Vyninę Vokietijoje valdo šešta karta, lietuviams – tai svajonė

Publikuota: 2015-10-11
Mirjam Schneider, vyninės „Weingut Schneider“ vadovė: „Mūsų vyninė turi senas tradicijas, todėl reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mūsų naujas pastatas taip pat yra ir kaip vyno turizmo objektas.“ 
Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Mirjam Schneider, vyninės „Weingut Schneider“ vadovė: „Mūsų vyninė turi senas tradicijas, todėl reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mūsų naujas pastatas taip pat yra ir kaip vyno turizmo objektas.“ Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Vokietijos vyninės „Weingut Schneider“ patirtis, kai siekdama efektyviau pristatyti produkciją vyndarių šeima investavo į savo parduotuvės-degustacijų erdvės statybas, rodo, kad toks sprendimas pasiteisina: vyndariai patys repre­zen­tuoja savo produkciją, nes ji daž­nai tiesiog pasimeta parduotuvių len­tynose tarp kitų vynų.

Vokietijos Mainco mieste 300 metų veikiančią vyninę „Weingut Schneider“ valdo jau šešta karta. Nors Maincą labiausiai išgarsinęs yra Johannas Gutenbergas, knygų spausdinimo technologijos išradėjas, tačiau ne mažiau šį miestą pasaulyje garsina ir vietos vyndariai.

Maincas nuo 2008 m. yra įtrauktas į Pasaulio vynų sostinių tinklą, kuriam taip pat priklauso tokie miestai kaip Bor­do, Mendosa, Portas, San Fransiskas, Keip­taunas, Bilbao, Florencija. Šįmet per tinklo apdovanojimus „Weingut Schneider“ nugalėjo kitas Vokietijos vynines tvarios vyno turizmo praktikos kategorijoje.

Eksportuoti nesiruošia

Kaip VŽ teigia Mirjam Schneider, „Weingut Schneider“ vadovė, į neseniai atidarytos vynotekos statybas, gamybos modernizavimą jiems prireikė investuoti apie 500.000 Eur. Šioje vyninėje galima nusipirkti „Weingut Schneider“ vyno, čia vyksta degustacijos, taip pat parduodamos vietinių ūkininkų išaugintos daržovės, vaisiai, uogos.

„Tai nemažos investicijos, tačiau mūsų vyninė turi senas tradicijas ir žvelgiant į ateitį reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mes investavome į šias patalpas, kaip į vyno turizmo erdvę, nes esame įtraukti į vyno turizmo katalogą“, – aiškina p. Schneider.

Šeimos vyninei p. Schneider vadovauja nuo 2004-ųjų, prieš tai vyndarystės žinias tobulino Naujojoje Zelandijoje. „Weingut Schneider“ turi 6 ha vynuogynų, juose daugiausia augina „Riesling“ veislės vynuoges.

„Vokietijos mastu esame nedidelė vyninė, kiti turi ir 30 ha vynuogynų, – kalba vyndarė. – Vokietijoje yra populiaru auginti vynuoges ir iš jų gaminti vynus. Iš viso Vokietijoje yra apie 10.000 vyno gamintojų.“

Esant tokiai didelei konkurencijai, tenka ieškoti pardavimo nišų. Viena jų – firminė parduotuvė.

„Vynus gaminame ir tiekiame tik vietinei rinkai, jų neeksportuojame. To daryti neplanuojame. Kol kas to neleistų ir mūsų gamybos pajėgumas“, – sako į vyno rūsius kviečianti p. Schneider.

„Weingut Schneider“ vyno rūsiuose galima rasti ir 1970 m. derliaus vyno, tačiau jis nėra skirtas parduoti. Firminėje vyninės parduotuvėje galima nusipirkti, tarkim, 2010 m. derliaus vyno. Vyno butelio kaina čia prasideda nuo 5 Eur.

Lietuvoje kitaip

Nors lietuviai labiau garsėja aludarystės tradicijomis, tačiau jau pradeda rastis ir smulkių vyndarių. Apie privačios vyndarystės Lietuvoje tradicijų formavimą kalbėdamas Gintaras Sinkus, MB „Lietungė“, gaminančios vaisių ir uogų vynus su „Gintaro Sino“ prekės ženklu, vadovas, sako, kad šioje srityje dar yra „neartų dirvonų“.

„Yra svajonė, kad tai būtų kartų veikla, turiu tris vaikus ir vieną anūką. Tačiau neturiu tikslo savo šeimos narius versti užsiimti vyndaryste. Man svarbiau, kad ši veikla būtų tinkamai plėtojama“, – pabrėžia Zarasų rajone vyndarystės ūkį turintis p. Sinkus.

Šiais lietuviškais vynais pradėta prekiauti nuo šių metų sausio. Prekybos partnerių parduotuvėse Lietuvoje galima įsigyti 5 rūšių vaisių ir uogų vyno, artimiausiu metu bus pradėta prekiauti dar viena vyno rūšimi, o pavasarį prisidės dar dvi naujos vyno rūšys. Taip pat „Gintaro Sino“ vynu yra prekiaujama Vilniaus oro uoste. Žaliavas vyno gamybai vyndarys perka iš Lietuvos ir Lenkijos tiekėjų. Butelis šio vyno kainuoja 8–17 Eur.

Ponas Sinkus savo vyninę įkūrė jam priklausančiame pastate, įsigijęs reikiamos įrangos, sukaupęs reikiamų žinių apie vyno iš uogų ir vaisių gamybą. „Nenorėčiau įvardyti sumos, kiek investavau į vyninę. Dar ir dabar vis nuperku reikiamos įrangos, verčiuosi gana ekonomiškai“, – šneka vyndarys.

Ponas Sinkus turi licenciją, leidžiančią per metus pagaminti iki 10 t vyno.

„Lietuvoje buvau trečias, kuriam išduota tokia licencija“, – komentuoja vyndarys.

Ponas Sinkus neatmeta galimybės savo vynus eksportuoti – rengiasi važiuoti į parodą Milane, domisi Japonijos rinka.

Pasak vyndario, Lietuvoje išgyventi vien iš vyndarystės būtų sunku, nes lietuviai dar dažnai renkasi jį pagal kainą.

„90% Lietuvoje nupirktų vynų kainuoja iki 4 Eur, todėl man būtų nerealu vien iš vyndarystės išgyventi“, – nurodo p. Sinkus. Todėl vyndarystės verslą kol kas maitina kita p. Sinkaus veikla, – jis turi plastikinių apdailos medžiagų gamybos UAB „Lėdis“.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
„Galvų medžiotojas“ darbdaviams: pamirškite „degančias akis“ ir nebesamdykite CV Premium 4

15% darbuotojų nuolat siunčia savo gyvenimo aprašymus kitiems potencialiems darbdaviams, o vadovų sunkumus iš...

Gazelė
05:45
Lietuvių sukurto ploniausio pasaulyje biliardo stalo jokie plagiatoriai neįveikia Premium 1

UAB „Bilijardai“ savo produkciją, žinomą visame pasaulyje, nuo plagiatorių bando apsaugoti ne tik...

Gazelė
2019.11.12
Daugiau kaip pusė VšĮ nepateikė duomenų apie savo dalyvius

Iš šiuo metu esančių daugiau kaip 11.000 viešųjų įstaigų duomenis apie savo dalyvius Registrų centrui pateikė...

Finansai
2019.11.12
Džentelmenų saloną, kur batai vadinami kitaip, kūrė su vartojimo kultūra Premium 1

Pasiryžti verslą pradėti nuo prekybos daiktais, kurie turi Didžiosios Britanijos karališkųjų rūmų įvertinimą...

Gazelė
2019.11.11
Smulkieji suprato, už ką klientai linkę mokėti daugiau

Šiais laikais sugalvoti naują produktą ar paslaugą – sudėtinga. Tačiau smulkiųjų verslininkų patirtis rodo,...

Gazelė
2019.11.10
Septintas bendradarbystės „Spiečius“ – Marijampolėje

Marijampolėje atidarytas trečias šiemet „Spiečius“ – bendradarbystės centras, skirtas didinti verslumą...

Gazelė
2019.11.09
Šiauliai jau turi sprendimą, kaip verslui rasti darbuotojų Premium

Šiauliai, garsėjantys stipria pramone – tiek vietos kapitalo, tiek užsienio, kyla į dar aukštesnį lygmenį:...

Gazelė
2019.11.07
Apdovanotos Šiaulių „Gazelės“, rodančios įspūdingą augimą

Šiandien daugelis Šiaulių apskrities smulkaus ir vidutinio verslo atstovų susirinko į „Gazelės“ konferenciją.

Gazelė
2019.11.06
„Peugeot“ Šiauliuose atstovai jau įrenginėja elektromobilių įkrovimo stoteles Premium 1

Nors „Peugeot“ elektromobiliai į Lietuvą atkeliaus tik po kelių mėnesių, Šiauliuose veikianti gamintojos...

Gazelė
2019.11.06
Kaip įkurti patinkantį verslą jo nekopijuojant Premium

Jei svečiuojantis užsienyje į akis krinta įdomi verslo idėja, grįžus galima ką nors panašaus bandyti kurti...

Gazelė
2019.11.05
RC išsiuntė šaukimus 624-ių įmonių vadovams 15

Šiemet dėl finansinių ataskaitų nepateikimo Registrų centrui teismas išnagrinėjo 95 bylas ir 72 vadovams...

Finansai
2019.11.05
Komercijos atašė Vokietijoje: verslo reikalai prasideda ir baigiasi gyvai Premium

Vokietija didelė rinka, tad galimybių, ką joje gali nuveikti lietuviai, irgi yra daug. Vienas pavyzdžių – IRT...

Gazelė
2019.11.04
Netikėti sunkumai, apie kuriuos kuriantys verslą net nepagalvoja Premium

Kuriantys verslą dažnai jį įsivaizduoja kiek kitaip, bet rožiniai akiniai netrunka nukristi. Todėl verslą...

Gazelė
2019.11.03
Verslo procesų ekspertė: jei nevaldysite procesų, jie diriguos jums

Norite auginti verslą, tapti lyderiais savo srityje ir skaityti klientų mintis? Pradėkite nuo vartotojo...

Gazelė
2019.11.03
Koks e. parduotuvės dizainas pritraukia lankytojų

E. parduotuvė gali atrodyti profesionaliai, turėti garantijų ženkliukų, rekomendacijų, tačiau tai dar...

Gazelė
2019.11.01
Verslo kasdienybė: vietoj žadamų palengvinimų sulaukia tikrintojų vizitų Premium 2

Smulkieji iš valdžios prašo tik vieno – netrukdykite mums dirbti. Tačiau ir šis prašymas lieka neišgirstas –...

Gazelė
2019.10.31
Lietuviškas startuolis: naudotis laisvai samdomų programuotojų paslaugomis buvo klaida Premium 2

Lietuviško startuolio sukurta programėlė leidžia net mažiausios kavinės klientams iš anksto užsisakytą maistą...

Gazelė
2019.10.30
Po 1.000% augimo kitas iššūkis baldų gamintojams – išlaikyti tokius skaičius Premium

Nauja veikla įmonės pajamas gali paauginti 1.000%. Iššūkis – tokį šuolį vos per metus suvaldyti, o dar po...

Gazelė
2019.10.30
Visuomenė 5.0: ateina laikai, kai tėvai neieškos geresnės mokyklos Premium 1

Viena svarbiausių Visuomenės 5.0 dedamųjų – problemų sprendimas, todėl tai visuomenei reikalingi kitokie...

Gazelė
2019.10.29
Smulkieji elgiasi priešingai, nei moko verslo konsultantai, ir išlošia Premium

Daugelis verslo teorijų ragina išsigryninti veiklą ir koncentruotis į ją, tačiau smulkieji verslininkai savo...

Gazelė
2019.10.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau