Karaliavo porteriai ir stautai

Praėjusį penktadienį kelios skirtingos komisijos įvertino Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos namų aludarių pateiktus darbus, o kitądien, gegužės 1-ąją, tarptautinė komisija dėmesį sutelkė į 16 finalistų išvirtą alų. Tuo pačiu metu vilniškio baro „The Portobello“ kiemelyje į „Aludarių taurę 2015“ pretenduojantį alų ragavo gausus būrys namų alaus kultūrai neabejingų renginio dalyvių.
Antrąją vietą pelnė kauniečio Vidmanto Rimkaus porteris, trečioji atiteko šiauliečio Modesto Gelžinio šviesiam amerikietiškam eliui. Prieš pat paskelbiant nugalėtojus, naują alų, išvirtą po „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvių stogu, pristatė alytiškis namų aludaris Andrius Jučas. Jo teigimu, kiekvienas aludaris, namuose išviręs unikalų, savo širdžiai ir gomuriui artimiausią alų, pagalvoja, kad jį būtų galima gaminti ir bravore.
Siūlė ir naujo, ir išmėginto
„Į aludarystę mane atvedė susidomėjimas alumi. Po kelionės į Belgiją ir pažinties su vienuolynuose gaminamu alumi ėmiau gilintis, bandyti virti įvairių rūšių alų, ieškoti neįprastų skonių. Kasmet „Aludarių taurei“ pateikiu po kelias alaus rūšis, tačiau šis alus yra tai, kas jau pavykę ir ką pats mėgstu“, – sako „Raudonų plytų“ alaus „Uosto naujokas“ autorius.
Be pagrindinių prizų, komisija atskirai įvertino ir tris geriausias alaus rūšis kiekvienoje iš šešių kategorijų: amerikietišką elio, IPA, porterio ir stauto, kvietinio elio, belgiško elio ir lagerio. Daugiausia pretendentų – net 35 – sulaukė porterių ir stautų kategorija. Nepriklausomai nuo kategorijos, komisija vertino penkias kiekvieno alaus savybes – aromatą, išvaizdą, skonį, gomurį ir bendrą įspūdį.
„Išvirti savo pirmąjį alų išties paprasta – lengvai prieinamos literatūros dabar yra apstu. Be to, tai nereikalauja ypatingų investicijų. Žinoma, kad suprastum, kas lemia alaus skonį, reikia daugiau praktikos. Paprastai, 15–20 partijų išviręs namų aludaris jau žino, kokio alaus nori, ir geba sugalvojęs receptą jį išvirti. Nors šiemet tarp „Aludarių taurės“ dalyvių nemažai naujų pavardžių, visi jie – jau gana patyrę aludariai“, – sako vienas iš renginio organizatorių Gytis Gurklys.
Anot jo, „Aludarių taurėje“ dalyvauja mažiau nei pusė visų šalies namų aludarių. Daugumai jų – tai yra tiesiog įdomus hobis, tačiau Lietuvos namų aludarių bendruomenė yra išauginusi ir nemažai gerai žinomų alaus rūšių, verdamų bravoruose.