Naujokų sėkmės receptai – skirtingi

Publikuota: 2015-02-28
Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo nuotr.
 

VŽ „Savaitgalis“ pristato dvi naujas užeigas Vilniuje ir Klaipėdoje, kurios lankytojus vilioja skirtingais būdais.

„Keulė rūkė“ įsikūrė ne pačioje patraukliausioje sostinės vietoje, tačiau šalia šios užeigos nuolat rikiuojasi žmonių, trokštančių paragauti mėsainių su plėšyta kiauliena, eilė. Svečių trūkumu nesiskundžia ir Klaipėdos senamiestyje neseniai atidaryta aludė „Irish Nese Pub“, ji svečiams siūlo airiškos virtuvės patiekalų ir daug alaus rūšių.Vieta nebaugino
Klaidą žodyje „kiaulė“ įvėlė ne VŽ „Savaitgalis“, o stereotipus mėgstantys laužyti „Keulė rūkė“ šeimininkai: norėjo užkandinės pavadinime atskleisti savo liberalią, nenuoramišką poziciją. „Keulė rūkė“ įsikūrė ilgą laiką prieštaringai vertintoje sostinės vietoje, kur dar visai neseniai būriavosi stoties prostitutės. Tiesa, pionieriais jų vadinti negalima – stoties rajone jau veikia ne viena populiari maitinimo įstaiga.
Įrodinėti, kad šiais laikais vieta ne tokia jau ir svarbi, naujos mėsaininės šeimininkams nereikėjo. „Keulė rūkė“ vos per mėnesį tapo viena tų Vilniaus vietų, prie kurios rikiuojasi išalkusiųjų eilės. Užeiga pamaitina apie 300 svečių per dieną, nors atsitiktiniai praeiviai čia neužklysta.
„Mes ir neplanavome kurtis Vokiečių, Trakų gatvėse ar Gedimino prospekte. Iš karto galvojome apie nuošalesnę vietą, nes norėjome žmonėms pasiūlyti kokybišką maistą už prieinamą kainą. Ne itin patraukli vieta yra vienas iš labiausiai apgalvotų mūsų verslo elementų – tai suteikia patirties“, – teigia Dominykas Čečkauskas, vienas iš penkių užkandinę valdančios UAB „Kiaulių valdovai“ savininkų.
Tiek pačią mėsainės koncepciją, tiek interjerą, tiek įvaizdį šeimininkai kūrė patys. Padedami bičiulių ir artimųjų patys ir apleistas patalpas suremontavo, ir baldus pagamino.  
Ypatingas paruošimas
Užkandinėje „Keulė rūkė“ patiekalų siūloma nedaug – tik vienos rūšies mėsainiai su vadinamąja plėšyta kiauliena (angl. „pulled pork“) bei šonkauliai. Būtent toji neįprastu būdu ruošiama mėsa yra pagrindinis šios užkandinės koziris.
Pasak p. Čečkausko, plėšyta kiauliena ruošiama ypatingu, pietinėse Amerikos valstijose sugalvotu būdu: mėsa ilgą laiką kepama ir tuo pat metu rūkoma žemoje temperatūroje specialios technologijos krosnyje, kūrenamoje ąžuolo malkomis. Kiauliena sukapojama dideliais, maždaug 5 kg sveriančiais, gabalais, tuomet dedama į krosnį ir kepama apie 11 val., paskui susmulkinama. Šonkauliai ruošiami toje pačioje krosnyje, tik iškepa greičiau.
Ypatingąją krosnį suprojektavo ir įrengė p. Dominyko tėtis Rolandas, taip pat vienas užkandinės akcininkų. Pašnekovo žiniomis, tokių krosnių Lietuvoje daugiau nėra. Taigi reikėtų manyti, kad „Keulė rūkė“ yra vientelė vieta Lietuvoje, kur galima paragauti tos tikrosios plėšytos kiaulienos, nors ją kepančios skelbiasi dar kelios maitinimo įstaigos.Pasak p. Dominyko, „Keulės rūke“ mėsainis palyginti nemažas – sykiu su daržovėmis ir bandele sveria per 300 g, todėl juo galima visiškai pasisotinti (3,5 Eur). Mėsainio kompleksas su bulvytėmis ir gazuotu gėrimu čia atsieina 5 Eur. Šonkaulių su daržovėmis bei bulvytėmis porcija kainuoja 6 Eur. Pridėjęs pusantro euro gausi pusę litro vienos iš dviejų rūšių pilstomo alaus iš „Raudonų plytų dirbtuvių“.
Pasak p. Dominyko, „žmoniškas“ kainas lėmė tai, kad patiekalai daromi iš paprastų ir palyginti nebrangių vietos produktų.
„Keulė rūkė“ dirba keturias dienas per savaitę (nuo ketvirtadienio iki sekmadienio) nuo 11.30 iki 21 val. vakaro. Aštuonių žmonių komanda, kurioje yra du profesionalūs virėjai, kasdien patiekia apie 100 kg plėšytos kiaulienos, tačiau jos ne visada užtenka iki darbo pabaigos.
 „Planavome nedidelę 24 vietų užkandinę, kurioje būtų aptarnaujama apie 100 žmonių per dieną. Mūsų prognozės buvo bene triskart pesimistiškesnės už realybę. Kol kas fiziškai nepajėgiame pagaminti tiek kiaulienos, kiek reikėtų, – krosnis per maža. Planuojame nuomotis kitas patalpas, kuriose įrengsime didesnį mėsos kepimo cechą. Ten paruošime mėsą, iš kurios užkandinėje gaminsime mėsainius“, – planus atskleidžia p. Čečkauskas. Pasak jo, mėsainių poreikis ypač išaugs pavasarį, kai bus atidaryta lauko terasa.Vietoj klubo – aludė
Klaipėdos senamiestyje neseniai atidaryta airiško stiliaus aludė „Irish Nesė Pub“. Ji įkurta patalpose, kuriose iki 2010 m. veikė naktinis klubas „Nesė Relax“. Ir aludę, ir naktinį klubą valdo įmonių grupė „Nesė Group“.
„Nesė Relax“ kaip naktinis klubas buvo per mažas. Tačiau jis ir taip pakankamai ilgai egzistavo – 7 metus. Vėliau naktinį klubą šiose patalpose mėgino įkurti kiti verslininkai, tačiau jiems nepasisekė atgaivinti šios vietos“, – pasakoja Inga Česnakienė, „Nesė Group“ vykdomoji direktorė.
Kad maždaug 150 kv. m ploto patalpos prie centrinės uostamiesčio aikštės nestovėtų tuščios, nuspręsta pakeisti veiklos kryptį. „Tyrinėdami naujausias tendencijas ir užsienio pavyzdžius supratome, kad naktinių klubų mada po truputį blėsta ir populiarėja ramesnės pasisėdėjimo vietos, pavyzdžiui, aludės. Kaip identitetą pasirinkome draugiškos airiškos aludės įvaizdį. Airiai – lengvai bendraujantys ir šilti žmonės. Kodėl gi nepaėmus iš jų pavyzdžio mums, lietuviams“, – kalba p. Česnakienė.Pasak jos, pakeistas ne tik pavadinimas ir kryptis. Vieta atnaujinta ir vizualiai – renovuotos patalpos, fasadas taip pat „apsiūtas“ iš naujo.
Aludėje galima paragauti per 50 nepilstomo ir 12 pilstomo alaus rūšių. Yra ne tik airiško, bet ir kitų šalių, taip pat – vietinio, virto Klaipėdoje. Kaina už 0,5 l bokalą svyruoja nuo 2,50 iki 9 Eur. „Galima sakyti, kol kas tiriame rinką – ieškome, kurios alaus rūšys einamiausios“, – pasakoja p. Inga.
„Irish Nesė Pub“ galima ir pavalgyti. Be madingų tapusių mėsainių, čia siūloma mažiausiai septyni tradicinės airiškos virtuvės patiekalai. Pasak p. Česnakienės, aludėje rengiami įvairūs teminiai vakarai, koncertai, transliuojamos sporto varžybos, galima žaisti smiginį, stalo futbolą.
Šiuo metu „Irish Nesė Pub“ dirba nuo 16 val. iki 2 val. nakties, savaitgaliais – net iki 8 ryto. Vasarą ketinama įrengti lauko terasą, tuomet keisis ir darbo laikas – aludė ims dirbti nuo vidurdienio.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“ Premium 5

Restoranų verslo padangėje jau senokai sklando kalbos, jog iš viešbučio „Pacai“ restoranų su visa komanda...

Laisvalaikis
2020.01.17
Laukiamiausios 2020-ųjų meno parodos: Raphaelis, M. Abramovič ir Christo Premium

Šįmet pasaulio muziejai žada įsimintinų pristatymų – nuo kryžiaus žygių gink­lų Abu Dabio Luvre iki Ya­yoi...

Laisvalaikis
2020.01.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau