Svarbios taisyklės sušių mėgėjams

1. Užsisakant sušių reikia pradėti nuo švelnesnio kvapo ir skonio ir baigti sunkesniais, ryškesniais kvapais. Panašiai kaip geriant vyną – nuo lengvo stipresnio link. Taigi pradėkite sušiu su baltąja žuvimi, palengva pereikite prie raudonosios ir baikite, pavyzdžiui, sušiu su ikrais.
2. Jei sušius tektų valgyti Japonijoje, pasiteiraukite gido dėl sušių užsakymo tvarkos. Kitaip tiesiog galite būti klaidingai suprastas. Pavyzdžiui, kad neužsisakytumėte sušio su kiaušiniu valgymo pradžioje, nes jis valgomas kaip desertas, taip būtų suprasta, kad jūs daugiau nevalgysite.
3. Jei esate padoriame japoniško maisto restorane, pasistenkite nežaisti su valgymo lazdelėmis. Nezulinkite vienos į kitą, norėdami nuvalyti medžio atplaišėles, nebandykite tapti būgnininku ar dirigentu. Japonai tai įvertintų kaip labai šiurkštų ir nemandagų elgesį.
4. Saikingai vartokite sojų padažą. Juk atėjote čia sušių, o ne sojų padažo. Didelis kiekis priedų „užmuša“ subtilų žuvų skonį. „Nagiri“ sušį (rankomis sulipdytas ryžių gumulėlis su ant viršaus uždėtu žaliu tunu, lašiša, kita žuvimi ar omletu) mirkyti padaže reikia taip: paverčiate sušį ant šono ir mirkote tik žuvį, ne ryžius.
5. Nevarkite su valgymo lazdelėmis, jei sunku jomis naudotis. Drąsiai galite imti sušius rankomis. Toks buvo tradicinis sušių valgymo būdas Japonijoje.
6. Marinuotas imbieras valgomas ne su sušiais, o tarp skirtingų rūšių sušių. Tiesiog išvalome burną ir paruošiame receptorius naujam skoniui. Panašiai, kaip po užkandžių prieš pagrindinį patiekalą gauname šerbeto.
7. Jei įsidėjote į burną per daug vasabių (japoniški krienai) ir „degate“, pirmiausia užsičiaupkite ir liaukitės kvėpuoti burna. Tuomet keletas greitų kvėptelėjimų per nosį ir ugnis akimirksniu užges.
8. Jei užsisakėte miso sriubos, ją visiškai priimtina ir daug lengviau tiesiog gerti iš dubenėlio. Beje, ji, atvirkščiai nei pas mus, užsakoma ir valgoma po pagrindinio patiekalo.
9. Jei užsisakydami sušių su tunais gausite rinktis iš šešių siūlomų variantų, nesutrikite. Tai tie patys sušiai, tik tunų mėsa išpjaunama iš skirtingų žuvies vietų. Todėl jie būna skirtingos spalvos, skirtingo riebumo, tekstūros ir skonio.
10. Sušiai yra sveikas maistas. Bet tik tada, kai nesuvalgote dar ir viso padėklo gruzdintų japoniškų koldūnų. Jauskite saiką.