2022-09-17 19:31

Gastronomijos savaitėje dalyvaus tik atrinktieji

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Lapkričio 7–13 d. vyksiančios 12-osios Gastronomijos savaitės organizatoriai – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) bei Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LVVKA) – pakeitė taisykles ir skelbia, jog Savaitėje galės dalyvauti tik atrinktos maitinimo įstaigos.

Septynerius metus rengiama Gastronomijos savaitė pastaraisiais metais vyksta ne tik didžiuosiuose miestuose, bet visoje Lietuvoje, taip tikintis paskatinti Lietuvos gastronominį turizmą, geriau pažinti regionus, atrasti autentiškų lietuviškų skonių bei vietų. 

Pavyzdžiui, šių metų pavasarį vykusioje vienuoliktoje Gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė 57 Vilniaus, vidurio ir pietų Lietuvos bei pajūrio restoranai. Jų svečių sprendimu, Gastronomijos savaitės žvaigždė antrą kartą buvo įteikta Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“. 

Kriterijai dalyviams

Pasak Eglės Ližaitytės, LVRA direktorės, įvesti naujovę, t. y. Gastronomijos savaitės dalyvių atranką, paskatino siekis, kad renginio dalyviai „išliktų pavyzdžiu visai rinkai – demonstruotų aukštą meistrystę bei prisidėtų prie šalies gastronominės kultūros stiprinimo“.

„Kasdien bandydami padėti spręsti problemas, su kuriomis susiduria horeca įmonės Lietuvoje – personalo trūkumu, kylančiomis kainomis, sykiu privalome siekti, kad jos neturėtų neigiamos įtakos pačiai gastro kultūrai, kuria pastaraisiais metais iš tiesų galėjome didžiuotis. Todėl šiais metais, prieš paskelbdami Gastronomijos savaitės dalyvius, vertinsime jų paraiškas“, – sakė E. Ližaitytė. 

Vienas iš kriterijų, kuriais remiantis bus atrenkami Gastronomijos savaitės dalyviai – restoranų meniu. Pasak Jūratės Mikalkėnienės, LVVKA asociacijos vykdomosios direktorės, juos turėtų sudaryti nauji, iki šiol restorano svečiams nesiūlyti patiekalai. 

Organizatoriai vertins ir restoranų motyvaciją, kaip jie ketina atskleisti renginio temą „Skonių kelionės“. Vienas iš atrankos kriterijų regionų dalyviams – kulinarinio paveldo pristatymas. 

Maitinimo įstaigos, norinčios dalyvauti Gastronomijos savaitėje, kviečiamos iki spalio 1 d. užpildyti dalyvių anketas. Pakviestieji dalyviai bus paskelbti pirmąją spalio savaitę.

Pasak rengėjų, Gastronomijos savaitės dalyviai bus pristatomi savaitės partnerių – Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos LRT informaciniuose kanaluose, žurnale „Geras skonis“, interneto svetainėje „Skonis.lt“ ir jos socialinių tinklų paskyrose, nacionalinės turizmo agentūros „Keliauk Lietuvoje“, Vilniaus miesto plėtros agentūros „Go Vilnius“, verslo, turizmo, kino ir tarptautinės Kauno rinkodaros agentūros „Kaunas IN“ informacijos kanaluose, Lietuvos turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienų portale „We love Lithuania“. 

 

52795
130817
52791