Vyninę Vokietijoje valdo šešta karta, lietuviams – tai svajonė

Publikuota: 2015-10-11
Mirjam Schneider, vyninės „Weingut Schneider“ vadovė: „Mūsų vyninė turi senas tradicijas, todėl reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mūsų naujas pastatas taip pat yra ir kaip vyno turizmo objektas.“ 
Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Mirjam Schneider, vyninės „Weingut Schneider“ vadovė: „Mūsų vyninė turi senas tradicijas, todėl reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mūsų naujas pastatas taip pat yra ir kaip vyno turizmo objektas.“ Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Vokietijos vyninės „Weingut Schneider“ patirtis, kai siekdama efektyviau pristatyti produkciją vyndarių šeima investavo į savo parduotuvės-degustacijų erdvės statybas, rodo, kad toks sprendimas pasiteisina: vyndariai patys repre­zen­tuoja savo produkciją, nes ji daž­nai tiesiog pasimeta parduotuvių len­tynose tarp kitų vynų.

Vokietijos Mainco mieste 300 metų veikiančią vyninę „Weingut Schneider“ valdo jau šešta karta. Nors Maincą labiausiai išgarsinęs yra Johannas Gutenbergas, knygų spausdinimo technologijos išradėjas, tačiau ne mažiau šį miestą pasaulyje garsina ir vietos vyndariai.

Maincas nuo 2008 m. yra įtrauktas į Pasaulio vynų sostinių tinklą, kuriam taip pat priklauso tokie miestai kaip Bor­do, Mendosa, Portas, San Fransiskas, Keip­taunas, Bilbao, Florencija. Šįmet per tinklo apdovanojimus „Weingut Schneider“ nugalėjo kitas Vokietijos vynines tvarios vyno turizmo praktikos kategorijoje.

Eksportuoti nesiruošia

Kaip VŽ teigia Mirjam Schneider, „Weingut Schneider“ vadovė, į neseniai atidarytos vynotekos statybas, gamybos modernizavimą jiems prireikė investuoti apie 500.000 Eur. Šioje vyninėje galima nusipirkti „Weingut Schneider“ vyno, čia vyksta degustacijos, taip pat parduodamos vietinių ūkininkų išaugintos daržovės, vaisiai, uogos.

„Tai nemažos investicijos, tačiau mūsų vyninė turi senas tradicijas ir žvelgiant į ateitį reikia turėti vietą, kurioje galime reprezentuoti mūsų turtą – vynus. Mes investavome į šias patalpas, kaip į vyno turizmo erdvę, nes esame įtraukti į vyno turizmo katalogą“, – aiškina p. Schneider.

Šeimos vyninei p. Schneider vadovauja nuo 2004-ųjų, prieš tai vyndarystės žinias tobulino Naujojoje Zelandijoje. „Weingut Schneider“ turi 6 ha vynuogynų, juose daugiausia augina „Riesling“ veislės vynuoges.

„Vokietijos mastu esame nedidelė vyninė, kiti turi ir 30 ha vynuogynų, – kalba vyndarė. – Vokietijoje yra populiaru auginti vynuoges ir iš jų gaminti vynus. Iš viso Vokietijoje yra apie 10.000 vyno gamintojų.“

Esant tokiai didelei konkurencijai, tenka ieškoti pardavimo nišų. Viena jų – firminė parduotuvė.

„Vynus gaminame ir tiekiame tik vietinei rinkai, jų neeksportuojame. To daryti neplanuojame. Kol kas to neleistų ir mūsų gamybos pajėgumas“, – sako į vyno rūsius kviečianti p. Schneider.

„Weingut Schneider“ vyno rūsiuose galima rasti ir 1970 m. derliaus vyno, tačiau jis nėra skirtas parduoti. Firminėje vyninės parduotuvėje galima nusipirkti, tarkim, 2010 m. derliaus vyno. Vyno butelio kaina čia prasideda nuo 5 Eur.

Lietuvoje kitaip

Nors lietuviai labiau garsėja aludarystės tradicijomis, tačiau jau pradeda rastis ir smulkių vyndarių. Apie privačios vyndarystės Lietuvoje tradicijų formavimą kalbėdamas Gintaras Sinkus, MB „Lietungė“, gaminančios vaisių ir uogų vynus su „Gintaro Sino“ prekės ženklu, vadovas, sako, kad šioje srityje dar yra „neartų dirvonų“.

„Yra svajonė, kad tai būtų kartų veikla, turiu tris vaikus ir vieną anūką. Tačiau neturiu tikslo savo šeimos narius versti užsiimti vyndaryste. Man svarbiau, kad ši veikla būtų tinkamai plėtojama“, – pabrėžia Zarasų rajone vyndarystės ūkį turintis p. Sinkus.

Šiais lietuviškais vynais pradėta prekiauti nuo šių metų sausio. Prekybos partnerių parduotuvėse Lietuvoje galima įsigyti 5 rūšių vaisių ir uogų vyno, artimiausiu metu bus pradėta prekiauti dar viena vyno rūšimi, o pavasarį prisidės dar dvi naujos vyno rūšys. Taip pat „Gintaro Sino“ vynu yra prekiaujama Vilniaus oro uoste. Žaliavas vyno gamybai vyndarys perka iš Lietuvos ir Lenkijos tiekėjų. Butelis šio vyno kainuoja 8–17 Eur.

Ponas Sinkus savo vyninę įkūrė jam priklausančiame pastate, įsigijęs reikiamos įrangos, sukaupęs reikiamų žinių apie vyno iš uogų ir vaisių gamybą. „Nenorėčiau įvardyti sumos, kiek investavau į vyninę. Dar ir dabar vis nuperku reikiamos įrangos, verčiuosi gana ekonomiškai“, – šneka vyndarys.

Ponas Sinkus turi licenciją, leidžiančią per metus pagaminti iki 10 t vyno.

„Lietuvoje buvau trečias, kuriam išduota tokia licencija“, – komentuoja vyndarys.

Ponas Sinkus neatmeta galimybės savo vynus eksportuoti – rengiasi važiuoti į parodą Milane, domisi Japonijos rinka.

Pasak vyndario, Lietuvoje išgyventi vien iš vyndarystės būtų sunku, nes lietuviai dar dažnai renkasi jį pagal kainą.

„90% Lietuvoje nupirktų vynų kainuoja iki 4 Eur, todėl man būtų nerealu vien iš vyndarystės išgyventi“, – nurodo p. Sinkus. Todėl vyndarystės verslą kol kas maitina kita p. Sinkaus veikla, – jis turi plastikinių apdailos medžiagų gamybos UAB „Lėdis“.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13
Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos...

Gazelė
2020.01.12
Kaip įtikti klientui šiandien

Anksčiau buvo teigiama, kad užtenka sukurti gerą produktą ar paslaugą, šiek tiek pasireklamuoti, ir verslą...

Gazelė
2020.01.12
Verslui pradėti prastų vietų nėra, svarbiau – teisinga kryptis

Anksčiau prekiauti turguje buvo anokia čia garbė. Sąlygos sudėtingos – tenka dirbti per lietų, darganą ar...

Gazelė
2020.01.11
Kibernetinis saugumas SVV svarbus, bet investuoti neskuba

3 iš 4 smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) įmonių nėra pasiruošusios arba nežino, ar yra pasiruošusios...

Gazelė
2020.01.10
Per metus spėjo sukurti ir plaukų transplantacijos kliniką, ir Dubajuje išmokyti jos gydytojus Premium

Kai tiksliai apsispręsta, jog verslo bus imamasi, kad yra, su kuo ir iš ko jį kurti, verslo idėja susidėlioja...

Gazelė
2020.01.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau