2023-12-21 06:45

Alaus someljė čempionas T. Josas – apie gerą ir blogą alų, šio gėrimo socialinį vaidmenį ir kitus smagius dalykus

Tomas Josas, Vilniaus baro „Alaus biblioteka“ vienas iš savininkų. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Tomas Josas, Vilniaus baro „Alaus biblioteka“ vienas iš savininkų. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Buvau gana kategoriškas, turėjau užsiciklinęs tokį paveikslą, kad yra geras ir yra blogas alus, ir į tą, savo suvokimu, blogą alų aš nė nežiūrėdavau“, – sako Tomas Josas, pirmasis Lietuvos alaus someljė čempionas, diplomuotas alaus istorikas, baro „Alaus biblioteka“ bendraturtis. VŽ podkaste jis pasakoja, kodėl ir kaip rašė bakalauro ir magistro darbus iš alaus istorijos, apie tradicinį ir modernų alų, pirmąją pasaulyje pramoninę alaus daryklą, šio gėrimo vaidmenį socializuojantis. Taip pat ir apie tai, kodėl jo į darbą nepriėmė „Vyno klubo“ bendraturtis Arūnas Starkus ir ką – vyną ar alų – per paskutinę vakarienę gėrė Kristus.

podcast::osatezPN

„Maždaug prieš 15 metų, 2008 ar 2009-aisiais, alaus pasirinkimas Lietuvoje buvo gana mažas. Dar neturėjom tokių drastiškų ribojimų, rinka buvo jauna ir labai nepatyrusi. Mes, jauni ir entuziastingi, nusprendėme, kad reikia šiek tiek praplėsti savo žinias apie tą gėrimą, kuris, neslėpkime, tuo metu labai patiko. Aš net juokauju, kad iki 2013 ar 2014 m. buvau išragavęs visą alų, kokį tuo metu buvo galima rasti Lietuvoje ir Latvijoje“, – apie savo kelią iki alaus someljė čempiono titulo pasakoja T. Josas. 

52795
130817
52791