2024-06-09 19:00

Koks ryšys tarp mitybos ir smegenų veiklos

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kad ir ką sakytų mitybos specialistai, didžioji dauguma mūsų dažniau ar rečiau „nusikalsta“, į pirkinių krepšelį įsidėdami itin perdirbto maisto, pavyzdžiui, – vieną kitą šaldytą picą ar kitų vartojimui paruoštų produktų, palengvinančių mūsų pašėlusiai lekiantį gyvenimą.

Be to, jie tiesiog baisiai skanūs – kas gi nėra susigundęs dešrainiais, mėsainiais, bulvių ir kitokiais traškučiais, gazuotais gėrimais, trejus metus galiojančiais sausainiais, saldainiais, ledais ir t. t. Tačiau, perspėja neseniai paskelbto tyrimo autoriai, jei kasdien suvartojamo kalorijų viso kiekio daugiau nei 20% sudaro itin perdirbtas maistas, gali padidėti kognityvinių funkcijų silpnėjimo rizika. 

Kai per dieną suvartojama 2.000 kalorijų, 20% sudaro apie 400 kalorijų. Palyginti, – nedidelėje „McDonald's“ bulvyčių porcijoje ir įprastame sūrainyje yra 530 kalorijų. Ir išties, – kalorijų iš apdoroto maisto gaunama kur kas daugiau, – pavyzdžiui, skaičiuojama, jog vaikų ir paauglių racione du trečdalius sudaro itin gerai apdorotas maistas. 

52795
130817
52791