Virtuvės šefai iš pasaulio olimpiados – su auksu ir bronza

Publikuota: 2016-11-05
Vienas iš Lietuvos regioninės komandos konditerių desertų.  
LRVVKA nuotr.
svg svg
Vienas iš Lietuvos regioninės komandos konditerių desertų. LRVVKA nuotr.
„Verslo žinios“

Pavėluota, bet džiugi žinia: spalio 21–26 d. Erfurte (Vokietija) vykusioje 24-ojoje pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA / Culinary Olympics“ dvi Lietuvos virtuvės meistrų rinktinės – Nacionalinė ir Regioninė – laimėjo bronzos ir aukso medalius.

Damos pirmos, sako mandagieji anglai. Pradėkime nuo jų. Regioninė komanda, kurią sudarė penkios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos narės – šefės Aldona Gečienė (kapitonė), Honorata Lyndo, Liucija Makovska ir konditerės Vaida Valikonytė bei Valerija Livanova – už paruoštą stalą iš penkių patiekalų laimėjo olimpinį auksą. Aukso, sidabro ir bronzos medaliai olimpiadoje skiriami surinkus tam tikrą balų „nuo iki“ skaičių. Šių metų olimpiadoje auksas buvo įteiktas dvylikai regioninių komandų, o surikiavus jas pagal balus paaiškėjo, kad Lietuvos atstovės užėmė trečiąją auksinę vietą.

Regioninė Lietuvos komanda, vadovaujama p. Gečienės, „IKA / Culinary Olympics“ dalyvavo trečią kartą. Pirmąsyk ji užėmė ketvirtąją vietą, antrą – laimėjo sidabrą.

Nebe naujokai

„Kodėl gerai sekėsi? – klausimą pakartoja Lietuvos nacionalinės komandos kapitonas Tomas Rimydis. – Manau, kad jau sukaupėme patirties. Ir dalyvaudami konkursuose, ir gamindami virtuvėje. Aišku, ta patirtis tik mums atrodo didelė, palyginti su kitais, esame debiutantai, tarptautinėje arenoje žengiantys pirmuosius žingsnius.“

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Kiekviena nacionalinė komanda, jų buvo 32, teisėjų akivaizdoje per 6 valandas turėjo pagaminti po 330 patiekalų – po 110 karštųjų užkandžių, karštųjų patiekalų bei desertų – ir patiekti juos komisijai bei svečiams kaip restorane.

Be šių gausių pietų, kiekviena komanda patiekė šaltųjų patiekalų rinkinį. Lietuvos atstovai juos gamino namie ir vežėsi į Vokietiją saugiai supakuotus. Teisėjai vertino šių patiekalų gamybos technologijas, derėjimą, spalvas.

Bronza – ne už drąsą

Pasak p. Tomo, Lietuvos komanda iš teisėjų sulaukė nuoširdaus palaikymo: juos gyrė už tai, kad išdrįso iš tokios mažos šalies atvažiuoti į tokį didelį konkursą, nacionalinėje rungtyje jie buvo vieninteliai iš Baltijos šalių.

„Ne, tikrai ne, – nusijuokia p. Tomas, paklaustas, ar bronzą komanda gavo už drąsą ir šaunumą. – Palyginti su pasaulio čempionatu, prieš dvejus metus vykusiu Liuksemburge, čia vertinimas buvo labai griežtas. Kitas dalykas – šįsyk komanda važiavo labiau pasitikėdama savo jėgomis, labiau pasirengusi. Tikėjome, kad viskas bus gerai.“

Skonis ir dermė

Pasaulio čempionato ir olimpiados vertinimo tvarka vienoda: paskelbę rezultatus, teisėjai komentuoja komandos darbą. Liūdna žinia restoranų lankytojams: viena Nacionalinei komandai pasakytų pastabų buvo ta, kad patiekalų porcijos per didelės.

„Šiuolaikinė tendencija – minimalizmas. Porcijos turi būti pakankamos, tačiau ir nedidelės, kad nepersivalgytum“, – šypsosi p. Tomas. Kitas dalykas, priduria, – tai, kas tinka mūsų skoniui, nebūtinai tinka tarptautinės komisijos skoniui.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad bet kurios šalies nacionalinė komanda turi galvoti apie tą tarptautinį skonį (ir koks jis yra?), pašnekovas patikina – taip.

„Mes supratome, kad yra taisyklės, ir yra taisyklės tarp taisyklių. Su teisėjais nepasiginčysi. Jie sudeda balus, įvertina ir pasako savo nuomonę, žiūrėdami į pasaulines tendencijas: ar pataikai į madą, ar teisinga kryptimi eini“, – sako virtuvės meistras. Anot jo, kalbant apie tas tarptautines tendencijas, svarbiausias dalykas – skonis ir visų patiekalo sudedamųjų dalių skonių dermė: „Valgydamas turi justi rūgštaus, saldaus, sūraus skonių harmoniją, dermę. Jeigu kuris nors jų prasimuša – nėra dainos, nėra melodijos.“

Kitas dalykas – daug technikos lėkštėje.

„Be abejo, pagrindinių dalykų jokiose taisyklėse neperskaitysi – turi dalyvauti ir pamatyti, kur krypsta mada“, – sako p. Tomas.

Azijos tigras

Buvo galima tikėtis, kad absoliučia olimpiados nugalėtoja taps kuri nors viena Skandinavijos šalių, tačiau taurę laimėjo Singapūro šefų komanda.

„Aš irgi tikėjausi, kad laimės skandinavai. Kita vertus, jau Liuksemburge buvo matyti, kad Singapūras juda tobulumo link, kalbant apie skonį, skonių dermę lėkštėje, produktų kokybę. Teko paragauti jų padarytų patiekalų, tai kai kas nerealaus, – neįsivaizduoju tokio stiprumo ir suderinamumo“, – pasakoja p. Tomas. Jis sako manąs, kad Singapūro meistrai tobulą skonį išgauna naudodami savo ypatingus prieskonius.

Vis dėlto skandinavai tvirtai gina geriausių pasaulio kulinarų vardą. Šioje olimpiadoje buvo įsteigta naujovė – leista dalyvauti nacionalinėms jaunimo komandoms. Auksas šioje kategorijoje atiteko švedams, sidabras – šveicarams, bronza – norvegams.

Prašytis nebereikia

Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė olimpiadoje dalyvavo pirmą kartą. „Džiaugiamės, kad mus priėmė ir po Liuksemburgo čempionato drąsiai atidarė duris. Į Liuksemburgą teko rašyti motyvacinius laiškus, įsiprašyti į konkursą. Niekas nežinojo, kas ta Lietuva, kaip jie gamina. Dabar po olimpiados mes jau gavome kvietimą į pasaulio čempionatą, vyksiantį po dvejų metų.

„IKA / Culinary Olympics“ rengiama nuo 1900 m., šiemet joje sulaukta 25.000 lankytojų.

FOTOGALERIJA Lietuvos virtuvės šefai (18 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku