus didžiaisiais duomenimis. Anot...

Pramonė
2018.09.16
Maisto rinkinių prenumeratorių daugėja – valgiaraščių sudarytojai konkuruoja skoniu Premium 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Nori ne tik valgyti, bet ir pamatyti

Sveikesnės gyvensenos mada ypač džiaugiasi ūkininkai – vis daugiau miestiečių turi savus produkcijos...

Agroverslas
2018.09.13
Kad naujos kolekcijos drabužių neliko per porą dienų, nemeluoja Premium

Pasirodžius naujai V&V drabužių kolekcijai, po dienos ar dviejų feisbuke gali pasirodyti pranešimas, kad kai...

Griežtesni reikalavimai neišbaidė „Gazelių“ – į sąrašą pateko arti 3.000 bendrovių 6

Šiemet sparčiausiai augusių bendrovių sąrašą tikrino dar daugiau institucijų. Patikros rėčio neįveikė kas...

Vadyba
2018.09.10
Atsiskyrė nuo „INK agency“, kuriai priklausė, ir ėmė verslą kurti savaip Premium

Įmonei augant, atsiranda vis naujų veiklų, kurios virsta ne tik sėkmingai veikiančiu padaliniu, bet kartais...

Rinkodara
2018.09.09
Padirbėję užsienio ūkiuose, verslą kuria čia

Migracijos problema niekur nedingo, tačiau vis dažniau galima įžvelgti šviesiąją jos pusę: mūsų gyventojai,...

Agroverslas
2018.09.09
Mažos įmonės taip pat gali sudominti stiprius vadovus 2

Didžiosios įmonės, ieškodamos profesionalių vadovų, turi daugiau galių juos pritraukti. Tačiau smulkusis...

Vadyba
2018.09.09
Šeimos verslo Klaipėdoje augimo receptas: kiekvienas daro tai, ką geriausiai moka Premium

Kai užsakovui pasiūlai kokybišką paslaugą, jis už ją sutinka mokėti nesiderėdamas. O kai magaryčių pridedi ir...

Metalo supirkėjams baigti darbą 17 val. neapsimoka Premium 2

Kai metalo laužo supirkimo bendrovės apyvarta per metus išauga kone trigubai, akivaizdu, kad brango metalas.

Pramonė
2018.09.06
Pabrangus medienai, sąlygas diktavo ir pardavėjai Premium 1

Pabrangusi žaliavinė mediena kilstelėjo ir „Gazelių“ pajamas – dvi iš 14-os stipriausių Vilniaus ir Utenos...

Pramonė
2018.09.05
Privatus darželis Klaipėdoje konkurentų nebijo – turi druskų ir gintaro kambarius Premium 2

Druskų kambarys, gintaro infraraudonųjų spindulių pirtis, kino salė – erdvės įkurtos ne kur nors SPA centre,...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau