Virtuvės šefai iš pasaulio olimpiados – su auksu ir bronza

Publikuota: 2016-11-05
Vienas iš Lietuvos regioninės komandos konditerių desertų.  
LRVVKA nuotr.
Vienas iš Lietuvos regioninės komandos konditerių desertų. LRVVKA nuotr.
„Verslo žinios“

Pavėluota, bet džiugi žinia: spalio 21–26 d. Erfurte (Vokietija) vykusioje 24-ojoje pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA / Culinary Olympics“ dvi Lietuvos virtuvės meistrų rinktinės – Nacionalinė ir Regioninė – laimėjo bronzos ir aukso medalius.

Damos pirmos, sako mandagieji anglai. Pradėkime nuo jų. Regioninė komanda, kurią sudarė penkios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos narės – šefės Aldona Gečienė (kapitonė), Honorata Lyndo, Liucija Makovska ir konditerės Vaida Valikonytė bei Valerija Livanova – už paruoštą stalą iš penkių patiekalų laimėjo olimpinį auksą. Aukso, sidabro ir bronzos medaliai olimpiadoje skiriami surinkus tam tikrą balų „nuo iki“ skaičių. Šių metų olimpiadoje auksas buvo įteiktas dvylikai regioninių komandų, o surikiavus jas pagal balus paaiškėjo, kad Lietuvos atstovės užėmė trečiąją auksinę vietą.

Regioninė Lietuvos komanda, vadovaujama p. Gečienės, „IKA / Culinary Olympics“ dalyvavo trečią kartą. Pirmąsyk ji užėmė ketvirtąją vietą, antrą – laimėjo sidabrą.

Nebe naujokai

„Kodėl gerai sekėsi? – klausimą pakartoja Lietuvos nacionalinės komandos kapitonas Tomas Rimydis. – Manau, kad jau sukaupėme patirties. Ir dalyvaudami konkursuose, ir gamindami virtuvėje. Aišku, ta patirtis tik mums atrodo didelė, palyginti su kitais, esame debiutantai, tarptautinėje arenoje žengiantys pirmuosius žingsnius.“

Kiekviena nacionalinė komanda, jų buvo 32, teisėjų akivaizdoje per 6 valandas turėjo pagaminti po 330 patiekalų – po 110 karštųjų užkandžių, karštųjų patiekalų bei desertų – ir patiekti juos komisijai bei svečiams kaip restorane.

Be šių gausių pietų, kiekviena komanda patiekė šaltųjų patiekalų rinkinį. Lietuvos atstovai juos gamino namie ir vežėsi į Vokietiją saugiai supakuotus. Teisėjai vertino šių patiekalų gamybos technologijas, derėjimą, spalvas.

Bronza – ne už drąsą

Pasak p. Tomo, Lietuvos komanda iš teisėjų sulaukė nuoširdaus palaikymo: juos gyrė už tai, kad išdrįso iš tokios mažos šalies atvažiuoti į tokį didelį konkursą, nacionalinėje rungtyje jie buvo vieninteliai iš Baltijos šalių.

„Ne, tikrai ne, – nusijuokia p. Tomas, paklaustas, ar bronzą komanda gavo už drąsą ir šaunumą. – Palyginti su pasaulio čempionatu, prieš dvejus metus vykusiu Liuksemburge, čia vertinimas buvo labai griežtas. Kitas dalykas – šįsyk komanda važiavo labiau pasitikėdama savo jėgomis, labiau pasirengusi. Tikėjome, kad viskas bus gerai.“

Skonis ir dermė

Pasaulio čempionato ir olimpiados vertinimo tvarka vienoda: paskelbę rezultatus, teisėjai komentuoja komandos darbą. Liūdna žinia restoranų lankytojams: viena Nacionalinei komandai pasakytų pastabų buvo ta, kad patiekalų porcijos per didelės.

„Šiuolaikinė tendencija – minimalizmas. Porcijos turi būti pakankamos, tačiau ir nedidelės, kad nepersivalgytum“, – šypsosi p. Tomas. Kitas dalykas, priduria, – tai, kas tinka mūsų skoniui, nebūtinai tinka tarptautinės komisijos skoniui.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad bet kurios šalies nacionalinė komanda turi galvoti apie tą tarptautinį skonį (ir koks jis yra?), pašnekovas patikina – taip.

„Mes supratome, kad yra taisyklės, ir yra taisyklės tarp taisyklių. Su teisėjais nepasiginčysi. Jie sudeda balus, įvertina ir pasako savo nuomonę, žiūrėdami į pasaulines tendencijas: ar pataikai į madą, ar teisinga kryptimi eini“, – sako virtuvės meistras. Anot jo, kalbant apie tas tarptautines tendencijas, svarbiausias dalykas – skonis ir visų patiekalo sudedamųjų dalių skonių dermė: „Valgydamas turi justi rūgštaus, saldaus, sūraus skonių harmoniją, dermę. Jeigu kuris nors jų prasimuša – nėra dainos, nėra melodijos.“

Kitas dalykas – daug technikos lėkštėje.

„Be abejo, pagrindinių dalykų jokiose taisyklėse neperskaitysi – turi dalyvauti ir pamatyti, kur krypsta mada“, – sako p. Tomas.

Azijos tigras

Buvo galima tikėtis, kad absoliučia olimpiados nugalėtoja taps kuri nors viena Skandinavijos šalių, tačiau taurę laimėjo Singapūro šefų komanda.

„Aš irgi tikėjausi, kad laimės skandinavai. Kita vertus, jau Liuksemburge buvo matyti, kad Singapūras juda tobulumo link, kalbant apie skonį, skonių dermę lėkštėje, produktų kokybę. Teko paragauti jų padarytų patiekalų, tai kai kas nerealaus, – neįsivaizduoju tokio stiprumo ir suderinamumo“, – pasakoja p. Tomas. Jis sako manąs, kad Singapūro meistrai tobulą skonį išgauna naudodami savo ypatingus prieskonius.

Vis dėlto skandinavai tvirtai gina geriausių pasaulio kulinarų vardą. Šioje olimpiadoje buvo įsteigta naujovė – leista dalyvauti nacionalinėms jaunimo komandoms. Auksas šioje kategorijoje atiteko švedams, sidabras – šveicarams, bronza – norvegams.

Prašytis nebereikia

Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė olimpiadoje dalyvavo pirmą kartą. „Džiaugiamės, kad mus priėmė ir po Liuksemburgo čempionato drąsiai atidarė duris. Į Liuksemburgą teko rašyti motyvacinius laiškus, įsiprašyti į konkursą. Niekas nežinojo, kas ta Lietuva, kaip jie gamina. Dabar po olimpiados mes jau gavome kvietimą į pasaulio čempionatą, vyksiantį po dvejų metų.

„IKA / Culinary Olympics“ rengiama nuo 1900 m., šiemet joje sulaukta 25.000 lankytojų.

FOTOGALERIJA Lietuvos virtuvės šefai (18 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Dešraininės įkūrėjas: kai norėjome įtikti visiems, vos nežlugome Premium

Jei norite turėti aiškią verslo liniją, kad ir kokia kiltų pagunda klientams pasiūlyti kuo įvairesnį...

Mėsėdis pasidavė: šefas Ramsay gamins veganišką picą

Radikaliais pareiškimais apie vegetarišką ir veganišką maistą ne kartą pagarsėjęs britų virtuvės šefas...

Laisvalaikis
2018.04.21
Gėrėte alkoholio? Jūsų gydytojui apie tai jau pranešta 3

Jungtinių Valstijų mokslininkai sukūrė mikroschemą, kuri implantuota į žmogaus organizmą, matuoja alkoholio...

Laisvalaikis
2018.04.17
Kasdienė taurė vyno gyvenimą gali sutrumpinti pusmečiu 5

Kasdien po taurę vyno ar bokalą alaus išgeriantys žmonės vidutiniškai gyvena puse metų trumpiau. Dar...

Laisvalaikis
2018.04.15
Ne iki galo iškeptas kepsnys? Restoranas tam turi priežastį

Jei kaskart užsisakę vidutiniškai iškeptą kepsnį, gaunate jį beveik žalią, žinokite, kad taip yra ne tik...

Laisvalaikis
2018.04.15
Smaližių teismui „KitKat“ pristato rožinį šokoladą

Didžiosios Britanijos smaližiai pirmieji pasaulyje galės paragauti rožinės spalvos šokolado.

Vadyba
2018.04.14
„Gastronomikos“ šefas Čeprackas: mes neužsidarome, mes keliamės į žiauriai fantastišką vietą

„Ne, „Gastronomika“ nebankrutuoja. Mes keliamės į kitą, žiauriai fantastišką vietą“, – sako virtuvės meistras...

Laisvalaikis
2018.04.04

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau