Virtuvės šefai iš pasaulio olimpiados – su auksu ir bronza

Publikuota: 2016-11-05
Vienas iš Lietuvos regioninės komandos konditerių desertų.  
LRVVKA nuotr.
Vienas iš Lietuvos regioninės komandos konditerių desertų. LRVVKA nuotr.
„Verslo žinios“

Pavėluota, bet džiugi žinia: spalio 21–26 d. Erfurte (Vokietija) vykusioje 24-ojoje pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA / Culinary Olympics“ dvi Lietuvos virtuvės meistrų rinktinės – Nacionalinė ir Regioninė – laimėjo bronzos ir aukso medalius.

Damos pirmos, sako mandagieji anglai. Pradėkime nuo jų. Regioninė komanda, kurią sudarė penkios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos narės – šefės Aldona Gečienė (kapitonė), Honorata Lyndo, Liucija Makovska ir konditerės Vaida Valikonytė bei Valerija Livanova – už paruoštą stalą iš penkių patiekalų laimėjo olimpinį auksą. Aukso, sidabro ir bronzos medaliai olimpiadoje skiriami surinkus tam tikrą balų „nuo iki“ skaičių. Šių metų olimpiadoje auksas buvo įteiktas dvylikai regioninių komandų, o surikiavus jas pagal balus paaiškėjo, kad Lietuvos atstovės užėmė trečiąją auksinę vietą.

Regioninė Lietuvos komanda, vadovaujama p. Gečienės, „IKA / Culinary Olympics“ dalyvavo trečią kartą. Pirmąsyk ji užėmė ketvirtąją vietą, antrą – laimėjo sidabrą.

Nebe naujokai

„Kodėl gerai sekėsi? – klausimą pakartoja Lietuvos nacionalinės komandos kapitonas Tomas Rimydis. – Manau, kad jau sukaupėme patirties. Ir dalyvaudami konkursuose, ir gamindami virtuvėje. Aišku, ta patirtis tik mums atrodo didelė, palyginti su kitais, esame debiutantai, tarptautinėje arenoje žengiantys pirmuosius žingsnius.“

Kiekviena nacionalinė komanda, jų buvo 32, teisėjų akivaizdoje per 6 valandas turėjo pagaminti po 330 patiekalų – po 110 karštųjų užkandžių, karštųjų patiekalų bei desertų – ir patiekti juos komisijai bei svečiams kaip restorane.

Be šių gausių pietų, kiekviena komanda patiekė šaltųjų patiekalų rinkinį. Lietuvos atstovai juos gamino namie ir vežėsi į Vokietiją saugiai supakuotus. Teisėjai vertino šių patiekalų gamybos technologijas, derėjimą, spalvas.

Bronza – ne už drąsą

Pasak p. Tomo, Lietuvos komanda iš teisėjų sulaukė nuoširdaus palaikymo: juos gyrė už tai, kad išdrįso iš tokios mažos šalies atvažiuoti į tokį didelį konkursą, nacionalinėje rungtyje jie buvo vieninteliai iš Baltijos šalių.

„Ne, tikrai ne, – nusijuokia p. Tomas, paklaustas, ar bronzą komanda gavo už drąsą ir šaunumą. – Palyginti su pasaulio čempionatu, prieš dvejus metus vykusiu Liuksemburge, čia vertinimas buvo labai griežtas. Kitas dalykas – šįsyk komanda važiavo labiau pasitikėdama savo jėgomis, labiau pasirengusi. Tikėjome, kad viskas bus gerai.“

Skonis ir dermė

Pasaulio čempionato ir olimpiados vertinimo tvarka vienoda: paskelbę rezultatus, teisėjai komentuoja komandos darbą. Liūdna žinia restoranų lankytojams: viena Nacionalinei komandai pasakytų pastabų buvo ta, kad patiekalų porcijos per didelės.

„Šiuolaikinė tendencija – minimalizmas. Porcijos turi būti pakankamos, tačiau ir nedidelės, kad nepersivalgytum“, – šypsosi p. Tomas. Kitas dalykas, priduria, – tai, kas tinka mūsų skoniui, nebūtinai tinka tarptautinės komisijos skoniui.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad bet kurios šalies nacionalinė komanda turi galvoti apie tą tarptautinį skonį (ir koks jis yra?), pašnekovas patikina – taip.

„Mes supratome, kad yra taisyklės, ir yra taisyklės tarp taisyklių. Su teisėjais nepasiginčysi. Jie sudeda balus, įvertina ir pasako savo nuomonę, žiūrėdami į pasaulines tendencijas: ar pataikai į madą, ar teisinga kryptimi eini“, – sako virtuvės meistras. Anot jo, kalbant apie tas tarptautines tendencijas, svarbiausias dalykas – skonis ir visų patiekalo sudedamųjų dalių skonių dermė: „Valgydamas turi justi rūgštaus, saldaus, sūraus skonių harmoniją, dermę. Jeigu kuris nors jų prasimuša – nėra dainos, nėra melodijos.“

Kitas dalykas – daug technikos lėkštėje.

„Be abejo, pagrindinių dalykų jokiose taisyklėse neperskaitysi – turi dalyvauti ir pamatyti, kur krypsta mada“, – sako p. Tomas.

Azijos tigras

Buvo galima tikėtis, kad absoliučia olimpiados nugalėtoja taps kuri nors viena Skandinavijos šalių, tačiau taurę laimėjo Singapūro šefų komanda.

„Aš irgi tikėjausi, kad laimės skandinavai. Kita vertus, jau Liuksemburge buvo matyti, kad Singapūras juda tobulumo link, kalbant apie skonį, skonių dermę lėkštėje, produktų kokybę. Teko paragauti jų padarytų patiekalų, tai kai kas nerealaus, – neįsivaizduoju tokio stiprumo ir suderinamumo“, – pasakoja p. Tomas. Jis sako manąs, kad Singapūro meistrai tobulą skonį išgauna naudodami savo ypatingus prieskonius.

Vis dėlto skandinavai tvirtai gina geriausių pasaulio kulinarų vardą. Šioje olimpiadoje buvo įsteigta naujovė – leista dalyvauti nacionalinėms jaunimo komandoms. Auksas šioje kategorijoje atiteko švedams, sidabras – šveicarams, bronza – norvegams.

Prašytis nebereikia

Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė olimpiadoje dalyvavo pirmą kartą. „Džiaugiamės, kad mus priėmė ir po Liuksemburgo čempionato drąsiai atidarė duris. Į Liuksemburgą teko rašyti motyvacinius laiškus, įsiprašyti į konkursą. Niekas nežinojo, kas ta Lietuva, kaip jie gamina. Dabar po olimpiados mes jau gavome kvietimą į pasaulio čempionatą, vyksiantį po dvejų metų.

„IKA / Culinary Olympics“ rengiama nuo 1900 m., šiemet joje sulaukta 25.000 lankytojų.

FOTOGALERIJA Lietuvos virtuvės šefai (18 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau