2023-06-27 17:08

Geriausias pasaulio restoranas – Limoje

Virgilius Martinezas ir Pia Leon, geriausio pasaulyje restorano „Central“ šefai. „wikipedia.org“ nuotr.
Virgilius Martinezas ir Pia Leon, geriausio pasaulyje restorano „Central“ šefai. „wikipedia.org“ nuotr.
Praėjusią savaitę vykusiuose 50-ies geriausių pasaulio restoranų (The World’s 50 Best Restaurants) apdovanojimuose triumfavo Peru ir visos šalies gastronomijos sostinė Lima – pirmąsyk į sąrašo viršūnę užkopė Pietų Amerikos restoranas. Negana to, jame įsitaisė dar trys Limoje veikiantys restoranai, ir tai neabejotinai pakoreguos prisiekusių kulinarijos gurmanų keliones.

Į 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašą pateko keturi Limos restoranai: pirmąją vietą užėmė „Central“, 6-ąją – „Maido“, 28-ąją – „Kjolle“ ir 47-ąją – „Mayta“. 

Limiečiai turi kuo džiaugtis – nuo konkurso rengimo pradžios 2002-aisiais visi jo nugalėtojai buvo iš Ispanijos, Jungtinių Amerikos valstijų, Jungtinės Karalystės, Danijos, Italijos ir Prancūzijos. 

Vėlgi, tai jokia staigmena, – Limos gastronomijos scena gurmanus vilioja gerą dešimtmetį – tas pats „Central“ jau 15 metų siūlo puikiausių patiekalų, gaminamų iš vietos produktų. 

„Restoranas „veda valgytojus per 15 skirtingų Peru ekosistemų, suskirstytų pagal aukštį – nuo 15 m žemiau Ramiojo vandenyno iki 4.200 m aukščio Anduose", – rašoma „The World’s 50 Best Restaurants“ interneto svetainėje. 

Restorano „Central“ nuotr.
Restorano „Central“ nuotr. 

Į viršūnę „Central“, kurį 2008 m. atidarė Virgilius Martinezas, kilo žaibu – 2013 m. restoranas užėmė 50-ąją vietą, o 2016 jau puikavosi ketvirtojoje. 2015 m. „Restaurant Magazine“ jį paskelbė geriausiu Lotynų Amerikos restoranu, tais pačiais metais jo savininkas ir vadovas Martinezas buvo išrinktas geriausiu Peru šefu. 

2021 m. „The World’s 50 Best Restaurants“ apdovanojimuose „Central“ užėmė 4-ą vietą ir buvo paskelbtas geriausių Pietų Amerikos restoranu, o Martinezo sutuoktinė ir restorano šefė Pia Leon išrinkta geriausia pasaulio virėja. Beje, Limos „Kjolle“ restoranas yra sąrašo naujokas ir savarankiškas Pios Leon projektas. 

Šių metų geriausios pasaulio virėjos titulas atiteko Elenai Reygadas, vieno garsiausių Meksiko restoranų „Rosetta“ vadovei. Beje, dėl šio apdovanojimo vis dar diskutuojama – jo oponentai tvirtina, kad atskiros nominacijos vyrams ir moterims skaldo industriją. 

Europa, Azija, Amerika

Restoranų „Oskarais“ vadinami apdovanojimai šiemet vyko Ispanijoje, meno ir mokslo miestu vadinamoje Valensijoje. Šalis šeimininkė pasirodė labai gerai – į 50-uką pateko šeši Ispanijos restoranai, tarp jų – antrąją vietą užėmęs Barselonoje veikiantis „Disfrutar“. 

Ispanijai atiteko ir 3 bei 4 vietos – jas užėmė „Diverxo“ Madride ir „Asador Etxebarri“ Atxondo mieste Baskijoje. 

Tradiciškai, laurus skynė ir Italija bei Prancūzija – į 50-uką pateko penki Italijos ir keturi Prancūzijos restoranai. Kulinarinius Europos laimėjimus su trimis vietomis sąraše pastiprino Londonas. 

Keliautojų dėmesio nestokojantis Bankokas turės kuo stebinti ir gastronomijos gurmanus – pirmą kartą į pasaulio geriausiųjų sąrašą pateko du jo restoranai –„Le Du“ (15 vieta) ir „Gaggan Anand“ (17). 

Į pirmąjį 50-uką pateko du Niujorko restoranai – „Atomix“, iš praėjusių metų 33-iosios vietos pakilęs į 8-ąją (jis tapo ir geriausiu restoranu Šiaurės Amerikoje), bei „Le Bernardin“, kuriam vadovauja virtuvės šefas Ericas Ripertas, užėmęs 44 vietą. 

Į šių metų 50-ies geriausių sąrašą pateko restoranai iš 24 miestų penkiuose žemynuose, 12 restoranų yra sąrašo naujokai. 

„World’s 50 Best Restaurants“ rinkimus organizuoja britų žiniasklaidos grupė „William Reed Business Media“, jie rengiami nuo 2002 m. Nugalėtojus renka daugiau nei 1.000 virtuvės meistrų, restoranų savininkų, maisto žurnalistų, lankęsi tuose restoranuose per pastaruosius 18 mėnesių.

Trumpasis kandidatų sąrašas prieš kelis metus buvo išplėstas iki 120-ies. 2019 m. buvo nuspręsta paskutinių metų sąrašo geriausiąjį restoraną eliminuoti iš rinkimų, esą taip kitiems restoranams bus lengviau prasimušti į viršūnes. 

Taigi, kiekvienų metų laimėtojai patenka į atskirą „Geriausi iš geriausių“ (Best of the Best) programą. Šiai elitinei kompanijai dabar priklauso Kopenhagos restoranai „Geranium“ ir „Noma“, Niujorko „Eleven Madison Park“, Londono pašonėje veikiantis „The Fat Duck“, „Osteria Francescana“ Modenoje, Italijoje, ir „Mirazur“ Mentone, Prancūzijoje. 

Kitais metais tarp jų atsidurs ir Limos „Central“. 

10 geriausių restoranų pasaulyje:

1. „Central“ (Lima, Peru), geriausias restoranas Pietų Amerikoje;

2. „Disfrutar“ (Barselona, Ispanija), geriausias restoranas Europoje;

3. „Diverxo“ (Madridas, Ispanija);

4. „Asador Etxebarri“ (Atxondo, Ispanija);

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

5. „Alchemist“ (Kopenhaga, Danija);

6. „Maido“ (Lima, Peru);

7. „Lido 84“ (Gardonės Rivjera, Italija);

8. „Atomix“ (Niujorkas), geriausias restoranas Šiaurės Amerikoje;

9. „Quintonil“ (Meksikas, Meksika)

10. „Table by Bruno Verjus“ (Paryžius, Prancūzija), aukšiausiai įvertintas sąrašo naujokas;

Visą 50-ies geriausių restoranų sąrašą galima rasti čia
 

52795
130817
52791