Nacionaliniame konkurse paskelbti geriausi Lietuvos virėjai

Parodoje vyko trys nacionaliniai konkursai. „Geriausias Lietuvos konditeris 2024“ laimėjo Miglė Galvydytė, „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2024“ – Lina Koniuchovaitė, „Geriausias Lietuvos virėjas 2024“ – Ignas Damanskas, šį titulą pelnęs antrą kartą iš eilės.
Geriausi virėjai
Ignas Damanskas šiuo metu dirba Kopenhagoje, japoniško „kappo“ stiliaus restorane „Kappo Ando“. Anot virtuvės meistro, pergalė konkurse – lyg laimikis žvejyboje:
„Pirmą kartą pagauni žuvį, ir jei tas jausmas patinka, tai užkabina. Tampi žveju, nors konkursas yra labai sunkus darbas, juolab dalyvavimas jame neatsiperka“.
I. Damanskas neatmeta galimybės po dvejų metų dar sykį išbandyti jėgas Geriausio Lietuvos virėjo konkurse – kad taptų vieninteliu Lietuvos šefu, tris kartus laimėjusiu geriausiojo titulą.
„Pirmas kartas gali būti atsitiktinumas. Antras įrodo, jog turi talentą“, – sako I. Damanskas, pirmą kartą geriausiu Lietuvos virėju paskelbtas 2022-aisiais, o šiemet konkurse dalyvavęs turėdamas konkretų tikslą – laimėti.

Antrą vietą šiemet laimėjo Arturas Siominas, dirbantis viešbučio „Grand Hotel Vilnius“ restorane „Telegrafas“, trečią – Augustinas Bimbiris-Butkus, Kaune veikiančio restorano „DIA“ vyriausiojo šefo padėjėjas.
„Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo 2024“ vardą laimėjo Lina Koniuchovaitė, dirbanti „Telegrafo“ restorane. Jauną profesionalę dalyvauti konkurse pastūmėjo Justinas Kapkovičius, restorano „Telegrafas“ vyriausiasis šefas, nacionalinius konkursus parodoje surengusios Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas.

„Iš pradžių labai nenorėjau, nes galiu dirbti ir viską gerai padaryti restorane, tačiau prieš auditoriją labai jaudinuosi. Kai vis tik pasiryžau, turėjau tikslą tiesiog dalyvauti, padaryti gerai ir gražiai, kad pačiai nebūtų gėda, bet laimėti tikrai nesitikėjau“, – pranešime cituojama 23-jų Lina, baigusi restoranų ir viešbučių vadybos studijas, virtuvėje dirbanti nuo 15-os.
Antrąją jaunųjų virėjų konkurso vietą laimėjo Vytautas Čeplinskas iš vilniškio restorano „Amandus“, jam atiteko ir konkursų rėmėjo „Reaton Food“ prizas už geriausią žuvies patiekalą. Trečią vietą laimėjo Eitvydas Gudauskas iš Kauno restorano „DIA“ Kaune.
Geriausi konditeriai
Geriausio Lietuvos konditerio konkursas šiemet vyko po 8-erių metų pertraukos, pirmąją vietą jame laimėjo Miglė Galvydytė, dirbanti Kauno restorane „Arrivée“ ir Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje studijuojanti kulinarijos meną.
Antroji vieta atiteko konditerei Živilei Majaraitei, trečioji – Rugilei Matulevičiūtei, dirbančiai viešbučio „Grand Hotel Vilnius“ restorane „Telegrafas“.

Konditeriai savo išmonę, gabumus bei žinias demonstravo ir parodos „Taste Vilnius Horeca“ metu vykusiame konkurse „Proginis tortas 2024“. Pirmąją vietą jame laimėjo konditerė Rasa Balčienė, antrą – konditerė Raminta Beitnorė iš Panevėžio kepyklos „Rasota Pieva“, trečią – mokytoja Gintarė Čeplinskienė ir Klaipėdos turizmo mokykla.
Geriausi picų kepėjai
Parodos metu pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse vyko Nacionalinis picų kepimo konkursas. Jo laimėtoju tapo Emilis Grigonis, kuriam atiteko Neapolio picų asociacijos („Associazione Verace Pizza Napoletana“/AVPN) rengiami mokymai Italijoje. Emilis su komanda kepa picas Kaune, maisto vagonėlyje „Kumeliuko sapnas“, kuris šaltuoju metų laiku neveikia.
Antrąją vietą užėmusio Pauliaus Marcinkevičiaus kepamų picų galima paragauti dvejose Kauno picerijose „400 laipsnių“.
Trečiąją laimėjo Martino Piccinni, atstovaujantis Vilniuje veikiantį italų virtuvės restoraną „Firenze“.
Pasak Justino Kapkovičiaus, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidento, „virėjų ir konditerių konkursai yra pats efektyviausias būdas įsivertinti, kiek, kaip šalis, esame stiprūs gastronomijoje, kiek pasiekėme ir kokį potencialą turime“.