2015-02-12 23:01

Nauja vieta tikriems gurmanams

„Jau keletą metų nuolat girdžiu klausimus – kada, kur ir ką atidarysiu. Pagaliau galiu pasakyti, kad TA diena atėjo. Tik tai – ne restoranas, o šis tas įdomiau“, – intriguoja įkurtuvių nuotaikomis gyvenantis Liutauras Čeprackas, žinomas virtuvės meistras, Vilniuje, Naujamiestyje, neseniai pradėjusio veikti kulinarijos ir menų lofto „Gastronomika“ šeimininkas.

Nuo maisto iki meno
Neketiname kankinti skaitytojų ir skubame paaiškinti, kas slepiasi po „Gastronomikos“ veiklos pobūdį menkai nusakančiu įmantriu žodžių junginiu: tai nauja vieta vadinamajame loftų kvartale, skirta iš anksto vietas rezervavusiems gurmanams, norintiems pasimėgauti apie 3 val. trunkančiomis degustacinio pobūdžio vakarienėmis. Ateityje čia ketinama rengti maisto ruošimo kursus, supažindinančius su kulinarijos pradmenimis. „Gastronomikoje“ netrukus ims veikti parduotuvė, joje bus prekiaujama prašmatniais virtuvės rakandais. Palikta vietos ir menui: ant vienos lofto sienos įrengta erdvė, skirta dailininkų darbams. Tiesa, kol kas meno sričiai čia atstovauja vienintelis stiklo menininko Remigijaus Kriuko, savo kūrinius čia eksponuosiančio nuolat, darbas.

Priminus, kad vieną kulinarijos loftą jau turime, pašnekovas pabrėžia, kad atidarydamas savąjį dviračio išradinėti ir neketino: „Viskas šiame pasaulyje jau seniai išrasta. Jeigu turėčiau tikslą sugalvoti ką nors ypač naujo, atidaryčiau restoraną, kuriame žmonės kybotų žemyn galva, o mes juos maitintumėme šaukšteliu“, – šmaikštauja p. Čeprackas, UAB „Gastronomika“ savininkas ir vadovas.
Dėl vietos, kurioje įsikūrė „Gastronomika“, sunku ginčytis: buvęs gamyklų rajonas iš tiesų keliasi naujam gyvenimui, po savo sparnu priglausdamas meno galerijas ir parduotuves, muzikos klubus. Žinoma, tai – ne turistų gausiai lankomas centras ar senamiestis, tačiau p. Liutauras ir nesitaiko į atsitiktinius valgytojus: „Man niekada nerūpėjo atidaryti restoraną Gedimino prospekte ir maitinti turistus karbonadais. Savo lankytojams griežtų reikalavimų nekeliame, atrankos nerengiame, tačiau orientuojamės į tokius, kurie žino, ko atėjo.“

Ką duos, tą valgys
„Gastronomikoje“ ir nepavalgysi kada panorėjęs. 70 Eur vienam asmeniui kainuojančios 6–7 patiekalų degustacinės vakarienės rengiamos triskart per savaitę – antradieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais. Kitos savaitės dienos skirtos privačių asmenų ar įmonių vakarėliams. Vienu metu „Gastronomikoje“ gali vakarieniauti 32–34 svečiai.
Kokius patiekalus jiems siūlo, p. Čeprackas neišduoda. „Pasaulyje vartojamas terminas „autorinė virtuvė“. Jis bene tiksliausiai apibūdina tai, kas yra „Gastronomika“ – vieta, susijusi su konkretaus virtuvės meistro pavarde. Meksikoje (ten p. Čeprackas baigė vieną iš garsiųjų „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklų) mokiausi prancūziškos gaminimo technikos, tačiau tai nereiškia, kad mūsų virtuvė yra prancūziška. Svečiai neturės pasirinkimo galimybės – ką patieksime, tą ir teks valgyti. Daugeliui žmonių mėgautis maistu trukdo išankstiniai nusistatymai – to ar ano produkto esą jis nemėgsta, nors iš tiesų tai nėra susiję su konkrečiais potyriais. Norime peržengti žmogaus skonių pojūčių galimybių ribas jam pačiam to nežinant ir lėkštėse pasakoti savo istoriją. Taigi, maistas turi būti toks, prie kurio žmogus nėra įpratęs ir apie kurį jis negalėtų pasakyti: „Aš tai ir pats galiu pagaminti“, – dėsto virtuvės meistras.

Ypatingas apšvietimas
Vieną vakarą per savaitę, antradieniais, svečiams prie patiekalų bus siūlomas ne vynas kaip įprastai, o alkoholiniai kokteiliai. „Rengsime „urban style“ vakarienes, per jas vynui tarsime „ne“ ir prie maisto derinsime kokteilius. Kitomis dienomis siūlysime brandų vyną. Turime vyno kambarį, tiesa, jis dar tuščias, tačiau netrukus jį pripildysime“, – kalba p. Liutauras.
„Gastronomikos“ virtuvėje jis sukasi ne vienas – turi du padėjėjus, kuriuos, suprantama, atsirinko ne pagal skelbimą, o remdamasis asmeninėmis pažintimis. Netrukus turėtų prisijungti trečias virėjas, ateityje p. Liutauras ketina priimti ir mokinių.
Kuo, be maisto, „Gastronomika“ yra pranašesnė už kitas panašias įstaigas? Pašnekovas vardija tris dalykus: protingo namo sistemą, unikalų, paties keletą metų kurtą interjerą, itin šiuolaikišką ir išmanią virtuvės įrangą.
„Gyvename XXI a., todėl nusprendžiau įrengti protingo namo sistemą. Pagalvojome net apie specialų apšvietimą“, – kalba p. Liutauras.

Šį loftą jis pasakoja įrengęs pats, prie interjero kūrimo nemažai prisidėjo ir jo mama. „Drąsiai ginčysiuosi su visais, kurie bandys sakyti, kad interjeras nuo ko nors nukopijuotas. Pats surinkau visus daiktus, techniką, todėl galiu papasakoti kiekvieno jų istoriją – kada, kokioje šalyje ir už kiek pirkau“, – sako virtuvės meistras.
Pašnekovas ypač didžiuojasi prabrangia „Gaggenau“ buitine technika. Anot jo, vien dviejų virtuvių (viena jų iš dalies atvira lankytojams) įranga kainavo daugiau nei 100.000 Eur. Visos savo „kūdikio“ sąmatos p. Liutauras neatskleidžia, tačiau patikina, kad be partnerių pagalbos ir pasitikėjimo savo idėjos nebūtų įgyvendinęs. Kada ši įstaiga atsipirks, turbūt niekas nedrįstų prognozuoti. Pats kulinarijos ir meno lofto šeimininkas nusiteikęs optimistiškai, jo manymu, žmonių, kurie gali sau leisti vakarienę už 70 Eur, Lietuvoje yra pakankamai.
Anksčiau Vilniuje sykiu su partneriais mėsinę „Steak Supply“ ir „Jogurtainę“ atidaręs p. Čeprackas prasitaria, kad greit duris atvers dar viena nauja vieta. Apie ją VŽ „Savaitgaliui“ jis žada papasakoti po poros mėnesių.

 
52795
130817
52791