2015-02-26 23:01

Dar vienas būdas lieknėti sveikai

Sveikos mitybos ir gyvensenos būdų siūloma visokių – tai jau senokai ant bangos, ir ji neslūgsta. Vilniaus restoranėlis „Bel Ami“ savo nišos šioje srovėje ieško siūlydamas programą „Lieknėk sveikai“ ir subalansuoto maisto krepšelius.

Vilniaus Užupio rajone veikiantis dviejų šeimų – Būdų ir Gedvilų – valdomas restoranėlis „Bel Ami“ per beveik dvejus su puse metų įsitvirtino maisto gurmanų maršrutų žemėlapiuose. Pagrindinė Tauriaus Gedvilo, atliekančio vienintelio ir vyriausiojo virtuvės šefo pareigas, virtuvės taisyklė – švieži ir kokybiški produktai, taigi kas rytą jis perka jų iš turgaus, kelių ūkininkų, parduotuvių, maždaug tiek, kiek prireiks tai dienai.
Restoranėlis per tuos metus išsiplėtė – atidarė antrą salikę, retsykiais čia rengiami koncertai, vyksta parodos. Tačiau naujiena, dėl kurios VŽ „Savaitgalis“ sugrįžo pasidairyti po „Bel Ami“, kita, – įgyvendindami programą „Lieknėk sveikai“ restoranėlio šeimininkai siūlo sveiko, subalansuoto maisto krepšelius.

Ne nauja, bet kitaip
„Maistas išsinešti nėra jokia naujiena, – aiškina Giedrė Būdienė, restoranėlyje einanti verslo angelo pareigas. – Daugelyje šalių žinoma maisto į namus programa „Meals on Wheels“, visas pasaulis pristato maistą, vežioja ir picas, ir cepelinus. Mes pasirinkome kitokį kampą – maistą, paruoštą pagal dietologės Renatos Malinauskienės sudarytą subalansuotos mitybos valgiaraštį.“
Pasak p. Giedrės, norintiems lieknėti ir sutvirtėti protingai ar tiesiog įgyti sveikos mitybos įpročių, siūloma keturių savaičių programa, be abejo, ji gali būti kartojama. Kasdien, išskyrus savaitgalius, užsisakiusiems maistas pristatomas nurodytu adresu. Krepšelyje – vis kitokie pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė, virtuvės meistro p. Gedvilo pagaminti pagal sveikos mitybos principus, toks krepšelis dienai kainuoja 15 Eur.

Be abejo, sutinka p. Giedrė, kam nors tai gali pasirodyti brangu, tačiau reiktų suskaičiuoti, kad tai – sveiki, ekologiški produktai, tada pridėti jų paieškoms (pabandyk taip lengvai rasti bemielės ir becukrės duonos!) ir maisto gamybai sugaištą laiką bei sąnaudas, ir kaina nepasirodys didelė. Ypač tiems, kurie gali sau leisti pirkti ekologiškus produktus, maitintis sveikai, bet neturi laiko ar noro stovėti patys namuose prie puodų.
Idėja tiekti tokį maistą, pasak pašnekovės, kilo sportuojant Vilniaus treniruočių studijoje „Stimulus“. Čia dirbanti dietologė Renata Malinauskienė, pakviesta užsukti į „Bel Ami“, prisipažino nemėgstanti restoranų maisto, esą net ir geriausiuose patiekalai gardinami sviestu, grietinėle, cukrumi, o šių ji vengianti.
Taigi, buvo sudaryta subalansuotos mitybos programa, p. Giedrė pabrėžia, – ne vegetariško maisto, mėsa kaip baltymas šioje programoje būtinas.

Išbandė namiškiai
Pirmiausia sveiko maisto programą nutarta išbandyti su saviškiais – bandomieji triušiai buvo penki žmonės. Neilgai trukus dvi mamos – p. Tauriaus ir p. Giedrės – iš programos buvo pašalintos, mat viena slapčia užkandžiavo, o kitai maistas... nebuvo skanus. Po kurio laiko viena jų vis dėlto grįžo, prisijungė ir kitų dalyvių. Dabar programoje, be jos sumanytojų, dalyvauja 14 žmonių.
Kokį maistą iš vakaro gaus kitai dienai, jie nežino, kitos dienos valgiaraštį p. Renata sudaro kasdien, jis pridedamas prie patiekalų. Negana to, dietologė kasdien paskambina tiems žmonėms, pasiteirauja, kaip jiems sekasi, pakonsultuoja.
„Labai gerai, – juokiasi p. Giedrė, – kad ne mums reikia tai daryti. Ji tikrina. Esam sutarę: kas nesilaiko programos, tą išbraukiame, nes ir mes norime matyti rezultatus. Patys joje dalyvaujame, taigi žinau, kiek maždaug svorio krenta kokio amžiaus žmonėms. 40–50 m. moteris, jei paslapčiomis neužkandžiauja, per savaitę atsikrato maždaug 700–900 gramų.
Be abejo, drastiškai badaujant, svorio galima atsikratyti daugiau, tačiau tai yra gražus, protingas lieknėjimas. Vyrams svoris krenta labiau, jie, turbūt, mažiau užkandžiauja ir yra sąžiningesni“, – šypsosi p. Giedrė.
Beje, vyrams skirtuose krepšeliuose racionas kiek sotesnis, dienos norma sudaro apie 1.000 kalorijų.

Nieko naujo, bet veikia
Pasak p. Tauriaus, iš tikrųjų nieko naujo šioje programoje nėra: valgiaraščio esmė yra suderinti produktai, ir dietiniu jo nereiktų vadinti.
„Mes jau seniai nevalgome mėsos su bulvėmis, taip ir negaminame, nebent svečiai paprašo. Ir sveiki produktai mūsų virtuvėje – nuo pat restoranėlio pradžios. Patys daug ką išmanome, bet yra tokių niuansų, kuriuos įmano dietologė, ji derina, sveria, skaičiuoja“, – kalba p. Taurius. Be abejo, priduria jis, tai nereiškia, kad restoranėlio svečiams siūlomas vien subalansuotas maistas, bet pagrindinių jo derinimo principų čia laikomasi.
„Kitas dalykas, pas mus panašiai ir buvo, nelabai kas pasikeitė. Matyt, intuityviai išėjo, kad tas maistas buvo subalansuotas. Dabar tik korekcijos – mažiau cukraus, grietinėlės, sviesto, riebių padažų. Bet, žinoma, čia restoranas, o ne dietinė valgykla, ir „steikų“ neatsisakysime“, – šypsosi p. Taurius.
Paklaustas, ar nėra išbrauktas iš programos, mat būtų keista, kad virtuvės meistras neparagautų savo gaminamų patiekalų, t. y. neužkandžiautų, jis net nusijuokia: ne, neišmetė. Jis laikosi „visų tų principų“, ir per mėnesį neteko 6 kg. Matyt, pajuokaujame, gamindamas šefas tik pakramto mėsos kąsnelį ir išspjauna, kaip someljė vyną.
„Taurius yra pavyzdys, kad valgant subalansuotą maistą, nors jis ir užkandžiauja, ir pusryčių nevalgo, svoris vis tiek krenta“, – sako p. Giedrė.

Pliusai ir minusai
Vardindama programos pranašumus, p. Giedrė lenkia pirštus: „Vaikštai energingas ir nealkanas. Kai nebereikia gaminti, atsiranda daug laisvo laiko, kurį gali skirti kūrybai, poilsiui, bet kam. Žinoma, krentantis svoris čia irgi didžiulis pliusas. Ir dar, pasakysiu kaip „krepšelio vartotoja“, – tai labai skanu.“
Virtuvės šefas skonio klausimu nuosaikesnis, – gal iš pradžių ir nėra taip skanu, bet prie visko priprantama, šypteli jis.
„Juk esam pripratę, jei košytė, tai su sviestuku ar grietinėle. O čia – valgai vien vandenyje išvirtas kruopas. Su priedais, bet vis tiek tai prėskas maistas. Bet praeina 15–20 dienų, paragauji maisto „iš anų dienų“ ir ką gi, – prie naujojo maisto pripratęs skrandis jo nebenori“, – dėsto pašnekovas.
„Protingu skrandžiu“ valgytojams tenka pasikliauti savaitgaliais. Be abejo, šypteli p. Giedrė, savaitgaliais gali atsigriebti už visas kančias, tačiau... nebesinori, nes toks mitybos būdas apskritai keičia į ją požiūrį.
Žinome, – kiekviena lazda turi du galus. Paprašyta pasidalinti „tamsiąja patirčių puse“ p. Giedrė sako, kad daug antsvorio turinčioms jaunoms moterims pirmosios savaitės buvo išties sunkios, visos jos slapčia užkandžiavo. „Persilaužė“ trečiąją savaitę – tuomet pradėjo kristi svoris, jos pradėjo sportuoti, pakilo nuotaika.

Gal butelaitį sulčių?
Panašaus principo – sveikas maistas į biurą ir namus, laikomasi Vilniaus sulčių bare „Fit Food“ (UAB „Tokyo“). Tiesa, tai ne maistas, o sultys. Baras kasdien klientui paruošia šešis buteliukus skirtingų, lėtaeigiu būdu spaudžiamų sulčių, kurios turėtų išvalyti organizmą ir sykiu pripildyti jį reikiamų medžiagų.
„Sveiko starto“ dieta gali trukti dieną, tris ar penkias. Kiekvienas iš šešių dienos buteliukų pripildytas skirtingo skonio bei tekstūros sulčių.
Pasak šių sulčių gamintojų, kiekvienas kokteilis sukurtas pagal išbandytas ir patikrintas receptūras ir dietologų rekomendacijas: „Nieko atsitiktinio: šviežios daržovės, vaisiai, natūralūs prieskoniai ir priedai sudėlioti taip, kad padėtų pasiekti maksimalų rezultatą. Ši dieta taip pat tinka veganams, vegetarams, sulčių dietos kokteiliuose nėra gliuteno.“

 
52795
130817
52791