Pirmieji cukraus pramonės Lietuvoje žingsniai

Tokiu simboliu „cviklis“ (kaip daržovė vadinta iki „runkelio“ formos įsitvirtinimo kalboje) tapo neiškart, o tik tuomet, kai po ilgų nesėkmingų bandymų mūsų ūkininkams pagaliau pavyko užauginti tokius runkelius, iš kurių jau buvo galima gaminti lietuvišką cukrų. Ir kai 1931-aisiais Marijampolėje ėmė veikti pirmas lietuviškas cukraus fabrikas.
Tais rūsčiais ekonomikos krizės metais „cukrinukai“ tapo tikru gelbėjimo ratu daugeliui valstiečių (jau nebegalėjusių pragyventi iš bekonų, javų ar pieno ūkio). Ypač Suvalkijoje, kurios lygumos virto cukrinių runkelių laukais, anot spaudos, pakeitusiais suvalkiečių ūkininkavimo sistemą. Patys „cukriniai burokai“ garbstyti kaip „augalas, kuris nuperkamas dar ant lauko, kuris nuperkamas dar tik sėklos pavidale būdamas. O dėkingos Suvalkijos lygumos, apibarstytos cukrinių runkelių sėklom, retai kada apvilia jų savininką“.
Tik iki rugsėjo 30 d.
fiziniams asmenims nuo 18 Eur/mėn.
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai