2020-02-12 16:05

KTU mokslininkai savo patentuotą gėrimų kamštelį pritaikė masinei gamybai

Bendrovės nuotr.
Bendrovės nuotr.
KTU Pakavimo inovacijų ir tyrimų centre (PITC) dirbantys mokslininkai rado sprendimą, kaip iš butelio standžiomis sienelėmis išpilti skystį per filtruojantį kamštį su 120 mikrometrų filtru. Patentuotas išradimas sukurtas bendrovės „MV Group Production“ užsakymu, ir yra tinkamas įgyvendinti masinei gamybai skirtais įrenginiais.

PITC mokslininkų sukurtas išradimas skirtas filtruoti standžiuose buteliuose, pavyzdžiui, stikliniuose, esančius gėrimus, kuriuose yra ypač smulkių kietų dalelių, pavyzdžiui, žolelių, uogų ar kitų kietos konsistencijos priedų.

Iki šiol gėrimuose esančių kietųjų dalelių nebuvo įmanoma filtruoti, nes naudojant tankų, daleles sulaikantį tinklelį skystis iš butelio tiesiog neišbėgdavo. Mokslininkams pramonininkai iškėlė užduotį – sukurti kamštelį, kuris ir būtų pratakus, ir tinkamai atliktų filtravimo funkciją.

„KTU mokslininkai pusę metų suko galvas, kaip sukurti ir į kamštelį įmontuoti mechanizmą, kuris suvienodintų slėgį ir leistų skysčiui tekėti net ir esant 120-150 mikrometrų dydžio daleles sulaikančiam tinkleliui. Sunkiausia uždavinio dalis – pritaikyti naują sprendimą gaminti pramoniniu būdu, integruojant į esamas fasavimo linijas. Galiausiai mokslininkai rado inovatyvų kamščio mechanizmo sprendimą, kuris leidžia į butelį paduoti orą ir sulyginti slėgius. Dėl jo skystis per tinklelį išbėga tokiu pat greičiu kaip ir per įprastus kamštelius“, – išplatintame pranešime pasakoja Visvaldas Varžinskas, PITC vadovas.

Algirdas Čiburys, bendrovės „MV GROUP Production“, valdančios tokias gėrimų gamyklas kaip „Stumbras“, „Alita“, „Anykščių vynas“ ir „Gubernija“ vadovas sako, kad naujas KTU mokslininkų išradimas yra reikšminga ir ilgai ieškota inovacija.

 „KTU mokslininkai specialiai mums sugebėjo sukurti tai, ko iki šiol negalėjo pasiūlyti net geriausi kamštelių gamintojai užsienyje“, – sako A. Čiburys.

Pasak V. Varžinsko, iki šiol pasaulyje buvo patentuoti keli kamštelių su filtrais variantai, tačiau tam, kad jie funkcionuotų, reikėjo spausti patį butelį arba didinti slėgį naudojant išorinę pompą – savitaka per tankų tinklą skystis nebėgo. Tuo tarpu PITC mokslininkų išradimas užtikrina tokį pat pratakumą per 100-150 mikrometrų filtrą.

„Jei išpylimo metu į butelio vidų nepatenka oras, slėgis jame palaipsniui tampa mažesnis už butelio išorėje esantį atmosferinį slėgį, dėl ko skystis nustoja tekėti. Tam, kad oras iš išorės galėtų patekti į butelio vidų, filtruose įtaisomi vamzdeliai, angos, kiaurymės, kanalai ar kiti panašūs elementai, kuriais oras iš butelio išorės patenka į butelio vidų. Tyrimų metu atrasti orą į butelį praleidžiančio vamzdelio forma, dydis ir pozicija filtro atžvilgiu, leidžiantys filtruojamam skysčiui išbėgti iš butelio stabilia, reguliuojamo intensyvumo srove ir per trumpesnį laiką nei tai įmanoma naudojant analogiškos paskirties anksčiau aptartus sprendimus“, – išradimo mechanizmą paaiškina V. Varžinskas.

„Išradimo idėja jau patentuota praėjusiais metais, o šiemet, adaptavę konstrukciją pramoninei gamybai, su partneriais „MV GROUP Production“ pateikėme antrąją tarptautinę patento paraišką. Šis išradimas jau greitai pasieks rinką“, –  kalba PITC vadovas.

52795
130817
52791